Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 24 september 2012

Randy Newmans "vita president". Är det satir?

Randy Newman, kompositören av lam vuxen mainstream-pop, beskrivs av AstroDatabank som en, "surly, charming, funny, irascible, quiet guy who reads a lot and has a high IQ". På hans minuskonto kan vi nu också lägga "rasist" efter hans inlägg i presidentkampanjen där han sänker sig så lågt som att angripa Obama för hans hudfärg. Detta är inte satir, vilket annars Newman är känd för.

Bloggens upptäckt av några återkommande rasistiska signaturer innebär nu inte att samma låg-IQ-attityder kan dyka upp även via andra astrologiska tecken. Det är inte svårt att förstå hur Newmans horoskop fungerar. 



Först kan man notera den kreativa och formsäkra oppositionen mellan sinnelag och formplaneten Saturnus i kreativ envig. Eld/Luft indikerar en hög nivå på inspirationen och ligger säkert bakom påståendet om hans höga IQ. Indisk astrologi tillmäter ascendenten stor betydelse för intelligensen och här stiger Tvillingarna i öster, det merkuriska intellektstecknet.

Men det är den andra oppositionen som ligger bakom hans fysiska plumphet (och kanske hans svåra skelögdhet som inte ens fem operationer helt lyckades få bukt med). Solen är ögonens tecken och här ligger de i korruptionens och dödens Skorpion och därtill i olyckans sjätte hus, tillika ett hus som kan indikera hälsoproblem. 

Och problem finns det eftersom Skorpionens egen disponent står klent i Oxen och opponerar sig mot sin egen domän! Den sataniska axeln som alltid hotar med stupiditet och en abnorm fixering vid sinnlighet eller ogenomtänkta kommentarer som enbart bygger på ytliga synintryck, tycks vara det som förvirrade Newman och fick honom att släpa in frågan om hudfärg.

Jag noterar att ingenting i Oxen eller Skorpionen ligger inom den onda och korrumperande stjärnan Algols räckvidd, men sällan har jag sett en så beklämmande Sol !!! (Hans skelögdhet påminner sig igen.)

Med den indiska läran om planeternas verksamma natur gör Tvillingarna i öster dessutom Mars till en både naturlig och verksam illgärningsman, och även om det fängslade tolfte huset tar udden av Mars-Oxens groteska materialism och simplistiska världsbild hjälper inte det helt. Den lyckas ändå aspekter den Sol (ögonen) den förfogar över och sjätte huset är ett olyckans hus för Solen att vara i. (Han skrev en gång en sarkastisk låt om olyckan med att vara kortväxt, och jag undrar just hur lång han själv är...)

Att kungavärdighetens stjärna Regulus strålar mot hans lyckoplanet Jupiter i Lejonet är ett närmast oslagbart omen, och han har också fått en Oscar för filmmusik. Men här ser man hur en god influens inte förmår upphäva det onda som också finns i varje horoskop. 

I det här fallet är välsignelserna ovanligt mixade och tvivelaktiga eftersom den framgång och den kungavärdighet som Regulus indikerar inte gäller hela horoskopet utan främst Randy Newman via tredje huset, som i indisk astrologi förutom kommunikation också täcker konstarterna sång och dans (sannolikt för deras "rörliga" natur). 

Men hans sarkastiska och mörka undertoner i musiken skulle vara helt obegripliga om man bara tittade på Jupiter i Lejonet. Väger man, som man måste, in tredje husets tillfälliga ägare, Solen och omständigheterna den befinner sig i, förstår man plötsligt allt om hans "kommunikationstyp"!

Under berömmelsen och den eldigt-eteriska lätthet som Jupiter sprider finns det mörker och den faktiskt simplistiska och grovt fysiska underström som bloggen kallar "den sataniska axeln" och som kanske måste till för den som vill beskriva det fysiska, det konkreta, det påtagliga för andra att känna igen sig i. Som t.ex. att som en imbecill peka på president Obamas mörka hy och "längta efter en vit ledare, precis som förr". Vilket äckel denne Newman plötsligt blev i mina ögon. Inte för att jag någonsin uppskattat hans små betraktelser till kompetent men tråkig musik...

Faktum är att vi kan gå längre. Tvillingarnas tecken i öster är i särklass felfördelade av de tolv tecknen. En enda planet har den på sin sida och det är sambandets och kooperationens Venus. I Indien är Tvillingarnas emblem inte två indistinkta barn utan en ung man och kvinna och har erotiska övertoner. Om Merkurius i väst har i huvudsak prepubertala associationer (planeten styr barnet under åren 5-14 och indikerar via Jungfruns tecken oskulden som väntar på att brutalt tas), tycks den indiska traditionen snarast fokusera på Tvillingarna som mötet mellan de båda könen. Att Tvillingarnas "naturliga" tredje hus har libidons signifikator Mars som hussignifikator stärker den här traditionen.

Men en krigisk Mars har naturligtvis allt att göra med den glödande författarpenna. Merkurius är en typisk författarplanet (om Solen via tecken och/eller hus är snarlikt disponerad).

Och trots att Jupiter är en celeber och firad planet (och särskilt i det majestätiska Lejonet) kvarstår faktum att den också anses vara en verksam agent för vad ont är för dem som föds med det skarpa intellektets Tvillingarna i öster. Varför nyttjar inte Jupiter om man är född under Tvillingarna? 

Kanske för att Tvillingarna är skottspolar som far hit och dit. De är handelsmän och historieberättare. Jupiter beskriver inte samma rörlighet utan en expansion och en variation på tema som dock inte rubbar den inslagna vägen. Tvillingarna är på det sättet rörliga. Intellektet kanske är den fria viljans säte... Jupiter är en större och mer allomfattande planet än Merkurius och tycks göra Merkurius arbete överflödigt. 

"När Kristus blir allt i alla..." föreställer sig aposteln Paulus och menar något i stil med att Zeus eller Jupiter eller Kristusanden till sist kommer att uppfylla även de mörkaste själars sinnen. Och i det läget behövs inga budbärare (Merkurius) längre. Jupiter blir "ond" ur Tvillingarnas perspektiv eftersom en allestädes närvaro inte längre behöver Transportörens tjänster. Jupiter tar orden från Merkurius som ju kan liknas vid Logos (ordet). I Jupiters dimension behövs inga ord, ingen kommunikation, för alla VET OMGÅENDE.

Med detta har vi rett ut något om varför Jupiter inte är på Tvillingarnas sida eftersom Jupiter toppar det Merkurius har att ge. Tvillingarna som handelsmannen eller historieberättaren vill portionera ut sin produkt lite i taget för bästa dramatiska effekt. Jupiter VET HELA HISTORIEN DIREKT. Intuition har detta kallats, det tillstånd som för Gud är non-stop allvetenhet utan några behov att via ett intellekt skapa förståelse via tänkande.

Men uppenbarligen har Jupiter gjort stor nytta för Randy Newmans kommunikation, sång (men kanske inte dans). TILL SIST. För AstroDatabank antyder att han under många, många år förbigicks som en Oscarskandidat. Det här kan man kanske se av den prominent placerade Saturnus (Tidens gång), planeten med en osviklig förmåga att senarelägga eller sinka precis allt. Att kompositörens Måne aspekteras i sitt prominenta hörnhusläge visar också att dröjsmål och förseningar varit hans livslott. Den här hörnhusaxeln dominerar över det jämförelsevis svaga tredje huset och dess löfte om en förnäm utmärkelse (Jupiter står också för ceremonier och lagerkransar).

Hur Randy Newman plötsligt tappat sensibiliteten och degraderar sig till banala rasistkommentarer om en annans hudfärg ("i syfte att vara satirisk") , kanske också kan ses av en störning mellan Luft och Vatten. Lufttecknet i öster disponeras av en Merkurius som står i hatiska och tvära Skorpionen. 

Fascinerande nog är inte ens kommunikationens planet en verksam välgörare för Tvillingarna i öster - utan helt neutral! Och det är sant, budbäraren ska bara vara en neutral förmedlare! Men den här Merkurius rapporterar under inflytande av en OND SOL angripen av en OND MARS och i ett ONT HUS. Hur osnygg är inte den mixen av Luft och instinktens grumliga Vatten? Om sjätte huset läses som "fiendens hus" (indisk astrologi) är i själva verket Randy Newman sin egen värsta fiende (kroppsligen och i sitt egoperpektiv). 

Troligen tecknar detta första/sjättehusdrama ett självhat som givit honom hans distans (t.o.m. tendens till dissociation) och därmed kapacitet till sarkasm och satir. Men i sången om vithyade presidenter upphör satiren att fungera eftersom det är så hela det vita Amerika tänker, bakom den "amerikanska drömmen" och alla påklistrade fraser och tillkämpade leenden är det ett extremt rasistiskt land och har alltid varit. 

Fråga den nästan utrotade ursprungsbefolkningen, fråga kineserna som byggde amerikanernas järnvägsnät, fråga de svarta slavarna och alla latinare som idag betjänar den vite mannen, tvättar deras fönster och klipper deras gräsmattor. USA är en ond sprätt och Randy Newman tycks ha gått gruvligt vilse i sitt eget dunkla psyke här. Han överskattar grovt republikanernas intelligens. (Se bara Mitt Romney! Hur är det möjligt att denna korkade och klumpiga människa lyckats skapa sig en sådan förmögenhet?)

Ibland låter jag det nionde huset avgöra knepiga horoskop. "Guden", som hellenistisk astrologi kallade det här huset, får sista ordet. I Vattumannens tecken är det Saturnus som är tillfällig ägare. Men Saturnus är ändå inte en av de verksamma välgörarna utan klassas enbart som en naturlig illgärningsman som har en neutral inverkan på Randy Newmans och alla Tvillingascendenters liv. Detta för att dess ägarskap av onda åttonde dödshuset synbarligen tar udden av den rena godhet Saturnus annars skulle kunna ha förmedlat. 

Och det är då bloggaren känner igen sig i Newman, född under Tvillingarna i öster och med Saturnus opposit Månen i två av de prominenta hörnhusen. För även på denna blogg förekommer lustmord och försök till satir. Jag kunde helt enkelt inte se Newmans satiriska uppsåt eftersom det låg för nära mitt eget kynne! Men "Guden" friar honom från rasism, sedan jag nu förgäves ägnat ett inlägg att söka beslå honom med den!

Nå, ett nyttigt inlägg och jag publicerar det trots lappkastet i de sista styckena! Och faktum kvarstår: Newman har en otroligt bekymmersam Sol i fiendens hus. Nästan som om man ser sitt eget liv som något att hata.


4 kommentarer:

Havsörnen sa...

Där var du ute och cyklade. Självklart är det satir! Randy Newman är ju Obamasupporter.

Från www.thegrio.com:

"He says he wants the public to find comedic relief in the song but to know he’s serious in thinking that racism continues. He called racism "the great issue of this country." (...) "The song will be released as a free download Tuesday, and Newman is encouraging listeners to donate to the United Negro College Fund."

Samma sak med hans hit "Short People", där han sjunger "short people got no reason to live" etc. Det är en metafor. Newman spelar som "berättarrösten" i sina låtar en person med fördomsfulla åsikter. Men han har själv kommit att ogilla låten, eftersom många inte fattar att det är satir.

Du skulle förmodligen inte gilla hans låt "God's Song (That's Why I Love Mankind)":

"I burn down your cities-how blind you must be
I take from you your children and you say how blessed are we
You all must be crazy to put your faith in me
That's why I love mankind"

Men du skulle gilla "A Few Words In Defense Of Our Country":

"The end of an empire is messy at best, and this empire is ending like all the rest."

Seaward sa...

Kanske, men min tanke (före och än mer efter dina exempel) är att Randy Newman själv är ute och cyklar hur mycket än Guden (här via Saturnus) ger honom halvt klartecken för sin verksamhet.

Tvillingarna landar lätt i en livstid av kroniskt gnäll där man efter en tid inser att det inte finns något vettigt schema i bakgrunden utan bara en defekt Merkurius som löper vilt (och jag tar mig själv på pulsen från tid till annan för att se om bloggen börjat skära ihop till följd av oförenliga ståndpunkter som hopas).

En sådan vass men sammanskuren Merkurius tycker jag mig se i Newmans karta. En rättshaverist är en rättshaverist, med eller utan smartness och melodisinne nog att vinna musikpris.

Ett tecken på att något är fel i den underliggande intentionen är att hans texter så ofta verkar missförstås. Jag har aldrig lyssnat till honom så jag är förvisso ute på hal is, men när jag ser ett horoskop som stinker ateism, tror jag numera på vad jag ser, även om ”Guden” (nionde) placerat honom i hans människocentrerade belägenhet (till och med narcissistiskt egomaniska position av Saturnus förstahusplacering att döma) för att krydda Spelet.

I mina ögon är skaparna bakom tv-serien Simpsons de ultimata genierna där satir, godhet och rent underhållningsvärde hittar en perfekt balans. Måste ta en förnyad titt på de där herrarnas kartor, inser jag nu!

Havsörnen sa...

Jag har aldrig gillat Simpsons. Kan det vara godheten då? Jag tycker visserligen att den andra elakare serien med figurerna med pingpongbollar till huvuden och små korta kroppar också är långtråkig. Jag saknar Al Bundy, haha.

Seaward sa...

:-) Ja, det måste definitivt vara godheten! Vad var det nu igen? Sinnets Måne i Väduren vilade på stingande spjutets Mars i söndrande Jungfrun ? :-)

Ja, Al Bundy bjöd verkligen Amerikas white trash en möjlighet till spegling och identifikation! Och jag skrattade gott även åt den harm- och menlöse familjefadern! Bra sitcom med kul situationer och schyst tugg.