Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)tisdag 15 januari 2013

Skarsgård och den dopade

Ett klassiskt feltänk - att bokomslaget avslöjar något om innehållet. Eller?Fotot på idrottsbrottslingen Lance Armstrong i DN visar en sammanbiten och inte helt sympatisk natur. Mina tankar går direkt till den ändlösa rad av obehagliga figurer Stellan Skarsgård gjort på film. Och när jag jämför horoskopen möts de faktiskt oväntat tydligt.I inget fall är klockslaget känt, men båda dras samman i den kosmiska väven genom att den ene har Solen där den andre har formplaneten Saturnus och vice versa. 

Och vem vet om inte Skarsgård är född runt middagstid så att hans kriminellt överbelastade sinnelag - Månen i Jungfrun - hunnit fram precis till den punkt där dopingcyklisten har sin fallna Venus. Och tänk om Skarsgård föddes strax efter midnatt, då har vi en perfekt match mellan hans Måne och Armstrongs Sol. Även detta kan skapa look-alike-fenomenet.

Nu undrar man förstås när Skarsgård ska komma ut och berätta vad han gått på i alla år för att kunna spela så många materialistiska och ondsinta karaktärer! 
:-)


2 kommentarer:

  1. Skavlan: "Har du aldrig haft en liten sån tanke att kanske det finns en gud?"

    Skarsgård: "Jag vill inte reducera livets mysterium till något så futtigt."

    SvaraRadera
  2. Där ser man! En ytlig semantikers obefintliga analys av gudsbegreppet. Futtigheten tycks springa ur hans frånvarande väsenscentrum.

    Enligt det lite läskiga elementperspektivet ett centrum som inte alls finns representerat i detta liv då allt viktigt går i jordbrunt. Inget "tittfönster" inåt, mot ljuset, så att säga.

    SvaraRadera