Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 6 januari 2013

Religiös tolerans eller förslappat köttstycke?


Preussiske konungen Frederik den Stores berömda religionsfrihet ("här må var och en bli salig efter sin fason") återklingar tydligt på hans födelsehimmel. 

Men vad är det egentligen kartan säger? Att kungen var genuint klarsynt och genomskådade triviala människors fäktande över blott yttre ritual? Eller att kungen själv var så degenererad att han helt enkelt inte brydde sig? En simpel realpolitiker som tyckte religiösa stridigheter kostade för mycket?

Argument för båda synsätten haglar över den här bloggens många tusen sidor och kartan är som sagt suggestiv i båda riktningarna.




Tekniska iakttagelser:

Oxen i öster: ascendenthärskaren Venus blir en verksam illgörare. Detta kan vara extremt kritiskt, beroende på om Venus själv stiger fram och tar ledningen, vilket sker här genom en prominent hörnhusplacering!

Venus själv i opposition till Oxen och bildar den sataniska likgiltighetens (köttslighetens) axel. Materialistiska eller simplistiska perspektiv dominerar görandena och låtandena på det interpersonella planet (1a/7e-husaxeln).

För en stillastående Oxe är expansionens och medvetandeutvidgningens Jupiter en "verksam illgärningsman"! Här Jupiter i härskarläge i Skytten men i onda åttonde huset, varför Jupiter i någon mån neutraliseras (ond verksamhet i ett ont hus neutraliseras). 

Jämför bloggarens horoskop, vars verksamt onda Jupiter i onda sjätte huset leder fram till omfattande skriverier om OND filosofi - moderat eller mer allmänt, högerns politik, kristendom med dess rövslickande inställning till den besuttna överheten, särskilt f.o.m. Luther men egentligen ända sedan sveket mot Jesus och de judiska revolutionärer som fått nog av ockupationsmakten Rom under det första århundradet. 

Hypotes: den essentiellt goda Jupiter gör ett bättre jobb som verksamt ond i ett ont hus än som verksamt ont i ett gott hus! (Astrologi är för tänkare, inte för dem som bara vill memorera in en handfull regler för sin fundamentalistiska lättjas skull...

Det finns således en god ansats i kungens Jupiter, men det är den sataniska likgiltigheten som kommer av en dominant materialistisk pragmatism som dominerar över Jupiters andliga sida. Eller?

Nionde huset för religion och filosofi är våldsamt aktivt på denna himmel! Den obskyra åttondehus-Jupiter får därför draghjälp av hela "livsuppdraget" (Solen) i den legalistiska Stenbocken. Lagstiftning om religion blir således budet när död Jord "drabbar" det transparenta nionde huset, "Gudens hus" som det kallas i hellenistisk astrologi (tveklöst pga. "överguden" Zeus/Jupiters naturliga koppling till templet).

Kungens niondehusplacerade Sol är verksam välgörare, men Solen som allmän symbol för "livsuppdraget" ersätts av Jupiter som är atma karaka (i kraft av dess oslagbara placering i 30e graden).

Frederik den Store har således en faktisk livsmission i religionens tecken som på många sätt liknar den här bloggarens grundinställning: Religion är en essentiellt god företeelse (det bästa människan har vid sidan av filosofin för att lära sig vad som är viktigt i livet). Men pga. den personliga utblicken (ascendenten) blir Jupiters typiska verksamhet ofördelaktig. 

Kungens stagnanta ascendent upplever Jupiters arbete på vidgade vyer som ett störande inslag i Oxens förkärlek för status quo, lantliga ro, och törnrosesömn i total identifikation med den fysiska miljön. Oxen fruktar mer än något annat det intellektuella uppvaknande som "frisjälen" Tvillingarna introducerar - dvs. den hermetiska Ormen i Paradiset som relativiserar paradisvilden i sin jordbundna akvarietillvaro.

Jupiter/religionen tycks alltså som något ont för konungen, men genom att "döda" religionen eller spärra in den i dödens hus, kan den som judiska dokument i en genizah få ligga och självdö, fast definierat som sekulär tolerans.

Sannerligen, jag kan inte av detta horoskop bestämma mig för om Frederik den Store var det mest andligt likgiltiga slappo som funnits eller en vis härskare! Den kinesiska Ho Lo Li Shu-metoden [1], med sina svepande fågelperspektiv, får den avgörande rösten! Den preussiske kungens födelsetimma får ett ganska bra omen. "För att fullborda stora flodkorsningar gör den anspråkslöse väl i att addera ännu mer anspråkslöshet till sin person." (hexagram 15, baslinjen). 

Sinnebilden är enkel: fullt utspökade aristokrater vid färjlägret drog på sig rånare. En populistisk härskare gör (som Fredrik Reinfeldt) väl i att försöka likna folket för att kunna genomföra sina (eller sina hemliga uppdragsgivares) reformer. Det kinesiska födelseominat liknar verkligen Stenbockens realpolitiska slughet! 

Som ett sekundärt inflytande från intilliggande födelsetimma berättas i den preussiske kungens fall också om tiden "T'ai" (hexagram 11, linje 3), en födelsetimma för "Den Store". 

Så oerhört passande! Den ikoniske John F. Kennedy föddes också under detta favorabla omen. Den tredje "linjen" i det kinesiska ominat T'ai varslar visserligen om en skakig regim och mål som tycks svåruppnåeliga, men antyder att mat håller människor samman. "Den sataniska axeln" med dess fixering vid konsumtion - fast mer positivt skattad än jag på den här bloggen!



_____
1. Min OnLine-kalkylator kan inte beräkna födslar före 1900 men (de omfattande) instruktionerna för manuell beräkning finns i "The Astrology of I-Ching" av W.K. Chu och W.A. Sherrill (Routledge & Kegan Paul, 1976)

Inga kommentarer: