Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 23 januari 2013

Noras sparkade psykchef & förlustens zodiaktecken

"Säkerhetsrisken"


Fallet Nora var upprörande och avskedandet av den pengahungriga vd:n och psykchefen oundvikligt. Ola Gefverts horoskop aktualiserar återigen frågan om huruvida vi människor bara är förprogrammerade "datorrutiner", skriptade i himmelen och här på jorden bara tråddockor som agerar ut våra tilldelade roller. För se hur nästan löjeväckande tydligt sinnets sjukdomar står skrivna på den här födelsehimmelen:




Det är nymåne i Fiskarnas tecken, en indikation om en driftig natur, en projektstartare. Traditionen menar att förberedelsearbete bäst görs medan Månen ännu har förmågan att återspegla ("bolla med") ljuskällan Solen. När Månen kommer alltför nära Solen "bränns" den. Kvar blir en helt solärt driven natur. 

De gamla kineserna hade regeln "tre dagar före, tre dagar efter", i indisk astrologi anses Månen bränd från och med tionde dygnet efter fullmånen och fram till det femte dygnet efter nymånen (deFouw/Svoboda: Light on Life, s.86) Ett vekt sinne (Månen) kan vara farligt eftersom individen nu via sin starka Sol blir så projektinriktad att den inte längre kan lyssna på feedback från omgivningen. Det är just denna ohörsamhet hos Gefvert brottsoffret Nora vittnade om.

Men en nymåne innebär långtifrån säkert psykopatologi. Dock är psykdirektörens födelse ännu värre skadad genom en typisk mismatch mellan disponenten eller förfogaren över såväl viljans Sol, känslans Måne och intellektets Merkurius: Fiskarnas Jupiter står i Luft, ett rationaliserande element som slirar mot det känslobaserade Vattenelementet. 

Dessutom kan ingen avundas en Jupiter som anknyter till giriga Drakhuvudet eftersom redan Jupiter gillar lätta pengar. Jag hörde på radion en Nora med dold mikrofon tala med denne Gefvert och han sade något i stil med, "pengar? Det kan du skriva upp, jag har tjänat jävligt bra med pengar (på såna psykfall som du, Nora)."

Det kan ha varit en dramatisering, jag är inte säker, men sentimentet stämmer förträffligt med en sex-, alkohol- eller pengamissbrukarpersonlighet - Vattnets behov är gränslösa och i slipprig kontakt med Luftelementet blir känslan också till en malande inre monolog. Faktum är att Olva Gefverts - psykdirektören - har ett horoskop som inte går att skilja från en certifierad galning! Och det erinrar om en tidig diskussion på bloggen, där undertecknad hade svårt att skilja brottslingar från brottsbekämpare och åklagare.

Det avgörande födelseklockslaget saknas, men enligt indiskt synsätt ger nymånen bekvämt nog två av de tre ascendenter indier avväger mot varandra, den fysiska ("verkliga") ascendenten (födelsetiden), månascendenten och solascendenten.

När Fiskarna agerar som stigande tecken uppstår ovanligt många problemplaneter, och det är kanske inte så märkligt att just Fiskarna koppats till 12e huset för mentalsjukhus, fängelser eller andra permanent slutna inrättningar (t.ex. kloster). I Fiskarnas tecken framtonar behovet av själens rening. Indisk religion talar om moksha, befrielsen, men husets innebörd tyder snarare på djupa andliga problem som själen burit med sig i kanske flera liv och där tiden kommit - detta jordeliv - att adressera de stora frågorna.

Fiskarna i första huset gör Solen, Merkurius, Venus och Saturnus till verksamma illgörare och därför är risken att en stigande Fisk gör mer skada än nytta i sin solära, dvs. aktiva livsgärning! Är det därför Fiskarna rekommenderas att gå i kloster, att deras livsuppgift inte bör vara att göra extern karriär (Solen i dess ytligaste "tagning") utan söka livets mening (Solen i dess inre eller andliga aspekt).

Att Merkurius är en verksam illgörare är också en kritisk placering eftersom intellektet är en så viktig planet för att kunna relatera till omvärlden på ett begåvat sätt. Merkurius är som bekant "i sitt fall" i Fiskarnas tecken då den har sin mest logiska och exakta placering i Jungfrun mittöver. 

Frågor som rör klart eller logiskt tänkande är måhända inte Merkurius-Fiskarnas styrka, men jag vidhåller att några av de roligaste människor jag träffat haft den här placeringen, humor på det avväpnande vimsiga sättet. Samma personer har dock ibland uppvisat extremt klent grepp om ämnen och slirar av bana och smiter från sakfrågor. Merkurius kanske ändå är "fallen" i ett av de mest renodlade känslotecknen...

Planeters upphöjdhet eller fall är nu inte anledningen till deras verksamma naturer, för härnäst bland illgörarna är den sociala anpassningsförmågan Venus, och den är ju "upphöjd" till en gränslös och universell kärlek i Fiskarna. Men detta är alltså en egenskap som tagen för sig anses skapa problem i Fiskarnas liv! Fiskarnas förvirringstillstånd och självmotsägelser kan ha att göra med att de identifierar sig emotionellt med precis allting! Tecknets dubbla natur indikerar både själens syndafall och dess mödosamma reningsbad för att återvinna förlorad intellektuell frihet!

Till sist är också den fasta formens Saturnus en verksam illgörare i Fiskascendentens tillvaro och logiken bakom detta är inte svår att förstå. Riktigt illa blir det när både sinnelagets och handlingsmänniskans ascendenter har Saturnus i tionde makthuset. Nu får vi en formidabel diktatorstyp, som fastän hal som en ål själv spelar ordergivare. Den som följt fallet Nora ser nu hur skrämmande tydligt horoskopet passar in på den här förvirrade affärsmannen i urusel psykvård. Var det en moderat coach som ledde honom till hans yrkesval?

*****

Om den sparkade psykchefen i AB, DN (den desperata tidningen har nästan helt upphört länka till bloggosfären), SvD


Bonusspaning - andra nymånar i Fiskarna med disponenten Jupiter i Vågen:


  • Kali Yuga, beginning of;18.02.3101B - hur häpnadsväckande, begynnelse på Mörkrets tidsålder enligt indisk spekulativ kosmologi!
  • Thomas J. Bouchard Jr;2.10.1937 - minsann, en psykolog (en av de 52 namnundertecknarna för existensen av "g" - allmänbegåvning)
  • Arrigo Sacchi;1.4.1946 - fd fotbollscoach, kritiserade Zlatan för att vara en ouppfostrad lymmel
  • Ronnie Lane;1.4.1946 - levnadsglad suput och begåvad musiker i Small Faces och Faces. Dog i MS.
  • Holly Hunter;20.3.1958 - Extremt "flytande" aktris
  • Ola Gefvert;21.3.1958 - Notera hur "säkerhetsrisken" relaterar till ovanståend och nedanstående!
  • Gary Oldman;21.3.1958 - Skådespelare med stor förmåga att spela helt psykgalna karaktärer!
  • Leif Arne Bertilsson;5.4.1970 - Vd, bulvan i regeringen Reinfeldts vapensmusslande med Saudiarabien
  • Danica Patrick;25.3.1982 - Kvinnlig racerförare, kom trea i Indy500

2 kommentarer:

Anonym sa...

När det gäller de tre septemberfödda så måste det vara fel, de kan ju inte vara födda under fisk-nymåne.

När det gäller Gefvert så spelar nog hans horbockssyndrom i Stenbocken in också. Det manifesterar hos honom uppenbarligen tecknets sämsta sida: Arrogant och överlägsen härskarmentalitet.
S

Seaward sa...

Oj, de namnen låg kvar från en tidigare sökning i astrologiprogrammet. Suddas härmed.

Tyvärr finns en hårdhet "inbyggd" i Stenbockens system, det är dock ett makttecken. Och när både Venus och Mars lutar sig bakåt mot sin ägare Saturnus...