Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 16 januari 2013

Den näriga människan är ett extremläge

David Suhonen i AB skriver att Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström är en extremist. Blodsugarna låter alltmer rabiata inför utsikten att människovärdet åter ska blir en ledstjärna istället för girigbukarnas skötebarn, profiten. 

Det handlar kort och gott om två människotyper: den obalanserade räknenissen och den normala människa som alltjämt kan göra allsidiga bedömningar och välja var människan bäst kan uttrycka sin kampvilja utan att skada medmänniskor.

I det första inlägget om Bäckströms födelsehoroskop noterades visserligen att Solen i Oxen är ett hjärta som klappar för ägande och pengar, ett trivialt livsuppdrag jämfört med många av zodiakens andra utmaningar, men att det ändå fanns mycket gott på vd:ns himmel. 

Samtidigt har jag ofta påpekat att det är den positiva polariteten som ofta blir de maniskt pådrivande extremisterna - Jord och Vatten är av någon anledning inte tillräcklig vital för att bli en shaker and mover. Ja, ett Jordtecken i soluppgången skulle naturligtvis inte sakna driftighet...

För att återvända till horoskopet och nu dess atma karaka - själens åstundan - hoppas jag att med den begränsade vägledning som en karta utan känt födelseklockslag kan ge, pröva dels denna indikation om "själens hunger" och dels fokusera hur en månascendent - det begärliga sinnelaget - påverkar planeternas verksamma natur.

 
Själens åtrå eller atma karaka är problemfri här, trots att Månen rör sig 14° under dygnet. Vid maximalt 17° Vattumannen vid dagens slut är Månen ändå inte i närheten av att mäta sig med Merkurius i Oxens 28e grad.

Vi har alltså en renodlad krämarplacering för handelsmannen Merkurius. Det är naturligtvis dess placering i det materiella Jordelementet och därtill det venusianska (pengaorienterade) Jordtecknet. 

Det är typiskt att finna den urstarka ömsesidiga receptionen mellan merkantila Merkurius och pengarnas Venus som här ligger i Tvillingarnas Luft - en ren siffertricksare vars hela ideologi är fylld av tanken på att öka det egna ägandet! För märk väl, Oxen och Tvillingarna tillhör zodiakens första tredjedel, där allt i livet sätts i relation till den egna personen. Idealismen är inte högt utvecklad i zodiakens barn- och ungdomsfas!

Sinnelaget (Månen) är förvisso idealistiskt (Vattumannen tillhör den sista tredjedelen) och söker universalisera den äganderättskåta Sol-Oxens inriktning.

Men atma karaka då, den mer exakta varianten av Solens allmänna livsuppdrag? Vad kan denna placering säga om Urban Bäckström själv? Extremism har jag ju knutit till eldfängda horoskop där Eldelementet sätter Luftens tankemönster i häftig rörelse.

Tar man Månen som Chandra lagna, sinnelaget som utgångspunkt för alla andra planeters beteende, modifieras de senare enligt det ofta refererade schemat om planeternas verksamma (till skillnad från essentiella) natur.

Nu blir krämaren inom Urban Bäckström, hans atma karaka Merkurius en verksamt neutral kraft, precis som Solen. Merkurius är i sig en nollställd planet som antar exakt den karaktär som den omgivande miljön. 

Därav försäljarens obehagliga sätt att försöka krypa under huden på en tänkbar kund, sliskig, anpasslig och bakslug kommunikation. Kvicksilvret Merkurius är en kameleont och antar genast motpartens temperatur! Merkurius i rollen som gudarnas sändebud (ängeln) är en helt annan och oförvitlig Merkurius. 

Det är ytterst intressant att närgranska Merkurius i ett horoskop för att utröna om det är en god kommunikatör eller en rövslickande eller rent desinformerande Merkurius man har att röra sig med! (Ta nu inte en klen eller rent dålig Merkurius som sista ordet! Man måste också bedöma om Merkurius är den viktigaste planeten i horoskopet...)

Urban Bäckströms själsliga åtrå står nu inte som ensamt budskap. Vägas in måste också den verksamt neutrala Merkurius kraftfulla band med pengarnas Venus i räknenissen Tvillingarnas tecken! Och för Vattumannen i första huset är Venus en verksamt god kraft. 

Ur sinnelagets eller begärets perspektiv är det dessutom en själslig plikt i det femte dharma-huset att räkna på pengar och lägga ägodelar (vinster) på hög. FÖR DENNA SJÄL som döljer sig bakom Urban Bäckströms kropp är detta hans heliga plikt: att vara en sketen kapitalist. 

Suhonen har därför inte rätt som kallar Bäckström en extremist, han spelar bara den roll Ödet tilldelat honom. Visst, han tillhör de onda ur det större och mer mänskliga perspektivet. Men han ser inte att han är en "undermänniska" och kommer säkert att belönas i himmelen efter fullbordat liv för det goda arbete han gjort för Oxens stjärnbild. Han har tjänat denna världens herre (Djävulen) och gjort det gott. Och minns, i himmelen är det ingen som mobbar Satan för hans otacksamma roll. 

Det är som det är.




Tekniskt tillägg. 

Ett komplett horoskop (med känd tid och fysisk ascendent) skulle teoretiskt kunna kullkasta dessa observationer och faktiskt göra vd:n till en ond extremist! Men knappast helt och hållet eftersom en lagna (ascendent) i Indien visserligen har störst betydelse, men alltid vägs mot Chandra lagna (månascendenten) och Surya lagna (solascendenten). Och Månen har här fått klartecken.

Jag är lite osäker på hur Månen som i sig själv är en illgörare för Vattumannen i öster ska betraktas. Om man räknar detta som ett ont sinne eller en bild på folket som ett ont pack. Månen = det slutna hemmet till skillnad från den öppna och sociala Vattuman-människan. 

Helt klart motverkar Kräftans/Månens "små" ambitioner den större vision om att blir en komplett och globalt öppen människa som Vattumannen representerar. Månen är helt logiskt ett problem ur Vattumanascendentens perspektiv, men lyckligtvis disponeras just en Måne i Vattumannen av Saturnus, som för Vattumanascendenten är en verksam välgörare !!! Intrikata men logiska tanketurer i den indiska astrologin.

Men Månens "verksamma natur" kan tänkas utgå när man använder den enbart som en platshållare, den är så att säga bara utgångspunkten för utblickar på de andra planeterna.

Inga kommentarer: