Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 1 september 2012

Tre kidknappare & planeters verksamma natur


Det halshuggna Lejonets tecken

Jag identifierar direkt de mandelformade ögonen från en föredetting som hade Månen i Lejonet och undrar vad som gick fel i huvudet på den här vackra psykologistudenten av främreorientaliskt ursprung. Med två mindre fagra manssluskar kommer hon nu att avtjäna ett långt fängelsestraff för kidnappningen av en miljonärsson (Expr1, Expr2).
 
Kan inte avhålla mig från den här utfransningen: kvinnan här ovan har Månen i Skytten. Hollywood-kändisarnas bordellmamma Heidi Fleiss var född med Solen i Skytten och såg ut så här en gång i tiden:


Jämför också psykologistudenten med Anna Odell - hon med sin sinnessjuk-performance och verkliga psykologiska problem längre tillbaka i tiden. Odells utseendelikhet med Jane Fonda påtalades i det här inlägget och nu har vi Skytten (Sol eller Måne) som minsta gemensamma nämnare för fyra kvinnor med ett snarlikt utseende.
*****

Eftersom födelsedagen för alla tre gick att lokalisera bestämmer jag för att test den indiska läran om planeters verksamma natur på ett Chandra lagna-horoskop, fastän detta kan tyckas problematiskt. Jag tror nämligen inte att indierna använder metoden på månhoroskop. 

I princip är det dock fullt möjligt eftersom man nu istället för personens & kroppens ascendent väljer sinnet (Månen) som hus 1 och sedan låter planeterna bli tillfälliga ägare till de tolv husen. Och det är husens natur som färgar av sig på planeten i dess verksamhet, om t.ex. en naturligt god planet alltjämt skänker välsignelser i sin verksamhet eller blir en kanal för problem, motgångar eller t.o.m. ondska.

Jag förmodar att läkarstudenten Elias Vecalius på något sätt varit drivande eftersom Expressen väljer att visa hans bild först. Här är kartan:



Observera att vi på Månens eller "det inre sinnets" nivå alltjämt betraktar husen på samma sätt som i det fullständiga horoskopet (med tidpunkt). Månen blir därmed per definition prominent placerad i det första huset, och verksamma välgörare respektive illgärningsmän får extra kraft om de också befinner sig i de världsligt starka hörnhusen. Det är bara det att vi nu lever ut Månens inre fantasiliv till det yttersta, t.o.m. i vårt sätt att "göra astrologi"!

Vecalius var nu inte ett lyckat horoskop för experimentet, för Månen i Stenbockens 22a grad har klockan 17.00 svensk tid blivit en Måne i Vattumannen. Likväl är oddsen bättre för den tidigare placeringen och själva läkarstudierna pekar också mot Stenbockens Jordelement - mot det fysiska. 

En Måne med välståndets Jupiter i ett materialistiska Jordtecken är också en indikation på att mannen drömde drömmar om rikedom på Månen. (Och hur många blir egentligen läkare för att de vill hjälpa människor - är det inte så att det är yrkets status som lockar? Stenbocken har att göra med status inför andra.)

Med schemat för planeternas verksamma natur framför ögonen kan vi nu lätt bocka för "skurkarna" i de tre horoskopen. Men det är också väl att utöver planeternas verksamma natur hålla koll på i vilka hus de sedan bedriver denna verksamhet. 

Att Jupiter är prominent har vi redan sett, och med stor sannolikhet en integrerad del av mannens föreställningar, fantasier och begär. Månen med den essentiellt välgörande Jupiter borde ge just en vag vilja att hjälpa andra - eller sig själv! Jupiter i första huset binds tyvärr upp till egot - fast i månhoroskopet till sinnets inre fantasier. 

Man kan påminna sig hur fult Nya Moderaternas horoskop är, med en fallen pengaplanet Venus och välståndets Jupiter båda stigande i öster (på riktigt) i det egocentriska första huset och därtill i det självcentrerade och profitlystna Jordtecknet Jungfrun. Partiet drar till sig de lägsta svenskarna, de som inte alls bryr sig om idén om att bygga det goda samhållet, själviska små varelser som bara vill dra sig undan och leva gott för egen del, och helst inte betala en krona i skatt åt något allmänt samhällsunderhåll.

Något liknande gäller för kidnapparen/läkarstudenten, för denna oerhört viktiga planet är nu en verksam illgärningsman! All Jupiters godhet eller vilja att nå framgång, blir nu en källa till problem eller ondska och giftet läcker rakt in i kidnapparens eget psyke/Måne. (Psyke är ett problematiskt ord men kan väl ungefär sägas motsvara Månen som det inre sinnet.)

Den andra verksamma illgärningsmannen då Stenbocken ockuperar första huset är Mars, som därtill är en naturlig illgörare. Här sammanfaller båda sidorna och vad värre är, Mars ligger också i ett av de onda husen, den sjätte sektorn för fiender eller olyckor. Därtill degraderar denna illgärningsman Solen själv. Om individen verkligen solärt AGERAR för det onda vet vi inte eftersom det här är Solen sedd ur Månens perspektiv. Ur kidnapparens giriga och onda sinne är alltså den här Solen - symbol för de framgångsrika - en fiende och källa till aggression (Mars). Det börjar lukta en läkarstudent från underklassen som härbärgerat klasshat och en riktigt smutsig själ redan när han föddes till denna värld.

Ur Månens perspektiv blir naturligtvis den upphöjda Saturnus i maktens tionde hus - som här en verksam välgörare - lagens långa arm eller samhället som rättrådigt burar in honom. Ur den sjuka Månens perspektiv är samtidigt den goda Saturnus mannens fantasier om ett tiondehusliv i prestige och ära!

Nyckeln är alltså samma som i fallet med förbrytaren Fredrik Reinfeldt: när en verksamt ond befinner sig i det första huset är det individen själv som är källan till problemen. I statsministerns fall: illvilja mot svaga och sjuka och mot själva det samhällssystem som bygger på att människor är solidariska - hans egen Mars i egoistiska Jungfrun är det nämligen inte.

Eftersom man inte rimligen kan vara i två roller samtidigt blir läkarstudentens Saturnus i tionde huset en överordnad instans, dvs. samhället och makten. Han må drömma onda drömmar om sin egen jupiteriska framgång, och kanske också att agera som en Sol i fiendens hus för att nå sina mål - att utpressa fienden - de rika och lysande solarna på pengar. Men Saturnus blir här bara en fantasi om prestige i tionde huset. Sinnelagshoroskop säger här inte mer än att Månen smittas av en ond Jupiter. När man ser att sinnet är sjuk, då vet man att den goda Saturnus i tionde bara är mannens egen fantasi om en god karriär.

*****

Kvinnan med alla namnen, Parastou Namdar Faiz Abadi, stämmer också med läran om planeters verksamma natur när den appliceras på ett månhoroskop:



Med Skytten som förstahustecken förstärks den naturliga illgärningsmannen Saturnus genom att också bli verksamt ond. Skytten som månascendent gör också pengarnas, kärlekens och komfortens Venus till en verksam illgörare. Och kartan talar för sig själv! Kvinnans sinnelag har helt absorberat den dubbelt onda ondskan i Saturnus genom att båda är förstahusplacerade. 

Venus onda böjelse mot pengarnas framhävs också genom att planeten ockuperar det motsatta hörnhuset! Och då uppstår en vanvettig opposition som bara kan lösas genom att någondera delen ger vika. En brytpunkt har nåtts och Saturnus/Månen antyder att det är en släktrelaterad problematik. Var hon barn till mycket fattiga invandrare och i det omoraliska Sverige lärde sig hur man kunde fixa pengar snabbt? Det här sinnet är ännu mer smutsat eftersom det är angripet av båda Skyttens illgörare.

Detta är en ren fanatikers horoskop och jag anar att hon studerade psykologi för att bättre förstå sig själv. Dock var den medfödda ondskan i sinnet för stor så hon smidde planer på snabb och lätt rikedom. Här ligger Jupiter i sitt simplaste tecken - monetära Oxen - och i fiendens hus. Det ser ut som om också den här personen ser en fiende i de välbeställda, samtidigt som hennes sinnelag i Skytten paradoxalt nog DISPONERAS av just denna förmögenhetsorienterade planet. 

Det är viktigt att hela tiden minnas att man studerar horoskopet ur sinnelagets perspektiv. "Folk med ond i sinnet" - psykologisk terminologi är hopplöst vad och svår att förklara eftersom vi hela tiden rör oss på andens område. Biologer har ingenting alls att bidra med, det här är inte en diskussion av förskolans små Lego-bitar utan en helt annan, och högre, verklighet.

Kidnapperskans Sol i Lejonet är obegripligt god eftersom Skytten i första placerar den i det nionde huset för långväga resor, högre studier eller rent av andlighet. Är det hur hennes kriminella mån-sinne såg på sin egen insats. 

Eller är det ett som med läkarstudenten ett horoskop där Solen betraktas som de framgångsrika människornas planet och att det sticker henne i ögonen att se en Sol (den rika kidnappade studenten) som står för sådana privilegier som det nionde huset signalerar? 

Lustigt nog skulle det innebära att läkarstudenten ser svart och ont på Solen i meningen "prominent individ" medan kvinnan ser något gott i Solen. Med kvinnans extremt saturniska sinnelag undrar jag om det inte är hon som tänkte ur den här planen till att börja med. Hennes horoskop är mycket mer "livligt" än den slashasiga läkarstudenten vars gyttjiga opposition mellan Stenbocken/Kräftan inte är i närheten av kvinnans blixtrande eldiga natur. 

Eller? 

Se det här inlägget om "den iskallaste kvinnan" i Expedition Robinson. Samma där som här: Månen i Eld blockeras av en kall Saturnus, och Lejonets eldighet decimeras av den "avmätta" "halshuggna" Draksvansen! Psykologistudenten är iskall och Eldelementet ett falskt budskap.
 
Detta är också en Lejon-Sol som står på rak linje med kungavärdiga Regulus men det utelämnar jag här - det är två indiska lärosatser som undersöks, Chandra lagna i kombination med planeters "verksamma natur".

*****

Till sist kidnapparen som kallas "fångvaktaren". Jag har inte läst om fallet förrän nu och vet inte om det syftar på att han varit fångvaktare till yrket eller om han vaktade den kidnappade studenten. Men nog är det fascinerande hur den beteckningen perfekt stämmer med en nymåne i Kräftan - den slutna och avskärmade cellens tecken! 

Tankarna går återigen till Fredrik Reinfeldt som har en verkligt ond Mars i privatistiska Jungfrun och Solen i den slutna och självtjänande cellens tecken Kräftan! Förstå vad han hatar att betala skatt som han inte själv DIREKT får nytta av. Svenskarna valde sig en ynklig människa till sitt Huvud. Är svenskarna verkligen så små som deras ledare antyder? Han är inte bättre än dessa gangsters som nu spärrats in för överskådlig tid.



Här stöter vårt experiment på patrull. Vi står vid en blindfläck eftersom Kräftans tecken i första huset naturligtvis gör Månen till en verksamt god planet - Månen är ju Kräftans härskare. 

Kräftan är inget annat än det inre sinnet, "kopplingscentralen" mellan de yttre sinnena och själens djupare nivåer. Månen är den här fysiska kroppens biokemiska medvetenhet, men minnen av tidigare liv finns inte lagrade i den här kroppen eller den här hjärnan. Indisk astrologi pekar mot Luftplaneten Merkurius som bärare av våra minnen.

Men om vi vässar intellektet en smula och följer spelreglerna noga kommer något att visa sig även i det här intensiva första huset (alla tre kidnapparna har planeter direkt knutna till Månen). Det är till att börja med nymåne, dvs. månskivan är utsläckt på himlen. Under dessa tider dominerar Solen över Månen och därför kallas perioden en tid för projektstarter. Månen förmår inte längre reflektera över den aktiva Solens tilltag - förberedelserna ska redan ha gjorts innan Månen krympte. Solmänniskorna är inte tänkare, de är görare. Det är också tydligt att "vakten" Magnus Dahlskog har haft en mindre roll eftersom han fick sex år och de andra tio.

Solen är en naturlig illgörare i indisk astrologi och detta kan ses på två sätt. Som att Solen är andesjälens symbol och som sådan står i en naturlig antagonism till det korta livet i en människokropp. Sol och Måne är verkligen varandras motpoler och därav den djupa revan mellan den eviga supralunära tillvaron (i "himmelen") och den sublunära varelsen som antingen osalig ande där Luft och Vatten bildar subtila (osynliga) kroppar lämpade för dessa mellanväsen. Men den naturliga solen anses också vara en illgörare eftersom den bränner världen och torkar ut den fukt som är nödvändig för att ens kunna existera som en tillfällig organisk varelse. Man kan säga att andesjälen förgör den del av sig själv, den lägre biologiska människovarelsen, som straff för att den ens valde att likt Lucifer trotsa livet inne i Solen och ge sig ut på egna vägar (syndafallet).

Att Solen sedan representerar hjältar och framgångsrik aktivitet med mera, tillhör en annan och "mindre" berättelse som redan tappat sikte på att människan egentligen är ett annat väsen, en odödlig själ.

Med Kräftan i första huset är den naturligt onda Solen en neutral influens, den varken förbättrar eller försämrar. Vad lite inre sinnesmedvetenhet och reflektiva förmåga fångvaktaren nu kunde uppbåda, så var han helt fixerad av en Sol, kanske en framgångsdröm för egen del... Solen står ju också för den individualitet som i det månstyrda tecknet Kräftan bara är en dröm. Se Sol-Kräftan Reinfeldt - han kommer inte i detta liv att nå någon större individualitet förutom den hans Jungfruascendent spelar. Att psykologen C-G Jungs främsta lärosats handlade om människans "individuering" blir också begriplig om man inser att han talar från Sol-Kräftans perspektiv och fantiserar om att bli ett Lejon, nästa tecken och det första i den individualistiska gruppen i zodiaken.

"Fångvaktaren" har emellertid ytterligare två planeter i "sinnet" (första huset i månhoroskopet), naturliga illgöraren Mars och den neutrala kommunikatören och tänkaren Merkurius. Och, precis som den kvinnliga kidnapparen en välståndsskapare i opposition till första huset men i det här fallet en Jupiter som också är verksam som den välgörare den i grunden är. Alla tre kidnapparna har "lätta pengars" Jupiter i det materialistiska Jordelementet - är det en slump? Läkarens Jupiter-Stenbock var en verksamt ond kraft, hos "fångvaktaren" en källa till gott.

Det är som om fångvaktarhoroskopet söker inte vill bekänna färg på sinnelagsnivån! Månen är i princip bortbränd, Solen neutral. Jupiter god. Och Mars byter nu skepnad och agerar som välgörare när Kräftan är i första huset, medan Merkurius tippar över mot det onda. Är detta ett plus-minus-noll horoskop så typiskt för en korkad underhuggare som bara följde med på de andras diaboliska plan?

Men en placering fäller faktiskt avgörandet om det är ett slutgiltigt besked vi vill ha och det ges av atma karaka. Det finns en planet som är viktigare än alla de andra för själens disposition och strävan, och denna strävan är sällan densamma som den Solen tecknar. Solen är ju är platshållare för andesjälen och dess huvudtema (zodiaktecken) i detta liv. Som jag förstår det visar själsindikatorn vart själen vill, dess böjelse. Det är som om atma karaka visar något om själens "tankar", men romerske filosofen Plotinus var noga med att förklara att själen inte tänker som människan tänker. I hans metafysiska spekulation tycktes den mer som en manet och själen utmärks av "viljeakter", plötsligt "tenderar" den bara i en viss riktning, som om den också är ett lägre djur fast på en annan och för oss obegriplig nivå!

Och nu - äntligen - avgörs frågan om månascendentens läggning i fångvaktarens horoskop. Det är nämligen den verksamt onda Merkurius som är atma karaka. Ingen annan planet har nått så långt som till den 29e graden. Det krävdes flera steg extra för att få ett definitivt beskred från den tredje kidnapparens horoskop. 

Det var tjuvarnas egen planet som till sist tog till orda och deklarerade att den styrde Månens fantasier - ur den ljussvaga Månens perspektiv, alltså. Det är märkligt: ett mycket dunkelt sinne som guidas av en ond Merkurius, en ond Översjäl, en ond skyddsängel! En själ som VILL det kriminella. Själen själv ser naturligtvis ingen kriminalitet, läran om planeters verksamma natur är ett strikt mänskligt perspektiv eftersom den är knuten till de jordiska tolv husen.

*****

Utvikning om Merkurius. Den rörliga och intellektuella Merkurius är känd för sin förmåga till dubbelhet. Dvs, den har förmågan att placera sig i olika perspektiv och det gör inflexibla människor rädda för Merkurius och finner den opålitlig om de är så rigida att de inte ser positionsförändringen och inser att Merkurius än talar ur ett perspektiv och än ur ett annat. 

Särskilt svårt är det för landkrabbor om de möter en merkurier som både kan tala från det jordiska och det himmelska perspektivet, dvs. de som i viss utsträckning redan talar ur Översjälens perspektiv (dessa är inte längre egon, de vilar i en djupare nivå och ser egot som en hinna framför sig och kan därför styra egot). 

Merkurius i negativt härskarläge i Jungfrun är paradoxalt den himmelska Merkurius värsta fiende eftersom jordbundenheten gör den lägre intellektualiteten blind för de sanningar som det rena intellektet i Luft "ser" - prioriteringen av fysiska ting kommer i vägen för materialistens förståelse. 

Det är därför det råder en så oförsonlig motsättning mellan dagens materialister som pekar på "empiriska rön", fynd som baserar sig på studiet. Spekulation är inte erfarenhetsgrundade på samma sätt och diskussioner om Guds väsen avskyr de som kräver erfarenhet. 

Empiri står dock bara för "erfarenhet" vilket också innefattar helt intellektuell verksamhet - tänkande kring tänkande t.ex.! Men Jordelementet verkar ha en aversion mot sådana erfarenheter som inte anknyter till konkreta ting - sådana som det lilla barnet kan röra vid och smaka på. Det är som om Jordelementet är en bastard som lämnats kvar i en mer begränsad föreställningsvärld än de andra elementen som inte känner materien begränsa dem så.

*****

Jag började skriva inlägget innan jag analyserat horoskopen. I värsta fall hade resultatet av 1½ timmas skrivande blivit en negativ slutsats: Nej, de tre månhoroskopen landade inte alla i den "verksamma illgörarens" fack. Metoden är instabil.

De två drivande kidnapparnas kartor var uppenbart störda på Månens nivå (minns Anders Breiviks extremt störda Måne, fast då ur perspektiv av planeternas essentiella snarare än verksamma natur). Men omdömet om den tredje kartan satt långt inne, och tvingade fram ungefär hela den palett av indiska metoder bloggen har lekt med under några år för att bedöma värdet av det systemet. 

Jag kan inte annat än upprepa mig: som hobbyastrolog med den västerländska metoden i över 20 år visar sig den indiska metoden både mer träffsäker och mer intellektuellt stimulerande. Det här är en helt separat sak från den om tropisk vs. siderisk zodiak.

Inga kommentarer: