Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 oktober 2012

Fader Tid skördade fåret Dollys galne skapare

Keith Campbell, skotske biologen som ville leka Gud, är död vid bara 58 (DN). Den skandal han vållade när han klonade det svårt defekta fåret Dolly kom kanske ifatt honom.

Det räckte med att läsa på en minut på nätet för att upptäcka att Dolly inte alls var det vetenskapliga mirakel jag minns från pressen till den tiden. Fåret åldrades abnormt fort och hade en tilltagande degenerativ lungåkomma. 

När Dolly avlivades hade hon uppnått halva fårets genomsnittliga livslängd.  Det är alltså historien om ännu en ateistisk biolog som själv vill leka Gud, men bara famlar med ting han inte tillräckligt väl förstår.

Horoskopen för honom själv och hans barn Dolly har sina poänger, men jag har inte tänkt igenom implikationerna av det himmelen tveklöst gastar om, så det här blir kort.


Solen är just i färd att lämna konjunktionen med korrumperaren Algol, men som Solen också står för livets höjdpunkter (med Månen som den månatliga lunken), verkar detta ändå som en bra beskrivning: Mannen som via sin dagaktivitet (karriär) skapade en styggelse, ett hån i ansiktet på Gud.

Här passar det förträffligt att peka tillbaka på min purfärska genomgång av alla Nobelprisbelönade fysiologer och medicinmän och den otvetydiga övervikt av den kroppsliga Oxen som den här typen av vetenskapsmän (och några få kvinnor) företedde. 

Keith Campbell anklagades för att vara en oetisk, dvs. samvetslös forskare och att hans kreation led av för hastigt åldrande ser man faktiskt av hans eget horoskop (som också kortade hans livslängd till 58).

Saturnus är visserligen upphöjd, men den slår klorna i en övertaggad axel mellan Skytten, vars härskare Jupiter står för ACCELERATION (medan Saturnus själv står för DECELERATION). Liemannen och tidmätaren Saturnus söker här kontrollera en våldsamt överdriven olyckstendens i det accelererande tecknet Skytten (giriga Rahu + olyckans Mars), men tydligen skiter sig ambitionen hos Saturnus sitt eget element, att återskapa sin smarta plan (sitt "blueprint") i det jordbruna fysiska substratet där denna biolog vadade runt i livet.

De här gnistrande aspekterna uppe på "de kreativa" supralunära höjderna (Eld och Luft) verkar stämma med biologens särskilda galenskap: att själv bli den biologiska klockans store Dirigent. Wikipedia säger att Campbells särskild "claim to fame" i hela kloningsfrågan beror på hans "nyckelidé, att koordinera cellens cykliska steg hos doneraren med de temporala stadierna hos det mottagande ägget"

Att kalla Saturnus en Dirigent eller Diktator som håller i taktpinnen är således en träffande beskrivning och här ser vi en biolog som totalt försöker spela rollen som Tidens och Ödets herre.

Fåret Dolly då?


Först en kommentar om födelsetiden 16.30. Uppenbarligen tittade ingen på klockan när Dolly kom till världen eftersom både 16 och 17 givits i olika källor och 16.30 tycks vara medelvärdet (AstroDatabank). För den sideriska zodiaken spelar alternativen ingen roll, för vid båda klockslagen är det Vågen som stiger över Edinburghs östra horisont. 

Det gör anpassbarhetens Venus till Dollys kroppsliga härskare, och om man för ett ögonblick nynnar med i Darwins melodi om de mest anpassbaras överlevnad, är det naturligtvis en bedrövelse att hitta Venus i åttonde huset för korruption. Fåret var som sagt "felskapat" från första början och degenererade (korrumperades) för hastigt. Att Venus kombineras till ett "horsyndrom" genom libidinösa och olycksbringande Mars är dock det som späder på. Jag skulle inte skrämma upp någon med bara en planet i åttonde dödshuset.

Men här kommer olyckan inte ensam, för hela horoskopet, så ljus- eller kunskapsorienterat det till viss del är, ropar också ut olika typer av sjukdomsvarningar. Inte minst sjätte olycks- eller fiendehuset, där just "olyckan" verkar ha varit antikens sätt att beskriva det modern astrologi kallar "hälsofrågor". Den antika förståelsen av huset som ett olyckans hus verkar ha varit bredare och inte bara stannat vid den egna kroppens välmående. Detta är en sjuka västcivilisationens bidrag till astrologin: att förstöra den med vårt egocentriska plattmarksperspektiv.

Att det är Tidens herre och halshuggningens Draksvans som ligger här blir bara alltför tydligt när man känner till hur cellerna åldrades för snabbt och fåret fick avlivas bara halvvägs genom sin förväntade livscykel. Den store Dirigenten kunde inte läsa noterna! Han var en typisk galen världshärskare, precis som de andra biolog-ateisterna (Richard Dawkins och anhang). 

Undantaget den lilla men växande skara molekylärbiologer som börjat förstå att "cellens hemliga liv" är så ofattbart att evolutionsmodellen helt enkelt framstår som förskolesagor. Celler är irreducibelt komplexa, dvs. de kan inte ha fått sin nuvarande funktion genom "trial and error". De är "designerprodukter" och har varit byggda som de är ända sedan deras eller artens "GENESIS". (Se debatten som cellbiologen Michael Behe satte igång.)

Skapelseläran är på väg tillbaka, och jag ser talrika Humanister ta livet av sig när de inser att deras religionshat har varit uttryck för ren galenskap, att de har spillt ett helt jordeliv på ingenting konstruktivt alls. Då var t.o.m. Dolly-klonaren att föredra, som försökte spela Gud men misslyckades. Men ateister står ju inte för något alls. De är bara Negativa (dvs. barn av Satan den store Nihilisten).

Det är rätt intressant att Dolly totalt polariserade världsopinionen, antingen var hon en styggelse, frukten av en djupt oetisk biolog, eller också ett remarkabelt forskningsframsteg. Horoskopet innehåller också enbart Ljus och Mörker och inget mellanting (Rajas, passionen) däremellan.

Som biologisk kropp löd Dolly förstås under mörkrets och helvetesvärldarnas korruption pga. Venus tråkiga belägenhet.

Men även den ljusbringande kunskapen verkar satt ur spel eftersom Saturnus i sjätte olyckshuset inte fungerar normalt pga. den onda inverkan från Draksvansen (som så att säga hugger huvudet av Saturnus/Kronos innan tiden var kommen). 

Eftersom jag inte kan någon medicinsk astrologi - som bl.a. innefattar konsten att förutsäga livslängden på varelser i fenomenvärlden - vill jag inte på bara detta enda fall säga för mycket. Men visst är den tydlig, denna gigantiska indikation på ett olyckssaligt och kort saturniskt lopp genom ett stycke tid! Och, som sagt, den kroppsliga ascendentens härskare står också i ett "ohälsosamt" hus.

Den sanslösa ambitionens Rahu placeras därmed i 12e huset för världslig förlust, så att misstankarna riktas mot Rahus disponent Merkurius i Tvillingarna, där vi också har livsalstraren Solen !!!

Tittar man på båda himlarna känner åtminstone jag mig styrkt i tanken att genetiken hör hemma i Luftelementet, och att det inte är någon slump att kartritningar av teknisk natur alltid kallats "blue prints" - förrän huset har uppförts med tegel och murbruk fanns det redan i en osynlig "blå" värld, som en idé. Särskilt biologen Keith Campbells karta visar en påfallande aktivitet "på övervåningen", via inte minst Saturnus, form- eller strukturangivaren.

Var den skotske biologen en etisk härdsmälta? En galen vetenskapsman som likt dr Frankenstein ville ta över Guds roll? Klockslag saknas för horoskopet, men utifrån månascendenten (sinnelagets horisont) i Stenbocken har vi en första indikation: Jordtecknen är pragmatiker, de funderar över vad som är möjligt att göra men kan missa nästa tankeled, OM det är lämpligt att göra det bara för att det verkar möjligt.

Eftersom Månen närmar sig ny, är detta sinne enligt indiskt synsätt "krympande". Intresset för reflektion på avtagande, för att under den exakta nymånen helt lägga ner till förmån för den aktiva och projektstartande Solen.

Saturnus - det kosmiska blueprintet för bl.a. får på jorden - är här en verksamt god planet, förutom att den anses upphöjd i Vågens tecken - den är väl rustad att urskilja de principer som bidrar till alla deras harmoniska samverkan. Som vi såg försökte Campbell leka kompositör och "tajma" cellerna i olika djur mot varandra. 

Vågens tecken är ju där den sexuella "unionen" mellan två parter leder till ny avkomma, men någonstans tycker man sig här se att "sterila" Saturnus (också känd som "själens form") kanske ändå inte är den som ska göra det jobbet nere i den "köttiga" lägre verkligheten.

Stenbockssinnet - definitivt lagt åt att förverkliga saker i det materiella - har Solen som en "verksamt neutral" vägledare. Här ledde dock konjunktionen med Algol till en udda yttring av Sol-Oxens annars så passiva acceptans av det naturgivna. 

I inlägget om de 196 medicinpristagarna funderade jag över varför så många Solen i Oxen vann Nobelpris och föreslog att Algol eller Satan är som biet som sticker den loja tjuren Ferdinand och sätter fart på dödköttet. Det trögaste tecknet har en "vakna upp"-signal inbyggd, som dock likväl sågs som en problematisk faktor på det mänskliga planet. 

I de försvinnande få astrologiska fragment som överlevt i samlingen Dödahavsrullar anses en födelse i "Oxens fot" ger en ond människa, och den grupp som praktiserade astrologi hade stenhårda inträdeskrav. De sökte kollektivt bilda en sådan hög tankerymd att de skulle locka till sig den utvalda själen. Och resten av historien vet vi. Jesus tillhör en av världshistoriens stora namn! 

För att hålla tankerymden så ren som möjligt använda man helt klart astrologi för att sålla bort individer som bara hade skapat osämja och motverkat den messianska rörelsens syfte. Gud må använda Satan för att väcka människans själ, men redan väckta människor behöver inte en satan i sin grupp. Skapare av split kan inte tillåtas där människor söker bygga något gott. Hade svenskarna förstått ens denna enkla sanning hade de aldrig röstat in moderaterna i regeringsställning.  

Den skotska biologens Sol i Oxen är alltså aningen "Algol-smittat" och kan därför på antikt judiskt sätt misstänkas vara en som sår split. Vi måste kalla den här mannens livsmission för "ond", medvetna om att även de onda gärningarna har sin plats i ett större spel.

Vetenskapsmannens sinne var alltså avtrubbat pga. Månens närmande sig Solen (rent symbolisk omenlära här - det är Månens krympande ljus som indikerar ett sinistert sinne). Men disponenten Saturnus uppe i det blå får klartecken och det är det viktiga, sinnet känner sig manat att i den smutsiga bruna jorden söka synliggöra de osynliga principerna på fårets ritbordsstadium. 

Så långt är han inte någon totalvrickad vetenskapsman som drabbats av hybris. Det är bara i Solens beredskap att agera utifrån Algols korrumperande inverkan som det blir fel. Hans sinne ruvade över naturens hemligheter, men han skulle inte ha agerat. Ur månascendentens perspektiv ligger Solen i det femte skapandehuset, så han såg sig ändå som något av en gud. 

Till det femte hör kreativitet och bekymmerslös lek - ungefär som Gud (i en eller annan manifestation) beskrivits i indiska skrifter. Till exempel improviserar Krishna musik på sin flöjt och instrumentets ljudvibrationer leder till att hela världssystem skapas. Vem kan säga mot Gud? Den Förstes improvisation blir den Andres verklighet, vår verklighet och de lagar vi har att rätta oss efter. 

I någon mån sökte biologen ändå spela Gud - hans Måne eller föreställningsförmåga visualiserade hans Sol som en femtehus-Sol, en skapare eller kreatör. I Jordelementet! Som judiska mystiker sades äga kunskapen att skapa en Golem, en kropp av död lera (Jord + Vatten) som kunde bringas till liv. (Från den judiska Golem tog Tolkien tveklöst namnet till sin obehagligt slibbiga figur Gollum.)

Sinnelagshoroskopet är nu bara ett av tre som indiska astrologer använder om de är riktigt grundliga. Den fysiska ascendenten är viktigast men även solascendenten kan användas för mikroskopiska justeringar av omdömet om invididen som solar handlingsmänniska och det livsuppdrag själen tagit sig den här gången. 

Här tittar vi bara på biologens Måne eller föreställningsvärld, och sista ordet får nionde huset för genuin moral. Inte mänsklig moral, som skiftar mellan tid och plats, utan den moral (eller etiska sensibilitet) som står i kontakt med den universella lagen Jupiter. (Våra naturlagar HAR en moralisk aspekt!)

Med Stenbocken i öster har detta sinnelag ingen nytta av Jupiter som sann moral! Jupiter, fastän i grund och botten den Stora Välgöraren, blir en verksam illgörare för den realpolitiska Stenbocken eftersom denna tror att makt är rätt, att förmågan att utföra något också innebär att man måste göra det.

Stenbockens hårdhänta rajasiska passion ses i latinets capri cornus - det nyckfulla stångande hornet symboliserar envåldshärskarens omildhet och brist på klok eftertanke. "Manisk drivenhet" är en bild som slår mig när jag tänker på hur kompromisslösa och oresonabla Stenbockar (Sol eller Måne och särskild båda tillsammans) kan bli när deras äregirighet sätter in.

Tecknet har naturligtvis en bra sida också som märks i en dröjsam och tvekande natur, en förmåga att lyssna efter de bärande principerna innan man förpliktar sig till något. Det är efter förpliktandet som Stenbockar tenderar att spåra ur och bli skoningslösa! Ett svårt tecken att balansera...

Stenbockssinnet har inte bara problem med Jupiter utan också med just den hårdnackade spjutspetsen Mars. (Capri cornus = det godtyckligt stångande och skadande hornet/spetsen.) När vi tittar närmare på biologens karta visar sig båda dessa stå och spänna musklerna mot varandra i det kreativa Eld/Luft-klimatet och lilla väna Venus har ingen chans här. Dessutom är de båda demoniska månnoderna involverade i samma axel och det är slutligen detta som knäcker horoskopet "uppe på kartitarkontoret, en trappa över den jordbruna fysiska manifestationen". Biologen var verkligen spritt språngande galen och saknade bromsar och etisk medvetenhet.

Men hur kan den slutsatsen följa av nionde huset som sista ordet om genuin moral? Inte direkt, men nionde ägs här av Venus och en värre tilltygad harmoniskapare har jag aldrig sett! Den står i korsdraget mellan fyra onda krafter, Rahu och Mars, och Ketu och Jupiter. Det här är historien av en storhetsvansinnig biolog som ville göra det ingen annan gjort, "tajma cellklockorna och skapa ett nytt får utan föregående befruktning". Återigen kan man fundera över "sterila" Saturnus i kopulationens tecken Vågen [1]. Vi har tidigare på bloggen noterat hur Saturnus med Venus är en återkommande detalj horoskop för åtminstone manlig homosexualitet.

_____

1. I den passionerade kvadraten är som bekant Vågen platsen där Stenbocken möter Kräftan och Väduren, barnet, resulterar som en kompletterande motbild till parets sammangående i Vågen, en Vädur som lämpligt nog inleder zodiaken, nio månader efter modersprincipen Kräftan.

1 kommentar:

Unknown sa...

Mannen som klonade grodorna lever fortfarande och kommer till Stockholm för att hämta nobelpriset. Till alla vidskepliga skapelsetroendes förtvivlan.....