Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 13 december 2012

Petula Clark, USA:s första kvinnliga listetta

 
Nog är det lite kuriöst att den första kvinnliga sångerska som nådde amerikanska Billboardlistans förstaplats inte var inhemsk utan kom från England. Men någon måste vara först och Petula Clark ("Downtown", 1964) har intressanta horoskoppunkter. Det är ett strävt horoskop, minst sagt.

I England var hon redan vid 20 en fixstjärna inom filmindustrin och bara elva år gammal hade hon lett en radioshow i syfte att stärka de engelska soldaternas moral under brinnande krig. I sådana här fall gäller alltså en distinkt varning för en lillgammal typ och geriatrikens Saturnus borde vara en stark planet i horoskopet. Och att den är!


Saturnus är med Solen de två hörnplacerade planeterna, och man kan argumentera för att den är viktigare. Saturnus står i härskarläge i Stenbocken medan Solen (just före soluppgången) anses "fallen" i Vågen. (Solen vill hävda sig genom kooperation vilket rimmar illa med Solens naturliga roll som ledare eller dominant.) Även om antikens aspekter träffade hela tecknet (som sammanföll med huset/templet), vet vi idag att en exakt aspekt är ytterst intressant och Saturnus i sjunde graden är oerhört nära Vågen i nionde graden. 

Kvinnans hela fysiologi är genomsyras av "formens" planet Saturnus! Titta på hennes perfekta ansiktsform på fotot (från 1964) här ovan. Alla de klassiska "lyckade" egenskaperna, som höga kindknotor, amoröst formade läppar och en ganska markerad haka (symboliserande "jävlaranamma" eller tåga). Samtidigt är Vågascendentens härskare Venus "fallen" så att vi verkligen har en förminskad betoning på den typiska narcissism och divighet som en Sol i soluppgången kan ge. Saturnus blir bara viktigare ju mer man sjunker in i den här kartan!

Om man löst placerar barndomen i det "skyddade och säkra" fjärde huset, har vi genast ett tecken på en äregirig eller socialt orienterad stämning i Petula Clarks hemmiljö. Saturnus tyder på en stark patriarkalism eller att husets kvinna var dominant och prydlig. En mor med ambitioner för sin dotter. 

Saturnus i härskarläge i Stenbocken disponeras nu från Månen i Oxen och den står i åttonde dödshuset vilket tycks dra in frågan om ålderdom och död i Petula Clarks formativa barndomsmiljö. (Jag har ännu inte slagit upp Wikipedia om hennes biografiska data, men spontant kan det här betyda att lillflickan Petula upplevd död och sjukdom i samband med en far- eller morförälder som vårdades hemma och att hon således mött livets grymma realitet (Saturnus = The Grim Reaper) redan som liten.

När hon vid elva därför leder att barnprogram mitt under krig, har hon därför redan erfarenhet om livets hårda villkor från sin egen hemmiljö. Man kan också säga att Saturnus i fjärde huset leder till "drillade barn" - sådana som skolministern och f.d. militären Jan Björklund skulle vilja se fler av.

Saturnus i fjärde kastar alltid en förmörkande 270-gradersaspekt mot det personliga uppträdandet enligt indisk astrologi, och not ser man Stenbockens (alternativt Saturnus) skelettartade kranieform hos kvinnan! Vågens ofta sockersöta mjukhet har förgrovats och "härdats".

I en utfransning till något tidigare inlägg berördes frågan om Vågens tecken tenderar att ge "sömniga" ögonlock. Med Petula Clarks Vågascendent kompliceras det här intrycket eftersom även Saturnus ger "tyngd" som tvingar till slutenhet. 

Hur svårt det är att nysta ut vilken astrologisk faktor som kan "förklara" egenheter i utseendet framgår av jämförelsen av Clark med brittiska premiärministern Margaret Thatcher som också har Vågen i öster och dessutom "tunga" Saturnus stigande exakt i öster då hon föddes (ännu en lillgammal kvinna). Både kvinnorna har särdeles tungt hängande ögon:

Finns det en brittisk typ av Vågen?

Med Britney Spears har ingen planet i Vågen och ändå det ena ögonblocket markant mer sömnigt än det andra. Och hon har också som dessa båda kvinnor Saturnus kopplad till ascendenten, likt Thatcher (men inte lika exakt) stigande i öster (i Jungfrun).



Utfransning. Den här rika kvinnan upplever jag som en tragedi. Det är bara sorg bakom det tillkämpade leendet. Solen i Skorpionen och Månen i Skorpionen. Båad mörka och kalla. Det finns helt klart en spänning mellan Petula Clarks jag (1a huset) och hennes fader (Saturnus). För Britneys Saturnus i första huset kan ju sägas att hon är omyndigförklarad och att fadern har tagit kontrollen över hennes ekonomi, helt och hållet alstrad av hennes förstahuspersona.

Således:Saturnus som auktoriteten som äter sig in t.o.m. i den egna personen. Britney är en så kallad "nyttig idiot" ett redskap för makthavarna. (Jag har ett personligt minne av en föredetting med Saturnus i första huset - den mest osjälvständiga människa jag mött och med absolut inget självförtroende alls. En kortlivad affär.)


Intressant hos Petula Clark är att kungavärdighetens stjärna Regulus sänder sin välsignelse från Lejonet och att denna plockas upp och omvandlas enligt krigaren Mars kynne! Det här borde indikera en förgrovning av naturen och den som hört henne sjunga vet att hon hade en skrämmande kontroll (Saturnus) över sina stämband. När hon sjöng mjukt var hon kusligt välmodulerad och när hon tog i kunde rösten bli smärtsamt hård och genomträngande. Som en krigare som skär genom märg och ben! Kan det vara hennes karriärgenombrott vid elva under brinnande krig som utgör "miljön" för denna "kungliga krigare"? 

Lejonet står alltid för ledarskap och 11e huset har en tydlig koppling till ett folk som hänger samman i kraft av sin delade ideologi. Regulus/Mars i idealhuset stämmer väl in på hennes radioshow som ingöt hopp och moralisk ryggrad under kriget. Och för moral ska man naturligtvis inte missa den dominanta Saturnus på himlen.

Den onda stjärnan Algol kan tolkas som en motpol till Regulus, som korruptionens angrepp. Med en snäv orb om ±3 grader faller Solen i 30 Vågen in under Den Ondes försök att korrumpera eller förstöra. För en så framgångsrik artist ser horoskopets Sol och Måne märkligt svaga ut:

Månen upphöjd (och stabil) i Oxen, men i åttonde korruptionshuset och dåligt understödd av en fallen Venus som därtill står i 12e huset för "världsliga förluster". Det här skulle kunna vara en allvarlig hälsovarning. Kvinnan kanske var infertil?

Solen fallen (och klen i självhävdelsen) men världsligt prominent i första huset, fast återigen med dåligt stöd från en introvert och isolationistisk Venus i Jungfrun (raka motsatsen till Vågens associativa natur). Detta är verkligen motsägelsefulla budskap för inte minst relationen man och kvinna!

(Här måste jag pausa och kolla upp Wikipedia om hennes barndom...)

Både fadern och modern var sjuksköterskor. En far vars manlighet alltså är nästan helt utsuddad via det "kvinnliga" yrkesvalet. Och hur väl förklaras inte yrkesvalet av en fallen Venus i Jungfrun i sjukhusets tolfte hus? Även Jungfrun står för hälsa.
"Clark became known as "Britain's Shirley Temple," and she was considered a mascot by the British Army, whose troops plastered her photos on their tanks for good luck as they advanced into battle."
Tydligare än så här blir väl inte Regulus som förmedlas genom krigets Mars i 11e idealhuset

Romantik med musikförläggare redan från femtonårsåldern - är det därför vi har den "fallna kvinnan Venus" i dolda 12e huset för (enligt indisk astrologi): sängkammarens dolda nöjen? Det här horoskopets dunkla Sol och Måne tycks beskriva en, åtminstone inledningsvis, mörklagd sexuell förbindelse.

Faderns artistiska ambitioner hade strypts av hans föräldrar och han ville nu förverkliga sig själv genom sin dotter - där har vi den dominanta och patriarkala Saturnus i fjärde huset för hemmet. Världslig ambition dominerade lilla Petula från första början. Horoskopet stämmer perfekt med biografiska data. 

Faderns uteblivna skådespelarkarriär kan eventuellt även utläsas av faderplaneten Saturnus i det hus som är allra längst från 10e husets offentlighet och ärebetygelser. Däremot blickar Saturnus naturligtvis mot just det huset, och Saturnus är dock världsligt prominent och antyder här en karriärist - både fadern och hans hjärntvättade dotter. När Petula Clark hittar sin första idol i aktrisen Ingrid Bergman har hon säkert redan påverkats av sin skådespelar-wannabe till far genom valen av samtalsämnen bakom hemmets fyra väggar...

Petula Clark var genom sin egen artistkarriär begiven på att uppmuntra andra till artistkarriär - är det pappas spöke (Saturnus) som fortsätter tala genom dottern? Saturnus är fostraren och givaren av en form och den aspekterar Vågen som är ett artistiskt Venustecken. 

Saturnus står i Jord som tenderar mot materiell konkretisering medan den konkreta form som dikteras påverkar Vågens Luftelementet - tankemönstren. Petula Clark (och hennes far) är enligt denna dominanta aspekt en perfekt torr rationalist. Man börjar med det man materiellt vill uppnå (Jord) och låter sedan sin världsliga ambition diktera det intellektuella tankelivet (Luft). 

Aktrisens och sångerskans Merkurius står dock i skorpioniska Vatten och under enorm attack från Mars. Eld och Vatten är en färgstark kombination (se Madonnas horoskop!) och synbarligen väl lämpad för en artistkarriär. Petulas första idol, Ingrid Bergman, har också denna mix: både Sol och Måne i Eld men ascendenten är Skorpionens mörka och gåtfulla Vatten. (Människor behöver inte ens vara strikt bildsköna med Skorpionen i öster, jag har noterat att den här ascendenten får beröm för sin karisma ändå.)

Petula träffar en fransman 1958 och gifter sig med honom. Så fick Venus i 12e huset sin förklaring. Den är inte utslagen, men 12e representerar (i indisk astrologi) också exil. Dvs. det som är "världslig förlust" på hemmaplan kan neutraliseras genom att man utvandrar. Här är Petula Clarks ascendenthärskare fallen och svag på hemmaplan, men i exil fungerar den! USA:s första kvinnliga soloartist att toppa listorna och superkändis i Frankrike dit hon flyttat.
"Wanting to escape the restrictions of child stardom imposed upon her by the British public, and eager to escape the influence of her father, she moved to France..."
Man måste påminna sig att det här var innan den globala Rovkapitalismen samordnade sina insatser för att se till att hela jordens befolkning konsumerar precis samma saker samtidigt. Stordrift ger som bekant ägarna större vinster. Det slår mig att Petula Clarks storskaliga genombrott med "Downtown" var just en noggrant förberedd produkt från amerikanska företaget Warner Brothers - hon fick sjunga in låten i fyra språkliga versioner för olika marknader. 

Varför svenska medier bara talar om 20 ibland 30 år av marknadsliberalistisk destruktion av världen beror troligen på att minnet inte sträcker sig särskilt långt tillbaka. USA:s nationalhoroskop innehåller alla pusselbitar till tesen om den Store Satan, en nationernas korrumperare. Nå, nu är det slut med det, och USA:s underrättelsetjänst har själv konstaterat att framtiden varken tillhör USA eller Europa utan Kina.

Återspeglar Petula Clark storfinansens spel bakom ridåerna? Hennes USA-karriär tycks ha blivit långt större än alla avtryck hon så långt lyckats sätta på England eller Frankrike. Jag skulle föreslå den "sataniska axeln" mellan Oxen (pengar) och Skorpionen (andras pengar) som här ligger omkastad (eftersom Vågen stigande är den naturliga zodiaken omvänd). 

I andra huset för egna pengar hittar vi Skorpionen eller "andras tillhörigheter" samt avundsjukan som driver Skorpionen att ömsom ömsom demonisera den materiella Ägaren, Oxen, eller ömsom emulera den. Mars är således platshållare för artistens egen ekonomi och den är förvisso välsignad av kungamakaren Regulus och befinner sig i den goda lyckans 11e hus (enligt hellenistisk astrologi).

Indisk astrologi ser detta som huset för "förmögenhet" via 10e-huskarriär, så den indiska astrologin ser här en nyckelplanet med dubbel betoning på ekonomi: den egna ekonomin sammanfaller med huset för "förmögenhet via karriär" och Regulus verkar definitivt ha haft sin hand med i skapandet av en av underhållningsindustrins viktigaste kvinnor (fast just populärmusik är förrädiskt historielös och knappt någon ung människa idag troligen vet vem Petula Clark är).

Månen i monetära Oxen ligger å sin sida i åtta huset för pengar via förbindelser (dvs. det åttonde har en sidobetydelse liknande det 11e, men nu är det som ett 2a ekonomihus relativt 7e partnern istället för 2a huset relativt första husets ego). 

Wikipediaartikeln nämner att hennes franske make krävde att hon signerade kontrakt med hans bolag som ett skämtsamt (eller verkligt?) ultimatum för deras kärleksaffär och samarbete. Precis som Petulas båda föräldrar delade sjuksköterskeyrket, och de mest generella indikatorerna för man och kvinna, Sol och Måne, baserades på samma Venus, så var Petula Clarks två män i livet båda i samma musikbransch som henne själv.

Petula som en marionett i Rovkapitalismens händer söker man dock förgäves efter i horoskopet. Detta är så att säga ett givet systemfel i hela västerlandet och lönlöst att söka efter i vart horoskop. I den mån Algol kan användas som Den Store Satan, är det naturligtvis talande att hon föddes med Solen och Algol i rak opposition (samt handelsmannen Merkurius och Månen som delar av den sataniska axeln.) 

Citatet ovan tyder också på att hon upplevde sin fader som en dominant och styrande figur som hon sökte undkomma (genom exil till Frankrike?), men här är det kanske bättre att titta på Saturnus vilja att kontrollera hennes egen svaga Sol i öster än samma Sol under Algols inflytande. Troligen är denna Saturnus THE MAN ("branschen") som fortsätter att radiostyra henne inifrån djupet av sig själv. 

Lyckligtvis är nu Saturnus en verksam välgörare för Vågen i stigande. Jag har andra fall med en Saturnus i 4e som rent av handlat om personlig olycka och svårmod. Dominant far som sökte föröverkliga sin skådespelarambition genom dottern till trots, kan man inte säga annat än att Saturnus i det här horoskopet lyckades i sina avsevärda världsliga ambitioner. Sjuksköterskans dotter blev världsberömd. 

Petula Clarks Saturnus visar likväl den kuriösa mix som uppstår när planeten i sig är "ond" (Saturnus är förtryckande och fordrande) men i denna världen "ger välgörande resultat"). Astrologin sviker här en smula genom att smita ut bakvägen med omdömet, "det blir lite blandad kompott".

Inga kommentarer: