Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 20 december 2012

Barnporrisen & den kusliga pop-parallellen

Vet inte ens vem popsångaren Ian Watkins är, men att planlägga en våldtäkt på ett ettårigt flickebarn var något av det grövsta jag läst. Och massor av barnporr beslagtagen plus bilder på sex mellan människa och djur. (SvD, DN)

När jag ritat upp horoskopet inser jag plötsligt den kusliga parallellen till den kända popsångerskan Kate Bush. Men det otäcka är inte att båda är nedsjunkna i den sensualism som dominant Jord och Vatten kan ge, och särskilt kanske under den varulvskåta fullmånen i passionens kvalitet (Rajas guna). 

Nej, det verkligt skrämmande är att Kate Bush har skrivit en låt som jag bara inte står ut med, fast hon i övrigt var ett musikaliskt geni fram till och med 2005 års album (sen tog det stopp). 

Låten fanns på hennes tredje album "Never For Ever" (1980) och hette "The Infant Kiss". Här skriver Kate Bush i första person och fast hon på skivan innan avhandlade köttets lustar som "roten till alla våra återfödelser" misslyckas hon helt klargöra kontexten här. Hon kåtar upp sig över ett spädbarn och ser en sexuellt lovlig (vuxen) man i bebisen. Texten funkar bara inte! Här är alla verserna för den som vill analysera.

Och det är häpnadsväckande många kopplingar mellan pederasten och Kate Bush fantasier. Särskilt tror jag en varning ska utfärdas för hans libidinösa Mars i primitiva lustans Oxe som här attackerar Merkurius, visserligen inte symbol för ettåringar men väl små barn i den pre-pubertala åldern 5-14 (enligt den indiska periodiseringen).


Som synes har de två t.o.m. samma födelsedag, vilket dock inte är relevant i korrekt astrologi. Om hundra år kommer det att skilja typ en grad på Solens position för den som då föds den 30 juli och om 13.000 år föds man som Stenbock vid samma tid på året. 

Zodiaksymbolerna hänger eviga och stilla i den kosmiska rymden, medan det störda jordklotet snurrar på sin vinglande axel... Filosofen Platon talade om "felet" i vår sublunära och fallna värld och det kan mycket väl ha varit detta han tänkte på. Det här felet glömde astrologerna i väst att ta hänsyn till och så uppstod en helt ny tradition ovanpå den gamla, där zodiaktecknen plötsligt ansågs illustrera egenheter i årstiderna.

Bakom dagens zodiak verkar emellertid äldre tankegångar ligga dolda. Som jag nyligen påpekade är "olyckans" sjätte tecken Jungfrun kopplad till den tid då mänskligheten lärde sig odla jorden för att maximera sina vinster. Bara att Jungfruns tidsålder så perfekt stämmer med forskningens idé om när jordbruket uppstod är märkligt. 

Och tanken att konsten att odla jord var en förbannelse eller olycka ter sig också märklig, tills man inser att detta var ett snedsteg i artens utveckling och att vi nu via Nya Moderaternas horoskop ser hur illa det kan gå när människan blir en principiell självtjänare som bara ränner efter pengar och egna fördelar!

*****

Tillägg - look-alikes ("it's all in the mind")

En läsare (se kommentar nedan) upplever en snarlikhet mellan den brottsmisstänkte och Tom Cruise och radar upp en serie zodiaktecken som återfinns i båda horoskopen. Det är nu inte den första jag tänker på givet brittens slappt äggformade huvud och Cruise skarpt skurna kindben, käke och hakparti. 

Klicka för större bild


Däremot kommer den tokroliga Eric Idle (från Monty Python-gänget) omedelbart för mig, och fördelen med honom är en känd födelsetid. När jag slår upp hans horoskop (för första gången på många år) hittar jag en Kräftascendent som förvisso matchar Cruises måntecken. Men ingen skulle väl komma på tanken att se någon koppling mellan dessa två! Idle har många kvaliteter men han är knappast tvålfager. 

Det vi kallar skönhet är en ytlig kvalitet eller "hinna av glamour" som Venus sägs råda över, men ingen skulle väl kunna gissa att pampen Göran Persson har Venus stigande i öster. Här är uppenbarligen Venus mer "suget efter sötsaker" än en kroppsindikator och astrologin får leva med att vissa budskap ibland av någon anledning inte alltid "funkar" som man skulle kunna tro.

När bloggen ägnar sig åt "look-alikes" är det emellertid på basis av politiskt inkorrekt frenologi - läran om kraniets struktur är "saturnisk". Detta är ett sätt att se på själens form (själen satt i huvudet enligt Platon) som håller Venus perspektiv kort och som är långt äldre en européernas - svenskarnas och nazityskarnas - fasansfulla missbruk av frenologin för att försöka bevisa vilka som var "överlägsna". 

Jag tror det är därför olika människor ser olika saker när de blickar mot samma person (eller företeelse). Man kan fokusera längsmed Mars linjer (och aldrig se något sammanhang alls, utan enbart registrera det enskilda), längsmed Venus associativa linjer eller via den helt passionsbefriade Saturnus med dess objektiva blick för strukturer. Alla tre perspektiven har områden där de kommer väl till pass och andra där de nyttjar till mindre.



Provar man istället att dubbelexponera Eric Idles himmel ovanpå Ian Watkins smäller det till rejält. Idle, den perfekte gestaltaren av brittisk perversion, har Kräftans 14e grad stigande, exakt samma gradtal som den anklagade pederastens Sol! 

Och ägghuvudet är exakt detsamma, den speciella underutvecklade munnen och något sårbart (Kräftan) i blicken! Jag tror till och med näsornas utformning närmar sig varandra mer än Cruises raka men stubbiga variant. Cruise har också ovanliga raka ögonbryn mellan Watkins och Idle har mer snarlika form på sina.

Eftersom Eric Idle har Kräftan i ascendenten vet vi att det är en av Kräftans åtskilliga "underarter" vi observerar, men Tom Cruise är med sin Måne naturligtvis också delaktig i samma "princip". Detta märker man mer i hans sårbara "vibb" och befriade vänlighet närhelst han upplever sig vara bland vänner - hoppande i Oprahs soffa eller okontrollerbart skrattande hos Dave Letterman. 

Att Carina Berg nu sägs göra en tv-serie med enbart folk som "gillar henne" i publiken är ett uttryck för samma fascistiska strömmar som på företag där anställa förväntas bete sig som strömlinjeformade pr-verktyg för arbetsgivaren. Carina Berg har den olyckliga Mars i Kräftan, vilket visar hur hon är extremt sårbar för kritik i just komfortzonen Kräftan! Hon är helt enkelt inkapabel att klara sig utanför medievärldens skyddade verkstad. Sån tur att hon hittade lä mot den verkliga världens sociala klimat och kan leka "hemma hos" inför den dumstirrande svenska tv-tittaren.

PS. Jag anammar hädanefter den engelska prepositionen "i" eftersom det svenska "på" antyder att man inte förstått vad man talar om. Ascendenten är inte en pryl som man kan lägga en annan pryl "på", ascendenten betyder "stigande" och "Månen i ascendenten" är således detsamma som "Månen i stigande". 

2 kommentarer:

Anonym sa...

På tal om kusliga paralleller, vad sägs om den här: Vid 16-tiden i torsdags gjorde jag bekantskap med person som heter Watkins, kommer från Wales och är yrkesmusiker!!!

Det här är ju nästan för mycket... Hur stor är chansen att stöta på en person som heter Watkins i Sverige? På landsbygden dessutom. Hur som helst får man väl hoppas att de tre egenskaperna ovan är det enda de har gemensamt...

Jag tyckte direkt att avskummet ovan var likt Tom Cruise. Och visst, han har också mycket oxe, tvillingarna, kräftan och stenbocken.
S

Seaward sa...

Tack för ditt look-alike-förslag! Fast jag inte alls håller med, utlöste det ett motbud direkt ur mitt omedvetna. Se tillägget här ovan.