Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 17 december 2012

Moderater kan lära av mor Teresa

I bloggandet vet jag sällan var inläggen ska sluta. Ibland blir det bara svammel med för måga ämnen för löst hopknutna. 

I det här fallet, som började med två rubriker i Aftonbladet anmälde sig namnet Teresa och ändrade helt och hållet textens karaktär. Inlägget kan beskrivas som en kontrastering av de två sidorna hos begreppet service eller tjänst - att tjäna andra eller bara sig själv.

*****
 


För en tid sedan redovisade Göran Greider i AB skrämmande siffror över det dödliga våldet i USA och nu stämmer korrespondenten Per Bjurman in. Han använder begrepp som folksjäl, och den här bloggen är kanske inte så ensam ändå om att till skillnad från Fredrik Reinfeldt som bara ser "enskildheter" i allt som händer, drista sig till att söka summera tendenser genom ord som folksjäl. 

(Fredrik Reinfeldt är genom sitt ständiga atomiserande av uppenbara helheter en livsfarlig politiker som inte kan - eller vill - uppfatta slutresultatet av sina ideologiska griller.)

Det "sjuka" i den amerikanska nationens "trossbotten" spanade jag efter i det här inlägget (efter att den amerikanska biografmördaren förstörde premiären för sista Batmanfilmen). 

Men nationalhoroskop går att gräva i från alla möjliga håll och kanter. AB:s nästa förstasidepuff, en betalartikel som tycks vilja förklara den sjuka amerikanska folksjälen historiskt, liknar i sin förklaring om en tid då "varje man" måste bära vapen för att "hejda inkräktare" i väldigt hög grad min analys av USA-horoskopets 11e idealhus i privatistiska Jungfruns tecken.


"Den sårbara" stjärnan Spica mitt i stjärnbilden Jungfruns kärve, summerar naturligtvis den mänskliga erfarenheten av och fruktan att bli berövad det mål mat man slitit för. "Arbetaren är värd sin lön" sade Karl Marx utan att förstå att principen ibland går till överdrift så att vi får ett parti som Nya Moderaterna, i princip styrda av en paranoia som driver dem att sprida egennyttans låga budskap i ett land som tidigare åtminstone förstod värdet av att en grupp samordnar sina krafter, för allas väl. 

Jungfrun är paranoikern som alltid tycker staten tar för mycket i skatt av hennes arbetes frukter. Ibland kanske hon har rätt, men det kan hon inte avgöra själv eftersom hon som symbol är en principiell egoist som vill jobba för sig själv och därtill förmera sina vinster. Hennes princip är fånigt nog att vilja vara ensam och därför sårbar eftersom hon så kortsynt inte fattat idén om samhällsfördraget än. 

Den mognaden kommer senare i zodiaken och att USA:s horoskop idealiserar Jungfrun (genom 11e huset) visar att detta inte är en nation utan en federation med en befolkning som värdesätter små decentraliserade klaner (soltecknet Kräftan tyder på att Amerika föredrar små obrottsligt lojala - tanklös lojala - klickar vilka alla idoliserar den ensamma människans arbete och framgång. 

Jämför USA:s horoskop med Fredrik Reinfeldts (delad emfas på vinstmentalitetens Jungfru och klantänkande Kräftan som bara minglar med andra som är som dem själva), så visar det sig strax varför Sverige går sämre och sämre under hans ledning. Den amerikanska drömmen må vara lockande men den är en falsk myt - ensam är inte stark! För de promillen individer som är så primitiva och förråade att de bryter sig väg fram på andra bekostnad - blir just de 99% av mänskligheten kvar - gapande inför hur rovdjuren beter sig.

Det är i Jungfrun människan lär sig droppa frön i jorden och låta naturen göra grovjobbet. Men ändå är det här inte "lätta pengars tecken" eftersom Jordelementets tröghet förhindrar något sådant som en "gratis lunch". Inte för att inte Jungfrun har sina lister...

Detta blir det sista inlägget innan jag redovisar ett stort test som illustrerar hur kortsiktig och snäv Jungfruns symbol är och varför den med rätta inte är ledarens tecken utan slavens. Alla födda med planeter i Jungfrun behöver inte känna sig drabbade av detta sträva påstående. Astrologin har en mängd metoder att söka avgöra vilka motiv som är dominanta i en människas liv och karaktär (eller som filosofen Herakleitos sade för 2.500 år sedan: människans karaktär ÄR hennes öde). 

T.o.m. dominanten Solen i Jungfrun kan mildras givet tillräckligt många starka bud som tar ett större grepp på livet än bara frågan om den enskilda mättnaden och viljan att öka sina vinster för att slippa Jungfruns ständiga osäkerhet om något ska komma mellan en och ens nästa mål mat.

På det sätt hela restaurangpalats skjuter upp som svampar ur jorden i Stockholms centrum kunde man tro att den här moderatröstande delen av landet är de fegaste och räddaste människorna landet frambringat. Inte Stockholm's Finest utan Sweden's worst.

*****

Som exempel på den goda Jungfrun hörde jag just "mor Teresa" i huvudet, slår upp kartan och upptäcker att hon inte är Jungfru utan Lejon. Men lite eftertanke visar hur bra exemplet är!




Jungfrun ÄR det mest dominanta tecknet på himmelen eftersom det ockuperar det världsligt starkaste huset, det tionde. Därtill har vi Merkurius hemma i härskarläge (och upphöjt läge) i Jungfrun samt Jupiter som alltid expanderar och underlättar vad helst den sätter sig i förbindelse med.

Varför denna himmel "blev" mor Teresa måste man se i en ögonblicksbild. Det är mycket svårare att lägga samman helheten bit för bit.

Men det är uppenbart att hennes liv var i Calcuttas slum: se bara den kvinnliga Venus och den moderliga Månen och hur de utbyter tecken med varandra. Jord och Vatten pekar mot livets materiella sida, men se hur eländiga husen är! Fiendens och ohälsans sjätte hus samt det ruttnande åttonde dödshuset. Tala om en sjaskig miljö att uttrycka sin moderlig igenom.

Den här ömsesidiga kombinationen förklarar nu inte vad Jungfrun gör i tionde huset för makt. Men upptäckten att kvinnan från ascendenten drivs av det universella välmåendets tecken Skytten leder oss in på ett nytt spår. Eftersom ascendenthärskaren är välmåendets Jupiter i hälsans och tjänandets tecken Jungfrun får nu plötsligt Jungfrun på topp en helt ny tyngd. 

Framför allt innebär den lyckosamma Skytten i öster att Jupiter, trots sin fastlåsning i det simpla Jordelementet blir en välgörare genom handräckning och service! Ascendenttecknet är universalistiskt - inte egoistiskt - och horoskophärskaren Jupiter står i det mest universalistiska av alla hus: den pragmatiska politikerns tionde hus. Kan det råda någon tvekan om att det universella (de utsträckta händerna) dominerar över Jungfruns inkrökta vilja att bara vara för sig själv?

Men som sagt, detta är inte en Sol i Jungfrun, utan ett helt annat livsuppdrag: Solen i Lejonet är den älskande ledarens tecken, mer av de utsträckta händerna. Och med Solen i härskarläge i Guds hus (9e), då klarnar till och med de förskräckligt nedslående indikationerna kring Venus och Månen i två av den indiska astrologins "onda" hus. 

Det är Skyttens universalistiska utblick och Sol-Lejonets givande kärlek som tillsammans bäddar in och gör Jungfruns symbol till den tjänande kärlekens villiga görare. Här stämmer verkligen den västerländska tanken om att Jungfrun står för servicevilja, men det är för att så kraftfulla budskap från två av de dharmiska husen (ens "förbannade plikt" mot sin egen själ) som visar Jungfrun vilken väg den ska ta - särskilt Teresas inre andesjäl (Solen i Lejonet i Guds hus).

Teresas erkände mot slutet av sitt liv hur hon slitit på under många ur utan att kunna känna Guds närvaro i sitt arbete. Jag vet inte om hon med det menade att det funnits en tid tidigare i livet då hon hade direkt kontakt med en visshet. Solen i Eld i nionde huset BORDE betyda klärvoajans och en levande ande. 

Men söker man bekräftelse för detta påstående i nionde husets karaka (signifikator) uppstår istället ett konflikterande bud. Den högre varseblivningens Jupiter är helt förblindad i Jordtecknet Jungfrun och därtill i världslighetens tionde hus. Som indikator för Teresas personliga utblick blir en av jord smutsas symbol för den högre medvetenhet som inte ens de skarpaste logiker vet något om, naturligtvis ett problem.

I samband med Jupiter i vart och ett av de tre Jordtecknen kan jag bara tänka mig vad en mästare sade i ämnet: för den som själv sett ett mirakel är det inte någon konst att tro, men det är de som förmår tro utan att kunna se som är verkligt välsignade! (Joh. 20:29). I mina öron låter det här som om Jesus tänker på trons planet Jupiter när den passerar den andliga blindhetens Jordelement. 

Mor Teresa kämpade mot ett mörker för något som hon ändå på sin högsta nivå (Solen i nionde) anade var det rätta. Kampen mellan Eld och Jord är påfallande i Teresas livsgärning. Man kan säga att hennes liv var en enda oavbruten övning i karma yoga. Eller enklare uttryckt: hitta återkopplingen med sin själs ursprung genom att göra goda gärningar. 

Om hon inte upplevde den dörren i sitt liv, beror det på att hon som kristen förnekats kunskapen om själens många liv. Det goda karma hon samlade i livet som Teresa kommer att resultera i en framtida återfödelse som en illuminerad själ - en som ser Gud hela tiden, till och med under vistelsen i den döda människokroppen!

Där har vi Jungfruns symbol när den är som bäst. Fullständigt kuvad och undergiven sin herre. Att det finns en öppning "uppåt" inbyggd i symbolen Jungfrun framgår bäst i den indiska astrologin där kunskapens och ljussökandets kvalitet Sattva kombineras med Jordelementet. Karma yoga via tjänst är således det högsta goda i den materiella världen, och det är också därför Jesus lärde ut att den som vill bli allas härskare måste först lära sig bli allas tjänare. 

Det här påståendet leder till frågan om Lejonet verkligen är zodiakens verkliga härskare, eftersom den ännu bara kan dominera och ännu inte nått tjänandets sjätte station. Vilken härskare tänkte Jesus på? Mitt tips är att han talar om astrologins Jupiter eller grekernas Zeus - All-Fadern. 

Jesus använder också ordet "Fader" om den Gud han tydligen har ett levande förhållande till. Någon tydlig motsvarighet till "Fadern" fanns inte i den tidens judendom. Jesus var med all säkerhet i utlandet en stor del av sitt liv och kom hem till sitt folk med avsevärt vidgade vyer.

Väl värt att upprepa är att planeten Jupiter i indisk astrologi kallas Guru och liknas vid en god fadersgestalt, en som vill lära sina barn om vad som är viktigt. Jämför detta med "landsfadern" Fredrik Reinfeldt - se där har vi en man som förgiftar hela sitt folk med den onda versionen av Jungfruns tecken: självtjänandet och profitjagandet.


Inga kommentarer: