Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 5 september 2012

Nytt horoskop med plagiarism

Det fjärde inlägget om plagiarism. Det första handlade om en känd kokboksförfattarinna som avslöjades klippa och klistra friskt ur en annan känd kokboksförfattare - och han fick syn på det. Hela upplagan drogs in.

Här är det ingen mindre än chefredaktören för en borgerlig tidning (ja Sveriges borgare saknar moral, det börjar stå allt klarare). Efter en försiktig "timeout" upptäckte tidningen att hon systematiskt ägnat sig åt att stjäla andras tankemöda och sätta sin egen signatur under. Då sade hon upp sig och vill inte vidare kommentera (SvD).




Vilhelm Moberg begick självmord när han insåg att hans kreativitet torkat ihop för gott och hans horoskop och ovanstående har faktiskt vissa likheter. I båda fallen är det den klarseende Elden och den dunkla Jorden som kan misstänkas ha gjort författandet till en kamp. Jordelementet står för ett redan färdigt formgivet föremål - elementet är så att säga den kreativa processens materialiserade slutprodukt. Som sådan är den nu död för den levande konstnären som redan "brinner" (Eld) för eller "mentaliserar" (Luft) över nästa projekt.

Kartans sinnelag i Skytten är en falsk signal om Eld eftersom disponenten tappat höjd, Jupiter har faktiskt fallit ända ner till Jordelementet där ingen inspiration går att uppbåda, bara prosaisk vardagsrealism. Dessutom hålls den expansiva Jupiter hård av Stenbockens herre Saturnus som är hemma i sitt negativa härskarläge. Man kan säga att det kvinnan presenterar som sina personliga reflektioner (Månen är personlig) avslöjas (av horoskopet!) att bygga på fixa och färdiga förlagor - redan formgivna av just formgivaren Saturnus. Men eftersom Jord mörkar och Draksvansen absolut undertrycker, fick omvärlden inte veta varifrån det här lunära sinnet hämtade redan färdiggjorda material.

Lustigt nog upprepas fenomenet vid den norra månnoden. Här är det Drakhuvudet som ambitiöst (och rent av girigt) brassar på i sinnelagets eget tecken Kräftan. Eftersom Månen trots SIN ägares placering uttrycker en smula Eld är det denna vi ser Drakhuvudet entusiastiskt uttrycka genom vanligen så slutna och svala Kräftan. Men även här saknas alltså facit: att materialet kommer från en källa som södra månnoden mörkar.

Om det är månnoderna som är plagiarismens minsta gemensamma nämnare är det för tidigt att säga, men att de återkommer i roller både här och i kokboksförfattarinnan, gör möjligen att man ska hålla ett öga på dem.

Mer intressant är kanske det andra inlägget etiketterat med "plagiarism", där DN:s jobbcoach uppmanade folk att stjäla! (Vad är det för fel på människorna "till höger"? Hur kunde de bli sådana mänskliga vrak?) Den coachen har ett horoskop med en Eld/Jord-störning precis som chefredaktören. Resonemangen kring den kartan kan läsas här.



PS. Jag har tidigare uttryckt vissa tvivel om kalibern i årgång 1961 just på grund av horoskopens formfixering i det antika solsystemets ytterkant. Saturnus håller "nyutvecklingens" Jupiter i ett skruvstäd och jag har mött helt osannolikt formalistiska människor födda detta år, till synes helt oförmögna att producera en enda originell tanke. Istället använder de sig av schablonsvenska, "prefabricerade" tankefigurer: "här sitter man som en fågel på en pinne och kan inte annat". Typ.

Se även föregående inlägg om den manierade 31-årige konstnär som mördade en 13-årig flicka om Jordelementet som en reduktionistisk influens.

Inga kommentarer: