Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 2 november 2012

Svärmorsdrömmar & rovkapitalister

Räknenissen Reinfeldt sajnade villigt pappret som clearade rovkapitalisten Chris O'Neill ur Sveriges perspektiv. Fler sådana företagsamma män i Sverige! Att spekulera i att fattiga länder ska bli ännu fattigare är väl en lika god idé som någon - allt handlar ju i slutändan ändå bara om pengar, inte om människor eller värderingar (SvD/Näringsliv, AB). I en annan värld hade en sådan här sorts näringsidkare inte ens fått gå i land.

När jag sent omsider kommer mig för att beräkna O'Neills horoskop tror jag knappt mina ögon. Här är precis alla varningssignaler för en sådan svärsmorsdröm som döljer en psykopat. Och självklart - vi talar om en medlem av jet-setet, ett av rovdjuren i mänsklig skepnad, en av de lägst utvecklade själarna som går på jorden. Minns filosofens Platons fundering, att de äldre själarna efter tillräckligt många återfödelser slutar med sin näriga lystnad och kommer att föredra ordinära och stillsamma liv. Det är de skadade som likt Reinfeldt och O'Neill eftersträvar makt och rikedom.

Bloggen har redan (världsunikt) slagit hål på åtminstone bloggarens föreställning om att Jungfruns tecken är ett harmlöst och trevligt tecken, en "lady" eller "gentleman". Det stämmer visserligen i de flesta fall, symbolen bidrar till en samlad och personlighet som söker fungerande och smarta lösningar på livets små problem. (Jungfrun har en tendens att borra sig in i mikroskopiska frågeställningar medan dess granne Lejonet tenderar att ta kontroll över de stora arenorna.) 

Men antikens tänkare trodde sig också veta något annat om den här symbolen, dess naturliga verksamhetsfält - det sjätte huset - beskrevs som "fienden" i Indien och som "olyckan" i den egyptisk-grekiska astrologin. Jag har tidigare förslagit att det är jordbruket (varöver agrara och kroppsligt aktiva Jungfrun råder) som utlöst den här insikten. Babylonierna begrep tidigt att den bofasta människan som gör anspråk på ett stycke mark var orsaken till fiendskap och krig. Längre fram på samma resa hittar vi bonden vill inte betala tionde till sin feodalherre och sedan dagens högersvensk som inte vill bidra till det allmänna goda via skattsedeln. 

Jungfruns försagdhet beror på att den döljer försåt, den vill inte delta, den undanber sig! Den vill bara artikulera sig själv: ett liv i joggingspåret eller på analyssoffan. Retirerandet är själva grundrörelsen i alla negativt polariserade tecken - att de skyggar, söker värna, isolerar. Arketypen är Satan själv, den totala Negativiteten. Det är ur Mörkret bortom den subatomiska världen den rena Ondskan suger själarna nedåt, och den som känner det mest är den förkroppsligade varelsen. Privatism och egennytta är den mänskliga artens värsta fiende och det var så Jungfrun i antiken kom att associeras med fiender och olyckor.

I linje med denna tidiga insikt tecknar Plogfåran (babyloniernas namn på Jungfrun), så att säga människan första uttryck för ett diskriminerande (urskiljande) sinnelag, en linje i jorden som skapar att höger och ett vänster, ett mitt och ett ditt. Plågfåran (Jungfrun) är så att säga den arketypiska SKILJELINJEN och nu förstår vi plötsligt på ett nytt sätt varför det är så mycket främlingsfientlighet i detta tecken. Alla Jungfrun tränar på att diskriminera och dra skiljelinjer. (I nästa klass kommer själen istället att lära sig Vågens lektion: att hitta förbindelsepunkter och harmoni mellan delarna!)

Och med Skiljelinjen började krigen och bakhållen, kampen om jordens gåvor. Den äganderättsliga Oxen, också av Jordelementet, är visserligen ett av zodiakens mest brottsbenägna tecken, men det är väl rätt typiska att det är det dolda sinnelagets Måne som röjer Jungfruns baktankar och orientering bara mot sin egen nytta. Med den mordiska Mån-Skorpionen (dödens tecken) representerar Mån-Jungfrun zodiakens mest kriminella typ av instinkt eller känsloliv.

Indisk astrologi, som klassificerar planeternas verksamhet - om de är till skada eller gagn för individen - utifrån de hus de tilldelas beroende på vilket tecken som stiger i öster, ser problem med Månen eller sinnelaget när Jungfrun stiger i öster. Också Olyckan i dess planetära gestalt, Mars, blir dubbelt olycksbringande vid en stigande Jungfru, Mars är både naturligt problemskapande och är här också verksamt så. 

Hos en svag själ, som Reinfeldts, blir en dubbelt ond Mars stigande i Jungfruns tecken till symbol för en genuint illvillig människa, en snål och självisk grunddisposition. Det ska till oerhört kraftfulla budskap som talar för det motsatta för att häva den varningen för en självisk kapitalist. 

Några sådana räddningsplankor förelåg inte då Reinfeldt föddes. Således har nu svenskarna i sex år lärt sig leva med ren och skär Ondska från Regeringshuset i Stockholm. All politik har handlat om att gynna dem som redan är av den här egoistiska typen och drabbade är förstås allt som den själviska människan inte har lust att bidra till via skatten. Det är svin som styr landet!

Och så går prinsessan Madeleine och hittar sig en snyggare version av Reinfeldt! Statsministerns två viktigaste zodiaktecken är också rovkapitalistens mest dominerande. Jungfrun, som dyrkar jorden för att skörda vinster från den (utnyttjar hämningslöst Moder Jord och allt den kan instrumentalisera till sin egen nytta) och dels Kräftans tecken, den irrationella Naturens och närighetens tecken, alltid hungrig, alltid i behov av mer näring, mer pengar, mer av allt. 

Det säger sig själv att kombinationen av två negativt polariserade zodiaktecken med dessa grundbetydelser förstärker varandra med resultatet en sjukt människan, en rovkapitalist, en av Platons "undermänniskor". Det är de här som skiter fullständigt i vad mänsklighetens bästa tänkare kommit fram till över årtusenden. Finns det inga pengar i det, kan det kvitta lika. Jord och Vatten = lersörja, "low lives"




O'Neills födelsetimma lär väl aldrig bli offentlig efter att den här texten översatts och förklarats för honom (jo, jag misstänker att en eller två personer med position faktiskt granskar dess innehåll). Men vi har Chandra lagna, ett substituthoroskop där sinnelagets Måne tjänar som förstahus. 

Därmed blir Månen själv en verksam illgörare, antingen så att Jungfrun söker profitera på det materiella eller att hon själv blir en Persephone, ett våldtäktsoffer när Hades krafter tränger genom jorden och överraskar den unga och oskuldsfulla...  

Är den kriminalitet bloggen upptäckt döljer sig i Mån-Jungfrun ett nytt bidrag till den eviga berättelsen om hur oskuld på utsidan kan dölja mörka krafter på insidan, svärmorsdrömmar som är rena psykopater? 

Minns hur Mån-Jungfrun och ordföranden för Humanisterna, Christer Sturmark, i många debatter för några år sedan brukade söka framstå som den ödmjuke medan det i själva verket var han som attackerade religiösa människor. Hyckleri och konsten till falskspel är nu inte bara Jungfruns problem, det är snarare dess härskare Merkurius som är känd för sin förmåga att vinkla orden för att förvilla och desinformera. 

Rovkapitalisten O'Neill har Merkurius som bakomliggande "ägare" till både Månen och Solen och det blir lite av en tankenöt att Jungfrun stigande kompensatoriskt gör den i sig variabla Merkurius till en "verksam välgörare". Ja, O'Neill donerar pengar till välgörenhet (avdragsgilla?), men notera att detta är ett månhoroskop. Det är bara i O'Neills fantasi eller föreställning (Månen) han finner att Merkurius-Tvillingarnas kommers och tankearbete gör det goda. 

Man kan också tolka motsägelsen mellan Måne och dess disponent som att han tar det onda, den förlust, som Månen står i förbindelse med och vänder till något gott för sin egen del, dvs. den bakomliggande "verksamt välgörande" Merkurius söker göra vinster på hans rovkapitalistiska manövrer. Hans verksamhet bygger på att köpa och sedan sälja tillbaka värdepapper som, om de under mellantiden minskat i värde, leder till ren vinst för honom själv.

Hela verksamheten är typisk för Lufttecknet Tvillingarna, en krämare och listig planläggare. Känslokalla och planerande Saturnus i Tvillingarna, handelsmannen och det brinnande hjärtats Sol vittnar alla om en kalkylerande natur, och Månen i det fysiska Jordelementet om en vilja att inte bara tänka (Luft) för tänkandets skull, utan för att tjäna ONDA PENGAR. 

Men om Merkurius får klartecken som "verksam välgörare" räcker det då inte att säga, "är syftet gott, allting gott"? Nej, för det verksamt onda sinnelaget i Jungfrun åsamkar andra lidande - lever på att sko sig på andras motgångar. Det råder en ofrånkomlig motsägelse här, vilket man ser när O'Neill pytsar över lite pengar till den välgörenhet Madeleine verkar för, som för att döva ett skyldigt samvete.

I föreställningens värld (Månen) har O'Neill verkligen dåligt samvete för vad han håller på med! Pengaras planet Venus är smittade av Djävulens falskhet i nionde huset för samvete och genuin moral (moral förankrade i den kosmiska morallagen, den som styr själarnas återfödelser och öden här på jorden).

Men vetskapen om att han går Ondskans ärenden i monetära frågor är inte starkare än hans inre föreställningar om att själv spela med de stora grabbarna. Med Solen, Saturnus och Merkurius i tionde huset för makthavare, omvittnar detta månhoroskop om att Världssjälen ur människans perspektiv drömde drömmar om den Stora Klipparen under några dygn genom den mäktiga drömmen om Saturnus diktatoriska absoluta makt i kombination med en unik själ (Solen) som utnyttjar sin amoraliska klipskhet (Merkurius). 

Här nere, i den sublunära sfären, på jorden, är dock Månen uttrycket för en illgörare! Och frågan är då vad nionde huset för samvete tecknar: individens eget dåliga samvete över att ha sålt sin själ till Djävulen, denna världens herre? Eller ett så ruttet samvete att just frågan om pengar och ägande bara bemöts med Den Ledes hångrin. "It's nothing personal."

*****

Strödda iakttagelser

O'Neill är ett "Sveriges barn", född samma år som vårt senaste nationalhoroskop och bara fyra månader senare. Sol-i-Luft matchar Sol-i-Luft. Samma omogna Saturnus i handelsmannamentalitetens tecken.

Som match till Madeleine fungerar prinsessans Måne i hårdvalutans Stenbock perfekt med en rovkapitalist. Hon har gjort ett sådant klipp som hennes sinne, irrationella själ eller instinkt lett henne till. Hovet har en gång offentliggjort kungahusets födelseuppgifter så hennes sena ascendent i sideriska Vågen är känd, med en elektrisk men egoistisk Venus i Väduren i opposition till estetikens Våg har hon kallats Europas vackraste prinsessa, vilket ingen med normal uppfattningsförmåga kan förneka. 

En ascendent i Luft fungerar generellt väl med O'Neill som drivs från sin vilja att kontrollera Luftelementet och samtidigt se materiella resultat av sin sluga planläggning. Prinsessans horoskop är helt fastbundet i Jordelementet och varje tecken på smartness från Vågascendenten rimmar troligen illa med hennes naturliga instinkt, som inte är intellektuell utan tvärtom extremt jordnära, praktisk och skyggande introvert. Prinsessan har många planeter i Jord, i "undangömda" hus - jfr hennes vilja att försvinna bort från sina kungahusförpliktelser i Sverige.


Andra med liknande mönster

Jag menar att vi kan glömma Månen hit eller dit i de fall när Solen och Saturnus står nära varandra. Det budskapet är verkligen ett så potent tecken på en kall och rationell kalkylerare (en räknenisse, typ Reinfeldt). Den empatiska Månen spelar liten roll, Saturnus har en Plan och tänker genomföra den till varje pris. Här hittar den en Sol - en levande individ - som den "in-formerar" (Själens form är Saturnus).

Sol-Saturniern är distant, man kommer den aldrig inpå livet, för Saturnus är dödens planet ur vårt perspektiv och dess inre väsen kan vi aldrig uppleva på den här sidans - solsidans - termer. Den uttrycker sig bara för den som är ett intellekt med så högt i tak att man kan läsa personens strödda uttalanden och gärningar och se hur skenbart isolerade fragment alla kommer samman i ett större mönster.

Dessa själar är också intresserade av makt (eller av respekt om de finner sig i underklassen). Solen och Saturnus är ömsesidiga fiender, och det är förstås traditionstyngda och formalistiska Saturnus som kontrollerar Solens spontanitet här. Perfekt för skådespelare som agerar utifrån regi (också en egenskap hos psykopater). 

Den "svarta solen" (Saturnus) ligger på rak linje, dold bakom den ljusa sol vi ser, och regisserar den. T.o.m. spontaniteten är regisserad. Detta gäller också konjunktioner i Eldelementet som annars anses det livligaste och mest spontana och uppsluppna!

Åldermannen Saturnus kan tyda på att man antingen kommer från en gammal släkt eller att man söker sig mot det traditionstyngda - ett gammalt familjeförteg, affärsbank eller ett kungahus t.ex. Själen graviterar mot att bli "någon" eftersom Saturnus också står för världslig makt, och därför har kusliga associationer med Djävulen, denna världens herre.

Söker den antika astrologin säga något när den håller Saturnus och den världsliga komfortens Venus att vara planetära vänner och det ena Venustecknet också är platsen för Djävulens egen stjärna, Algol?

Intressant nog skiftar Saturnus från sin jordiska och luciferiskt fallna karaktär i det andra Venustecknet Vågen. I Luftelementet dras inte längre Saturnus med samma onda konnotationer utan anses i vågskålarnas tecken vara "upphöjd" och fungerar som den himmelskt sanktionerade domare som utmäter rättvisa straff och belöningar. 

Således: Saturnus i Jord. Materialism och vilja till makt eller kontroll över materiella resurser. Djävulens väg. Saturnus i Luft. Tankar, ideologier och planläggare. Skaparens väg.

Dessa tankar är nu helt hypotetiska och stämmer sällan i praktisk (Jord-) astrologi.

I genomsökningen av horoskop skulle bara Solen och Saturnus i Tvillingarna ge för många träffar så jag väljer att inkludera en erkänt svag planet: den fallna Mars i Kräftan som här uppenbarligen har med O'Neills närighet och yrkesval att göra. (Den veka Mars ägs dessutom av den "onda" och profithungriga Månen, men att också specificera Månen i Jungfrun skulle ge noll träffar.)

  • Chris Spedding;17.6.1944 - brittisk rockmusiker, studiogitarrist, halvlyckad solokarriär
  • Suzanne Osten;20.6.1944 - regissör
  • Ray Davies;21.6.1944 - rockmusiker, låtskrivare i brittiska Kinks
  • Chris Wood;24.6.1944 - rocikmusiker i brittiska Traffic
  • Lars Thalén;27.6.1944 - sosse-desertör, nu lobbyist för näringslivet (en födelse efter 15.00 ger samma Måne i Jungfrun som O'Neill)
  • Gary Busey;29.6.1944 - excentrisk skådespelare, "too real" som han säger. I princip enbart psykopatiska gangsterroller i Hollywood. Månen i Jungfrun likt O'Neill.
  • Niklas J. Karlsson;18.6.1974 - styrelseledamot, socialdemokraterna
  • Åsa Vilbäck 'dr Åsa';20.6.1974 - kändisdoktor med skuggor kastade över henne pga partners mordbrand och ekonomiska fiffel
  • Niklas Foresti;21.6.1974 - privatperson, pretentiös och korkad Facebook-kommentar i AB i samband med ett (av många) debacle kring kungahuset
  • Magnus Carlsson;24.6.1974 - ytlig popsångare (gay) medlem av tomma glam-grupper som Barbados/Alazar
  • Chris O'Neill;27.6.1974 - jetset-glammig och ytlig (?) svärmorsdröm, rovkapitalist.

Anmärkningsvärt här är att hela fem av de 11 träffarna har Månen i Tvillingarna (om man antar en födelse runt 7 eller senare för Osten.)

Bortsett från den korkade FB-kommentatören finns det uppenbarligen något i kombinationen nymåne plus Saturnus i samma tecken som tycks befordra publicitet eller förmågor som leder till celebritet. Kan vara värt att följa upp vid annat tillfälle.

Nå, om man istället prövar att inkludera det personliga sinnet (Månen) och behåller den viktiga men fallna Mars i Kräftan och nöjer sig med bara Solen i Tvillingarna? Vilka av 6.700 kartor visar sig då?

  • Alice Bailey;16.6.1880 - olycklig, andlig sökare (sökte begå självmord), senare ordförande för Teosofiska samfundet - andlig "kanal" för vissa "tibetanska mästare"
  • Alan Turing;23.6.1912 - matematiker (gay - självmord)
  • Hagge Geigert;30.6.1925 - populär revyskapare, tv-personlighet, storrökare, dog i cancer
  • Janet Leigh;6.7.1927 - skådespelare
  • Gunilla Pontén;14.6.1929 - modedesigner
  • Anita Wall;11.7.1940 - skådespelare
  • Laila Freivalds;22.6.1942 - fd justitieminister, avgick från sin post två gånger
  • Gary Busey;29.6.1944 - han igen! hjärnskadad efter olycka sägs ha givit hans kraftiga humörsvängningar
  • Marian Joan Elliott-Said;3.7.1957 - rocksångerska, punkbandet X-Ray Specs (död i bröstcancer 2011 - Månen/bröst, ägd av olyckans Mars i Cancer/Kräftan)
  • Dennis Lyxzén;19.6.1972 - rocksångare, vegetarian, rolig kommentar om (avslutade) relationen med Amanda Jensen: "fick mig att börja dricka igen - sådan är kvinnans list"
  • Chris O'Neill;27.6.1974 - rovkapitalist
  • Anonym;19.6.1991 - mopedkrock i 90 km/t, spräckte skallen, som syddes ihop

När man inkluderar den negativa Jungfru-Månen som har den fallna Mars i Kräftan som disponent, börjar genast dysfunktionella öden smyga sig på - Olyckans (fiendens) tecken Jungfrun plus olyckans planet Mars! 

Intressant här är undantaget - Lyxzéns typiska Jungfru/Kräft-tendens att prioritera värnande av den egna hälsan över allt annat (nykterist, vegetarian). Som om han omedvetet kände att han bar på en kraftig ansamling av olyckans symboler.


1 kommentar:

Anonym sa...

Du har med ganska så stor sannolikhet rätt i det vad du skriver här; att Madeleine måste se Chris som ett klipp eller som en själsfrände, som hon uttryckte det i sin "ti-hi" video clip på kungahusets hemsida under hösten 2012, eller om det var från själva intervjun från förlovningen som också fanns med på kungahusets hemsida. Hon- född i Sveriges s k 1a familj - med en silversked i munnen. Han - rik och rovkapitalist som kan underhålla hennes dyra vanor. Det måste väl bara klicka mellan en man och en kvinna som kan tillgodose varandras vanor, eller hur!? Hon har också sagt i en intervju från i år att "det var nog bäst det som skedde (d v s uppbrottet från horkarln Jonas Bergström - mina egna ord o inte hennes förstås haha) - och att "det finns en mening med allt". Madeleine fick kort sagt en bra mycket rikare man som kan förse henne med allt det som inte den f d horkarln hade lyckats förse henne med.