Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 24 januari 2013

Förlustens zodiaktecken II (slavdrivaren i skogen)

"Entreprenören" Niklas Gotthardsson har själv dragit sitt namn i smutsen efter avslöjandet om den snikna unga girigbukens uppförande mot sina trädplanterande gästarbetare (AB, SvD ). 

Att han är född i just arbetsgivarens tecken Stenbocken och har sinnelaget i de utsatta människornas tecken Fiskarna gör horoskopet ytterst intressant. Är han schizofren, hatar han någon del av sitt eget psyke men lägger ut sin egen själ på entreprenad och utnyttjar sedan tillrest folk som får representera allt det han hatar med sig själv?
Man kan jämföra med fallet Noras plågoande till psykiatrichef. Där som här blir bl.a. slavdrivaren Saturnus verksamt ond när "samhällets olycksbarn" Fiskarna stiger i öster (här som månascendent).

I samband med sexualbrottsoffret Noras tyranniska psykolog skrev jag nyss, "Fiskarna i första huset gör Solen, Merkurius, Venus och Saturnus till verksamma illgörare och därför är risken att en stigande Fisk gör mer skada än nytta i sin solära, dvs. aktiva livsgärning." Hos den här tyrannen är risken förhöjd eftersom Solen i Stenbocken i sig indikerar en vilja att basa över andra och framför allt kontrollera pengaflödet (Stenbocken är ett av de tre resurstecknen).

För Stenbocken/Saturnus, se ännu en gång Svenskt Näringslivs horoskop! Den kartan visar varför svenskar urartar till skitstövlar så fort de tänker på pengar, makt, arbetsledning eller utlänningar. Arbetsgivarnas eget horoskop är kopplat till nationalhoroskopets Mars i Oxen, en indikation om att folksjälen är helt förblindade av viljan att besitta, att äga resurser. 

Sverige måste ha attraherat det här solsystemets fattigaste själar. Det är därför dessa outvecklade varelser skriker och hotar så högljutt när det talas om att ta emot flera av samma sort som flyktingar. Sverige har verkligen en värre pöbelmentalitet än de flesta länder i Europa och historiker kan säkert reda ut varför.

Namnet Gotthardson låter visserligen som ett barn eller barnbarn till en nazitysk jude- eller utlänningshatare, men det kan också vara ett barnbarn till generationen som präglades av Fattigsverige. Och förbannelser går vidare i släkter genom attityder, attityder mot det egna och särskilt mot främlingar.

En ond Saturnus när Solen står i hackordningens och den snåla "ekonomins" Stenbock är verkligen inte en bra början när man börjar utreda det här horoskopet. Kan då sinnet ge konstruktiva motbud?

Nej, för Fiskarna flyter med, och deras härskare Jupiter står i egocentriska Väduren, ett Eldtecken som piskar upp en enorm hetta och torkar ut Fiskarnas Vatten. (Minns artisten Madonna, hennes Eld/Vatten-krig och neurotiska fixering vid att ha "kabbala-vatten" med sig på sina turnéer - ett patetiskt new age-geschäft hon i sin korttänkthet torskat på).

Den olyckliga Månen i Fiskarna - de lottlösa massorna - har således en egocentrisk framgångsjägare som disponent, detta är också en bild av att svinet Gotthardsson drog till sig långväga människor som sökte inkomster i fjärran land. 

Men det är bara en yttre reflektion av "entreprenörens" eget inre helvete: detta är främst ett internt Eld/Vatten-krig där Jupiter fyller den tomma och kalla Mån-Fisken med hopp om att låta dagverkaren (Vädurens babyloniska namn) göra grovjobbet så att pampen själv ska få det bättre.

*****

Det råder ofta våldsam förvirring i gränslandet mellan Fiskarna och Väduren och jag har hittat extrema hycklare här, människor som låter som Fiskar som offrar sig för andra, men i själva verket är egocentriska som Väduren. Ja visst gör det ont när knoppar ska till att brista.


Karin Boye, vars horoskop jag räknade ut först i detta ögonblick har nu inte överhettningen i gränsen mellan Fiskarna och debutens Vädur. Men här finns den typiska gay-signaturen "fallen Mars-Kräfta" och den attackerar själva livskraftens Sol, fallen i Vågens tecken. 

Självmordet ses dock troligen i hennes ohyggligt störda Skorpion: fallna känslors Måne, skrivarplaneten Merkurius, framgångens Jupiter och girighetens Rahu!

Sömnpiller kan associeras både med Skorpionen, förgiftningens tecken, och till Vattenelementet som "sömn" - notera dock att Vatten, kanske via duala Fiskarna, också har en dubbel innebörd. Vatten kan också renas från gifter och grumlighet så att ljuset kan skina in. En annan sinnebild är den av stilla vattenytor som reflekterar solen utan att krusa eller förvränga den inkommande bilden av solskivan...

Boyes Mars i Kräftan upprepar dock i sig idén om Eld i vattendjupen, ett vatten som kokar internt. Fast med tanke på planeten Mars är det kanske snarare en "skada" eller "smärta" i känslodjupet. "Det gör ont...". 

Jag har funderat om kvinnor och män reagerar olika, könsbundet på samma astrologiska symbolik. Kvinnan begår självmord medan det utagerande manskönet istället mördar andra. 

När nu religionshatarklubben Humanisterna fallit sönder sedan en utbrytargrupp skapats, kan man fundera på hur stor del moderförbundets ordförande Sturmark representerar just den manliga tendensen hos en fallen Mars att vända själsvärken utåt och söka "mörda" i det yttre - här är det då  syndabocken religionerna som ska mördas. En ledare "smittar" sina anhängare med sitt horoskops bra och dåliga sidor och så kan Sturmark personligen ha dragit ner den nobla humanismen (som ursprungligen var religiös) i sin eget blinda fäktande mot fiender i den egna själen.

Från testet med de 161 mördarna hittar jag fyra med Karin Boyes fallna Mars som bas för en fallen Måne:
 • Edward Gein;27.8.1906 - massmördare, modern (fallen Måne i Skorpionen) varnade honom ständigt för det onda kvinnliga könet (fallen Mars i Kräftan)!
 • Adolfo De Jesus Constanzo;1.11.1962 - torterade och mördade rituellt för att öka sin "makt". Föredrog att angripa män.
 • Gerlandino Messina;22.7.1972 - siciliansk maffiaboss
 • Steven Hill;26.4.1978 - homosexuell porrskådespelare som avrättade an annan skådespelare med svärd mitt under inspelning av homoporr.

De här fyra namnen tillhör förstås mänsklighetens sophög, men det är i den riktningen vi måste se för att förstå den svenska slavdrivarens mentalitet.

Men Gotthardsson torterar/mördar inte sina offer utan söker piska livsandarna ur dem för att berika sig själv. Skillnaden tycks ligga i att "entreprenören" har sinnelaget i Fiskarna istället för i dödens Skorpionen och att det är "lätta pengars" Jupiter som motiverar honom istället för mördarnas defekta sexualkraft (Mars). I båda fallen blir resultaten förödande för omgivningen.


10 kommentarer:

 1. Hur kom egentligen Karin Boye in i det här? Nåväl, intressant att se hennes horoskop hur som helst :-)
  Jag kom på en person som passar in på kriterierna, som inte är mördare, men som forskar om psykopatologi och har en psykopathjärna själv, enligt sin egen forskning, och ett stort antal mördare bland förfäderna. Jag minns inte namnet, men han är född 18/10 1947 och du har skrivit ett inlägg om honom.
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. En rak tankelinje om du följer sakfrågan och inte luras av ordens yta. "Ofta förvirring" (vid övergång från kaostecknet Fiskarna till jagidentitetens Vädur) leder till Boye-citatet om smärtan när knoppar brister som gav en anledning till en sidokommentar om hennes horoskop. :-)

   Ja, några av de "signaturer" bloggen brottats med pekar så ofta mot ungefär samma uttryck (eller åtminstone tema) att t.o.m. en skeptiker borde bli lite fundersam...

   Jag har en hyperskeptisk bekant, en marknadsliberal, ateist och obildad i det mesta förutom samtida romaner. Jag har flera gånger sökt intellektuell respons genom att (i koncentrat) påvisa ett antal av bloggens viktigaste fynd. Mannen moltiger som den värsta bondtölp och det är uppenbart att sekulära människor kan hantera ny information som spräcker deras påvra världsbild....

   Det GÖR ont när späda knoppar ännu inte brustit och psykiskt outvecklade människor skyggar smärtan som om DET vore helvetet.

   Radera
 2. Det ska väl in ett "inte" i meningen om sekulära människor :-)

  I naturen är det ju faktiskt så att knoppar brister just i brytningstiden mellan fiskarna och väduren, dessutom... och i vårt nordliga klimat stämmer det bättre tidsmässigt in på den sideriska zodiaken. Fast i det långa perspektivet är det ju bara ett tillfälligt sammanträffande :-)
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar den tropiska zodiaken (vårdagjämningen). Det är sant att våren påverkar tänkandet kring dessa tecken. Med det babyloniska namnet på Väduren, "Dagverkaren", försvinner helt den associationen. Men snabba, rushiga vikariat stämmer oerhört bra på Vädurens energiska sprinterstil!

   Radera
 3. Nja, det var den tropiska zodiaken jag inte menade - hur många knoppar brister på våra breddgrader den 21 mars? I mitten av april däremot, börjar det väl snart ta fart...

  På babyloniernas tid inträffade väl fisk/vädursskiftet nån gång mycket tidigare däremot, så inte underligt att de inte associerade tecknet med våren...
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man undviker frestelsen från Solen i Jungfrun att förlora siktet pga hårklyvanden och meningslösa detaljer, ÄR Väduren vårkvartalets tecken ("kardinalt") och därtill råder alltjämt den tropiska Vöduren i mitten av april. :-)

   Dssutom är särintresset Sverige och dess klimat rätt ointressant överhuvud eftersom zodiakens ikonografi föddes på sydligare breddgrader. Där och i de kulturerna måste ju också nycklarna till dess hemligheter sökas, vare sig för den årstidsbundna tropiska eller den äldre, himmelska.

   (Läste f.ö. nyss att de gamla perserna - säg 2.500 år sedan - exakt likt Platon och de senare judisk-kristna gnostikerna såg stjärnbilderna som gudomliga men planeterna som negativa krafter som mest förstör genom att blockera och vanställa ljuset från stjärnorna!)

   Radera
 4. Jo, jag vet att särintresset Sverige är irrelevant i dessa sammanhang, men just därför noterade jag som en liten lustighet att den sideriska zodiaken faktiskt sammanfaller bättre med knoppbristningen i Sverige än vad den tropiska zodiaiken gör. Det var inte allvarligare menat än så.

  "Väduren vårkvartalets tecken" - men som du själv påpekade försvinner associationen med våren om man går tillbaka till babylonierna. Och på den tiden inträffade väduren så tidigt så det knappast var vår ens där nere. Det var poängen med andra stycket.
  S
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först nu ser jag vad du sade: "det nordiska klimatet passar under några hundra år den sideriska zodiakens gränsdragning."

   Min ursäkt att jag bara noterade att kommentaren både avvek från ämnet och bara upprepade bloggens centrala ämne: precessionen som gör västzodiaken relativiserad. Att omläsningen visar hur du applicerar relativismen på den sideriska zodiaken kan tyckas fruktlös tankemöda, särskilt som sakfrågan lämnades vind för våg.

   Ämnet var alltså (på frågan varifrån Boye kom in i texten) den tidlösa (platoniska) kontrasten mellan egoupplösning och egoaffirmation, kaos och kosmos och de andra motsatser som Fiskarna/Väduren kan ge upphov till. Väduren är Rajas, är passion, är otålighet att resa sig ur Fiskarnas spillror och börja om. En smärtans brytpunkt i zodiaken.

   (Se smärtlindringsläkaren du ofta hänvisar till - Robert Hahn är Fisk men har Jupiter bunden i sinnesförnimmelsens Oxe, där Månen, mottagare av sinnesintryck, sägs vara ”upphöjd”!)

   Så jag förstår hur en födelse där både Sol och Måne pekar ner i jorden känner en övermäktig frestelse att söka sig tillbaka till den relativa, tidsbundna sinnesvärlden och frågan om det ändå inte går att få vårens genombrott att stämma en smula med den sideriska zodiaken, några år, på ett visst ställe på jorden. (Problemet här är att du belastar den sideriska zodiaken med årstidstankar som är den helt främmande!) Särskild begripligt om man själv är naturpoet eftersom Boyes bildspråk ju var naturens.

   Frestelsen från "jordanden" Algol (intighetens herre) blev dig helt enkelt dig övermäktig, om jag ska analysera lite! Det är som Hin Håle viskade i ditt öra, ”Himmelen kan vänta” – diskussionen av själva Principerna och deras eviga giltighet tar vi ett annat liv.
   :-)

   PS. I varje ord och tanke gömmer sig logiken bakom vår existens och i din tankelek med när våren kommer enligt siderisk zodiak ser man återigen Jungfruns förkärlek för att ägna sig åt relativism och broderier. Det är därför Lejonet är kung, Jungfrun är inte ämnad Helheten. Den sideriska zodiaken är inte relativistisk utan stinker "hederskultur" (fasta sanningar) och därmed inte alls ditt solteckens kopp te. Jungfrun vill inte ha eviga sanningar då detta går mot hela dess väsen, som handlar om att söka multipla sanningar genom Jordelementet (smörgårdsbordsmentalitet).

   Sanningen kommer dock aldrig via ett element utan först när man behärskar alla fyra och förstår dem ur skenet av det femte och tidlösa elementet, Eter eller högguden Zeus. Men då talar vi om den medvetenhet de människor hade som formulerade den sideriska zodiaken till att börja med. Människor större i sina sinnen än tiden och jorden. Ämnet du öppnat genom din kommentar är egentligen oändligt spännande men det här är fel spalt att breda ut sig mer...

   Radera
 5. Visst är det irrelevant att "belasta den sideriska zodiaken med årstidstankar". Men det var just det du själv gjorde fårn början med referensen till Boyes knoppbristningsdikt och sen påståendet att "Väduren ÄR vårkvartalets tecken".
  Och efter att ha skrivit kommentaren igår kom jag på att det naturligtvis är meningslöst att försöka spekulera i under vilken årstid som fisk/vädursskiftet inföll när människan "kom på" astrologin. De äldsta tecknen på astrologisk kunskap kanske är från det gamla Babylon och si och så många år gamla, men vad är det som säger att denna kunskap inte är mycket äldre än så? Bara för att de arkeologiska lämningar som finns kvar är x antal år gamla finns det ju inget som säger att inte själva kunskapen är mycket, mycket äldre. Kanske nästan lika gamla som människosläktet själv...

  Så vill jag bara inlägga protest mot påståenden om att jag inte skullel vara intresserad av "eviga sanningar" med hänvisning till mitt soltecken. Vad tror du jag läser den här bloggen för? (Och en massa annat.) Glöm inte att jag har tecknet i upplösningens hus...
  :-)
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vårkvartalets tecken" - där svarar jag utifrån mitt missförstånd, att du talade om den tropiska zodiaken. Att trassla på den här nivån, två steg in i missförstånd, är bara tidsspill.

   Som du säger är de tolv tecknen svårdaterade och namnet Dagverkaren (Väduren) antyder inte på minsta vis att zodiakens första tecken skulle ha något med våren att göra. Eller gör det? Är det en lejd åkerbrukare som plöjer jorden eller en allmän hantverkare? Vi har ju redan det "döda" underlaget Plågfåran (Jungfrun) representerad i cirkeln och Dagverkaren (Mars) kanske är Plågfårans olycka (Mars) - Jungfruns förlorade oskuld till den brutala och framfusiga Väduren? Ser man Mars rörelse över ett dygn - vänder aspekterna - kastar Mars i Väduren faktiskt sin indiska 210-gradersvinkel rakt på Olyckans/Jungfruns sjätte hus!

   Jag har just fått hem boken Babylonian Star-Lore av Gavin White, den enda i sitt slag vad det verkar. Får se om den kan bidra med något nytt bränsle till bloggens diskussion av tecknen.

   "Intresse för eviga sanningar" - ja, det kan vara en lyckosam kombination att ha profitsökandets Jord i Guds offerlamms hus, som sköljer bort världens synder! :-)

   Radera