Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 12 december 2012

Tom Cruise & Lismerskan


DN/webb-tv

Eftersom så många av bloggens horoskop kommer från mediernas skandalrubriker eller via uttalanden från omdömeslösa högerpolitiker, är det ofta zodiaktecknens sämsta uttryckssätt som avhandlas. 

Kräftans omsorg med de egna har t.ex. fått stå tillbaka för dess patologiska skräck för att gå hungrig ens en timma och den girighet och tendens att fylla tio frysboxar som detta föder (SEB-chefen Annika Falkengren: Månen och giriga Drakhuvudet är hungerrädslans Kräfta). 

Kräftan tenderar också mot främlingsfientlighet - "de kommer hit och tar min mat" eller "invaderar mina privata områden". Djurvärldens primitivism och revirinstinkt lurar alltid under ytan av denna symbol.

Skådespelerskan Rosamund Pike fick mig nästan att kasta upp just inmundigad frukost för uttalandet här ovan. Vi vet att skådisar ute på säljturné för sin kommande film ska säga bra saker - om filmen. Men den här kvinnans idolisering av Tom Cruise är så korkad och motbjudande att några ord om Stenbockens skuggsida måste sägas.




Den positiva sidan hos Stenbocken är dess pliktuppfyllelse om individen befinner sig i underordnad position. Emellertid bär symbolen på stengetens driv vilket ofta ger karriärism eller en strebermentalitet. Låst i något obetydligt mellanläge urartar Stenbocken lätt och utser sig själv till myndighetsperson. Den vet hur man strebrar till och med där geten inte hittar några möjligheter att bergsklättra.

Det är det här typerna som tjatar och försöker disciplinera sina medarbetare på arbetsplatserna, samtidigt som de är episka rövslickare uppåt. De dåliga typerna blir också hycklare, som enbart ser till sin egen publika profil. 

Nu är Facebook ett så utbrett fenomen att inte alla som sitter där och skriver sociopatiska skönmålningar av sig själva och sina göranden kan vara Stenbockar. Det är alltså Stenbockens onda skuggsida som har gripit alla dem som börjat tänka på sig själva som "varumärken".

Och det är detta Rosamund Pike försöker göra på imbecillens sätt: genom att mitt inför intervjuaren söka vinna pluspoäng på "sitt unika" förhållande till Tom Cruise som tveklöst står högre i den hackordning Stenbockarna anlägger på alla människor. Utlandet stinker.

Med en nymåne i Stenbocken och den aggressiva självhävdelsens Mars i samma tecken (och kommunikationens Merkurius!) förvånar det inte alls att hon låter så här. Särskilt inte som hon tydligen också uttrycker motpolen Kräftans sämsta sida, rädslan för att gå hungrig. 

Här är troligen - i kvinnokropp - en av filmbranschens värsta sociopater. En iskall streber - Stenbocken styrs av frigida Saturnus - som rationellt ser till att hålla sig framme när det vankas rollbesättning i filmer där de Stora Männen ingår. Det är ingen slump att hennes senaste stora roll var mot supermannen Pierce Brosnan i en av hans James Bond-rullar.

Faktum är att Pike exakt upprepar ett mönster från en annan nymåne i Stenbocken tolv år tidigare då Jupiter åter stod i Kräftan - och båda personerna har så lika ansikte att man skulle kunna tro de var systrar. Vederbörande jobbade i en obskyr position på stort svenskt företag med internationellt renommé. Dess vd var ett känt namn som ofta förekom i medierna. 

Från det att vd:n värvades skiftade den här nymånen i Stenbocken nästan omedelbart tonläge och tankemönster. Kvinnan, som knappast kan ha mött vd:n annat än som en i havet av anställda när Tuppen talade från podiet, blev plötsligt otroligt intim och på förnamnsbasis med chefen när hon - ofta - förde honom på tal: "Du vet, när Gösta sa det eller det"... (namnet fingerat). 

Många år senare, efter avslutad bekantskap, upptäckte jag att kvinnan nästlat sig in i en vängrupp på Facebook som hon inte hade någon koppling till. Hon använde gruppen för att informera sig om en annan person (mig) som inte fanns med i gruppen. Flera personer upptäckte sammanhanget strök henne från sina listor. 

Det här är också Stenbocken som sämst, en iskall och torr planerare (tänk Tobias Billströms föga vinnande personlighet - Månen i Stenbocken). Om jag kallat det föregående Jordtecknet Jungfrun för en instrumentalist - som ung kvinna till och med redo att visa brösten för pengar - ingår det draget (instrumentalismen) naturligtvis även i Stenbocken.

De fyra elementens respektive trilogier tycks växa i komplexitet. Oxen står för enkelt äganderättsinstinkt, Jungfrun ser till att man tjänar något extra på ägandet (genom att bearbeta det naturgivna). Och så slutligen Stenbocken som sätter metoderna i system och gör dem till allmän lag eller praxis. 

Stenbocken har alltså inte släppt Oxens simpla känsla av att vilja äga, men den är långt mer raffinerad eftersom den också förfogar över Jungfruns slughet.

Stenbocken lever i sitt lägre uttryck ett artificiellt liv via officiella ytor, och det är därför psykopaten ligger närmare Saturnus än någon annan planet, och särskilt då via det konkreta Jordelementet (Stenbocken). I någon mån kan detta sägas om alla tre Jordtecken eftersom de, mer än de andra, upplever att hela deras liv och ära beror på vad de visar (eller mörklägger). 

Det är därför Fredrik Reinfeldt (Jungfruascendent) är en så fabulös talang när det gäller att hålla sig undan alla problem som skulle kunna inverka negativt på honom personligen (ascendenten = den egna personen). Med ett så korttänkt folk som svenskarna lyckas han också över förväntan. Den profitlystna Jungfrun fungerar verkligen för honom, han anses ha en "vinnande" personlighet hos de mest banala och oseende svenskarna.

Rosamund Pikes fördelsetid är okänd, men under nymånen är båda sol- och månascendenten densamma. Handlingsjaget och fantasijaget gör gemensam sak även om Solen här hämmar Månens förmåga att reflektera över sina egna aktiviteter (också det en sociopatvarning). Rosamund Pike är således ett perfekt exempel att studera Stenbockens typ, och då den sämre sorten.

Den tredje ascendenten, den fysiska som ges först med födelsetiden förblir okänd men fullmånebarnens horoskop är nästan lika tydliga utan klockslag. 

Med Stenbocken i 1a huset får personen Merkurius, Venus och planläggaren Saturnus med sig som verksamma välgörare. Kommunikation, skönhet/pengar samt strategi är områden som står nymånemänniskan bi.

Med Merkurius i 1a huset enligt båda ascendenterna måste kvinnan anses besitta en hög intelligens av Stenbockens typ: strukturerad, sammanbiten och extremt fokuserad på det mål hon vill uppnå. 

Hur stor tillgång är då denna välgörande Merkurius och hur bra är den egentligen? Misstankar föds direkt, när man inser att kommunikationsplaneten är skadad av två verksamma illgörare. Värst är naturligtvis den naturliga olycksplaneten Mars som för en kontrollgalen Stenbock i öster sannerligen inte är någon tillgång. 

Visserligen sägs Mars "upphöjd" i Stenbocken, men det har jag tidigare förklarad som att olycksrisken minimeras på den snäva och kontrollerande Saturnus domän. Stenbockar jobbar alltid på att få bort det oförutsedda. 

(Omvänt indikerar Mars "fall" i den oplanerande och instinktiva Kräftan att dessa individer saknar riktig kontroll över sin libido. Omoral följer - jag har tidigare antydd att Mars i Kräftan stadigt förekommit bland de få fall av otrohet jag studerat, samt att den var överrepresenterad i en studie av hbt-horoskop. Och gaysex verkar vara det mest förfallet otrogna beteendemönster som finns i människosläktet.)

Men i första huset har vi en naturlig illgörare som också är en verksam olycksspridare - precis som med Fredrik Reinfeldts fysiska Jungfruascendent. Det förvånar mig inte att jag blev medveten om henne just som en livsfarlig ond kvinna - en isdrottning - i Bondrullen med Pierce Brosnan.

Att också den expansiva och turliga Jupiter är en källa till det onda för Stenbocken i öster, är också logiskt. Stenbocken försöker upprätthålla strama ramar för allt och Jupiters vilja till tillväxt är inte i dess smak! Särskilt inte i Kräftan, vars girighet saknar gräns (och varför Stenbocken behövs som gränsdragande motpol).

Men vad blir nu av detta? Jo, ont ska med ont förgöras. Mars och Jupiter tar tydligen ut varandra. Rosamund Pike undviker Stenbockens värsta karriärism men med kvinnans onda list (här: Jupiter i Kräftan) söker hon placera sig på karten just genom den löjligaste formen av namedropping: "[Tom Cruise är] en galet intressant person" med undertexten "och lilla jag har jobbat med honom". Det var precis det där maskerade rövslickeriet och baksluga sättet att försöka positionera sig själv via referenser till män med makt som fick mig att inse att det anonyma fallet när allt omkring inte var min själsvän. Inte i detta liv, inte med så skilda idéer om hur man profilerar sig inför andra.


Inga kommentarer: