Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 28 november 2012

Skönhet utan överdriven idealisering

Typecasting snävar in och gör människan allt mer fascistisk i sin syn på skönhet och vad som är åtråvärt. Allt fler varianter sorteras bort precis som svenskarna inte ens köper ett äpple längre om det har minsta fläck på sig. Folk ligger på löpande band och skönhetsopererar sig efter stundens norm för hur man ska se ut.

Det ligger ett ansvar i att prata om så ytliga saker som skönhet och det ansvaret tar inte kvällspressen vars olika artiklar sammantaget vittnar om att det kommersiella väst är schizofrent som både söker profitera och diskutera på samma gång. Det finns alltid några som har inre svarta hål och tappar vettet på grund av detaljfixering - som Täbymördaren som slog hammaren i huvudet på en 13-åring eftersom han gjort en videofilm som var lite för grynig och sen började höra störande brus i hela hyreshuset.


Utfransning. Mördarens horoskop visar hur sinnelagets Måne tyvärr ägs av fixeringens Saturnus och att denna står i detaljkritikens Jungfru! Jupiter kämpar förgäves med att expandera men negativismen från Jungfrun och Saturnus gör att kritiken bara blir värre och värre!

Sedan tycks det ha räckt med att addera aggressionen i slutet av Väduren med Satans vrånga huvud i början av Oxen och sedan utsträcka Satans korruption en smula så att den når fram till handlingsmänniskan Solen längre fram i den brutala Oxen. Ett hemskt horoskop, faktiskt.

Att uppmuntra att tänka estetiskt är förstadiet till fascism. Mycket riktigt hade människoutrotaren Adolf Hitler esteticerande Vågen stigande i öster och en fanatisk Vädur som motor. Resultatet blev tvärsäkra och hypersubjektiva föreställningar om vad som vad som utgjorde den ariska och rena människotypen.

I nyliga inlägget om Charlotte Perrelli, som kunde tänka sig att låna sitt namn till ett "sexrollspel", fransade ämnet ut sig i kommentarspalten och kom att röra vid zodiaktecknen och igenkännbara "typer". Jag associerade Charlotte Perrellis ansiktsformer med dem hos hyfsat talangfulla aktrisen Michelle Monaghan (hysteriska komedin "Kiss A Bang Band" med Robert Downey Jr i toppform eller Ben Afflecks dystra "Gone Baby Gone" om barnkidnappning i det fattiga vita USA). 

Monaghan naturelle och putläppsPerrelli -
nog kan "förbättringar" vara rent kontraproduktiva
Nu har Monaghan redan förekommit i ett äldre look-alike-inlägg, men tydligen utövar hon en sådan inverkan på åtminstone mig att ansiktstypen fortsätter att ge associationer!

Och det visar sig att det finns gott om beröringspunkter mellan de här två personerna om man söker en förklaring till en något breddad näsrygg (som läsaren kommenterade) och en bruten näslinje i profil (som jag lade till eftersom det är meningslöst att ta former förrän man ser 3D-vyn - Monaghan och Perrellis näsor är inte perfekta matchningar men missa inte ansiktena som helhet.)




Det heter ju att skönheten ligger i betraktarens öga, så det är säkert ingen slump att bloggaren betraktar kvinnorna från en ascendent i Tvillingarnas 10e grad och i sin omedelbara närhet i den "psykiska världen" ser Michelle Monaghans Mars i 9e graden samt Charlottes Måne i 8e graden (bara fyra grader från bloggarens egen). 

Men säg att bloggarens Tvillingarna bara bistår som en sambandsofficer - kvinnorna står utmärkt på egna ben, förenade av vad som nu den unika formen i den här mikrosektorn av Tvillingarnas tecken. (Undertecknad har för övrigt också en relativt bred näsa.)

Att "motsatser attraherar varandra" och lånar varandras egenskaper är en grundtes i astrologin (under opposition ser planeterna varandra). Vi kan därför leka med tanken att Perrellis Måne i Tvillingarna och Monaghans dito i motsatta Skytten på något vagt sätt skapar en känsla av likhet. Och samma resonemang gäller förstås även deras respektive Sol, i oppositiva Jungfrun och Fiskarna!

Jag har ett anonymt fall, kvinna förstås, som lät plastikoperera sin näsa just för en bred näsrygg. Jungfruascendent för att matcha Perrellis Sol-Jungfru och Sol-Fisk precis som Monaghan! Visst är det förvirrande! Troligen bottnar Perrellis hysteriska sminkbeteende i samma ogillande av sin näsa som hos kvinnan som lät kirurgerna stuva om i hennes nylle. 

Det är så typiskt Jungfruns tecken att fokusera de enskilda detaljerna att de helt tappar bort att helheten kanske är betagande. Jag tycker tyvärr mig se tecken även på foton av Monaghan att hon låtit bygga om sitt ansikte för att bli mer "Hollywood", fast utan någon placering i detaljkritikens tecken. Det kan faktiskt vara fråga om en Jungfruascendent (oddsen 12:1)...

Motspelarna i de två enda filmer jag på rak hand minns Monaghan från ger dock inget stöd för en Jungfru stigande. Robert Downey Jr är själv Fisk och har en Kräftascendent som spritter som få genom att Månen står i eldiga och abrupta Väduren och Vädurens härskare själv står i Lejonets expressiva (men mer avvägda) Eld! 

I det vansinnigt depressiva och brunmurriga kriminaldramat "Gone Baby Gone" matchade nyblivne regissören Ben Affleck Michelle mot sin lillebror Casey Affleck, en stilig Stenbocksascendent med tecknets typiskt kärva linjer (vilket brukar tolkas som "maskulinitet" fastän Stenbocken är negativt polariserad). Casey har Månen i Vågen - precis som storebror Ben - och nu står Solen i Kräftan vilket var Robert Downey Jr:s ascendenttecken. 

Eftersom kvinnan som opererade näsan hade Månen i Kräftan och är mycket lik Michelle skulle jag vilja påstå att det kan vara Kräfta i öster för Michelle. Kräftan har det i sig att bli besatt i än högre grad än den kritiska Jungfrun som dock alltid förblir separat från det den kritiserar. I Kräftans tecken tappar man perspektiven helt och hållet, "mångalen" och helt nersjunken i ett oroligt hav av besatt lidelse.

När man kombinerar Jungfrun och Kräftan kan det uppstå "svåra" naturer och jag har flera (anonyma) horoskop med dessa två tecken dominanta, och vars ägare helt enkelt inte klarar av parrelationer. Jungfrus asociala och självcentrerade tema parat med Kräftans stirriga hang-ups blir för mycket. Några av dem har fattat detta själva och valt eremitismen (kanske i efterföljd av eremitkräftan. En kräfta - ett skal/hus över kroppen.

Fredrik Reinfeldt är ett känt exempel på ett horoskop där Jungfru och Kräfta spelar nyckelroller. Och där har temat privatism blivit så barockt överbetonat att mannen slagit sönder hela välfärdssamhället i sin själviska skattehatande och permanenta mångalenskap. Det är synd att människor i gemen är så dåliga på att känna igen en psykopat när de möter en. Men med lite smart pr och en duktig sminkös går det att sälja det mesta.

*****

Till sist, "Visa mig dina vänner och jag ska säga dig vem du är":
 



Här festar Casey Affleck loss med Brangelina, och hur snyggt matchar inte vännernas dominanta stjärntecken varandra!

Asc Måne Sol
Casey Stenbock Vågen Kräftan
Brad Stenbock Vågen Skytten
Angelina Kräfta Fiskarna Oxen

Lika barn leka bäst. Solen står i princip bortom personligheten och blir synlig först i det människan GÖR. Men om man ser till rollspelet (ascendenten) och sinnet/känslorna diggar verkligen Pitt och Casey varandra. De kanske är två narcissister som använder varandra för självbespegling?


Angelina fattar ingenting av männens abstrakta tänkande där de förlustar sig, men via sina Fisk-känslor i Vatten flyter hon med och är glad på ett känslomässigt sätt. 

Med sitt rollspel som Kräftan spelar hon ut mammatecknet och är en typisk supermamma med samvete och barnadoptioner och hon böjer underdåligt knä inför Brad Pitt eftersom deras rollspel i den naturliga zodiaken tecknar herre och undersåte, befälhavare och fotfolk, Stenbock och Kräfta.

5 kommentarer:

Havsörnen sa...

Här är en bild på Angelina som tydligt visar Kräftans stirriga blick:

http://2.bp.blogspot.com/_8MxzQd-z7tU/TTdZzMtNbmI/AAAAAAAAAhw/c7QCZF6LZRk/s1600/Angelina-Jolie_.JPG

Jämför:

http://www.asknature.org/images/uploads/strategy/b4156a962c90814ff5a19233e1f125b2/1c28168ab798c238ffa5aeefeb469e17.jpg

:)

Liksom nyss nämnda Charlotte Perrelli har hon en relativt hög panna. Flinten som korrespondens till Kräftans fullmåne kanske kan beläggas astrologiskt? Hennes blanka hy då, är det också Kräftan? Se nedan:

http://photos.posh24.com/p/1769571/z/fun_pics/angelina_jolie_long_brown_curl.jpg

Annars är ju överaktiva körtlar något som associeras med Skorpionen.

Ett sidospår på utseendetemat om det är tillåtet: Stenbocken nämndes ovan. I helgen kommer den vackra Jane Badler på besök till en science fictionmässa i Älvsjö. Hon spelade som bekant ödle-Diana i TV-serien V. För mig är detta en typisk blandning av Stenbock och Skorpion. Det elegant svala och lite stela blandat med Skorpionens "döda" genomträngande blick. Märk också den förkrossande övertaligheten av mörkt hår bland Stenbockar. Någonting orm- eller ödlelikt finns solklart i utseendet, så castingen i V var perfekt. Jag länkar tre bilder. Se hur hon blir än mer ödlelik med stigande ålder! I ett gammalt blogginlägg gjorde du följande astrologiska översättning av hennes typ: "Solen i Skytten och Månen i Vågen, men fullständigt belägrad av de båda onda planeterna Mars och Saturnus." Alltså Skorpionens och Stenbockens härskarplaneter.

http://4.bp.blogspot.com/-tOElpH2O478/TwRC1tFXSpI/AAAAAAAAnQA/gXjGpAcl4Ds/s1600/JANE%2BBADLER6.jpg

http://scs.viceland.com/int/v17n3/htdocs/artful-meanderings-390/jane-badler-silver-sweater.jpg

http://www.exposay.com/celebrity-photos/jane-badler-v-season-madrid-jane-badler-8kEJjb.jpg

I detta fall kan jag inte annat än tycka att den tropiska varianten stämmer bättre: Solen, Merkurius, Venus och Drakhuvudet (även Chiron) i Stenbocken samt Månen, Mars och Saturnus i Skorpionen!

Jag tänker direkt på Clint Eastwood som en manlig mostvarighet till detta utseende, med sina kisande ögon och fastfrysta rynkiga grimas. En silverkobra utsmyckar kolven på hans Colt i dollartrilogin. Lustigt nog har han tropiskt Saturnus på hemmaplan i Stenbocken och Asc i Skorpionen. Dessa flyttas sideriskt till Skytten och Vågen, jfr Badler! I båda systemen hamnar Mars passande nog i Väduren. Pang!

Havsörnen sa...

Åtminstone stämmer bättre med min tropiska konnotation av hur de astrologiska arketyperna ter sig. Tyvärr är Badlers födelsetid okänd. Drakhuvudet ligger 24 grader Stenbocken tropiskt, så det blir väl samma tecken sideriskt? Skitsnygg är hon i alla fall! Men det är inte säkert att du tycker det, eftersom de typer du hittills plockat fram som varande extra vackra aldrig riktigt har fallit mig i smaken. :)

Seaward sa...

Jag ger mig, kräftans plirighet är obestridlig! Jag får helt enkelt bli mer kreativ för att se likheten mellan mig själv och redskapet vågen! :-)

Ödle-Diana minns jag, hon gick rakt genom tv-rutan! Men det här med tecken och utseende är troligen som berättelsen om de blinda männen som fingrar på en elefant och från var sitt håll beskriver vad de "ser" (svans, snabel osv).

För mig blev bildlänken till ödlan en ren aha-upplevelse - här är ju inget annat än en hårdsminkad Lena Olin! Och då har vi istället den sideriska Vågen som tydlig gemensam nämnare hos båda. (Badler förekommer på bloggen men jag har inte noterat detta tidigare.)

Saturnus = Tamas (mörkrets kvalitet).
Mars = Tamas

Badler: Månen + Mars + Månen i sideriska Vågen
Olin två år senare har fortfarande Saturnus i Vågen, som ägare till Månen i Vattumannen och Jupiter som sätter sprätt på dem båda från lufttecknet Tvillingarna!

Även här är Saturnus och Mars konfigurerade men via opposition och Mars i Väduren ger samma eldiga kraft som trycket på Eld i Badlers Sol/Merkurius/Venus-Skytt. Båda kvinnorna beskrivs bäst som ELD/LUFT men med Saturnus/Mars som drar ner dem ett mörkare och farligare snäpp.
Vågar kan bli spektakulärt vackra och energiska i utstrålningen och Badler/Olin är således den mörkaste (mest dödliga) Saturnustypen av Luft.

Här passar det att inflika antikens syn på _stjärnbilden_ Skorpionen: dess klor _var_ Vågens vågskålar!

Det är möjligt att astrologin inte är "färdigutvecklad" här, och att babyloniernas schematisering i exakta 30-graderssegment har begått våld på en mer differentierad verklighet...

Den som följer tropisk zodiak (som jag tycker mig förstå att du gör) har naturligtvis ett dubbelt jobb med att översätta alla synintryck mellan medvetandevärldarna.

Jag trodde i ett övermodigt ögonblick att den här bloggens läsare om inte förr så åtminstone efter testet med de 161 mördarna och den fallna Månen i Skorpionen insett att den tropiska zodiaken omöjligt kan vara ett alternativ. Denna dödliga och nattsvarta ondska måste då istället tillskrivas Månens rörelse genom Skyttens tecken, styrd av godhetens Jupiter!

Men vad gör man inte för att vidmakthålla sin koppling till den västerländska kollektivsjälen! :-)

Månnoderna skulle jag tveka att söka koppla till utseendetyper. Jag har flera horoskop med endera noden exakt på ascendenten och individerna har inte ett dyft gemensamt. Givet att de har olika sol- och måntecken är det kanske inte så konstigt, men då är man tillbaka vid frågan varifrån de kännetecken man tycker sig se egentligen kommer. Tecken eller planet eller kombinerade "sub-former"?

Havsörnen sa...

Mördarna kanske var serie-Skyttar? ;)

Seaward sa...

:-) Västvärlden, som jag föreslagit tidigare, får helt enkelt göre en "remake" på sina zodiaktecken med jämna mellanrum eftersom dess Idéer inte tycks vara eviga som Platon hävdar att Idéerna (synliggjorda på himlen) är.