Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 25 november 2012

När Saturnus stryper sin egen disponent (samt Lenka)


Lenka 2009

Den som tar sig genom det här inlägget pga. anblicken av den extraordinärt söta Lenka, popsångerska från Australien, får läsa en bra bit innan hennes stund kommer. Först ska här astrologin testas "vetenskapligt".

I någon av de få introduktionsböcker om indisk astrologi jag läst (tror det var "Light on Life") förklarades en planets aspekt mot sitt hemmatecken vara ett gott ting. I mina ögon verkar det tvärtom, eller åtminstone en väldigt tvivelaktig regel med tanke på hur många faktorer som kan ändra på den saken. 

Tänk t.ex. den naturligt onda gränsdragaren Saturnus ("liemannen") i sitt fallna läge i Väduren och en ascendent som gör den till även en "verksam illgörare". Ponera nu att planeten, likt Fredrik Reinfeldts Mars, befinner sig i horoskopets första hus så att ondskan direkt tycks springa ur invididens eget subjektiva ego! 

Ascendenten är individens privata förståelsehorisont och kan krympa individen till ett generande tunnelseende. Jag har tyvärr hittat ett antal bisarrt korkade högersympatisörer med oerhört starka förstahus. Detta har fått mig att inse att den själviska människan - den typiska moderaten - är en självcentrerad narcissist för vilken de egna behoven helt dränker förmågan till ett större och mer överblickande tänkande. Ascendenten är dock rena plattmarken i horoskopet - den enskilda individen - och inte alls den upphöjda tiondehusblick som krävs för att styra ett land eller företag.

Ett problem uppstår när Saturnus istället är upphöjd i Vågen men man i praktiken ändå ser uppenbart störda individer som brittiska högerpolitikern och krigshetserskan Margaret Thatcher. Hon var tillika en drivande kraft bakom den marknadsliberalism som vi nu ser skadorna av i Sverige genom kissblöjor, trasiga tåg och apotek med usla sortiment - hur mycket de senare än söker skadebegränsa genom att i reklam föreslå att sjuka människor som verkligen behöver sina mediciner lär sig boka dem i förväg via internet. (Bara den reklamen vittnar om marknadsliberalismens totala cynism. KOM INTE HÄR OCH BRÅKA, LÄR DIG LEVA SÅ ATT VÅRA VINSTER KAN SÄKRAS.)

Thatchers horoskop prövar verkligen de astrologiska spelreglerna för Saturnus upphöjelse i Vågen går hand i hand med att Vågen stigande i öster gör Saturnus till en nyckelplanet och därtill en god sådan. Kan verkligen två pluspoäng vändas till något dåligt av en tredje lärosats som säger att Saturnus starka väderstreck är väster (döden, i harmoni med dagens slut och Saturnus som den ultimata gränsen)? Den tredje regeln kommer nu i konflikt med en Saturnus som stiger i öster. 

Vad som är klart är att Thatcher förlorade förståndet på ålderns höst, så att man kanske kan säga så här: verkligheten kom ikapp henne. Hon var bra på att "döda" i yngre år, hon startade krig om Falklandsöarna och stal mjölken från skolbarn i England för att spara pengar genom ökade klassklyftor. (Vi känner igen mönstret i Reinfeldts och Anders Borgs Sverige med chockhöjda a-kasseavgifter som redan på några år skapat en fattigdom på Sveriges samhällsbotten som var otänkbar för bara ett årtionde sedan!)

I termer av ren och skär MAKT går det dock inte att förneka att den upphöjda Saturnus i bl.a. könsbalansens (jämlikhetens) tecken Vågen firade en enorm triumf genom denna järnhårda kvinnas maktambitioner - som hon lyckades förverkliga. Hon satt dessutom kvar som premiärminister många år. Man kan jämföra med Mona Sahlins ömkliga uppgång och fall som partiledare för Sveriges största parti, och här tror jag Lejonascendenten for illa av att dess disponent Solen sjönk i väster. 

Ett "ont" öde kan man säga, och ett som Sahlins själ valde före födelsen. Själen behövda ödmjuka sig och om inget annat biter går själen - i harmoni med karmalagarna - ner i ett jordeliv där den kommer att utsättas för offentlig förödmjukelse. Ingen kan väl ens spekulera över varför den här själen utsattes för "monahatet", men det normala brukar vara att det handlar om en människa som i det historiska förflutna haft makt och skött korten riktigt illa.

Margaret Thatchers stigande Saturnus, upphöjd i Vågen, har legat kvar och retat mig sedan upptäckten att många födslar under den mest rättrådiga Saturnus inte alls lever upp till positionens rykte eller för den delen den fallna Saturnus i Väduren inte alls behöver innebära en fullständigt förfallen natur med en snäv och hysteriskt subjektiv utblick.

För att åtminstone börja få lite perspektiv på dessa gamla lärosatser gjorde jag att enkelt experiment. Fler lär följa.

F.n. har jag strax över 6.900 horoskop sparade, celebriteter av alla de slag. Exakt hur många som sparats pga. skandalskriverier i tidningarna är jag osäker på, men gruppen brottsdömda har inte vuxit nämnvärt från de 402 som gällde i testet i februari i år. Det är 5% av den astrologiska "befolkningen" i mitt astrologiprogram på datorn och inte anmärkningsvärt mycket. 

I en uppriktig artikel i Affärsvärlden 2010 avslöjades att 90% av de börsnoterade svenska företagen har brottsdömda personer i styrelsen. Jag förmodar att det är fifflare vi talar om här, siffertrixare som Löfven börjat kalla moderaterna i ett försök att öka folkets medvetenhet om nivån på den sittande regeringen. Affärsvärldens uppgift går inte att relatera till den här bloggens underlag för astrologiska studier, men den är så intressant i sig att den förtjänar att påminnas om. 

Det är troligen därför Svenskt Näringslivs alla ekonomier och lobbyister låter som en hoper skränande busar, primitiva rovkapitalister allihop och fastän inte i brottsregistret mest att likna vid skurkar. Vad jag vill säga är att det är väldigt svårt att avgöra om bloggen har ett "skevt" dataunderlag, om det är för mycket skräp och avskum eller om dessa 6.900 kartor är en okej avspegling av människor med driv i och som på gott eller ont gjort sig ett namn och fått åtminstone en rubrik om de nu inte likt Bert Karlsson drivit främlingsfientlig politik tjänat pengar på töntiga nöjesparker och i tidernas ände sökt tjäna pengar på att husera samma flyktingar han tidigare agiterade emot. 

Folk är så mixade och rymmer så mycket av både det onda och goda i sig att det kanske inte går att dra en tydlig gräns. Men kan man inte definiera den goda och den onda sidan, blir det väldigt svart att kontrollera astrologins utsagor. Det kommer alltså i nästan samtliga fall att finnas ett moment av tyckande. Till och med de tester där astrologin tycks solklart bekräftad, som de 161 mördarna där den "fallna" Månen i dödens Skorpion så tydligt höjde sig ur grundbruset. För det krävs faktiskt en subjektiv koppling även här - någon som säger att mord ska likställas med Skorpionens djupaste kärna. En annan astrolog skulle kanske inte gå med på det, och så uppstår en diskussion om vad som egentligen är zodiaktecknens mest centrala kärna... 

Nå, just det testet tror jag är så "objektivt tydligt" ett test av astrologin kan bli. Varför den "fallna" Venus INTE deltar i sexuella avarter (HBT-testet) är däremot svårare att förstå utifrån astrologisk tradition. Berodde underrepresentationen av Venus i Jungfrun på att Venus ÖVERHUVUDTAGET inte älskar? Jungfrun är dock ett kallt Jordtecken som använder huvudet ("Merkurius") istället för hjärtat. Kanske blir detta synligt först när man tar fram en grupp som i det extrema uttrycker Venus valör, låt vara på ett perverterat sätt... 

Här är det således fritt fram för rationaliseringar av det gjorda fyndet. Traditionen om Jungfruns tecken tycks ha tappat bort viktiga (och negativa) sidor vilket, om något, tycks ha blivit den här bloggens öde att upptäcka. (Bloggarens Saturnus eller karma intar en hård 270-gradersaspekt till girighetens Drakhuvud i Jungfruns tecken. 

Det kan vara så att alla fynd om främlingsfientlighet och brottstendenser hos Månen i Jungfrun helt enkelt beror på att bloggarens KARMA drar fram hans egna gamla synder, vilka i ett annat århundrade kan ha bestått i ett självtjänande och privatistiskt leverne. Jag anar att det faktiskt är en arabisk handelsman runt år 1000 som ligger till grund för de inlägg på bloggen som är starkt antikapitalistiska, det är den egna gamla unkenheten som vädras ut. 

Tragiskt nog tycks den handelsmannen kallsinnigt ha handlat med svarta slavar, exotiska objekt i europeiska slott. Inte förvånande finner man samma själ återfödd som färgad slav inte en utan två gånger under det följande millenniet och i detta liv som en svensk vem som helst högg KARMA tag direkt när reggaemusiken populariserades genom artisten Bob Marley. Det var inte ens Marley jag reagerade på först (även om jag hört honom), utan en trio som kallade sig Burning Spear och sjöng låten "Slavery Days". Kjell Alinge hade ett radioprogram och spelade den cirka sommaren 1975 och det gick rysningar genom kroppen som inte med någon tidigare reggaelåt jag hört. 

Det var inte den fascinerande baktakten som gjorde mig till reggaetok under de följande sju åren utan temat slaveri. Det skulle ta ytterligare 30 år innan förklaringen började skymda i flera nattliga drömmar som jag märkte hängde ihop. Det var fragment av ett tidigare liv som stenrikt arabiskt svin, en handelsman som likt Bert Karlsson fullständigt struntar i människorna och bara fokuserar pengarna. Svenskt Näringsliv och moderaterna får sig en omgång på den här bloggen för att jag själv var som dem - för tusen år sedan!

Nog memoarer och till testet!

Det är en detalj ur Magnus Ugglas horoskop i inlägget om Sylvia Vrethammar som ligger till grund här: den upphöjda Saturnus i Vågen söker aspektera sin egen härskare Venus via den indiska 270-gradersvinkeln, 3/4-fjärdedels varv, men med obalanserade och svårförutsägbara resultat eftersom Luft som söker tvinga sig på Vatten bara driver vattenmassorna åt sidan - ingen egentlig integration sker. Saturnus i Luft kan producera luftstrukturer som kapslar in Vattnet men det är just bara tomt munväder, Vattennivån rinner och söker sig sina egna vägar. Som i fallet med den moderata fd försvarsministern Tolgfors kan det uppstår formidabla dubbelnaturer som säger ett och gör något annat.

Jag genomsökte alla 6.900 kartor efter alla födda de år då Saturnus var upphöjd i Vågen men där Vågens härskare Venus inte var på samma våglängd som sitt eget tecken, och där idealismens Luft-Saturnus förgäves söker hålla i denna Venus-Kräfta som frankt talat då börjar beter sig som en slinka. (Vet knappt vad det folkliga uttrycket står för, men känslan associerar till Jordelementets moras - det är något fallet och dåligt över ordet)

Sedan gjorde jag testet från andra hållet, nu med den fallna Saturnus i Väduren och där återigen kontrollplaneten aspekterar sin värd, i detta fall Vädurens härskare Mars. Här måste man notera en egenhet, för samtidigt som Saturnus anses fallen i ego-subjektiva Väduren, "upphöjs" Vädurens krigare när den passerar den principiella och rationella Stenbockens tecken! Så vad händer då? Fungerar Mars upphöjda placering som ett motgift som räddar Väduren ur den principiella jagcentrering som Saturnus i detta tecken symboliserar? I teorin, nej. 

Här uppstår en rundgång som redan kommenterats på bloggen. Mars är inte oberoende i Stenbocken eftersom dess disponent inte har ett större perspektiv än just Vädurens egocentriska. Det blir tvärtom så att Mars attacker, impulser eller initiativ ALLA är baserade på Saturnus-Väduren, på den principiella jag-centreringen. 

Att sedan Mars kastar en 90-gradersaspekt framåt och träffar sitt eget tecken gör att båda dessa två "naturliga illgörare" står clinch. Saturnus söker bromsa Mars spontanitet och Mars söker angripa den Saturnusstela Väduren. Och elementen Jord och Eld är rent antagonistiska. Det luktar krig och kamp hela vägen om den här aspekten, mycket hårdare och mer distinkt än den slinkiga och artificiella stil som Uggla så väl visar prov på.

De två Saturnusaspekterna har lika hög sannolikhet att förekomma i ett horoskop, men den alltigenom "onda" bindningen mellan Saturnus och Mars visar sig generera klart fler "celebriteter" av olika slag. Krig eller kamp skapar mer rubriker än scenrädda och ljusskygga lustar!

Den "mjuka" Saturnus i Luft i aspekt till undfallande Venus i Vatten hittades i 47 kartor. Det är 0,6% av 6.900 horoskop.

Den "hårda" Saturnus i Eld i aspekt till en än hårdare och faktiskt helt rigid Mars i Jord hittades i 78 kartor eller 1,1% av hela gruppen.


Som jämförelse: 1.000 slumpgenererade datum gav 7 eller 0,7% av både den "hårda" och "mjuka" typen. Detta är alltså hur det skulle se ut i en slumpvis befolkning. Personer som alltså uppnår "notabilitet" av någon anledning skiljer sig således inte från folk i stort vad gäller den slinkiga sidan Uggla med fler uppvisar, men celebriteter har i högre grad än "svensson" en förhöjd vilja att tillkämpa sitt EGO en maktposition (Vädur + Stenbock). Men är 0,4% förhöjning ens värt att spilla ord på? Avgör du.

För min del räcker det med att ett så här stort dataunderlag faktiskt bekräftar den allmänna idén om att Jord/Eld hamnar i ett stridsläge så att det "ögat ser" (Eld) är vad invididen också söker lägga beslag på (Jord). Här är då tanken om att Jordelementet "förorenar" Eld så att en låg form av självhävdelsebehov - genom karriär eller materiella föremål - uppstår.

Ugglas "slinkiga" aspekt är uppenbarligen en annan typ. Den lever för att uttrycka sina skiftande stämningar inom artisteri eller genom simpel konsumtion. Tydligast visar den sig nog som en psykologisk skörhet. Jag har flera gånger nämnt torgskräck och liknande effekter av mötet mellan sociala akrobaten Vågen och Kräftan, härskare över slutna utrymmen.

 *****

Bräckliga skönheten Lenka - popsångerskan som just nu ses i svart-vita scenkostym i Microsofts reklam för Windows8 sjöng på sin debutskiva för några år sedan att hon var medveten om att hon var "överkänslig". 

I reklamfilmen hörs hon uttrycka sin önskan om att få bli Gud själv, en som har allting inom räckhåll, är allting, nu i detta ögonblick. Det där är Guds perspektiv, men Microsoft har ju via Lenka hittat ett smart sätt att profanera budskapet.

Inte minst nämner hon "att vara lika skräckinjagande som havet", och horoskopet visar mycket riktigt den räddaste av alla placeringar, den fallna Mars i oceanens eget tecken Kräftan! Som om inte det räckte är Lenka född i Fiskarna. 

Men det verkligt bräckliga eller "överkänsliga", det får vi om vi antar en rätt tidig födelse för australiensiskan, så att Vattenplaneten Månen ännu ligger med expansiva Jupiter i Lufttecknet Tvillingarna. Samma Jupiter i Luft utgör basen för Solen i Vatten!

Här är då Lenka som "slinka" men enbart genom att himmelen framhäver båda elementen! Se även äldre inlägg om psykiatern Arthur Guirdham om mentalsjukdom som en rädd människas sätt att skydda sig mot sin egen inneboende synskhet! 

Inte mindre än 7 av 9
placeringar i Sattva guna

Jag föll som en fura för denna älvlika och sällsamma uppenbarelse i samma sekund jag såg reklamklippet - texten har förstås inget med Microsoft att göra utan handlar om att uppnå själens perfekta renhet. Typiskt har hon i en intervju sagt att hon har svårt att identifiera sig med kvinnorollen utan är en ung pojkflicka. 

Detta påminner starkt om att Tvillingarnas tecken är ett andligt tecken och har mycket androgynitet i sig och det mesta talar för att Lenka har religionens och filosofins Jupiter kopplad till sitt personliga sinnelags Måne i Luft - andens element, även om Lufttecknet Vågen visat sig producera väldigt mycket ateister. Uppenbarligen saknar Vågen den rörlighet i alla riktningar som Tvillingarna/Merkurius har.

Skillnaden kanske också kan förklaras i termer av Luftens grovhet. Tvillingarnas Luft är av typen Sattva (lätthet), Vågens Luft tillhör passionens Rajas och är således mindre klartänkt). Mest diffust tänker i så fall Vattumannen, vars Luft tillhör den mörka Tamas. 

Detta kan ses i att Vattumän ofta rusar så fort de kan till en ideologi och doktrin vilken de sedan ägnar hela livet åt att rabbla (Mona Sahlin). Här finns inget kvar av den tankens öppenhet som ännu utmärker det på många sätt "unga" tecknet Tvillingarna. Jag blir allt mindre säker på att zodiaken beskriver en rak (eller snarare cirkulär) transportsträcka från unga till gamla själar. Den frågan är mer komplex än så...

Här är då ett fascinerande Luft/Vatten horoskop som troligen aldrig leder till någon stor framgång (typ smutsiga själar som Madonna eller Amy Winehouse), eftersom hon är så späd och genomskinlig att hon inte tilltalar den rätt mörka och trubbiga mänskligheten i stort. Vad är det som gör att smuts och problem på något sätt blir mer "köttigt". 

Lyssnade på Lenka sida vid sidan med skivbolagsprodukten Lana Del Rey - två unga kvinnor med musik som i sanningens namn är riktad till unga flickor och inte åldrande män. Men fejk eller inte kändes Lana Del Reys mörka och helt fascinerande stämma som betydligt mer angelägen än den ljusa och lätta Lenkas toner som mest pyste luft. Det är väl därför själarna ramlar ner på jorden om och om igen. Det är bara här man kan uppleva fenomenet massa (Jordelementet).

Trots att Luft och Vatten ibland har svåra problem med sanningen beskriver Lenkas horoskop en gammal själ som kommit mycket långt. När man läser om henne på nätet, finner man att föräldrarna var hippies! Kunde just tänka det. Krämare drar till sig låga barn, fria människor lockar till sig själar som jobbar på frihetens tema! 

Det är väl därför Andes Borgs finansdepartement känner att de måste gynna de rika men korkade krämarna genom avdragsgill läxhjälp. De låga själarna känner med rätta att det är något de saknar: bildning. Men det gör naturligtvis inte högerregeringens lagändringsförslag mindre skamligt...

Lenkas "Microsoft-låt" innehåller orden att hon vill bli "ren". Att detta är den sideriska Solen i Fiskarna som talar klarspråk är uppenbart. Det är i Fiskarnas tecken själen (äntligen) kontemplerar moksha eller syndernas rening. Den västerländska zodiaken ger henne soltecknet Väduren som svårligen låter sig kombineras med den djupa längtan efter andlig rening som Lenka uppenbarligen är äkta motiverad av - Solen som "mission statement".

Smutsen som smyger sig på syns i motsatta Jungfrun, ett förorenande Jordtecken. (Platon: kroppen, som Jungfrun älskar att kultivera, är en dödens grav.) I Jungfrun står giriga Drakhuvudet så att man skulle kunna tro att det är privata vinster som är en drivande kraft. 

Men Solen i Fiskarna opponerar sig, och inte heller Jungfruns härskare Merkurius är inne på att "renodla" det fysiska. Den giriga Draken är helt enkelt en falsk signal, och från Jungfruns egen härskare Merkurius kommer undsättning i formen av ett inflöde av renande Vatten. Att måla in små kluddar av det element härskaren introducerar genom sin placering kan ge intressanta upptäckter.

(Att klippa av Drakhuvudet och få slut på Jungfruns materiella girighet är uppenbarligen en punkt bloggaren delar med den unga sångerskan, men hos undertecknad är det gränsdragaren Saturnus som från Eld söker kontrollera Rahu i Jungfrun. Lenkas himmel jobbar smidigare med att tvätta bort girigheten efter Jord. Och, den halshuggna / oskadliggjorda demonen - södra månnoden - står i reningsbadets tecken Fiskarna där Solen verkar på detta utomjordiska sätt.

Lenkas Sol och Måne är verkligen sällsamt konfigurerade! Om antagandet om Månens placering stämmer är inte bara Sol och Måne verksamma på varsin "nivå" (Luftens rationalitet och Vattnets instinkt), deras disponenter är det också! Solens "själ" Jupiter i Luft och Månens "själ" Merkurius i Vatten. Jupiter och Merkurius bildar för övrigt en ömsesidig reception med varandra vilket binder de "oförenliga" Luft och Vatten än hårdare till varandra.

Det här är så skruvat att man antingen måste anta en fullständig dårfink eller en sublim varelse. Eller, som Lenka själv tillstod i en tre år gammal låt, "överkänslig". 

Bland 6.900 celebriteter hittar jag bara en till med den här komplexiteten (Sol, Måne och deras disponenter) och det är också en musiker, Mattias Bernwall i The Hives, född ett dygn före Lenka! Reagerar män och kvinnor olika på samma astrologiska inflytanden? Är det samma "överkänslighet" hos Bernwall som istället maskeras under nicket "Doctor Matt Destruction"? (Här kan man notera att idén om läkekonst likväl avslöjar Solen i det själsliga helandets tecken Fiskarna!)

Att Microsoft-reklamen inte alls har att göra med ett snabbarbetat operativsystem utan om en själs vilja att bli så ren att den återvinner sin gudomliga medvetenhet säger något om vad dr Guirdham kom att uppleva om Luft och Vatten - om dessa själar bara får bukt med sin fruktan (fruktan för "smuts" inte minst), då står dessa himmelen oerhört nära.

Inga kommentarer: