Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 28 oktober 2012

Ekobrott. Planetaspekter påverkar inte karaktären.

Jag har gjort testet förr, men förvissade mig med en ny grupp bestående av 52 horoskop för dömda ekobrottslingar: astrologins aspekter har inget med moral eller laglydighet att göra.

Det är ju frestande att tänka sig att en hårt anstormad Merkurius degraderas och blir "tjuvarnas kung" som Hermes hölls för att vara. Men inte ens en Merkurius aspekterad av de båda naturliga illgörarna Saturnus och Mars utmärker sig i den här gruppen. Tvärtom, hittades bara tre stycken där genomsnittet är sex.

Mars eller Saturnus har fyra lägen där de aspekterar Merkurius, dvs. en tredjedel av horoskopen bör ha en aspekt från endera planeten och bara 11% (0,333 x 0,333) eller sex horoskop bör ha en Merkurius aspekterad av båda illgörarna. 

Detta är naturligtvis ett beskt besked för astrologin som särskilt i dess europeiska form förlitar sig hårt på aspekterna eftersom varken zodiaktecken eller element längre ger rätt budskap (pga. vårdagjämningens precession). Detta är inget nytt, andra studier i väst har redan avslöjat att aspektläran inte tycks ge något mätbart avtryck.

På den punkten är således den västerländska astrologin falsifierad. Den ägnar sig åt overifierbara antaganden. Men indisk astrologi är mer komplex, för här skiftar planeterna natur beroende på ascendenttecknet. Fiskarna stigande i öster har flest planeter mot sig som "verksamma illgörare" (vare sig i grunden goda eller problematiska).

Tyvärr har bara några få av de 52 ekobrottslingarna känd födelsetimma så det går inte att utvärdera den här läropunkten. En naturligt och verksamt ond Mars och Saturnus i aspekt till Merkurius borde annars vara det indiska svaret på ett demoraliserat eller ohederligt intelliekt. 

Och egentligen inte ens det, eftersom astrologin alltid tittar på flera  punkter och väger samman intrycken. Det tredje HUSET är också ett intellektshus, och sinnelagets Måne spelar naturligtvis in. Ytterst sett också det nionde huset som representerar en levande kontakt med det egna samvetet! Men här inser man lätt att frågan om Mekurius ärbarhet eller tjuvaktighet har blivit så komplicerad att det är ytterst svårt att konstruera ett test, och att ofantliga mängder av horoskop skulle behövas givet de många variablerna.

Mitt intryck är att astrologin fungerar, men gör det på ett betydligt primitivare plan än via läran om att planeter blickar mot varandra. 52 ekobrottslingar fördelade på 12 sol- och måntecknen är visserligen en klent underbyggd test, men eftersom vi redan granskat hala 402 brottsdömda horoskop och där hittade brottsliga benägenheter i sinnelagets Måne i Jungfrun och Skorpionen, och dessutom upptäckt att dödens Skorpion dominerar bland undergruppen av 161 mördare. 

Ekobrottslingarna är visserligen mycket mindre undergrupp, men intressant nog sticker genast den sluga och kalkylerande Månen i Jungfrun iväg här och bekräftar därför ändå att det är Merkurius, tjuven, som ligger bakom ekobrott. I den här gruppen håller sig t.ex. den mordiska Månen i Skorpionen helt lugn!



Sol och Måne hos
52 ekobrottslingar
7 6
2 5
5 3
5 2
6 7
4 9
2 3
4 2
3 4
5 3
4 6
5 2
Snitt:
4,3
Signifik.
rel. snitt
(±50%):
<=2,2 e.
>=6,5


Man kan inte nog understryka det preliminära i så här små tester. Vissa av tecknen som utmärker sig kan mycket väl sjunka tillbaka till grundbruset i en större samling ekobrottslingar, men att lyxälskande Lejonet och dess handlangare Jungfrun är sådana kriminella sinnen i just samband med ekobrott är naturligtvis lite tankeväckande.

Titta på de fyra tecknen i zodiakens mellersta akt, den individualistiska (Lejonet, Jungfrun, Vågen och Skorpionen). Det ser ut som om de två senare individualisterna är som brända barn som skyr elden - när Lejonet/Jungfrun haft sitt roliga (?) störtdyker ekobrottsligheten för att inte nå någon ytterligare signifikans.

Att Solen i Väduren men inte Oxen stjäl pengar i den första akten (den personorienterade tredjedelen) är lite lustigt eftersom den senare ju står för pengar via sin härskare Venus och "naturliga" andra ekonomihus. 

Att Oxen (med Väduren) toppar listan av brottsdömda, antyder således att det är andra typer av brottslighet än rent ekonomisk. Spontant går tankarna till våldsbrott eftersom Oxen är ett brutalt tecken. Den kan ännu inte kommunicera utan sätter sig med hela sin kroppshydda på motståndaren - så att säga. Den är fysisk (Jord) medan ekobrottslighet är intellektuell. 

Att vi har ALLA TRE Månar i Vatten underrepresenterade kan ju tyckas motsäga idén om Vattenelementets närighet! Det lutar mer och mer åt att bloggens upptäckt av "hungrande behov" och missbruk av olika slag i samband med överdrivet Vatten i horoskopet möjligen är ett problem för individen men inte för den sakens skull nödvändigtvis förknippad med ekonomisk brottslighet. Vattnets behov är så kroppsnära och triviala (alkohol- eller sexmissbruk) att man inte behöver koka ihop en bedräglig plan för att förverkliga dem.

Man påminner sig t.ex. hur den här underrepresenterade Månen i Fiskarna (men minns hur futtigt underlaget är...) var markant överrepresenterad i studien av drygt 200 vd-typer (många av dem mycket rika och berömda). Det slog mig då att "den lyckliga stjärnan" Jupiter faktiskt äger Månen i Fiskarna. Kanske är det därför den inte behöver övergå i ekonomisk brottslighet?

Med tre gånger så många ekobrottslingar skulle det vara intressant att återvända till den här icke-monetära trenden hos Vattenelementet och se om den fortfarande finns kvar. Det mesta tyder på att det här är en engångsgrej som kommer att suddas ut. Aldrig i något tidigare test har ett enstaka element visat sig så entydigt i vad saken nu gällde.


Inga kommentarer: