Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 16 december 2012

Adam Lanza & Breivik-parallellen


Ung massmördare: "Pang! Du är död"

Tidigt i bloggens snart fyraåriga historia föreslog jag att astrologins positiva polaritet (dvs. Eld- och Luftelementet) inte enbart var den kreativa, "närande" polariteten (med de negativa Jord och Vatten som de "tärande" - de som återanvänder vad genuint nytt som Eld och Luft introducerar i världen).

Den positiva typen ligger också bakom alla former av extremism. I ett mellanläge finner man sådana som Madonna, artisten som i princip är ett enda krig mellan Eld och Vatten, "tillhandahållare och konsument" i ett enda kroppspaket. Hennes ersättare i samma nisch av meningslös provokatör, Lady Gaga, är mer komplicerad, där där blandar sig Luft och Vatten i en enda förvirrad och sönderbruten världsbild av ögonblicksbilder och tankefragment. 

I en annan och högre civilisation skulle Gaga troligen vara sinnessjukförklarad, men i den mån hon verkligen skrivit några av de melodier hon framför måste man erkänna att det här underliga landskapet med en genomfuktig atmosfär föder genuint gåtfulla stämningslägen som ger fascinerande musik! 

Dessutom har vi så skickliga desinformatörer som nu lögnare kan bli med den haltande kombinationen av Luft och Vatten. Ta bara Fredrik Reinfeldts Sol i Vatten och Måne i Luft. Där kan man argumentera för att elementen valt helt fel turordning eftersom Solens intelligens här sjunker ner till Vattnets primitiva drift att tillfredsställa organismens behov, medan just den primitiva Månen lyfter upp samma djuriskhet till Luftens mänskliga och civiliserade nivå. 

Mannens enda livsmål var att sänka matmomsen, skopa iväg 14 miljarder till näringslivet (som inget hellre vill än öka vinsterna och sänka lönerna för flertalet) och på detta söka rationalisera varför privat girighet och noll samhällelig trygghet för medborgarna är det bästa. Det är som ett enklare däggdjur av misstag råkat hamna i en människokropp och nu beskriver hur djuren i djungeln ser på överlevnad: var och en bara för sig själv! Ovärdigt Sverige med dess tradition av ett gott samhälle att rösta fram sånt här bottenskrap till makten.

Alla fyra element har således både starka och svaga yttringar och i fallet med den våldsspelbesatta Adam Lanza med sin vapenfetischist till välbeställda mor, är det förstås den väldiga triangeln i ELD som direkt drar blickarna till sig.




Att kungastjärnan Regulus välsignar godhetens Jupiter i Lejonet och att denna massiva kraft understödjer sinnelaget i Skytten och dessutom välsignar handlingsmänniskan Solen i Väduren, kan kanske vara bloggens värsta huvudvärk hittills !!! Är då inte detta symbolen för en genomgod härskarnatur, en självskriven ledare? Födelseuppgiften från Denver Post verkar trovärdig nog, och horoskopet rimmar väl med att Adam föddes in i välbärgade förhållanden (jag valde  Kingston, New Hampshire för att höfta till Månens position på ett ungefär).


Kan det verkligen vara indiernas demon Rahu (Drakhuvudet i västtraditionen) som perverterar och överdriver sinnelagets Måne så till den milda grad att det som kom ut i ynglingens psyke var en totalt sjuk allmaktsdröm? Regulus och Jupiter i Lejonet är sannerligen en symbol för kunglig dominans, men här alltså som grunden till Månens inre fantasier. 

Aspekten till Solen i Väduren indikerar förstås också att steget från inbillning till handling är kort eller obefintligt. Som Adam Lanza upplevde världen (Månen) så agerade han (Solen) i den. Eldelementet ger direkta varelser och ingen är väl mer direkt och impulsiv i sitt handlande än kanonmaten Väduren, tecknet där Solen står "upphöjd" (för en ovanligt stark emfas på det subjektiva perspektivet) och med krigaren Mars som inre motor.

Vi ser redan i denna skiss en hotfull möjlighet av en alltför direkt och eldfängd natur...

Krigaren Mars står också i den positiva polariteten, men i den konceptuella tänkaren Vattumannens Luft. Lite löst kan man alltså anta att ynglingen var driven av idéer vilka så att säga låg mellan honom och det han tyckte sig se i omvärlden. Det är alltså inte ograverad Eld utan konceptioner eller luftslottskonstruktionerna träder in just när sinnets upplevelse övergår i Solens handling. För notera, sinnet är helt rent, det är handlingsmänniskan Solen som grundar sin transparenta direkthet på en krigare i konceptionens Vattuman.

Vad har vi gjort så här långt? Jo, frikänt Regulus/Jupiter och Adam Lanzas sinnelag - i vissa uttalanden från närstående i USA ansågs han vara smart, och det stämmer verkligen på sinnelagets sida, där emellertid det demoniska och giriga Drakhuvudet är så fylld av drömmen om odödlighet att den utmanar gudarna. 

Norra månnoden kommer i en del horoskop kusligt nära det som brukar kallas hybris eller övermod, och detta är inget annat än omdömeslöshet. Rahu med Månen skulle helt enkelt kunna vara en varning för potentiell sinnessjukdom, om inte handlingsmänniskans Sol är utomordentligt välplacerad på alla möjliga sätt. 

Och här är det lämpligt att återvända till massmördaren Anders Breiviks totalt Eld- och Luftdominerade horoskop, återigen Lejonet och Vattumannen i huvudroller och notera hur också hans sinne - också i Eld men i Skytten - var ett Rahu-sinne. Förvisso var Breiviks sinne, som jag noterade här, unikt illa tilltygad av astrologins samtliga "naturliga illgörare". Vid 5.100 sparade horoskop hade inte ett enda sinnelag av Breiviks typ ännu skapat några rubriker.

Men nu har vi alltså två massmördare som båda var uppenbart driva av någon slags ideologisk dynga (Luft) som påverkade hela deras kognitiva apparat, dvs. verklighetsupplevelse. 

Till nöds kan man ta ett steg till med Adam Lanzas horoskop och fråga sig vad för slags ideologi eller luftslottskonstruktion som låg under hans direkta vädursagerande (Solen = utagerande). Men märk att disponenten till Solens disponent nu är tredje nivån av budskap - vi gräver således djupare än normalt och laborerar med en nivå som inte alls säkert är manifest hos de flesta. Det är helt enkelt bristen på födelsetimma som föranleder den här manövern, i jakt på ytterligare ingredienser för analysen!

Den lilla illgärningsmannen, krigaren Mars i ideologins Vattuman finner sig förstås manövrerad (för att inte säga manipulerad) av den stora illgärningsmannen och planläggaren Saturnus. Saturnus är också faderns eller åtminstone den förälder som har den yttersta auktoriteten. Efter föräldrarnas skilsmässa levde Adam med sin mor.

Saturnus står otroligt stark i sitt negativa härskarläge i Stenbocken, en kall principryttare helt utan empati. Stenbockens Jordelementet grundar för första gången den här hetluften på hög nivå som utgör nästan hela horoskopet. Eftersom Saturnus står i eget tecken har den ingen disponent över sig. Här är således det ultimata uttalandet om typen av vädurisk utlevelse som Adam ägnade sig åt. 

Hans krigiska mentala världsbild bottnar i Jordelementet, dvs. i något konkret som sammanhänger med den normativa föräldrafiguren. Mamman, här väl representerad av Månen och omåttlighetens Rahu, ägde fem vapen och var en fanatisk vapensamlare (konkreta vapen är "Jord", tanken eller ideologin om vapen är Luft). 

Vi ser därför hur väl krigets Mars baserad på konkret innehav föremål ligger till grund för massmördarens utagerande Sol. Och nu kan man tänka sig att han i sinnelagets Måne fantiserade om sig själv som en framgångsrik konung i krig, inte minst för att demonen Rahu gjorde hans psyke så uppsvullet och struntviktigt. Det är inte alls olikt Anders Breiviks krigsspelsdrivna galenpannefantasier om att vara någon.

Spelförespråkare tycks i allmänhet inte förstå hur livsfarligt det är att mata psyket med smörja från dag till dag. Det är krigsspelen som ligger impregnerade i deras medvetande den dagen det smäller i huvudet på dem.

Det är väl ungefär så långt man kan komma med den här kartan utan tillgång till födelseklockslag.


*****

Medierna:

DN nu inne i den patologiska "så gick det till"-fasen och beskriver massmordets olika faser.

SvD närmar sig ämnet på ett värdigare sätt.

GP gör sin summering.

Inga kommentarer: