Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)lördag 26 januari 2013

Aftonbladets känsla för dramatik

Språkligt felaktiga rubriker blir allt vanligare i de svenska tidningarna vartefter folkets bildningsnivå pga. "marknadens" inflytande sjunker till nivåer ingen kunnat drömma om för tjugo år sedan. 

Men den här förstasiderubriken i Aftonbladet var rolig. Någon har inte full koll på vad som engagerar människor utan finner relationen mellan krokodilen och trädet det mest eggande i tillbudet - stick i stäv med all världens journalistutbildningar...


AB 130126


Läsaren ska förstås identifiera sig med människan och inte med trädet: "Satt 22 timmar i träd, omgiven av krokodiler". Det har den fattat som rubriksatte själva artikeln. 

Jag misstänker att förstasideredaktörerna jobbar så hårt med att ändra tidningen var och varannan minut att de inte riktigt ser vad de skriver. De har drabbats av det som korrumperar it-människor: förändringshets. Den här sjukdomen är speglingen i den enskilda individen av det som på annat håll kallas kvartalskapitalismen.


2 kommentarer:

 1. Antingen saknar de ansvariga språkkänsla eller så bryr de sig inte. Antagligen både och. Och det är ju inte bara på nätet man ser språkliga horrörer: På Expressens löpsedel idag står det "Robert Gustafsson tog överdos på Rohypnol". På???
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prepositioner är förvisso mariga men "på" var genuin pöbelsvenska - typisk för folk som hoppat av grundskolan och numera tydligen (halv)utbildade journalister.

   Radera