Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 9 februari 2013

Bakom Reinfeldts mask



Sideriska siktet kopplar ännu en gång på sanningsögat och photoshoppar bort Reinfeldts falska mask av glad skolpojke som leker ledare bland de andra hönsen nere i Bryssel (Expr).

Den som i själva verket satt där och förhandlade om "rabatter" - ett så negativt och separatistiskt ord i detta sammanhang! - var en betydligt mer obehaglig gestalt, en typ som redan de gamla kineserna varnade för i den konfucianska furstespegeln I Ching (Förvandlingarnas bok, 1a årtusendet före vår tid):

"Gift dig aldrig med den kvinna som tappar självkontrollen när hon ser en man av brons (dvs. en man som gift sig med penningmentaliteten eller går de besuttnas ärenden)". (Kapitel 4, Omogenheten)





Sverige har helt förlorat sin kurs och det här kommer att sluta med "sverigedemokrati". Och vem kan förebrå SD? På sitt skeva sätt har de ändå förstått ett och annat, även om hela invandringsargumentet är att jaga syndabockar som är helt oskyldiga. 

Att Reinfeldt och de Nya Moderaterna är ett landsförräderi är dock bortom allt rimligt tvivel. Den nedmontering av landet Borg & Reinfeldt sjösatte går bara att förstå i perspektiv av det globala Rovkapitalet till vilket Svenskt Näringsliv hör som en liten pluttaktör. 

Det är inte "invällande invandrare" som är det verkliga hotet mot Sverige utan den ensidiga ekonomism som de falska änglarna Borg och Reinfeldt - och den samlade medievärlden - uttrycker varje dag. 

Detta är en världsbild så tunn att människor som söker andas dess luft rekordsnabbt havererar och blir till parodier på verkligt folk. En sista gång loggade jag in på FB och mindes nivån på forna kollegor i näringslivet. Det första jag såg var någon som satt och klagade på dålig mobiltäckning och skröt om sina kostnader (omskrivning för hur mycket pengar vederbörande drog in). 

Vilken bottenkänning för västkulturen i dessa sista år innan Härdsmältan. Hästkött i ICAs varudiskar och privatvårdskandaler till följd av undermänniskornas girighet. Systemet är så vansinnigt att man bara kan välja att bli en dropout. Bara de svagaste ynkryggarna väljer vansinnet för att de är så rädda att stå utanför den kollektiva psykosen.

Som återfödd kines återfann jag en av de böcker jag hållit kärast i ett tidigare liv redan runt tjugo. På temat "dropout" berättar Förvandlingarnas bok om att ädelt folk måste kunna konsten att snyggt retirera om en ond man tillvällat sig makten över en stat. Det är inte ens möjligt att reformera de värsta kejsarna, och för att rädda sina själar uppmanas rådgivare (statliga ämbetsmän) att lämna sina poster men på ett snyggt sätt. Galna furstar har ju en tendens att skada sitt eget folk om de fattar att deras förtroendekapital är kört i botten. 

När närstående drar sig tillbaka, då är den onde furstens fall nära. Se hur kungahuset säljer av sina H&M-aktier. Detta är ett varsel om Rovkapitalismens förestående fall, helt i linje med Saningen om TeliaSoneras själ. Tecknen i tiden är många nu.

Reträttens konst lärs via kryptiska sentenser ut i kapitel 33 av Förvandlingarnas bok. I ett avstannat försök att kommentera hela furstespegeln på engelska blev det ändå en sida eller två om just konsten att distansera sig från en ond regim. Eller ett folk som helt tappat förståndet eftersom folk per definition inte har något eget tänkande bortom det som finns i deras Landsfaders huvud. I vårt fall för närvarande "en man av brons" - den lägsta sortens människa. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

I Ching kan man faktisk läsa, åven om man inte slår det, 64x6 visdomsord, Jung såg det, synkroniciteten, finns i oss alla, men vi har bara för mycket med att leva upp till modellen,alla ska va som oss...

Seaward sa...

Det spännande med I Ching är att det i grunden är ett system liknande den judiska Kabbalan med skapelsens dolda sammanhang. "Okej, du står vid denna punkt och du har nu dessa möjligheter."

De 64 kapitlens 6 visdomsord i I Ching är "bara" sanningar som hängts som julgransdekorationer ovanpå de "förvandlingens" noder som var position inom kapitlets "typiska" situation anger. Total determinism råder och visdomsordet säger vad som kommer att hända om man fortsätter på nuvarande dåliga väg eller misslyckas agera rätt i en i övrigt bra situation. Och så vidare.

Att läsa ett enstaka visdomsord utan att ta hänsyn till kontexten ger bara "vishet" om man redan förstår hela typsituationen. Rycker man loss en vishetssentens kan den förstås i vissa fall upplevas värdefull som sådan. Men vissa texter i I Ching är så obegripliga att de kräver långt studium. De blir bara begripliga om man studerar hela den kosmiska (och därmed mänskliga) kartritningen. :-)

Vad det handlar om är att bygga upp en rikare inre
mental struktur och våga se skit för vad det är. Just det ateisten Lena Andersson i DN fruktar så i islam. Man kan säga att Andersson fastnat i I Chings kapitel 4, "Omogenheten" eller det lilla barnet som propsar på att göra om alla historiens misstag en gång till.