Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 18 december 2012

Representerar Vänsterpartiet ett högre intellekt?

Den här studien av Vänsterpartiet har legat och vilat några veckor eftersom det är häpnadsväckande tyst om partiet i medierna. Är det för att högern äger alla tidningar som det enda klart tänkande partiet effektivt kan tystas ned genom journalisternas likgiltighet? 

Eller har partiet tappat redan blivit bekvämt under Jonas Sjöstedts ledning? Jag tittar misstänksamt på Månen i ledarens horoskop, den planet som indikerar graden av vilja att ta sig an världen på dag-till-dag-basis... Men så kommer äntligen en liten artikel i AB att koppla den här intressanta studien till.

******

Glädjande nog gick det lätt att hitta födelsedag för 32 av 33 i Vänsterpartiets styrelse (inkl. suppleanter). Det är förstås ett alltför litet underlag för att avgöra om vänsterpartiet som helhet drivs av noblare motiv än t.ex. moderaterna. Men utifrån andra tester som börjat smått och upprepats med allt mer data har bloggaren lärt sig att ett zodiaktecken som sticker ut mycket väl kan vara ett korrekt första intryck som står sig.

Även i övrigt gäller samma förbehåll som tidigare. Zodiaktecknen är en väl primitiv metod för att avgöra politisk partifärg. Även om ett enskilt horoskop innehållet ett tecken med en materialistisk eller egocentrisk funktion, kan motgifter på himlen antyda att individen i själva verket arbetar för inskränkta och egocentriska betraktelsesätt. 

Sådant är definitivt fallet med partiordföranden Jonas Sjöstedts vars säregna och fascinerande överskott av Eldelementet uppenbarligen verkar mot ett personligt sinnelag (Månen) som i Jungfruns tecken fått ett dåligt rykte på den här bloggen genom att ideligen associeras med moderat privategoism och främlingsfientliga politiker.

Eftersom Eldelementet i sig framkallade ohämmad beundran i antiken, den romerske platonisten Plotinus verkar nästan mena att det är genom Eld vi sömlöst träder in i gudarnas egen obeslöjade medvetenhet. Värst var det för dem under den täta och förmörkande Jordens inflytande. Här är det lätt att börja fixera sig vid den egna kroppen eller prylar och vips är helt intelligensen som bortblåst. 

Bland de tre resurstecknen Oxen, Jungfrun och Stenbocken måste den sistnämnda anses ha kommit längst. Där tas äntligen ansvar för resursernas fördelning och för samhällsbygget som helhet. Detta visade sig tydligt i  jämförelsen av ett 100-tal socialdemokratiska och ungefär lika många moderata politiker. Ett soltecken dominerade i (s) och det var Stenbocken. Tecknet saknades nästan helt bland moderaterna.

Men man kan inte se zodiaken som en evolutionär cirkel. En planet långt fram i zodiaken kan likväl hämmas av planetära eftersläntrare, och en långt fortskriden planet som inte alls fungerar ställer bara till med elände inom området. Makalöst urspårade diktatorer kan komma ur Stenbocken!

Omvänt visade sig moder Teresas osjälviska livsgärning som ett intressant astrologiskt fall. Den den vanligen självtjänande Jungfrun lyftes upp till det tionde huset med dess universalistiska anspråk. Tack och lov hade Teresas personliga utblick (ascendenten) redan satt dagordningen genom Skyttens goda universalism, och detta tycks ha "disciplinerat" Jungfrun i tionde att visa regeln att den som vill härska måste vara allas tjänare.


*****

Med alla dessa förbehåll plus det faktum att 23 mätpunkter sannerligen inte är vad som brukar kallas en "robust studie", är det dock spännande att se om något zodiaktecken (en styrande grundprincip) kännetecknar vänsterpartiets universalistiska politik som vill "allt åt alla", som vet att världen aldrig kan bli bättre förrän den själviska människan kröker sig ut igen, och börjar bidra till helheten. 

Jag har helt utifrån zodiakens egen konstruktion föreslagit att Skytten som den globala vänsterns tecken, just för att tecknen inleder zodiakens tredje och sista akt, den universella tänkarens segment. Elden är som sagt ren och skär intelligens och Skyttens kvalitet i indisk filosofi och astrologi är Sattva, "lätthetens kvalitet" - en öppen, förutsättningslös och sökande kvalitet.

Skyttens eget hus, det nionde huset, kallas i Indien det bästa huset. Det är ett vetenskapens hus vari människan söker en ny och större förståelse. Och inte minst, Skyttens härskare Jupiter har det urgamla epitetet "Den stora välgöraren", hos grekerna var han Zeus, gudarnas gud och i Indien Guru, den vise läraren som hjälper mänskligheten ur sin fallna och primitiva privatism - just det neandertaltillstånd som högerpolitiken söker låsa mänskligheten i!

Varken i testet av socialdemokratiska politiker eller det av dess styrelse framtonade emellertid Skyttens tecken. Det kanske inte är så konstigt med tanke på hur utspätt det ursprungliga vänstertänkandet är i ett parti som under sina många år i samförstånd med näringslivet så urartat och fallit ner i det borgerliga självtjänandets träsk, att man egentligen inte ens vet om det framträdande motivet Stenbock där representerade en rättrådig och ytterst myndig härskare eller något lägre. 

Stenbocken kan också förfalla till en pamp och hycklande ögontjänare. Stefan Löfven bär alla överlöparens kännetecken till skillnad från den snabbt avpolletterade Håkan Juholt som fick folk i den oheliga alliansen mellan socialdemokrati och näringsliv att skita i brallorna.

Är det då i Vänsterpartiet vi ska hitta Skytten, Elden eller åtminstone en tonvikt på den supralunära sfären (representerad av Eld samt Luft)? När jag skriver dessa inledande ord har jag ännu inte summerat resultatet, men det vore bedrövligt att se (v) kollektivt domineras av något av de tre jordiga resurshusen. 

Det skulle innebära att partiet bara var en hycklande yta och att deras medlemmar bara använde partiet som ett instrument för att nå sina egna mål - på det sätt moderaterna kan identifieras med Jungfruns tecken i dess minst ärorika tappning. Samtidigt är det ju pga. utsugningen av arbetskraften som vänsterideologin med dess universalistiska vision en gång föddes. 

Eftersom Stenbocken står för arbetsgivaren och Jungfrun för drängen eller tjänstefolket förvånar det kanske inte att Nya Moderaterna kallar sig ett arbetarparti. De har så att säga stulit ordet och applicerar det på den rätt onda och trista människotyp som kollektivt kallas medelklass, ett segment som har fått det så bra att de strikt talat inte har något gemensamt längre med dem som jobbade för att höja det eftersatta folket för hundra år sedan. 

Fredrik Reinfeldts "arbetare" är en egoistisk hyperindividualist som inte vill engagera sig annat än för sin egen plånbok. Det vore ett nederlag om vänsterpartistyrelsens "kollektiva tonläge" matchade det för moderaternas styrelse (se denna granskning) !!!



Tecken
32 av 33 styr.medlemmar
Vänsterpartiet inkl.
suppleanter
antal vidd antal vidd
1 9 6 13
3 2
3 2
2 3
3 9 2 11
0 5
5 3
1 1
5 14 2 8
4 3
3 1
2 2
Snitt:
2,7 10,7 2,7 10,7
Signifik.
rel. snittet
(50%):
<=1,4 eller
>=4,0
<=5,3 eller
>=16,0
<=1,4 eller
>=4,0
<=5,3 eller
>=16,0

Det här är samma uppställning som användes för Sverigedemokraternas styrelse, där de sista fyra tecknen - de universalistiska med deras globala grepp dominerade markant. Det var en så bisarr upptäckt eftersom (sd) är de inskränkta lokalpatrioternas typ av parti att jag bara kunde rationalisera resultatet som att deras hat mot stora världen syntes i den kraftfulla "energin" i zodiakens stora tema.


(Som tidigare nämnt är det först i tredje och sista akten - Skytten, Stenbocken, Vattumannen och Fiskarna - som vårt solsystems yttersta planeter Jupiter och Saturnus introduceras som härskare över dessa fyra tecken.)

Hos vänsterpartiets styrelse finns som synes ingen signifikant överrepresentation på vare sig den personalistiska, individualistiska eller den universalistiska fasen.

Visserligen ökar intelligens planet Solen trycket i den sista tredjedelen, medan tvärtom Månen - som huserar personliga begär - tenderar att svalna en smula inför de universalistiska (övergripande) temana. Den irrationella, lunära själen är inte intresserad av övergripande principer eller situationen på andra sidan jordklotet hos vänsterpartiet, utan tycks mer hungrande för en politik som rör den personliga situationen (Väduren, Oxen, Tvillingarna, Kräftan).

Det finns inget tydligt att utläsa ur dessa små skiftningar.

På samma sätt som med Sverigedemokraternas 22 identifierade födelsedagar blir det här smått fånigt att notera statistiskt signifikanta avvikelser för 33 mätpunkter. En hel mängd tecken är över- eller underrepresenterade och skulle säkert jämna ut sig om styrelsen bestått av 500 personer.

Men det händer något lustigt just med Jungfruns tecken. Solen saknas helt här och man kan ju fråga sig om det är för att Jungfrun representerar profitmentaliteten, betoningen av att själv få ut en bra vinst på sitt åkerarbete. "Arbetaren är värd sin lön" är inte ett applicerbart dictum på Jungfrun, för Jungfrun vill ha mer än så! 

Faktum är att den irrationella och begärsfyllda månsidan med hela fem placeringen tyder på att Vänsterpartiet antingen bär på en hemlig girighet eller också på att bloggen kommit att representera Jungfrun som ett alltför egoistiskt tecken - det saknas ju inte missljud hos de många moderater som tycks drivna av detta privatistiska tecken, så långt från "arbetare i alla länder, förenen er" som det är möjligt. Jungfrun är tvärtom antisocial och ser enbart om sin egen plånbok.

Bara ett sinnelag nådde högre, egoprincipens Vädur med sex förekomster. Tillsammans säger dessa två sinnelag att Vänsterpartiets själ ser ut så här: "JAG OCH MIN DEL AV KAKAN/PROFITEN". Det tycks stämma bra, så frågan blir nu om Solen - intelligensen - driver på denna personliga fråga utifrån något av de principiellt sunda tecknen. 

Alla 12 är i sig principer, men vissa principer är mindre och andra tar hänsyn till fler faktorer. Väduren är bara jaget, medan motsatta Vågen representerar avvägningen mellan flera inblandade. Och som synes har just den sociala rättvisans tecken Vågen tagit en liten ledning som soltecken eller "livsuppdraget". 

Men den leder inte ensam, utan fem förekomster noteras också under Skytten, tecknet som representerar universalistiskt välstånd via sin expansiva natur och godhetens Jupiter. Allt åt alla! Med minsta marginal bekräftas alltså min spekulation att den goda, arbetande människans tecken är Skytten eller mer allmänt, sorterar under Eldelementet. Själv född i Vågen har jag uppenbarligen en blindfläck där, för det slog mig aldrig att social rättvisa och harmoni mellan alla människor är ett lika perfekt zodiaktecken för en idealist som övervunnit privategoismen. 

Vi har alltså en exceptionell idealism som drivande solenergi (och intelligensen är skyhögt över t.ex. moderaternas), och detta vill jag påstå "förädlar" den annars rätt gemena Mån-Jungfrun som utmärkt sig för både det ena och det andra. 

Vänsterpartiets Mån-Jungfru är inte samma sinne som hos främlingsfientliga politiker överdrev diskrimineringen. Eller hur är det? Är inte den svenska arbetaren rätt negativ till att utländska utförare kommer hit och dumpar lönerna? Är detta en mer legitim typ av sinne i Jungfrun, ett berättigat "om sig och kring sig"? Nå, udden är väl inte främst riktad mot importerade låglönearbetare utan på de monster som importerar dem. På det stora hela påminner (v) mer om moder Teresas horoskop, där den goda Skytten "böjer" den nu obsoleta Jungfrupositionen i zodiaken till att göra bättre ifrån sig. Universalism leder vägen, men baserad på Jungfruns individualism.

Vänsterstyrelsen har en solsida som tydligt favoriserar den kreativa, positiva polariteten:

20 solar i Eld och Luft
12 solar i Vatten och Jord. 

Intressantast är återigen hur Solen i Jungfrun saknas helt. Detta stämmer med bloggens rekonstruktion av de centrala idéerna i detta tecken. En vänsterpartist står normalt inte sin egen plånbok närmast. En vänsterpartist har övervunnit moderaternas själviska privatism - detta syns på Vågen där proppen släpper och det rinner till placeringar. Sen är det egoism igen i Skorpionen och då har vi knappt någon aktivitet. Sedan, när individualismen slutligen nedkämpats i dödens Skorpion, kommer en ny inströmning i Skytten, den universella godhetens tecken! Det är intressanta böljor och tycks berätta en historia om ganska mogna själar som tar sig livsuppdrag långt in i zodiakens berättelse.

Det är därför vi måste ge Månen i Jungfrun klartecken. De idealistiska Solarna försöker hjälpa Månen framåt, även om hon själv är tillsluten och... värnlös. Ja, det kanske är Jungfrun som våldtäktsoffret, som den hjälplösa, vi ska läsa vänsterpartiets Mån-Jungfru. Detta är inte en moderats Mån-Jungfru utan partiets idealism har tagit på sig att skydda den lilla människan. För helt neutralt fattad är ju Jungfrun tjänarens zodiaktecken, arbetarens tecken! Men Jungfrun är också kontorsråttans tecken - det är tecknet för alla som utför arbete i en underordnad position.

Kanske var det därför Reinfeldt de första åren åtnjöt sådant förtroende, Jungfruns prydlighet är något alla kan identifiera sig med. T.o.m. Maja Ivarsson, tuff rockbrud låter sin Mån-Jungfru tala när hon säger att hon är "någorlunda väluppfostrad". Hon säger som Reinfeldt precis vad det lama svenska folket vill höra, men inte så mycket att hon skrämmer bara de fans som VILL att hon ska vara en oborstad rocker. Snacka om att Jungfrun är en kalkylerande position för sinnelaget. Den är också överrepresenterad hos brottsdömda, men den låga typen finns naturligtvis inte i Vänsterpartiets led. 

Eller? Är man en självisk egennyttig människa på samhällets absoluta botten, blir det troligen (v) man väljer snarare än (m) som så uppenbart är en arrogant konsumtionsmaffia för dem som redan har en hel del. Man skulle rösta på dem om inte ens utgångsläge var så förbannat uselt, så (v) får bli första steget. Men något säger mig att de här typerna finns hos (sd) eller bland (s) väljare.

Den kollektiva Solen i (v)-styrelsen är nämligen förnämlig (Våg/Skytt), och Månen i det materialistiska Jordelementet är, när allt kommer omkring, just anledningen till att (v) behövs. Moderaterna är arroganta monster och skulle gladeligen förslava Sverige - vilket de redan i hög utsträckning gjort - men (v) som bärs av Våg-Skyttiga drivkrafter gör det naturligtvis för att hjälpa Jungfrun som inte hunnit lika långt som dessa två idealister.

Det är väl ungefär den berättelse man kan klämma ut ur tabellen utan att det blir alltför sökt eller övertolkat.

*****

Se också horoskopet för den knivskarpa civilisationsanalytikern Karl Marx. Notera speciellt Jupiter, den universella välgöraren, hemma i härskarläge i Skytten och därtill i 11e huset för mänsklig samlevnad och mänskliga ideal. Alltför länge har den demoniska högern smutskasta denne briljante tänkare. Den obildade apskock i Sverige som klagar på "vänstervridning" i tid och otid vet med all säkerhet inte ens om hur betydande tänkaren Marx var och att många av hans tankar idag blivit allmängods i den ekonomiska diskursen. 

Naturligtvis kan inte ens en födelse under ett idealistiskt zodiaktecken rädda en människa om värdkulturen sjunkit ner alltför djupt i dumhet och mörker. Även en själ med gott gry i måste få tillgång till åtminstone rudimentära verktyg för att vidareutveckla sin förståelse. Men de verktygen vill regeringen Reinfeldt absolut inte ge till folket. Fundera själv ut varför.


Inga kommentarer: