Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 27 november 2012

Charlotte Perrelli och andra i kosmetikabranschen




Expressen är minst lika förflackad som Aftonbladet med dess bombardemang av sexanspelningar. (Båda tidningarna är också stora hycklare som sänker folks ambitionsnivå i ena artikeln för att i nästa moralisera över ditt och datt.)

Tidningen återberättar ett i sig trivialt radioprogram där schlagersångerskan Charlotte Perrelli väljer vilka produkter hon kunde tänka sig att prostituera sig för. Förutsägbart nog ger hon kalla handen till toapapper. Vem kunde tro något annat, särskilt som sångerskans soltecken är Jungfrun? I västerlandets tradition är ju detta känt som ett hälso- och fitnesstecken - studier av levande exemplar visar sig ofta vara lite av hygienneurotiker, faktiskt. 

Det finns en axel mellan smutsens Jord och det renande Vatten som tydligen mer intresserar sig för renhet än andra och det är just polariteten mellan Jungfrun och Fiskarna. Bara häromdagen noterade jag späda popsångerskan Lenka som med en saftig spänning mellan dessa tecken drömde om att få vara (himmelskt) ren. Det är nästan så att man undrar om någon ful släkting förgripit sig på henne som barn... 

Bloggen har nu på fötterna för antagandet att det är den här axeln som också skapar främlingsfientlighet, främlingar som "smutsen" som hotar vår fosterlandsjord. Här är det alltså Jungfrun som snustorrt damm som fruktar att bli bortspolad av Fiskarnas invällande vattenmassor. Rasismen frodas särskilt i södra Sverige och man kan misstänka att fruktan för Vatten blir värre ju närmare Sveriges kustlinje man kommer. 

Men inte ända fram till kustlinjen. För de fruktande backar alltid för att slippa direkt konfrontation med Vattenelementet. Jungfrun är det tecken som väljer att isolera sig (Fiskarna står för påtvingad isolation). På en högre nivå är det Fiskarna som renar Jungfrun från dess profitlystnad, kvinnan som häller renande vatten över läraren Jesus lortiga fötter, men det avancerade uttrycket når inte de främlingsfientliga eller rått egoistiska människan upp till - de förblir fast i polariseringen mellan Fisk och Jungfru (grekiska polemos = krig).

Toapapper stör med andra ord Charlotte Perrellis varumärke. Men när det kommer till sexrollsspel, då kan hon tänka sig att sätta sitt namn på produkten. "Låter lite kul", avslöjar emellertid att hon inte har hjärtat med i ämnet utan bara kalkylerar - återigen som en analytisk-merkurisk Jungfru - på i vilken grad fejkat rollspelssex - som barn leker vad de ännu inte kan närma sig för vad det är - kan stärka hennes varumärke. 

Men det säger hon inte i radio, utan gör som den främlingsfientliga typen av Jungfru: "skyller" på den andre. I det här fallet är det "folk ute i stugorna". Hon är med andra ord beredd att hora för få en del av deras pengar. Det är naturligtvis inte för egen del hon säljer sitt namn till ett sånt spel.

Resonemanget blir kanske lite mindre krystat när man inser att bloggen redan hittat denna tendens hos Solen i Jungfrun att instrumentalisera sin kropp för pengar. (Se: Är glamourmodellen dagens sköka?)

Detta verkar vara symbolens djupaste kärna: som Plogfåran (Jungfruns tecken i Babylon) handlar det om att plöja och så frön i sin jord i syfte att förbättra sina materiella omständigheter. Det var också med jordbrukarfasen som den unga mänskligheten förföll till krig om de marker hon nu började staka ut och kalla sin privata.

Charlotte Perrellis horoskop är rätt roligt. Dels för den kraftfulla effekt Luftelementet har när Jupiter bygger en stor triangel (en Eurovisionsschlagervinnande Tingeling med mer vinddrag i slöjorna än Carola) - det finns verkligen något vänligt och rätt harmlöst över människan. Luft rör knappt vid marken.

Men sen har vi jordkontakten via soltecknet Jungfrun och på frågan om sexrollspel kan vara hennes kopp té träffade intervjuaren mitt i prick. Sångerskan har kombinationen av Mars och Venus - överhettad sexism eller åtminstone stark livsdrift (vilja till liv). Först kallade jag Mars och Venus hor- eller horbockssyndromet, men det stod snart klart att detta bara var en del av kombinationens fulla spektrum. 

En nunna eller munk i celibat skulle kunna ha den och istället ha lett bioenergin upp på det psykiska planet. "A spirited person" är engelskans ungefärliga motsvarighet, men spirit (ande = pneuma = Luft) och latinets anima - animerad, levande (med andning) - visar hur olika begreppssystem slirar omkring och knappast låter sig låsas i fundamentalistens lodräta spalter.

Enligt en läsarkommentar föddes Perrelli 19.45
vilket skulle ge henne både en månascendent och
en fysisk ascendent i sideriska Tvillingarna


Om det "mänskliga elementet" Luft naturligt anknyter till en levande civilisationsvarelse är det ofrånkomligt att Mars och Venus, essentiellt Eld respektive Jord, har något bestialiskt och t.o.m. slampigt över sig om besten kombineras med den tänkande och stajlande människan. 

Även hos dem som har mer kreativa sysslor läcker detta övertaggade libido över, så att man ofta får en del vulgära efterslängar. En höggradigt kreativ person med kombinationen stigande i öster (i Vågen), kunde t.ex. inte avstå från bajs-komik i tid och otid (Månen i Jord). F.d. presidenten Bill Clinton - också Mars och Venus i öster och nu dessutom i samma tecken som Perrelli - var visserligen en skarp tänkare och belevad i sitt uppträdande. Men sedan fanns också den andra sidan - Monica Lewinsky-affären. 

Utifrån astrologiska regler verkar det mest korrekt att använda just "horsyndromet" för Venus och Mars i det fysiska Jordtecknet Jungfrun. Venus är ju "fallen" (som en fallen kvinna) i detta tecken. Jag tror tanken på Venus fall går tillbaka på den unga flickan Persephone som dansar på ängarna bara för att brutalt bli överfallen och våldtagen av dödsriket själv, Hades. 

I den babyloniska såväl som i den version grekerna importerade består Jungfruns dualism inte som med Fiskarna, Tvillingarna eller Skytten i att tecknet har en dubbelhet i sig. Nej, Jord saknar psykologi och själ, Jord är bara materia och objektiva förhållanden. Människor i Jord FÖRHÅLLER sig till yttre eller inre fakta. Ta ifrån Jordelementet dess yttre kryckor och det upphör existera. Jord ÄR just bara yttre betraktelser, elementet har ingen "innerlighet", och det är heller inte dess idé eller mening.

Men Jungfrun ingår ändå i kvadraten av dubbla tecken. Men dualismen går bara att förstå om man påminner sig att Saturnus/Kronos - tidens herre - dominerar det döda Jordelementet. 

BARA ÖVER TID KAN MAN SE VARI JUNGFRUNS DUBBLA NATUR BESTÅR.

Tecknets symbolik hänger samman med sådana myter som skildrar jordens växling mellan karga och ofruktsamma och bördiga perioder. När Inanna i Babylon och hennes motsvarighet Persephone i Grekland befinner sig i Hades då ligger jorden hård och ofruktbar. När hon återvänder till världen kommer regn och fruktsamhet åter. 

Jungfrun är så att säga en objektiv "antingen-eller"-dualism. Hon klarar inte att mixa egenskaper utan är likt datorer som bara opererar med ettor och nollor - en varelse som ser binärt. Nu förstår man de kärva hederskulturernas krav på oskuld inför äktenskapet. En fallen kvinna har brutit det kosmiska mönstret som gamla civilisationer med hela sina liv rituellt och kollektivt gestaltar. 

Det är på grund av den här diskriminerande tendensen - allt måste nödvändigtvis kunna sorteras som en etta eller nolla som Jungfrun blir främlingsfientlig och vill hålla vita och svarta åtskilda som under Sydafrikas många år av apardheid. Eller som svenska främlingsfientliga inte kan tänka längre än att invandring skulle innebära "torrperiod" för dem själva. Analys och hårklyvning har sin plats, men när den blir ett egenvärde och därtill det ledande motivet i ett människoliv reducerar sig individen till en byfåne. 

Det är intressant att Steve Carell, som slog igenom i den amerikanska versionen av tv-serien The Office verkar välja byfåneroller om och om igen i sina filmprojekt. Med ett förbehåll: hans urspårade figurer och deras logik i det lilla men tokerier i det stora vinner ändå hjälteglorian till sist. Alla filmer han deltar i har ett varmt och humanistiskt budskap. Solen står och balanserar precis mellan inkrökta Kräftan och självhävdande Lejonet men det dominerande är ascendenttecknet: Carell har den fallna Venus i Jungfrun stigande i öster. Nu klarnar också hans spektakulärt pinsamma roll i komedin "40 Year Old Virgin"! 

(Även den tropiska zodiaken ger honom Jungfrun i öster men nu istället med Merkurius i härskarläge i första huset. Men västzodiaken förklarar inte alls hans typiska roller lika väl som den fallna Venus. Den illustrerar social ofärdighet, relationstrubbel och liknande - allt det Carell gjort som sin specialitet att gestalta. Hans enslingar är det ensammaste jag sett i den genre som fortfarande kallas komik och som bekant är nyckelstjärnan i Jungfrun Spica, den ensamma och sårbara. 

Är Jungfruns fixering vid det privata - som man ser i så urspårad form hos Nya Moderaterna och Fredrik Reinfeldt - i själva verket kosmiskt påbjuden? Någon kanske måste spela rollen av ynkrygg så att andra tecken kan rädda oss från den själviskhet som till sist bara gör oss ännu mer ensamma, isolerade och rädda för främlingar? Jungfruns negativism tycks som en spiral som bara skruvar sig djupare och djupare in i död materialism och privatism.

Steve Carell som fyrtioårig oskuld... I sin senaste insats i schlageruttagningen försökte Charlotte Perrelli desperat spela rollen av en äppelkindad tonårsidol. Det var rätt pinsamt att se någon leka sjuåring framför spegeln. När jämförelser med Madonna kommer för en, då är det desperat åldersnoja.

Det man kan sluta sig till av denna lilla promenad är att rollspel passar Jungfruns tecken som hand i handske. Det här är tecknet där man upptäcker vilka vinster som bor i den egna kroppen. Ibland är det inte svårare att komma över pengarna än att släppa några plagg eller sätta på sig något skirt. Man kan gissa att manliga kalsongmodeller - direkt handplockade från gymmet också tillhör Jungfruns tecken, ett tecken som under dåliga historiska perioder mycket lätt kan förfalla till kroppsfascism och teorier om överlägsna raser.

Men eftersom Jordelementet också står för objektifiering av sig själv eller andra människor, är det tveklöst så att många som väljer "det plastiga livet" faktiskt har något liv inom sig, de med. Det måste ju finnas en inre Observatör som faktiskt får en kick av att vara "bara kropp" eller presentera sig som sådan. Själar starkt under Jord har säkert en anledning att födas till jorden för att adressera just frågan om fysikalitet. 

Till sist: att "horan" kan kopplas till Jungfrun som dess minst gynnsamma epitet, innebär naturligtvis inte att det här är astrologins enda sätt att beskriva småaktig egoism. Victoria Secret-modellen Heidi Klum, som uppenbarligen inte begåvats med något annat än en snygg fysisk kropp att kapitalisera på, blev tydligen utskälld av någon programledare i amerikansk tv för hennes skamlösa sätt att bedra sin make (soulsångaren Seal) under åratal med, vad var det, familjens chaufför? 

Det låter som om Heidi Klum lever ut en b-film från Hollywood, alltför ointelligent för att flytta sig ens fem steg från hemmaplan när lusten att ha nytt och otestat sex kom över henne.

Man kan notera att Klum varken har den överlibidinösa kombinationen av Mars och Venus eller en enda planet i Jungfrun.


Däremot liknar hon Charlotte Perelli genom sin låsning i och invid det kroppsliga. Seal hade säkert ett klappande inre hjärta, men kvinnor med väldigt låg intelligens, lika låg som man kan ana av Klums horoskop, såg troligen mest hans stora och biffiga kropp. Från det att själen börjar bli intelligent - pö om pö genom många liv eller omedelbart pga. ett vattendelande liv av enorm betydelse - faller de "objektiva" eller rent kroppsliga perspektiven bort mer och mer. Till sist börjar själen, till och med medan den befinner sig i människokropp, "se" andra människors själar. 

*****


ATMA KARAKA:

Perrelli: Saturnus i 25 Tvillingarna
Klum: Saturnus i 29 Oxen

Både Perrelli och Klum visar sig syssla med antingen ett arbete på deras själsliga fundament eller med något som trivialt som sin image, vilket ju är Saturnus i dess ytligaste version. Se t.ex. den falske pr-gurun Per Schlingmann som skapade en tunn yta kring näringslivets intressen och döpte bländverket till "Nya moderaterna". Svenskarna, vana att låta sig luras av reklam föll i klasar för det nya miraklet. Sen såg vi landet gå sönder mer och mer... 

Jag önskar att jag kunnat säga att Schlingmanns atma karaka var den fallna Saturnus i 28e graden av det "subjektiva intryckets" Vädur, men faktum är att en annan planet slår image-konstruktören Saturnus just i spurten. Schlingmann föddes med Solen i 29 Jungfrun, så att vi därför får en själens hunger efter att profitera, få saker att förränta sig. 

Och det är då man inser hur förödande det är att själens form - Saturnus - bara befinner sig på det egoistiska temat. Här är Nya Moderaternas djupaste själ via deras skapare. För Väduren och Jungfrun dominerar nämligen också horoskopet för hans skapelse!

17 kommentarer:

Havsörnen sa...

"Även den tropiska zodiaken ger honom Jungfrun i öster men nu istället med Merkurius i härskarläge i första huset."

Det stämmer bara med "hela tecken" som hussystem. I alla andra system har Carell Venus i första huset även i den tropiska zodiaken. Fast det är ju bara hela tecken och jämna hus som inte är helknasiga system på våra breddgrader. Hussystemet med hela tecken är, förutom det jämna, det enda som jag kan identifiera mig med när jag applicerar det på mitt tropiska födelsehoroskop. Solen i tolfte och favoritplaneten Neptunus i första, istället för Solen i elfte och Neptunus (på hemmaplan) i tolfte.

Carell var inte 40-årig oskuld i verkligheten, men däremot går det faktum att han slog igenom som skådespelare vid den åldern som en parallell plogfåra. Jungfruascendentens modesta hållning märks också i den reaktion på berömmelsen man kan utläsa i intervjuer: typ "hur kan det här hända mig som är så ointressant?"

En 40-årig oskuld med Venus i sideriska Lejonet då, hur tolkar du det? Dock Mars i Jungfrun (elfte) och Saturnus i sjunde (Oxen)!

En kvalificerad gissning är att Charlotte Perrelli har Lejonascendent. Den typiska breda näsryggen, det stora håret, stå på scen, alltid glad, etc. Dock är leendet påklistrat, personen tämligen osexig, frånvarande på något sätt. Och helt överspacklad. Vad som astrologiskt ger den abnormt höga pannan kanske du kan svara på?

Havsörnen sa...

Nehej, det var en okvalificerad gissning. Jag tittade på kartan ovan och såg klockslaget 12.00, så jag antog att födeletiden var okänd. Men den är 19.45, och då blir det noll grader Tvillingarna, precis som på din karta.

Men inte så tokig gissning ändå. Det tropiska horoskopet med hela tecken-systemet ger vid handen:

Solen, Venus, Mars, Uranus, Pluto och Lyckopunkten i femte huset!

Seaward sa...

Det har du rätt i - jag har redan börjat glömma kaoset av européiska hussystem från medeltiden och framåt...

Carrel är ett hyvens bra exempel på den icke-fifflande icke-egocentriska icke-moderata Jungfrun! Någonstans bland bloggens tusentals sidor finns lady/gentleman-konceptet som ju också hör ihop med tecknet (och som Gwyneth perfekt gestaltar och förmodligen Sol-Jungfrun Elisabet I på sin tid). Fredrik Reinfeldt lyckats kombinera den måttfulla och städade looken med den självtjänande ordvrängarsidan...

Exakt den breda näsryggen har jag noterat i ett fall av Jungfruascendent med Sol-Fisk och Mån-Kräfta, samt (fast här sviker minnet mig kanske om bredden) hos en Kräftascendent/Sol-Tvilling/Mån-Fisk.

Ett annat exempel på samma nåstyp finns på charmiga aktrisen Michelle Monaghan (Kiss A Bang Bang), Solen i Fiskarna och Månen i Skytten.

Fiskarna är minsta gemensamma nämnare här, med Perrellis ascendent okänd. Lejonet och bred näsrygg har jag faktiskt aldrig uppmärksammat. Men det är möjigt att exemplar börjar trilla in nu när du skapat Idén i en högre dimension...

Seaward sa...

PS. Missade stycket om Perellis kända (verifierade?) födelsetid.

Tvillingarna gör henne just så (sideriskt) "blå" - en lättviktig evigt ung älva. Jfr brittiska författarinnan några inlägg tidigare. Perelli har en påfallande "luftighet" kring sig.

Det är träffande att indierna klassar "tunga" Saturnus (kosmos form) som Luft - i sattviska Tvillingarna märks den knappast i Perellis framtoning.

Det skulle i så fall vara genom hennes hysteriska formfixering - måste vara timmars arbete att konstruera / formge ansiktet via kilovis mascara.

Havsörnen sa...

http://www.astro.com/astro-databank/Perrelli,_Charlotte

För mig är det här ett typiskt Lejonutseende, men det är min tolkning. Jämför dessa två:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Charlotte_Perrelli_2008_Eurovision.jpg

http://www.miller.se/lejon.jpg

Lägg märke till den breda näsryggen och de relativt små ögonen som skuggas högt att se större ut.

Men här (med spacklet bortretuscherat) ser hon plötsligt helt och hållet luftig ut, som du säger, och mycket snyggare:

http://blogg.damernasvarld.se/charlotteperrelli/files/2012/09/ChPerrelli_front_LowRes_RGB-720x713.jpg

Det kan vara luftigheten jag uppfattar som frånvarande. En person som ständigt är i rörelse, med blicken liksom riktad mot något fjärran icke fixerbart.

När jag sökte i tanken efter liknande utseenden relaterade till Lejonet googlade jag direkt på Jessica Simpsons födelsehoroskop. Hon har tydligen både Sol och Måne i luftiga Tvillingarna. Hennes extrema viktpendling efter graviditeten kan väl förklaras med Asc i Kräftan? Tropiskt är hon Sol-Kräfta med Asc i Lejonet. Det är följdriktigt att min uppfattning om Lejonutseenden baseras på den tropiska zodiaken. Här fick jag ju träff på den första person jag tänkte på. Och så är hon sideriskt lika luftig som Perrelli!

Havsörnen sa...

Fotnot: Perrelli går enligt egen utsago alltid i högklackat också. Uppe i det blå!

Seaward sa...

Kom på fd partiledaren Bengt Westerberg med en något bred näsrygg och han visade sig minsann vara sideriskt Sol-Lejon. Samtidigt var likheten med C.P. vag (mer en oformlig klump typ företagsledaren P.G. Gyllenhammar (siderisk Väduren).

När det gäller frågan om ansiktslinjer hos en människa stöter ditt exempel med ett faktiskt lejon på patrull. För analogitänkande havererar strax. Hur ska t.ex. Vågens symbol kunna bjuda på meningsfulla ledtrådar (förutom då via intetsägande nyckelord som "balans" eller kanske "proportionalitet"? :-)

Kräftans tecken, osmakligt som djuret ser ut (och oätligt annat än för väldigt primitiva kulturer), ståtar dock med mängder av vackra människor (soltecken). Till och med när en hög panna och små insjunkna pliriga ögon är för handen, som hos ex-ministern Tolgfors, finns det alltjämt något tilltalande hos dem. Mina look-alike-exempel (glesare på sistone) bygger förstås inte på zodiakteckens förlagor utan på likheter mellan människor vilka eventuellt kan föras tillbaka på zodiaktecknet si och så, även om du bytte namn på Lejonet och satte dig en vimpel eller vad som helst som visuell hållpunkt, skulle den dolda formativa principen finnas kvar.

Det är ju frågan om dessa formativa principer existerar som är det utmanande. Biologin har på sistone förnekat dem, men biologen Rupert Sheldrake återberättade i sin Presence Of The Past (1988) hur Platons formlära gjort comeback mer än en gång genom biologins historia. En spännande bok som dagens Richard Darwin-fanatiker skulle hata.

Bild två på C.P. är i mina ögon om möjligt ännu mer spacklad! Men spacklad för en ge ett intryck av naturalism. :-)

Bästa kopplingen hittills är Michelle Monaghan och den person vars minne var suddigt. Minnet har nu klarnat och det var definitivt en kombination av breddad näsrygg som också är något bruten i profil (för att nå 3D-nivån som är nödvändig om man ska prata topografi).

Att C.P. har bruten näsa framgår av bild 1 i dina länkexempel. Men faktum är att mitt "bra fall" (som jag tyvärr inte kan demonstrera) var bättre än M.M. vars brytning av näsan sker i tvåstegsmodellen, med en liten tipp längst ut (och således oerhört lik en återkommande typ jag registrerat som Lejon - det är möjligt att vi i grund har gjort liknande iakttagelser).

Ska man tänka sig att zodiaktecknen bara är samlingsnamn och består av mindre delformer? Det går visserligen emot tanken om att de är levande väsen, helheter, odelbara "grundprinciper". Men nyplatonisten Plotinus är entydig med att det finns "former i former".

Återkommer med ett litet triviainlägg om MM och CP.

Anonym sa...

Apropå Perrellis ascendent: Om hon föddes bara 3 minuter tidigare hamnar den i oxen istället. Då får hon dessutom placeringar i alla tre husen 2, 6 och 10 som ger "prylgalenhet" enl det efterföljande inlägget...
Och borde inte Siwert vara lite mer förtjust i henne om de delade mån- och ascendenttecken...? ;-)
S

Seaward sa...

Min enda invändning, vad jag minns av gårdagens skriverier, var att hon inte kunde stå för sexprodukten själv men att ”folk i stugorna” säkert ville ha den. Är det verkligen så konstigt att en fegande attityd i verkligheten får väga tyngre än en handfull astrologiska symboler? Eller att man får ett inlägg att spåra ut genom ovidkommande förbindelsefantasier med en partner? Sådant har sin plats, men här var frågan en annan.

Om det är kommentarfältets diskussion du syftar på, verkar du vända dig till fel person. Det är Havsörnen som driver temat med Tvillingarna och luft hårdare än mig. :-) Du är ofta mer än villig att tala om något annat än den sjabbiga sidan av Jungfruns tecken, som om din Sol-i-Jungfrun likt Reinfeldts Jungfruascendent eller Per Schlingmanns Sol-Jungfru är mest intresserad av att försöka hålla Jungfrun skadefri eller i det fördolda. Men det är lugnt, det är ju just så Jungfruns symbol är tänkt att fungera! Dess uppgift är att motivera individen att genom egna vinstskapande åtgärder undvika den där beklagliga grannens ständiga förluster (Fiskarna som "världslig förlust"). Man kan säga att det stora hyckleri i frågor om prestige som kulminerar i Stenbocken redan börjat förberedas i Jordtecknet innan. Vad jag säger är alltså att vi knappt kan ta ett andetag utan att röja vår roll i det större spelet. :-)

Jag tror dessutom du måste fräscha upp minnet av mitt horoskop eftersom din fråga redan besvarats flera gånger av oppositionen mellan Månen och Saturnus. Tvillingar bör akta sig för det bloggaren "kanaliserar" från Saturnus - även bloggaren själv som representerad av Tvillingarna!
För Saturnus i Skytten står för filosofiskt baserade utsagor, vilka inte har det minsta att göra med i sammanhanget obetydliga saker som personlig favorisering.

Skyttens tecken är faktiskt det jag har haft minst att göra med i livet eftersom Saturnus blockerar. Troligen var det också därför min ”ödesbestämda” eller ”tidsinställda” upptäckt av den sideriska zodiaken dröjde så länge. Jämfört med västerlandets tropiska zodiaken kan det lyftet verkligen kallas att ”resa många ljusår ut i rymden” (se återgivningen av mina ”blå” drömmar i anslutning till det egna horoskopet).

Jag vet många horoskop med Saturnus i 7e som helt enkelt är mer domare (via Saturnus spegling i den egna ascendentpersonligheten) än vad en relation klarar av (eller att parterna resignerar och enbart pratar prylar eller formalia med varandra). Man ska alltid välja partners på ett sätt så att Saturnus effekter minimeras, men när Liemannen själv ligger i partnerhuset har jag gjort som en bekant kvinna som efter många års trial and error valde att leva ensam (och upptäckte att hon var healer dessutom): skona partnern från Saturnus dödande strålar och istället ”gifta” sig med ”själens form”. Månen och Saturnus i opposition är faktiskt klarspråk för ”själens lägre och högre aspekter” och när den axeln ligger vågrätt tycks äktenskapet vara ett hinder för självförverkligandet.

Riktigt svaga själar kanske skulle välja en saturnisk partner för att de inte klarar att stå på egna ben, men då är det troligen inte längre fråga om någon opposition till Tvilling-Månen... Se en fristående fortsättning om Perrelli och vad som där står om Brangelina och deras arketypiskt rena hackordning.

Seaward sa...

PS. Eftersom uppgiften om Perellis tid är helt ny för mig har den inte sjunkit in än. Enligt tidigare resonemang kan förlossningen ha ägt rum när någon kommer på tanken att titta på klockan vilket ju öppnar för Oxe i öster.

Luft i resurshusen kunde innebära mer av planering i fråga om resurser än t.ex. Jord i Jordhusen vilket indikerar total identifikation med materia. Se t.ex. Reinfeldts Mån-Våg i andra och hans ideologiska besatthet att få loss så mycket pengar åt sig själv och sina väljare från staten som möjligt, vad det än kostar i formen av ett havererat samhällsmaskineri. Det är alltså extremt olyckligt att hans privatistiska Jungfru DESSUTOM har en Måne i 2a huset. Vi får en inskränkt människa som "räknar" på allt och helt missar det större livet.

Den mesta prylmänniska jag känt hade Solen i Jungfrun i sjätte huset (Asc Vädur). Om Perrelli redan är känd som prylmänniska (vilket gav radioprogrammet ett uppslag till sina frågor), det vet jag inte. Jag följer inte det inhemska nöjesliv så noga.

Anonym sa...

Ja det var naturligtvis diskussionen hit och dit om Perrellis ascendent och utseende som föranledde kommentaren, som jag hade roligt åt, speciellt eftersom det faktiskt är tänkbart att den är i oxen i stället, fast vilket det är lär väl aldrig bli klartlagt. Dessutom tyckte jag det var lustigt att läsa om hennes påstådda luftighet, och t o m "lättviktig älva". För mig låter det lite som en efterrationalisering, föranledd av en förmodad tvillingascendent.
S

Havsörnen sa...

Perrelli är inte lika lättolkad som många andra kända personer. Hon har i alla fall Månen i Tvillingarna. Tvillingar har en nervös energi som gärna kommer till uttryck i händerna, eftersom de styrs av tecknet. Det mest tydliga exemplet på detta är väl Magnus Härenstams ständiga fipplande med fingrarna i Fem Myror.

I vilken dekan ascendenten faller inom ett tecken påverkar säkert också. Vet inte hur siderisk astro ställer sig till det. Det är många parametrar som ska tolkas.

Förresten, måste alla heta anonym? För oss som inte handhar bloggen är det svårt att hålla reda på om det är en eller flera "anonym" i en tråd.

Seaward sa...

@S Åja, om du bortser från en STOR TRIGON I LUFT förvränger du Perrellis horoskop ganska rejält. Det är allmänt känt att denna triangel lyfter fram elementet skyhögt över alla andra. Får jag påminna om ett riktigt gammalt inlägg, om Dalai Lama?

@H Starta inte upp mig på temat Tvillingarna, nervös energi och händerna! Har Månen bara några grader från Tvillingascendenten, och var den snabbaste kille vid tangentbordet gymnasiefröken i kontorskunskap någonsin sett. Det här var just innan skrivmaskinerna byttes mot datorer och hon hade varit lärare i typ 30-40 år. Idag återstår inte mycket av den förmågan, fingrarna slår fel och hakar upp sig. Men på 4 år har det väl blivit 6-8.000 sidor text på denna blogg!

Sådan är Luft i dess sattviska tillstånd. Men om detta bäst ska förklaras som "nervös energi" är jag tveksam till. Nerver i indisk astrologi sorterar under Saturnus och nerver är mycket långsammare än anden (Luft). Merkurius härskar över armar och händer i indisk astrologi men representerar som bäst SIGNALERNA som går genom nerverna, inte nerverna i sig.

Men du kan ha rätt, om det är detta man menar med "nervös energi" utan att se energin som sprungen ur nerverna (nervös) men snarare som den intellektuella andevarelsen som tagit den fysiska kroppen (med dess organ och nervbanor) i anspråk. (Det är en röra att korrelera en metafysisk bild av människan med planetsymbolerna och det är väl därför det finns så många förslag.)

Dekantänkandet ska vara egyptiernas bidrag till astrologin, läste jag någonstans. Jag har aldrig tyckt mig få någon ”kick” av deras bruk under de tjugofem år jag körde tropisk zodiak. (Och det kan bero på att den tropiska zodiaken i sig mörklägger så det var långt mellan ”kickarna”.)

"Siderisk astrologi", som du kallar det, existerar mig veterligen inte som någon lära. Det är möjligt att man kan kalla de indier som idag eklektiskt använder den sideriska zodiaken men "kryddar" den med Uranus, Neptunus och Pluto för sideriska astrologer. Eller de västerlänningar som inte vill upp de ptolemaiska aspekterna men har insett vilken zodiak som ger de resultat som nämndes i den antika litteraturen - då tropisk och siderisk zodiak ännu inte blivit ett problem som måste adresseras.

Araberna vågade inte ta steget fullt ut, men indierna, några hundra år senare (säg år 1000) var fullt medvetna om att den tropiska metoden spårat ur. De valde den metod babylonierna skapade astrologin med. Tropisk/Siderisk tycks således mest vara en kulturkamp i det lilla, en återspegling av det vita västs fördomsfullhet mot det ”svarta” österlandet (”svartskallar” etc).

Rationellt är det en ”no-brainer”, västkulturen börjar i övertagen kunskap från öst (redan Platon var faktiskt en produkt av Pytagoras som i sin tur lärt sig vad han visste i resor i österlandet). En kunskap som till stora delar missförståtts eller korrumperats under resans gång. Från Upplysningen gör väst rent hus och börjar om igen, och vi sitter nu på en tidsinställd bomb med skeva sekulära värderingar, en materialism som inte tillfredsställer någon och en astrologi som fungerar så illa (vid empiriska tester) att den relegerats till veckotidningarnas och sidor. Hå hå, ja ja.

Seaward sa...

PS. "Anonym" läggs automatiskt till inlägget om besökaren inte loggar in under något användarnamn (kan vara ett Google-konto). Jag har valt att inte blockera möjligheten att skriva anonymt.

Seaward sa...

PS S, jag vet inte hur jag kunde missa att göra en poäng av det, men vad hette Perrellis låt som gav henne en ESC-seger och 15 minuters berömmelse (för jag tror som så ofta händer att Perrelli inte lyckats förvalta framgången och bli en internationell stjärna)?

Jo, "Take me to your HEAVEN". Stortrigonen i det himmelska luftelementet tittar fram t.o.m. via hennes livs största framgång. :-)

Havsörnen sa...

Ja, det är mig fortfarande en gåta hur du lyckas ägna bloggen endast EN TIMME om dagen..! Ett och annat skrivfel blir ju minst sagt förklarligt.

Jag tänkte ta upp "Take Me To Your Heaven" igår, och då även nämna fler spår från albumet "Tusen och en natt":

"Blå, blå är kärleken" (måste vara en cover på Vicky Leandros klassiker "L'amour est bleu" från Eurovision '67)

"Gör min himmel blå"

Och så lite mer långsökt då:

"Ett brev du aldrig får" (Merkurius, fast då hade det väl nått adressaten, hö hö?)

"En del av mig" och "Vem följer med vem" (Tvillingarna)

Å andra sidan:

"Rena rama vilda västern" (Väst = Vatten)

"Min morgon efter regn"

Seaward sa...

Skrivfelen beror inte på skrivfarten utan på dålig syn och försämrad manuell förmåga. Och timsregeln bryter jag då och då emot. Det är nog snarare 2 timmar dagar när det dyker upp 2-3 inlägt som vardera är på flera A4....

Eurohitten från 67 är oerhört intressant, för den är jag gammal nog att ha diggat stenhårt (innan man blev gammal nog att anamma ett rock-n-roll-etos). Undertecknad som som sagt både Asc, Sol och Måne i blå luft, men fascineras oftare av artister i Vattnet (för att Luft inte kan förstå hur det är att drivas av irrationalitet, av känslor?)

Du har i mina ögon klart bevisat hur starkt genomslag Luft har i Perrellis uttryck! Jag funderar också på om man kan ta hennes stigande Saturnus i sattvisk Luft som början på en jämförelse av "tyngden" hos Saturnus i de tre kvaliteterna, om både den dramatiska ödlan och Olin har en extremt viktig Saturnus i esteticerande och passionerad (Rajas) Luft, hur mycket mörkare blir då personer när Saturnus (tamastisk) står hemma i Vattumannen, ett Tamas-tecken? Som den dolske Fredrik Reinfeldts, där man ibland anar ett avgrundsdjupt mörker?

Men "kvalitet" är ju vad det är, och mer subjektivt än något annat. En människa totalt under Tamas (om det var möjligt) skulle inte ens kunna förstå vad Sattva är, medan Sattva är bakåtkompatibel och visst kan föreställa sig helvetet om än bara som idé.