Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 30 november 2012

Ikonen Claudia Cardinale: "Jag tror på ödet"


Två Claudia-babes från när det begav sig

I en telefonintervju med skådespelaren Claudia Cardinale lyckas DN:s Peter Loewe förmedla en känsla av en kvinna med fart och fläkt i på andra sidan. Det är något rappt och direkt i hennes svar som känns äkta.

Horoskopet har inte förekommit på bloggen och jag tror aldrig jag tittat på det sedan övergången till den sideriska zodiaken. Men när väl anledning bjuds, hur perfekt stämmer inte intrycket av DN-intervjun med följande:



Väduren stigande är verkligen ett lyckligt omen. Jag har mött åtskilliga människor som varit antingen "lyckliga skitar" eller också rent ut sagt imponerande som personer, raka och tydliga som Claudia Cardinale. Väduren i öster ofta ger dessutom avsevärd personlig tjuskraft. Också Månen i Väduren ger något av samma vitalitet och öppenhet. Glöm heller inte hur frekvent lyckans och öppenhetens Jupiter i Väduren visat sig vara i hos starka tänkare, filosoferna.

Det är intressant att se hur den onda och korrumperande Algol begränsar sig till ekonomihuset - i intervjun hamnar hon på bekymmersamma ting i just den frågan, skulder som hon fick betala. Ett oäkta barn finns minsann också mer och man kan fundera över Draksvansen som indikerar utdelandet av straff.

Varit gift har hon aldrig - det är hon noga med att påpeka. Och vem kunde tro det, när det perfekta partnertecknet Vågen ligger "rätt" i sjunde partnerhuset men dess härskare Venus ligger i första egohuset. Gift med sig själv - självkärlek (den katolska synden cupiditas) har räckt alldeles utmärkt för Claudia Cardinale!

Med den upphöjda Solen och Venus i första huset, speglad av Månen från ett idealistiskt hus, förvånar det inte att hon var en av sin tids mest åtrådda sexgudinnor på vita duken. Artikeln nämner BB och CC - blonda Brigitte Bardot i popularitetskamp mot Claudia Cardinale.

Ett annat skäl till att rapphet förmedlas t.o.m. genom telefonintervju i översättning är den undanskymda Saturnus. Den släpiga och allvarliga planeten är helt enkelt inte en viktig faktor när den står i det tolfte huset. Bekymmer och svårmod har knappast legat för den här extremt skärpta fullmånekvinnan.


Ett av de där lyckliga horoskopen som själen troligen tjänat ihop till med svett och blod i tidigare liv. Ketchupflaskeeffekten: plötsligt i ett liv stämmer plötsligt alla tidigare halvträffar och oinfriade löften. Ett milstolpeliv för själen.

Cardinale tvingades på mig i tonåren när hela klassen skulle vallfärda till staden och bese en filmatisering av Romeo och Julia från 1960-talet. Jag kan inte säga att jag gillade varken Shakespeare eller filmen. Men någonstans på vägen har jag tydligen samlat på mig aktrisens karta med känt födelseklockslag.

Men så, många årtionden senare, blir hon slutligen lite av en hjältinna för mig, när hon i intervjun förklarar att hon inte ångrar något i sitt liv.

"Jag tror att allting redan står skrivet i vårt öde."

Aj aj, den var otippad eftersom Saturnus, ödesplaneten, står i ett så undanskymt hus. Vad är det då som öppnat kvinnans ögon för Verkligheten?

Väduren är ett lyckosamt tecken då det stiger i öster. Den har många viktiga planeter med sig. Inte minst det högre medvetandets Jupiter, samvetets, intuitionens eller t.o.m. klärvoajansens planet. Nu tror jag inte synskhet enbart sorterar under Jupiter, men den står för en högre sorts intuition som inte bara "tror" utan också "ser". 

Med Väduren i öster hamnar Skytten helt rätt, i sitt nionde hus för filosofi, religion och högre begåvning. (Det måste reta gallfeber på ateister och naturalister att religion ses som ett uttryck för en högre intelligens i den gamla astrologin som i sin tur återspeglar människornas kunskapsnivå innan den här tidsålderns mörker blev lika kompakt som det varit de senaste 200 åren.)

Claudia Cardinale har därför god tumme med Jupiter, inte bara är den stigande Solen i öster en verksam välgörare i när ascendenten är Väduren så att kvinnans egen kropp och person uttrycker den maximala personlighetens karisma (Väduren är det första av de fyra "personliga" zodiaktecknen). 

Också Jupiter är en uttrycklig välgörare, men eftersom det materialistiska andra huset är så "straffat" av Draksvansen tycks Jupiter inte handla om att samla sina skatter i denna världen, trots att hon uppenbarligen har Jupiter perfekt placerad i 11e för att bygga förmögenhet via karriär (11e är 2a "ekonomisteget" från 10e karriärhuset).

Istället verkar religionens och filosofins och lyckans planet indikera en filosofiskt och religiöst vis människa. Förutom att Jupiter i 11e kan beskriva hur hennes vänskapskretsar (11e nu som vänskapshus) bestått av samhällets grädda. 

Men inte bara framgångsrika skitstövlar utan framgångsrika OCH bra människor! Jupiter nämligen perfekt i alla avseenden i horoskopet. Jupiter är alltid naturligt god och välgörande, men här innehar den också ett viktigt hus som ger en plattform att glädja människor. Visst kanske det kommer förmögenhet människan till del, men när hon säger att hon inte lever med några divalater stämmer det verkligen. 

Tionde huset för karriär går i Stenbockens tecken, men härskaren Saturnus ligger i materiella förlusters hus. Så denna Jupiter ("stora" eller "lätta" pengar) i 11e huset för förmögenhet via karriär har inte en "herre" som själv är positionerad att jobba effektivt. Jag tror att både tiondehusherren och elftehusherren bör vara starka (och kanske också andrahusherren) för att man ska förutspå stor rikedom.

Ett stickprov på den första bästa krösus jag kommer på, Bill Gates (horoskop här), ger Väduren i tionde och Oxen i elfte. Mars i profitlystna Jungfrun i tredje huset för it- och kommunikation - tiondehusherrens faktiska placering beskriver exakt vad Gates gjorde karriär på! Elfte husets Venus för förmögenhet står i härskarläge i Vågen tillsammans med den upphöjda Saturnus. 

Han var väldigt tajt med pengar (väldigt länge i sitt liv, innan allt slog över och han istället blev en filantrop). Kombinationen i fjärde huset och med Solen typer på en svårkontaktad natur, Gates sociala Våg kommer inte alls till uttryck utan det är en introvert Våg som sliter för karriär och pengar för sig själv.

Varför den här inåtvända placeringen ändå kan antyda pengar, är just maktviljan i Saturnus kopplad till pengarnas Venus och det faktum att fjärde är ett prominent hörnhus. Det lyfter fram planeterna ur det kosmiska bakgrundsbruset och ger dem en möjlighet i det "yttre livet". (Att fjärde står för det tillslutna hemmet har inget att göra med den här generella betydelsen hos ett hörnhus.)

Claudia Cardinale har inte alls samma indikationer. Det har sällan starka förstahus som är så pass narcissistiska att det ofta blir deras egna personer som blir karriären eller centrum för all deras strävan. Ta en av de sista verkliga supermodellerna och en som tydligen inte kommer vidare. En annan Claudia -  Schiffer - har Vågen i öster och därmed en bra "persona" om det är konst eller skönhet hon vill ägna sig åt. Venus ligger nu i "förlustens" tolfte hus och dessutom fallen i Jungfrun, vilket ser bekymmersamt ut. 



En Våg som inte vill eller inte kan relatera harmoniskt med andra utan går i exil? Horoskopet är verkligen inte lätt att förstå för hur asocial än Schiffers rollspelshärskare är (jag har fått intrycket att hon är en sluten och ospontan människa, och tråkig dessutom), så kunde den lyckobringande Jupiter inte stå starkare än i hennes första ego- och kroppshus i Vågen! 

Dessutom är hon sceniskt Lejon (Solen) i 11e idealhuset med stöd från "kungamakaren" Regulus (ja, hon rankas en av de sista modellerna som var superstjärnor). Givet Lejonets kända oförmåga att böja nacken kommer hon troligen att fortsätta visa upp sig i mascara i tv-reklamen tills det inte längre går att spackla och plastikoperera henne längre. 

Hon driver sitt eget Claudia Schiffer-bolag och 10e karriärhuset i Kräftan kopplar till Månen i materialistiskt lagda Oxen medan 11e huset för förmögenhet av karriär är nästan aggressivt hungrigt efter stora pengar: omoraliska Mars, halshuggna Drakhuvudet men också Solen i härskarläge. Vad den bestraffande Drakhuvudet gör för att ställa till med problem för hennes hunger efter rikedomar, vet jag inte.

Varför Schiffer upplevs som så tråkig beror dels på att ascendenthärskaren Venus är fallen i ett asocialt tecken och dessutom tappat kraft genom 12e-husplaceringen, men i lika hög grad eftersom den sävliga och ytliga Saturnus kastar en oppositionsaspekt mot hennes ego och kropp. Eftersom Saturnus är långsam och konserverande, har vi här en förklaring till att hon verkar så slö och sakna driv. 

Men i själva verket tycks Saturnus och Jupiter hålla varandra i balans, i positivt laddade tecken uppstår en kreativ spänning och hon är troligen ruskigt skicklig på att förvalta sitt varumärke Jupiter satsar men Saturnus bromsar försiktigt. (Obamas stigande Saturnus i öster märks verkligen, allt går långsamt i hans liv och öde. Då ska man notera att hans Saturnus stiger i Jordelementet, som är långt trögare och mer omständlig än Schiffers Luftascendent. 

Däremot lär Schiffers Saturnus i Väduren göra henne markant mindre i hjärnan än Claudia Cardinale, vars Vädur huserar en upphöjd Sol istället för en fallen Saturnus. En är klipsk och levande och den andra dryg och beräknande men med högburet och stolt huvud (en lejoninna).

 
Anmärkning. Om man så önskar kan man rita in kungavärdiga Regulus också i Claudia Cardinales horoskop! Framgångens och noblessens Jupiter tidigt i Vattumannen opponerar Lejonets sjätte grad där den goda stjärnan håller till. Det är inte helt fel att detta ger även Claudia Cardinale en majestätisk hållning men nu genom det lekfulla och artistiska femte huset. 

Tala om rika vänner och mycket glädje - 11e/5e-husaxeln i hellenistisk astrologi betecknades som "den goda daimonen" respektive "den goda lyckans" sektorer! Cardinale bevisar fullständigt detta genom en enda aspekt, den mellan Jupiter och Regulus.


7 kommentarer:

Havsörnen sa...

"Cardinale tvingades på mig i tonåren när hela klassen skulle vallfärda till staden och bese en filmatisering av Romeo och Julia från 1960-talet."

Nja, du tänker på Olivia Hussey i Franco Zeffirellis filmatisering från 1968. Hon som spelade Jungfru Maria i Jesusfilmen från '77 och judinnan som Sam Neill faller för i TV-filmen IVANHOE från '82.

Här ska du få se på likheter:

Cardinale, född 15 april 1938 06:30, har Solen, Merkurius och Venus i sideriska Väduren och Saturnus i Fiskarna.

Hussey, född 17 April 1951 06:40, har Solen, Merkurius och Mars i Väduren och Asc och Jupiter i Fiskarna.

http://www.debra-paget.com/claudiacardinale/care1036.jpg

http://www.librarising.com/astrology/celebs/images2/NOP/oliviahussey.jpg

Seaward sa...

Genant, men du har så rätt. Jag har lyckats kasta om namnen på de här två i minnet!

Däremot vet jag inte om du är ironisk eller om du ser jag något missat. Cardinale är skrämmande lik vår (avlidna) Birgitta "Teskedsgumman" Andersson på många bilder. Svenskan var också Vädur och hade en viktig Mån-Rahu i Vattumannen för samma Sol-Eld, Mån-Luft som Cardinale.

Men Olivia Hussey är i mina ögon ljusår från den elektriska typen med sitt sorgsna och hängiga utseende som är så typiskt för en stark Fisk i öster som sätter tonläget!

(Fiskarna i öster ser ofta sorgsna ut. Jag har flera anonyma fall med Fisk i öster och där munnen ser ut som ett upp och nedvänt U. Se sångerskan Stevie Nicks i Fleetwood Mac för ett perfekt exempel på Fisk-Asc. Även, och extremt, hos EU-generalen och Sol-Fisken Emanuel Barroso.)

Havsörnen sa...

Likheterna har jag ju listat. Födelsedag, klockslag, stellium i Väduren, den ena har Saturnus i Fiskarna, den andra Jupiter. Här har vi ett tydligt exempel på att Asc är den enskilda del som påverkar utseendet mest.

TROPISKT är Cardinale Vädur med stellium och Asc i Oxen, den senare i första dekanen, som förknippas med Oxen. Horoskophärskare alltså Venus, som passande nog befinner sig i första huset Oxen tre grader från Asc! Skulle då vara en vacker sensuell typ, svallande brunt hår, gärna lockigt, bruna rådjursögon, mjuk och jämn icke-genomskinlig hy, etc., precis som på bilden alltså. Det "elektriska" du nämner är med i form av elektriska planeten Uranus i första huset, en grad från Venus. Även Mars befinner sig ju i första.

Tropiska Månen i Skorpionen 0,05 grader (minutexakt på min Sol), så det gäller att födelsetiden är rätt. I intervjun står det att hon bott vid floden Seine i 25 år, att hon känner sig trygg vid vatten, bodde så som barn (Månen).

Asc i Väduren skulle väl vara rödhårig med stor panna och jobba som äventyrare, stuntman eller levande kanonkula. :)

Stevie Nicks, Wikipedia: "Accident (Non-fatal) 1993 (Gashed head after running into fireplace)" Asc i tropiska Väduren!

Nu stöter jag på patrull. För Å ANDRA SIDAN: hippiekulturens ikon, droger, kortväxt (1.55), sagosöt, viktproblem, letargi. Där har vi sideriska Fiskarna och Oxen. Och utseendet stämmer inte in på Väduren. Rahu hamnar dock i tecknet.

Wiki: "Her growing lethargy had been diagnosed as the effects of Epstein-Barr virus, which causes constant fatigue, but she and her mother suspected it might be related to silicone breast implants that she had in 1976. Several doctors advised that removing them would be painful and unnecessary, but in 1994 she had the surgery anyway. It turned out that the implants were totally broken."

Men hur förklarar vi Månen i sideriska Skytten? Det sorgsna/trumpna ansiktsuttrycket passar väl bättre med Månen i Stenbocken? "Ner" snarare än "upp".

Barroso är verkligen en vidrig typ. Han ser ut som en övergödd gädda. Ett federalt EU är sannolikt den största framtida risken för krig i Europa, tvärtom mot "intentionen".

Seaward sa...

Ett bra exempel på varför jag bestämt mig för att blogga om en zodiak och stanna vid de klassiska sju planeterna. Uranus som förklaring till karisma hamnar helt utanför den gamla och symmetriska modell där härskare och upphöjelser bildar ett uppenbart sammanhängande system. I England, där astrologin alltid levt och haft hälsan, finner jag trenden bland astrologer i varjehanda (kvalificerat) forum att helt dumpa transsaturnierna och återvända till den klassiska modellen.

Kanske en matthet inför det helvete av symboler väst trasslat in sig i, vad vet jag? Jag kände i vilket fall en enorm befrielse när mina drömmar ledde mig "ut i rymden" och jag fick grepp om att den sideriska zodiaken alltjämt existerar i Noosfären (se Teilhard de Chardin) som en annan och renare tankedimension. :-)

Jag medger att Cardinale har något ox-jordiskt över sig, men det beror troligen på att jag under så många år lärde mig kalla det jag observerade för just "Oxe" och "jordiskt". Och här har vi helt tappat själva tråden i inlägget: jag upplevde henne som RAPP t.o.m. i översatt telefonintervju. Samma rapphet som jag nu inser att Birgitta Andersson avgav. Detta är Eld/Mars raka puckar. Definitivt Vädur!

Jfr Jimmie Åkessons valiumtempo - en klassisk (siderisk) Oxe med en Måne i Stenbocken för att ytterligare kyla av och dra ner på tempot. :-)

Barroso är kuslig, det håller jag med om.

Havsörnen sa...

Visst ska vi hålla oss till sideriska systemet här, men poängteras kan att valium-Jimmie även är tropisk Oxe med tropiska Merkurius och Mars i Oxen. Sideriskt hamnar de i rappa Väduren. Tropiskt har han dessutom Rahu och Saturnus i Jungfrun. Månen i all-inkluderande Vattumannen är det enda som skär sig. Sideriskt är Stenbocksmånen attackerad av Mars 270-gradersaspekt. Synd att födelsetid saknas. Venus eller Jupiter kan knappast vara i nionde. Med all Jord lär han väl sitta säkert på partiledarposten.

Lite astrohumor:

"All that you see, is all there is." Det är Djävulens lögn.

Uranus, Neptunus och Pluto syns inte med blotta ögat. Alltså... :)

Havsörnen sa...

Tillägg inom parentes: Tropiska Månen är i Stenbocken fram till 02:25 på Åkessons födelsedag.

Seaward sa...

Djävulens påstående är dock inte applicerbart här eftersom en karta per definition är en förenkling av verkligheten. De antika astrologerna var mer än medvetna om att de arbetade med en modell och inte verkligheten själv. Plotinus t.ex. spekulerar friskt om stjärnorna, och att de ändå måste bestå av en liten del Jord och inte bara Eld - för annars skulle de inte vara bundna som små ljusfläckar på natthimlen utan flyta ut till ett eldhav!

I så fall är den här bloggen mer diaboliskt fundamentalistisk som tenderar att frysa de fyra elementen som fyra våningar alternativt två, en sub- och en supralunär medvetenhetsnivå, där den tropiska zodiaken representerar bundenhet vid Jorden och den sideriska zodiaken indikerar en ”fri själ”. En sådan som tänka sig att stå på solen och rita en zodiak utifrån det eller vilket annat perspektiv som helst. Bruno hade tänkt den tanken fullt ut på 1500-talet och uppenbarligen hade redan antikens filosofer också gjort det. Varje individ är en Sol och en världsbild i sig själv.

Varför indisk astrologi så benhårt avråder från att blanda system handlar väl bara om att söka navigera sig genom skogan med en entydig karta och inte i den typiskt drakhuvudska arrogansen jonglera ett dussin världsbilder samtidigt! Det slutar sällan med någon djupkontakt med symbolernas eget väsen eftersom man bara flyter på ytan av kartsystemen (Kierkegaards estetiska stadium) där syftet var att nå någon slags översinnlig kontakt med livet bakom kartan.

Jag jonglerar ju en del på den här bloggen – det började med ”mätningar” av de sideriska tecknen men den hellenistiska astrologin (Claudius Ptolemaios) uppvisade några så starka idéparalleller till den indiska (6e huset: Fienden/Olyckan etc) att jag sökt en historisk men framför allt idémässig förståelse av de båda traditionerna – uppenbarligen är de från början samma lära som förgrenat sig. Men det är en helt annan diskussion än de pragmatiska perspektiv du anför här.
Jag har helt misslyckats få Saturnus att visa någon signifikant överbetoning i något av flera områden där jag testat den. Den förhåller sig helt neutral till ämnen som geni eller brottslighet i fråga om zodiaktecken.

Men detta var känt redan i antiken: de yttersta planeterna är så opersonliga att deras inverkan formar hela generationer (som föds och lever i deras våld och inte märker hur de är formade).

Givet dessa rön, hur mycket ointressantare för att inte säga mer missriktade är då inte försöken att utläsa trivialiteter som kroppsligt utseende ur ännu mer avlägsna och opersonliga planeter som Uranus, Neptunus och Pluto? Jag repriserar här det jag sade om ett antal horoskop med Rahu eller Ketu gradexakt på ascendenten och där åtminstone inte jag kunde se något fysiologiskt minsta gemensamma drag, ett ”månnodsutseende”. Något sådant bör heller inte ens teoretiskt finnas eftersom Rahu sägs förstärka sin värd och Ketu strypa/halshugga sin.

PS. Att alltjämt en av fem födslar har samma zodiaktecken enligt tropisk zodiak var kanske det första jag noterade på bloggen när det fortfarande kom ett eller annat mothugg om valet av zodiak. För den som sett jordaxelns gungning (precessionen) eller som babylonierna helt enkelt såg zodiaktecknen i relation till fixstjärnorna istället för i relation till årstiderna på jorden, är de här få överlappningarna mellan zodiakerna inget argument utan bara en ”restprodukt” eller några sista skymtar av liv från den döende västerländska kulturen (inklusive dess astrologi).

Nästa (globala) kultur kommer varken att vara öst eller väst utan uppflyttad från den sublunära till den supralunära sfären (för att hålla sig till den karta som bloggen använder för att undvika schizofreni). Vattumannens tidsålder kommer att kräva att alla intellekt förmår lyfta sig från planeten Jorden och se saker från det himmelska perspektivet (verka i ren blå Luft).