Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 19 februari 2013

Astrologisk gåta: Attacken mot Kate

När tidningarna (DN, SvD) skriver om den aktade brittiska författarinna som fått spel och kallat hertiginnan av Cambridge - det är Kate Middleton som gifte in sig i societeten - för plastdocka, då väcks mitt intresse. 

Jag kommenterade ju kort Hilary Mantels förunderligt inspirerade horoskop härförleden och påstod i rubriken att "Den här kvinnan författar via sjätte sinnet". Rabaldret är så penibelt att premiärministern själv sökt gjuta olja på vågorna.

Och här är väl om något ett tecken på att astrologin finns och verkar men på så mystiska sätt att åtminstone jag inte på rak hand kan reda ut vad denna helt obegripliga serie av OPPOSITIONER mellan de två kvinnorna betyder. Uppenbarligen har de mötts i ett tidigare liv och fortsätter sin kattfajt även i det här!




De är inte bara varandras opponenter vad gäller soltecknet - författarinnan Mantel född i skrivarnas tecken Tvillingarna och hertiginnan av Cambridge i motsatta Skytten. Även på sinnelagsnivån (Månen) upprepar de oppositionen, men nu med positionerna omkastade!

De är således båda fullmånebarn, inte sällan skarpa men kanske inte helt stabila...

Men bortsett från de stora Ljusen fortsätter kriget ända upp i de högre himlarna. Deras kommunikationsplaneter opponerar sig, författarinnan med sin Merkurius i lätt affekterade Kräftan och societetsdjuret i kyliga och formalistiska Stenbocken. 

Här ligger troligen mycket av Mantels kritik om en artificiell skyltdocka! Kräftan är innerlig och brusar upp inför Stenbockens tillgjorda ytor. Och det är sant - Stenbocken har just detta rykte om sig. En rövslickare för överheten och definitivt en som skulle söka en partner utifrån ett statusperspektiv....

Sedan hoppar vi över några himlar och noterar hur kriget fortsätter i sjätte och sjunde himmelen. Den sjätte kretsens Jupiter, en expansiv och otvungen planet, har författarinnan i Väduren, känd för impulsiva utfall. Kate Middleton har sin i Vågen. Man kan notera att hennes gracefulla Jupiter hamnar olyckligt mitt i ett privat krig Hilary Mantel har mellan sin egen Jupiter och krigaren Mars. På något sätt tycks Kates blotta existens trigga den här axelns inneboende instabilitet.

Åldermannen Saturnus i den sjunde himmelen till slut, är kanske förklaringen till hela bråket. Här delar kvinnorna samma tecken och åldrandets planet kanske i sig förklarar bråkets djupaste dimension: den synnerligen begåvade men överspända Hilary Mantel får sin bortskrumpnandets Saturnus aktiverad varje gång den vackra Kate Middleton förs på tal. 

Horoskopen har så mycket gemensamt att man kan misstänka att Hilary Mantel hyser en hatkärlek till den yngre Kate (Saturnus = generationer och tidevarv) och inte kan lösa sin inre konflikt på annat sätt än så här. 

Vem vet, Mantel kanske är hemligt lesbisk? Övertryck i garderoben kanske tar sig så här oväntade och burdusa vändningar. "Kärlek börjar alltid med bråk."

Inga kommentarer: