Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 24 september 2012

Vem lurar i oss att Sverige är ett företag?

I Dagens Nyheter presenterar fyra tunga socialdemokrater sin alternativa vision om Sveriges framtid. Det är ingen tvekan om att här hörs den kantrade Nya Socialdemokrati som i imitation av Nya Moderaterna hemfallit åt ekonomismens fadda världsbild - att räkna allt, precis allt, i pengar. 

Staten är inte längre en människornas egen konstruktion, upprättad för att tjäna deras intressen, under sex misslyckade år under högern har den brutit sig loss och av den Nya Socialdemokratin definierats som en aktör på marknaden som vilken annan som helst! De fyra extremhögersossarna har fått till det så fantastiskt att DN-redaktören varit försumlig om han inte lyft upp den grövsta formuleringen till artikelrubrik: 

"Vi presenterar en ny AFFÄRSPLAN för Sverige." 

Så gick ett parti vilse och glömde vad deras politik handlade om. Vi har nu två nyanser av blått i mitten, två typer av lismande inför den giriga "marknaden" som helt saknar ambitioner för människan - det som egentligen allt borde ha handlat om (vilket Håkan Juholt förstod, och det väckte Kapitalets vrede).

Och att det näringslivets förbannade pep talk som förgiftat högersosseriset bekräftar väl om något följande floskel: "Ska vi göra de kommande 20 åren till de främsta i Sveriges historia krävs att vi arbetar tillsammans."

Men vad är det för löjlig ambition, att som en infantil jobbare ränna runt med stegräknare och protokoll och söka toppa de tjugo senaste stegen med "de bästa tjugo stegen nånsin"? Det låter mer som en gnagare som fastnad i ett tankens ekorrhjul.

Naturligtvis är det en konstrast till att ARBETSGIVARNA de senaste tjugo åren varit pissdåliga på att producera arbetstillfällen i Sverige, och därmed klarnar adressaten. Alla som jobbat i näringslivet har hört slika sökta försök från ledningen att piska upp entusiasm för företagets sak. Tänk Adolf Hitler i talarstolen med fradga i munnen eller Microsofts Steve Ballmer som hoppar runt som besatt på scenen.

"Uh uh uh" - näringslivsapa

Resultatet när man låter apor styra (SvD)


Högersosseriet är nu så svagt, förvirrat och ideologiskt förlorat att de t.o.m. pratar corporate bullshit. Vad Sverige behöver är inte mer ljugspråk utan en ny och frisk terminologi och bakom den en helt ny vision för vad världen ska bli efter marknadsliberalismen (som håller på att rasa samman big time, om någon undgått att se det - vi lever i slutet av en misslyckad epok i historien som såg vissa bli oanständigt rika men desto fler helt lottlösa. Nästa epok kommer överhuvudtaget inte att handla om det dessa högersossar föreställer sig.)

Jag var bara tvungen att göra en astrologisk ministudie av den psykologi som hörs genom denna fyrhövdade röst, Stefan Löfven, Carin Jämtin (som skickligt lyckades rädda sitt eget skinn när näringslivshögern inom partiet och högerpressen drev bort Håkan Juholt från ordförandeposten), Mikael Damberg, samt Magdalena Andersson, räknenissan.

Min hypotes vara att den här texten måste sakna ljusets och godhetens kvalitet, den indiska filosofins och kosmologins Sattva guna. Frågan var bara hur ostadiga passionen (Rajas guna) förhöll sig till det rena mörker (Tamas guna) som så tydligt definierar ledande personer i högerregeringen.



Det här schemat var allmänt känt i antiken och jag tror man ska akta sig för att kalla det indiskt eller hinduistiskt. Philosophia perennis är hela mänsklighetens arvslott, kunskapen om evigheten och hennes eviga destination finns för evigt med henne - fast i vissa kulturer mer fördunklad pga. materialism. Det mänskliga medvetandet är konstruerat för triangulering, för positionsbestämning (vi är spatiala i detta liv), och triader dyker upp i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

Bara genom triangulering kan mänskligheten inse sitt fall och söka återerövra det som optimister kallat "människans värdighet". Vanära, det ska sägas direkt, det är att sätta ekonomiska spörsmål framför dem om människan, hennes väsen och dess självförverkligande.

För att öka möjligheten till en tydligt trend dubblerar jag Sol och Måne genom att inkludera deras "harmonier" Mars och Venus. 

Krigets och olyckans Mars liknar Solen på så vis att den är en hyperindividualist och söker dominera andra med våld (se Fredrik Reinfeldts Mars stigande i öster i själviskhetens tecken Jungfrun och hans sätt att hantera de minst lyckligt lottade i Sverige). 

Fredens och kooperationens Venus har en viss släktskap med Månen eftersom det är i det lunära sinnelaget människan har möjligheten att inte bara som Solen agera utan också att reflektera (över) solljuset och modifiera det innan man re-Agerar. 

Med dessa preliminära tester klartgjorda, över till den Nya Socialdemokratins "kollektiva" röst:

Solen
Månen
Mars
Venus
Löfven
Jämtin
Damberg
Andersson


De här placeringarna kan brytas ner till något av de tre tillstånden eller kvaliteterna som följer:


Sattva/Ljuset: 4
Rajas/Vacklandet: 10
Tamas/Mörkret:2


Ett förfärande facit för ett parti som ska föreställa framtidens ledare!

Platon var uttrycklig med att hålla den rajasiska eller lidelsefyllda och näriga marknadstypen på BOTTEN av samhället och inte låta hungerns röst dominera ett samhälle. Platons fyrskiktade modell i Staten kan inte direkt överföras på läran om de tre kvaliteterna, men hur man än placerar politikerna i förhållande till marknaden och arbetarna, är det tveklöst så att Platons ledare - filosofer som för att kunna leda politikerna och samhället rätt måste ha passerat närigheten och nu levde utan personliga önskningar - att dessa exklusivt motsvarar Ljusets kvalitet.

Marknaden är i mina ögon mest lika Rajas guna, eller den omättlighet som uppstår när människan inte står stadigt i sin identitet, ömsom faller hon ner i helvetet och ömsom nuddar hon himmelsk klarhet. Det är passionen eller dårskapens egen planet Månen som gör henne så här instabil. Månen härskar över ett enda zodiaktecken: Kräftan.

Tabellen talar för sig själv, det är näriga och evigt trygghetstörstande Kräftan som styr den här gruppen med en placering mer än dess motpol, det äregiriga och ambitiösa "politikertecknet" Stenbocken.

Tillsammans bildar Jord och Vatten den lervälling som den eminente brittiske 1900-talsastrologen Charles Carter kallade en "egocentrisk polaritet som åtrår folkmassornas applåder".(Essays on the Foundations of Astrologi, s 95, 1947)

Jesus visdomsord till eftervärlden, att "människan lever inte enbart av bröd och vatten (lervälling)" tycks inte föresväva den här reinkarnationen av socialdemokratin, som för övrigt aldrig lyckades förstå Karl Marx grandiosa vision om en ny mänsklighet bortom löneslaveri och ekorrhjul.

Det är därför en oerhört klen tröst att Ljusets kvalitet marginellt dominerar över det negativa suget ner i det beckmörker och personliga helvete Tamas guna indikerar och som vi så tydligt ser i bisarra politiker som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt - män som verkligen tror att tyranneri får människor att skärpa sig, tillfriskna från sin inbillade cancer eller mirakulöst får jobb i ett samhället designat för en "jämviktsarbetslöshet" (så att inte de som har jobb får några griller i huvudet och börjar ställa krav på sina arbetsgivare).
 Det kan särskilt noteras att det försåtligt framsmugna högersosseriet helt saknar godhet av det högre slaget. De fyra placeringarna i Sattva är alla av det merkuriska slaget, siffertrixaren och pratmakaren. Den rena godheten utgår endast från Jupiter, den stora välgöraren.

Tillvaron är fraktal, precis som antikens visa tänkare pekade på med sin mikro/makrokomsiska parallellism. Bryter vi därför ner högersosseriets överdrivna lidelse eller vacklande i spänningsfältet där Gud och Satan för närvarande utkämpar den sista striden om västvärlden som vi en gång kände den, så tillhör sju av de tio rajasiska placeringarna den negativa polariteten (Jord och Vatten), vilket är "den mörke filosofen" Herakleitos syndafall eller "Vägen ner". (Köttet kommer aldrig att få ärva himmelriket. Anden tillhör anden.)

Det är därför uppenbart att Sverige, även om (s) övertar makten 2014 förblir en skendemokrati. För det är givetvis bara näringslivets röst som hörs i DN-artikeln, ett näringsliv som förklätt sig till opposition för att sömlöst kunna fortsätta med det den höll på med, när regeringen Reinfeldt begripligt nog alienerade sig från folket genom en ofattbar serie inhumana beslut baserade på en ondskefull människosyn och världsbild.

Att artikeln synliggör en falsk röst förstår man av att sann godhet (Skytten, Fiskarna = Jupiter) helt saknas bland dessa 16 placeringar.

Jupiter är som bekant filosofins planet, ett ämne som Svensk Näringsliv i Sveriges mest skamliga uttalande alla kategorier (möjligen undantaget Sven Hedins svärmande för Adolf Hitler och Reinfeldts babbel om framgångsrika "etniska svenskar") deklarerade för att vara "olönsamt".

Det är den sanna jupiteriska Sattva-kvalitetens totala frånvaro som bekräftar att den nya högersossen fullständigt skiter i människan och enbart tänker i termer av "vatten och bröd". De tillhör med andra ord gårdagens politiker, och inte den nivåhöjning världen är med stormsteg gör sig redo för.

Vad är det för nivå? Tänk själv. Hur skulle du vilja att ett mänskligt liv såg ut? Vad skulle dina politiker förverkliga åt dig om de applicerade sin makt på de frågor du tycker är verkligt viktiga? Skulle du i det läget upptäcka att de inte alls företräder dig, folket, utan går någon annans intressen?


Tillägg

Partiordföranden Löfvens horoskop har tidigare fått ett bättre betyg än Reinfeldts (det finns grader även i helvetet). Men det är i särklass en udda karta ur det här inläggets perspektiv. På båda de manliga och självhävdande punkterna Solen/Mars intas den undersätsiga och näriga kvinnans roll, och på den feminina och mer kooperativa sidan (Venus/Månen) tar kartan ställning för manligt egoistiska positioner! I synnerhet den kooperativa Venus i Lejonet indikerar kärlek till chefer snarare än folket! Aj aj aj, vilken Arbetsgivarens lydiga instrument sossarna trollade fram efter den besvärlige folkets man (och mer renläriga ideologen) Håkan Juholt!

Inga kommentarer: