Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 22 december 2012

Fiskarnas tecken och det fiskala stupet

"Det fiskala stupet" är en sinnebild som gör amerikaner och välmående medelklassvenskar illa till mods (SvD). 

Lika djupt snärjda som Anders Borg av sin livslögn (i linje med vilken de hellre kallar ett "livspussel") förstår denna twittrande småfisk bara svagt sin oros rötter. Sanningen är förstås att alla anar hur snabbt rollväxlingen från rovkapitalismens tillskyndare till samhällets olycksbarn kan gå:


(Greenpeace har skrivit om det västerländska rovdjurets trålfiske och oppositionen mot dess destruktion av havsbotten och livet ända sedan 1300-talet.)

Bloggen har i flera tester klarlagt att det finns en axel i zodiaken varifrån ett synnerligen platt tänkande i termer av enbart vinst eller förlust utgår: den mellan jordbrukande Jungfrun och Fiskstimmet och där det är Jungfrun som vanligen associeras med aktiviteter som syftar till vinst. Kring Fiskarnas tecken har hoppats en rätt förvirrad mängd traditioner, men där man ibland kan skönja en underliggande logik. 

När jag gick igenom några hundra vd-horoskop var det ändå förvånande att hitta en så tydlig betoning på begärsnaturen eller nattjaget som skildrad via Månen i Fiskarna eftersom dessa har en association till "samhällets olycksbarn" och materiella förluster, ja, till och med landsflykt (exil) för en omstart där omständigheterna verkar mer drägliga.

Flyktingtemat passar utmärkt in på Fiskarnas tecken eftersom det är främlingshatet jag noterade hos motsatta Jungfrun i granskningen av en mängd politiker med sagda mentala motivstörning. Det är den ständigt om sig och kring sig Jungfrun som fruktar minskade skördar för egen del om hon ska acceptera den motsatta principen: de fattigas tecken! 

Logiken är så skrämmande tydlig att den t.o.m. fortsätter stämma ner i enskilda detaljer: den ultrasjälviska Fredrik Reinfeldt som struntar i de fattiga och tycker anhöriga kan göra de extra insatser som behövs när hans samhälle skrotat sina skyddsnät och alla förfallit till en cynisk "var och en för sig själv"-mentalitet. Reinfeldt har ingen som helst lust att betala skatt och känna sig som en bättre människa genom att avstå en smula för helhetens bästa. Även hans parti, Nya Moderaterna, föddes då Jungfrun steg i öster.

(Fascinerande nog känner jag en nitisk person på Skatteverket som _har_ "moderatsignaturen" Jungfrun i öster, men här finns empati med de svaga vilket väl förklaras av det minst sagt paradoxala motbudskapet Solen i Fiskarna!)

Franske statistiker Michel Gauquelin noterade samma fenomen med hur den stora Idén återspeglas ner i minsta enskildhet: så länge han bara använde landets mest prominenta läkare såg han en "Mars-effekt". De som når långt tycks uttrycka tecknets eller planetens valör med större energi. 

Varför Jungfruns värsta sidor avslöjats på denna blogg beror naturligtvis på att vi undersöker de mest prominenta namnen och företeelserna och därtill med särskild blick på egoistiska yttringar i samhällsfrågor. 

Går man ner i folkdjupet kommer allt att bli suddigare. Och med statistisk signifikans menar man dessutom en trend som är rätt svag. Det går inte att påstå att en godtyckligt utvald Sol-Jungfru nödvändigtvis är fientlig till främlingar eller vad som nu kan komma mellan henne och hennes vilka till pengar (som egentligen är samma sak som Jungfruns omvittnade gröna fingrar och fina hand med naturen). 

Sant är dock att det finns en kverulans i tecknet, det är negativt i polariteten, det är intellektuellt (Merkurius) och det är orienterat mot det faktiska eller materialistiska (Jord). Jag tror att merparten av alla födslar till Jungfrun (som sol-, mån- eller ascendenttecken) tycker hjärtligt illa om att betala skatt till staten. Det ligger i Jungfruns centrala symbolik att vara "den lilla mannen på gatan", den tjänande och inte härskande livsrollen. I den meningen är Jungfrun som härskaren Lejonets högre hand en något forcerad parbildning.

(Jag har sett äkta par med de här två solplaceringarna för vilka kärleken tycks ha varit väldigt sval och mest bara en ändlös serie dagar av praktiska problemlösningar - det är från Jungfrun hela idén om "livspussel" kommer eftersom den till att börja med fragmenterar helheten och söker russinen i kakan.)

Kan det ligga kosmiskt skämtlynne bakom det faktum att Jungfrun är så om sig och kring sig och så fixerad vid skörden från de fält den dyrkar, att det paradoxalt är de förbisimmande fiskarna som faktiskt verkar sno tjänaren Jungfrun på frukten av all hennes möda? 

Testet med direktörshoroskop talade sitt tydliga språk: Månen i Fiskarna ser inte alls ut att vara samhällets olycksbarn i praktiken! Tvärtom använde också ekonomijournalisten Cervenka fiskstimmet som simil för finanskapitalet, vd-typerna som simmar över hela världen och "skimmar" förtagen med sina extrema löneanspråk.

I testet av vd-typerna antyddes att välståndets och rikedomens Jupiter, som härskar över Fiskarna, vittnar om att antiken kände till Fiskarnas förmåga att nosa upp näringsrika vatten. Men för att återvända till bilden av trålaren och rovfisket måste man hellre se direktören som kapten på fiskebåten och fångsten i hans vida nät som förlorarna eller "samhällets olycksbarn" för hans idéer om övervinst via stordrift och liknande. 

VD:n är både kaptenen och trålen som fiskar ut de anställda, köparna och ytterst hela företaget. Vem anställer dessa vampyrer? Företagsstyrelserna förstås, människor vars enda intresse är en VD som hjälper dem till så stora aktieutdelningar som möjligt. Rovdjur, de också. 

Det handlar om ett mycket begränsat antal människor i toppen av "näringskedjan" som kommer att brinna hårt i helvetet i livet efter detta och sedan straffas ännu en gång genom en återfödelse i understa underklassen i något efterblivet land. Tänk er H&M-chefen Persson som underbetald barnarbetare i någon asiatisk sömnadsfabrik - kanske tre liv på raken eftersom hans skuld är så ofantligt stor. Så jobbar Ödet med vinst/förlust-dikotomin tills individerna blivit immuna mot slika idiotresonemang och äntligen börjar växa som människor. 

Och sen alla dessa kapitalist-wannabes på medelklassnivå - tragiska svennar behängda med materiella attribut men inte med något som talar för deras liv förutom deras floskler och kollektiva beteendemönster. En förlorad generation av självtjänande egoister, själar som kan ha femtusen år av återfödelse kvar till pusslet börjar klarna (ingen sade att det var enkelt att grepp nivå Jorden och nå nästa nivå, som är Luft-Jorden).

En kanhända lite skakig etymologi antyder att det faktiskt finns en språklig släktskap som stöder vår astrologiska observation av Fiskarna som en plats för rikedom och inte bara förluster. Varför folk som har det gott ryser och deppar inför det "fiskala stupet" beror på att de blir varse en arketyp "Djupet" (Vatten) och att de här anar att man som obetydlig svensson är ett lätt byte för Rovdjurets trål:
Pisces (n.)
12th sign of the zodiac, late 14c., Latin, from plural of piscis "a fish," cognate with Goth. fisks, O.E. fisc (see fish (n.)). Applied to persons born under this sign from 1924. 
fiscal (adj.)
1560s, "pertaining to public revenue," from M.Fr. fiscal, from L.L. fiscalis "of or belonging to the state treasury," from L. fiscus "treasury," originally "purse, basket made of twigs (in which money was kept)," of unknown origin. The general sense of "financial" (1865, American English) was abstracted from phrases like fiscal calendar, fiscal year. Related: Fiscally.
www.etymonline.com

Latinets "fiskus" - skattkammaren - är alltså havsdjupet som den mordiske fiskar ut. Den lilla människan har all anledning att snarast frukta den Rovkapitalism de tanklöst trodde skulle förse dem med en livstid av frekventa semesterresor, billiga kläder (sydda av barnslavar långt borta) och sociala och ytliga sittningar i moderatStockholms alla restaurangpalats. 

Inför det fiskala stupet börjar gemene man nu fatta att det är någon som håller på att konsumera DEM, de etniska svenskarna, de lyckade !!! Bäva månde den andligt fattige. Han kunde visserligen tänka, men inte tillräckligt bra eller långt. 

Det bannlysta Thomasevangeliets Jesus sade i logion 11: 

"Denna himmel kommer att förgås och den därovan med. De döda är inte vid liv och De Levande kommer inte att dö.

Vid den tiden du konsumerade vad dött är var det du som gjorde det till något som lever. Men när du träder in i Ljuset, vad ska du då ta för dig?

Vid den tiden du var en bröts du upp i två. Men när du väl blivit kluven, vad ska du nu göra?"



Det här livet i Sverige var bra. Vi växte enormt som människor. För varje tankens rörelse från det Yttre Mörkret måste betraktas som ett oerhört steg i rätt riktning.

Inga kommentarer: