Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)söndag 27 januari 2013

Aftonhoran förgiftar folksjälen

Jag har noterat att Aftonbladets chefredaktör Jan Helin ofta inkommer med sin krönika när aktualiteten redan svalnat sedan 2-3 dagar. Antingen är han tidningssveriges mest trögtänkta skribent eller också väntar han till en konsensus i frågan skapats och lägger sig sedan an politiskt korrekt vinkel på detta. En feg kapitalist med andra ord, som låter vinstintresset kväva vad av sanning och skaparkraft han kanske hade i sin ungdom.

För det är ju så här hans arbetsgivare förväntar sig att han ska sköta verksamheten:
Aftonbladets uppdragsgivare, göder den svenska avundsjukan med sådana här specialartiklar. Och det fina i kråksången är att de svenska fäna till och med förväntas betala för att degradera sig till den usla tankevärld där pengar är allt. 

Att det är Mammon i kombination med it-horor som ligger bakom det här löjeväckande spektaklet avslöjas av att man kan "söka och sortera efter namn, ålder eller församling". Det är några förbannade datanissar som satt ihop ett litet system som direktkopplar till svenska dataregister. Ondskans nyttiga lakejer (se detta inlägg). Och är detta allt svenskarna önskar av sina medier: att kunna sortera några summor i stigande eller fallande ordning? Vad är detta? Är vi på dagis eller?

Förstå vilka mäktiga räknenisseintressen som från den svärtade bakgrunden söker hålla svenska folket på en nivå där privatekonomen Reinfeldts budskap att bara bry sig om den egna plånboken faktiskt upplevs som sunt och normalt. I själva verket handlar det om en befolkning som nått den absoluta botten och knappt ens kan kallas människovärdiga längre.

Verkliga människor är intresserade av människor, zombies pratar om döda föremål och glittrande mynt. Med lite större empati är det förstås så att Sverige var Europas fattigaste land för bara hundra år sedan (Stefan Löfven hos Skavlan) och precis som med släktförbannelser sitter ett simpelt sinnelag kvar i folksjälen, generation efter generation. Men med IT-teknologins muskler har det blivit så uppenbart vilka fattighjon vi alla är och hur simpla våra idéer om "självförverkligande" ter sig, jämfört med kulturfolken genom historien.

För egen del föddes jag svensk - tror jag - för att på detta sätt återfå minnet av tidigare liv i just civilisationer privilegierade nog att ha kunnat utveckla kultur. Så länge själen inte sett hur lågt människor kan sjunka, har den inte perspektiv på vad den själv varit med om. Var och en borde pröva på att gå in i ett skurknäste då och då och notera den särskilda kultur som frodas där. Märker man inget särskilt, så är det väl så det är...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar