Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 16 december 2012

Cervenka synliggör rovkapitalisterna


Läs ekonomiskribenten Andreas Cervenkas senaste krönika, den börjar roligt men blir strax allvarligare. Jag tror han varit en skicklig författare i ett tidigare liv. Den här gången råkade han hamna bland ekonomerna men det är en Berättare som vill tränga fram. För hur själsdödande är inte sifferexercis?

Cervenka konstaterar att finanskapitalisterna ofta jämförs med blodtörstiga rovdjur men föreslår istället att: "det globala kapitalet [är] till sin natur mer likt en betydligt mindre skräckinjagande varelse: sillen. Skygga, nervösa och inte utrustade med jordens största hjärnor rör de sig blixtsnabbt i stora stim och stannar bara till för att tugga i sig de procentenheter och räntepunkter i avkastning som är livsviktig föda för att de ska klara sina uppdragsgivares pensioner."

Återvänd sedan till en av bloggens många spaningar i försöken att verifiera några astrologiska teman som antikens observatörer rimligen bör ha iakttagit (med mindre hela traditionen är en ren fabel):

Zeus Soterios och gårdagens människotyp

Faktum är att kärnan i detta inlägg från i augusti är kusligt lik Cervenkas tes, både i delen om att rovkapitalisterna bäst kan liknas vid fisk och dels i delen om att de är passé. Om två oberoende av varandra kommer fram till en så samstämmig slutsats, då måste det väl vara sant ändå?


Fiskarnas tidsålder är snart till ända, och problemet är bara att övergången är så suddig. Är det 200, 100 eller bara 50 år kvar till finanskapitalismens kriminalisering?

Varken indierna eller Jesus kan ha varit några vidare astrologer som trodde att Fiskarna skulle stå för renandet från irrationella begär. I själva verket har mänskligheten under Fiskarnas tidsålder gått igenom sina 2.000 kanske mörkaste år någonsin.

För en värre epok på jorden måste man återvända till den opposita Jungfruns tidsålder (säg, 12.000 år sedan), en tid som väl rimmar med tiden då människan lärde sig jordbruk, dvs. då Världssjälen introducerade (för vilken gång i ordningen?) människosläktet för idén om att profitera på naturen. Se t.ex. Wikipedia om "
revolutionen under stenåldern" för just detta årtal i perfekt synk med den gamla läran om Platons månader eller tidsåldersläran. 

Här, för tolvtusen år sedan, i Jungfruns tidsålder föds idén om "tillväxtekonomi" som galna politiker som Jungfruascendenten Fredrik Reinfeldt så in i absurdum trycker på att han t.o.m. vill låta människor fara illa i sitt samhälle pga. fixeringen vid en enda idé.
Jag har förberett en större kvantitativ studie som via analogi på ett definitivt och obehagligt sätt visar hur Reinfeldt och Nya Moderaterna är vår tids ärelösa horor. Kräk som skulle sälja sina mammor för pengar om så är. Kommer före åsskiftet på bloggen.


Inga kommentarer: