Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 17 oktober 2012

Nobelprisgeni & galenskap

Karolinska sjukhuset visar i en ny studie (över en miljon mätpunkter) att geniet gläntar på dörren till galenskapen (AB, SvD)  Utgångspunkten kan förmodas vara ett rent biokemiskt synsätt på människan: vissa cocktails innehåller vådligt mycket sprit. 

Sjukhusets forskartrupp bekräftar således en traditionell uppfattning som man också stöter på i en pjästitel som Lars Noréns "Kaos bor granne med Gud" (även om ämnet där var mer prosaiskt: dysfunktionella familjer).

För några dagar sedan gjorde jag ett tilläggstest till 196 Nobelpristagare i medicin men lämnade det utan åtgärd. Säg att det var en tidsinställd bomb som väntade på Karolinskas rön.

Jag hittade en egenhet i planeternas husplaceringar som påminner märkligt mycket om författaren Mikael Neimis formulering i AB-artikeln: "man befinner sig i galenskapens dörröppning, man gläntar på dörren men öppnar den inte" .

Det var ingalunda begreppsparet geni/galenskap jag sökte efter i detta test utan frågan om Jupiter verkligen betecknar firade eller prisbelönade personer. Traditionellt står Jupiter för "lätt framgång" och även om det ligger långt och träget arbete (Saturnus) bakom upptäckten eller uppfinningen, beskriver många forskare aha-upplevelsen. Man har studerat in ett problem och samlad all tillgänglig information.

I inkubationsfasen har sedan det omedvetna en möjlighet att sammanfoga datat till en fungerande lösning. Den följande aha-upplevelsen är verkligen jupiterisk: till synes utan någon intellektuell bearbetning anmäler sig lösningen fix och färdig. Detta är Jupiter, den metalogiska intuitionen, den "lätta" framgången!

Samtidigt har astrologin paret Sol och Måne, där Månen står för den ansiktslösa folkmassan och Solen är samhällets konung eller president och överhuvudtaget dess prominenta medborgare, kändisar och Nobelprisbelönta! Jag ville se även hur Solen fördelat sig hos de 103 pristagare med känd födelsetid som jag f.n. känner till.

I den här ministudien omfattar personer från granskningarna av litteraturpristagare, matematiker och medicinare (samt fyra förirrade fredspristagare - dessa har jag inte systematiskt noterat) visar sig nu en parallell till den där dörren in i galenskap.

Och det är helt otroligt, galenskapens dörr motsvarar exakt ett av de två mest brutala tecken från min studie av Solen i zodiaktecknen. Galenskapens dörr motsvarar exakt "den typiska naturen" hos sådana som medicinarna på Karolinska som kommit på sambandet mellan geni och dess onda kusin från landet - den natur vi såg lysa fram i testet av de 196 Nobelpristagarna i medicin.

Galenskapens dörr är helt enkelt det de gamla egyptiska astrologerna - under hellenismens glansdagar grekisktalande - betecknade som "Dödsrikets dörr" !!! Gemensam nämnare här är alltså Oxens tecken (där själen lockas till identifikation med det materiella substratet) eller Oxens "eget" hus i horoskopet, det andra. 


HUS
103 Nobelpristagarascendenters
Sol, Måne, Jupiter & Saturnus i husen
1 11 7 8 11
2 13 6 16 11
3 12 7 12 10
4 11 4 8 8
5 6 12 9 11
6 5 8 4 12
7 6 9 11 4
8 7 9 6 7
9 5 5 9 9
10 11 11 6 4
11 5 10 3 6
12 11 15 11 10
Snitt:
8,6
Signifik.
rel. snitt
(±50%):
<=4,3 e. >=12,9


Paradoxalt slår testet flera flugor i en smäll. Symbolen för stor framgång tycks både kunna vara Solen och Jupiter. De två huvudmisstänkta visar sig båda signifikant överrepresenterade i huset som antiken kallade "Hades port"!

Och vad är då dörren ner i dödsriket i relation till den vakna och levande människan? Jo, rimligen en mörklagd zon över vilken vi inte har någon inblick. Innebär detta då att vi ska beteckna det 2a huset för pengar och identifikation med det materiella som ett dödens hus, ett hus för de fullständigt omedvetna människorna? Ja, det är precis vad filosofer som Platon hävdade när han kanske på skämt associerade orden sema och soma ("grav" och "fysisk kropp").

Och här ser vi varför just Nobelpristagarna i fysiologi både som sol- och måntecken klustrar sig i Oxens tecken. Dessa är döda själar som studerar förutsättningarna för sin egen död. Ja, de kallar det "fysiskt liv", man Platon visste att de syndafallna själarna levde som medborgarna i samhället i första Matrix-filmen: i en inbillad kulissvägg. Immanuel Kant, den mäktige 1700-talsfilosofen visste det också.

ALLA jordens folk utom det materialistiska svenska folket vet detta. Att odla sin åker, att pyssla om sin kropp är att bevisa hur medvetslös man är. Jesus förmanade att inte samla sina skatter på jorden (i "Jordelementet") utan i himmelen ("Luftelementet"). Här presenterar då bloggen ännu ett fantastiskt fynd som helt styrker den antika människans insikter i Livet.

I västerländsk astrologi har det 12e huset kommit att få innebörden "det omedvetna", men enligt det här fyndet är det porten till dödsriket (som den återfödda själen lämnar för att i första huset framträda som en soluppgång eller åtminstone en fysisk kropp). Likväl verkar den här 12e-hustraditionen ha fog för sig eftersom den tredje signifikanta övertaligheten just är i tolfte.

Men nu är det "omedvetna" Månen som trycker på ett "fruktsamt sinnelag" hos dessa 103 förmodligen höggradigt begåvade Nobelpristagare. Den signaturen hittade vi för övrigt i en annan dialekt helt nyligen: över 200 framgångsrika vd:s (många av dem världens rikaste, som t.ex. Bill Gates) visade sig ha ett markant överskott av Månen i Fiskarna, tecknet som ju korrelerar med tolfte huset i den "naturliga zodiaken".

Man påminns här om att mycket framgångsrika affärsmän ibland hänvisar till "magkänslan" snarare än beslut tagna på logisk grund. I Fiskarna "faller" den logiska Merkurius, men Månen, en mer känslosam planet, står tydligen i mycket nära sympatisvängning med Fiskarnas härskare, den storligen framgångsrika Jupiter!

Astrologins schema är stort, invecklat och subtilt. Den som stannar vid nybörjarböckernas listor av vad "Jupiter gör i tecknen" kommer aldrig att se storheten i det här systemet. När allt kommer omkring var det antikens motsvarigheter till våra dagars Nobelpristagare som skapade det här systemet. Så lite mer respekt från ateistorganisationer som VoF och Humanisterna vore sannerligen på sin plats.

*****

Vid min sökning på ordet "nobel" bland kompletta horoskop råkade fyra som tillhörde fredspristagare komma med.

Asc
Albert Schweizer H5 H8 H2 H5
Anwar Sadat H3 H12 H9 H11
Jimmy Carter H12 H1 H2 H1
Theodore Roosevelt H5 H1 H12 H2


Att uttala sig om fyra fredspristagare är inte så smart, men det är ändå svårt att blunda för att det idéburna Lufttecknet Vågen (harmoni, fred, balans, kärlek) direkt tar ledningen! 

Bloggaren, själv totalvägrare och med en månad i svenskt fängelse för det ställningstagandet, noterar den amerikanska presidenten och fredspristagaren Theo Roosevelt som exakt upprepar hans eget horoskops tre nyckelpunkter: Tvillingascendent, Månen stigande i öster i Tvillingarnam samt Solen i fredstecknet Vågen i det femte solära huset för lek och kreativitet. Uppenbarligen en kombination som starkt drar mot idealistiska perspektiv. 

Läkaren Albert Schweizers Jungfruascendent påminner förstås om Jordelementets nära association till fysiologi.

Fredspriset är strikt talat inte mer ett äkta Nobelpris än det horribla ämnet ekonomi. Alfred Nobel nämnde ingendera i sitt testamente. Men även om vi eliminerar dessa fyra "felsorterade" namn från de 103 pristagarna kvarstår observationen. Solen vid "dödsrikets port" (hus 2) och celebritetens Jupiter vid samma port når alltjämt signifikant överrepresentation.

Bloggen har ännu inte samlat in födelsedata för en återstående grupp, kemipristagarna.

*****



Det fjärde huset utmärker sig inte mindre än tre gånger som en dålig plats för dem som är hågade på att vinna sig stor framgång!

Kanske förklaras detta av husets egen innebörd: det är det kanske mest tillslutna och privatistiska huset. Det motsvarar Kräftans tecken. Huset är inte öppet mot omvärlden (se på Fredrik Reinfeldt med Kräftan som 11e husets "ideal") - tvärtom ser den skrämt på allt nytt som ett potentiellt hot.

Man behöver inte tänka djupt för att inse hur förödande för geniet det är att vara offer för sina egna negativa attityder, offer för rent biologiskt alstrade impulser.

Än värre om man, som Reinfeldt, rationaliserar sin irrationalitet och skapar politik som enbart avser plåga sjuka och arbetslösa tills de inser att de bara är lata! Reinfeldt kommer att gå till svensk politisk historia som den galnaste ledare vi haft och här visar det negativa värdet för fjärde huset att privatism tycks inverka negativt på den intelligensnivå man måste ha för att bli aktuell för Nobelpriset.

Inga kommentarer: