Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 20 december 2012

Björn Ranelids ansenliga sedelhög

 
Leif GW Persson: "ansenlig sedelhög" (AB)


Ursäkta, men det är något så humoristiskt över fenomenet Ranelid - schlagerrappare, hämningslös egomaniker med mera. GW Perssons torra kommentar om rakan Ranelid som ambulerande svart bokstånd med sig själv som enda författare förhöjer också muntrationen!

Det är som bekant Ranelids soltecken Oxen som vid pass 402 brottsdömda horoskop ligger tvåa efter Väduren i fråga om fiffel och våldsamhet. Den "naturliga zodiaken" påminner om att Oxen är korrelerad med 2a huset för "mina pengar". 




Jaget som pengarna tillhör representeras i Ranelids fall just precis av signaturen för "egomanisk självhävdelse": giriga Rahu (norra månnoden) och ibland aggressiva men alltid vitala Mars i Väduren. I ett tidigare inlägg pekade jag på hur starkt mörkrets kvalitet (Tamas guna) är i horoskopet, med fem av de sjuk klassiska planeterna i sitt "grövsta" tillstånd. 

En Sol i Oxen är inte samma Sol som den i Jungfrun, fast båda tillhör Jordelementet. Medan Jungfrun snor runt för att förmera sitt kapital är Oxen mer den typ som sätter sig ner på en areal och hävdar att omgivningarna är hans. Efter startskottet i zodiakens första tecken kommer redan andra etappen egot upplevelse av "att besitta". Många kommer inte längre än så - livet snävas ner till en fråga om pengar mat och fysisk kropp för resten av livet.

Det är förstås den fartglada (och krockbenägna) Mars/Rahu i Väduren som ger den här Oxen eld i baken och energin att åka runt, föreläsa (Merkurius i Oxen är en typiskt oral kommunikatör) och håva in pengar (pengarnas signifikator Venus hemma i sitt materiella härskarläge). Ranelid är helt enkelt en väldigt typisk Oxe fast övertaggad genom den starka Väduren.

Tveklöst är det "förvrängaren" Algol, den onda stjärnan, som gör honom till ett sådant unikum. Min egen far, må han vila i frid, hade likt Mona Sahlin sin Mars och Algol i tät kontakt och han strulade också likt Sahlin ekonomiskt. Som en parallell till Sahlins timeout efter kontokortsskandalen blev han faktiskt avskedad från ett direktörsjobb på grunder han sedan hemlighöll för sina närmaste. Enligt min rekonstruktion tycks det ha handlat om otillbörligt gynnande av vissa återförsäljare ("vänskapskorruption") - ett beteende man känner igen i korruptionspartiet Moderaterna.

De inblandade i sjukhusplundringen i Stockholm vägrar nu blankt släppa ifrån sig miljonerna de tjänat på moderaternas stinkande och lagvidriga privatiseringar.

Man kan notera att den ytterst ansvariga, Filippa Reinfeldt, är född i pengarnas och äganderättsbegärets Oxe och har Solen angripen av Saturnus i Fiskarna, där snålhetens och kylans planet inte gör någon nytta alls för "samhällets olycksbarn", som man också kan beskriva tecknet via dess association med sjukvård. Reinfeldts Saturnus är ur sinnelagets perspektiv (månascendenten) dessutom en verksam illgörare och ligger i korruptionens och dödens skorpioniska åttondehus.

Visst, man kan nöja sig med att se kopplingen till sjukvård här, som i fallet med en veterinär som passande nog hade Solen i Jungfrun och Månen i Skorpionen. Men stockholmsmoderatens husplaceringar visar på ett sjukt sinne när det gäller omdömesgill hantering av pengar. Även Venus är "ond" och står i vänskapsgynnande Kräftan. När man börjar lägga samman pusslet ser man en människa som aldrig borde ha ägnat sig åt politik eftersom egoismen är för stark.

Det är svårt att avgöra hur stor del stjärnan Algol har med Vädurens och Oxens förhöjda tendens till kriminalitet, den ligger där nästan i mitten av den zon bloggen redan tidigt uppmärksammade och som genom fyra skurktester konstant behållit tätpositionerna. Oxen sjönk tillbaka en smula i det senaste testet medan Väduren behåller en signifikant överrepresentation. 

Av de 43 brottsdömda Sol-Oxarna är ingen akut nära Algol (±3°), vilket naturligtvis skapar frågetecken för planetens påstådda "effekt"! (Med det akuta intervallet skulle i snitt 0,7 stycken ha haft denna konjunktion.) Ranelids Sol ligger fyra grader bort.

Samtidigt hör man tydligt två Algol-effekter i GW Perssons syrliga kommentar till Ranelids urskuldanden: "Det gagnar inte honom att han ljuger som en hallucinatorisk människa." Lögn och inbillningssjuka. Satan är skaparen av det stora bländverket, en ren hallucination.

Satans stjärna kan i den meningen liknas vid Moder Maya i indisk filosofi, den drömlika slöja som själen faller in under och som får den att tro den verkligen lever detta liv på jorden. Men Oxens tecken som helhet skulle kunna beskrivas som Moder Maya! I Jord sover själen sött och identifierar sig med naturen och alla möjliga obeständiga ting. 

Det är Oxens tröghet som får den att tro allt detta ska vara, den har stannat av merkuriskt och börjat identifiera sig med sina sinnesupplevelser. Tidigare har jag föreslagit att Algols uppgift kanske är att som en rackare stinga individen till ett uppvaknande ur sin andliga sömn. Är så fallet blir det plötsligt helt logiskt att ingen brottsling hade Solen i mycket nära koppling till den onda Algol. 

Å andra sidan har vi fallen med Mars och Algol, där mycket nära konjunktioner indikerat bristande moral. Men här kanske man inte ska glömma bort skillnaden mellan den omoraliska och essentiellt onda Mars och en i huvudsak neutral Sol, fast indierna tycker att också Solen lutar åt det onda hållet. Kanhända för att den indikerar andesjälen fångad och levande i detta materiella universum, men mer troligt för att Sol och Måne representerar respektive hetta, arbete, förbränning och vila, svalka och återfuktande. Å andra sidan gör inte denna dikotomi Månen till automatiskt god, så traditionerna är inte lätta att reda ut.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström är Oxe, som för att understryka hur stjärnorna visar hur "rätt man på rätt plats" ser ut. Astrologin är delvis ett resultat av sådana här memorabla men enskilda fall, och hade den inte svarat på kvantitativa studier (vilket bloggen visat att den gör), skulle man kunna avfärda "fullträffarna" som oväsentliga. 

Men med delar av den astrologiska traditionen "i hamn" genom bloggens undersökningar, får fall som Urban Bäckström istället extra dignitet. I linje med statistikern Michel Gauquelins fynd kan man förvänta sig att stjärnornas symbolik är extra tydlig i de fall där individerna nått långt inom sitt gebit.

I förra inlägget var det t.ex. fenomenalt hur tydligt en Newsmill-debattör exemplifierade Fiskarnas eller klagovisornas tecken. I det fallet berättigade klagovisor.

Inga kommentarer: