Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 6 september 2012

Livslögner norm i det döende Väst

DN har en artikelserie om ett nymyntat begrepp, polyamori. Människor som inte kan eller vill rikta sina varma känslor mot en partner utan vill ha allt. Det här är bara ett tjusigt ord för att beskriva den kapitala karaktärslösheten.

I dagens sönderfallande västerland, där myten är att Naturen skulle sakna normer, blir var och en asocial typ sin egen pr-agent. Se bara hur Moderaterna ljuger ihop en ny historia om sitt parti närhelst de anar att sanningen inte skulle vara populär. Den sjuka människan förklaras frisk och den friska sjuk under de sista år då den Store Förnekaren själv visar sig styra samhällsutvecklingen. Se horoskopet för Svenskt Näringsliv för ett avslöjande stycke djupfryst tid. 

Det enda som avgör är frågan om det går att muta in och etikettera en ny aspekt av västerlandets allt mer perversa kollektiva mentalitet och tjäna pengar på den. 

Marknaden kommer snart att ha en uppsjö produkter speciellt riktade mot de "polyamoriska". Vad DN håller på med är faktiskt inte svårare än så här. Konstruerade verkligheter och produkter för att motsvara de artificiella behoven.

Nu säger visserligen en sedan 15-år polyamorisk kvinna (se översta länken) att hon alltid varit sådan, så låt oss titta på födelsedagens stjärnhimmel för att se om horoskopet varnar för bottenlös karaktärslöshet.


Sannerligen! De fyra sideriska tecken som övertydligt färgats med sina respektive element bildar ett storkors i Rajas guna, den lidelsefulla (och lidande) kvaliteten. Det här är nu ingen sjukdom i kroppslig bemärkelse. Möjligen kan man klassificera en människa som kärlekskrankt springer på allt som rör sig som rubbad i omdömet och ur kontakt med sin högre förnuftssjäl, helt en slav under den lägre irrationella själ som enligt antikens lärde människan delar med både djur och plantor. (Därför även dess andra namn, den vegetativa själen.)

Det här en nivå i en organisk varelse som undandrar sig direkt psykologisk åtkomst, den store psykologen Carl-Gustav Jung höll sina arketyper (egentligen Platons "former" under nytt namn) för att vara formlösa och inte direkt iakttagbara INSTINKTER. Det är så typiskt att Jung själv föddes under den vegetativa själens eget tecken Kräftan, över vilket den högst instinktiva Månen härskar. Månens enda konstanta kvalitet är dess brist på konstans. Det är alltså den mest karaktärslösa planeten i hela astrologin (t.o.m. mer karaktärslös än den rörliga Merkurius). Månen (och Kräftan) står för en människa som beter sig som om hon saknade intelligens: vad sinnena registrerar, det skapar Månen en känsla av begär till

Och vad har vi här, hos den "polyamoriska" personen om inte Månen hemma i härskarläge i Kräftan. Kallt, kallt, sublunärt Vatten. En vegetativ själsdisposition, ett lyssnande in mot en sub-human och rent organisk nivå. En växt på två ben som förnimmer saven flöda genom det biologiska systemet. Och begäret sedan! Vatten är det kalla element, den oförlösta Moder Natur som ropar efter Ljuset, Elden, Fadern, Gud. 

Men här är det inte Gud som kommer till Upplysning och Förlösning från den fallna själens lidelse och lidande, utan tvärtom den omoraliska Mars i sitt starkaste, mest primitiva och fullständigt subjektivistiska ego-perspektiv: Vädurens tecken. Den här Mars är kritisk, i två nyliga inlägg såg vi Mars-i-Väduren hos så väl den 31-årige konstnären (besatt av våldsmotiv) som mördade en 13-årig flicka (31 - 13) för att han stördes av buller en trappa upp. Det visade sig också att en reklamtextförfattare som tillverkat mynt som kallade Konungen en horkarl själv hade horbockens kanske tydligaste symbol i horoskopet - Mars i Väduren!

*****

Aggrfessionens Mars i Väduren blir riktigt kritisk bara om individen har en samtidig disposition mot att bete sig som en grönsak eller ett lägre däggdjur, dvs. har viktiga placeringar i Kräftan. Då uppstår Mars demoraliserande attack och får sinnelagets Måne att bli helt vild i sina begär. Kräftans kalla Vattenelement är i sig ett "minusläge" och därmed ett begär om att få bli sedd och värmd av en högre makt, en fader eller en gud - eller bara någons blick - men när nu Elden riktas mot Vattnet innebär inte det att begären stillas och övergår i satisfaktion. 

Tvärtom uppstår en ny problemhärd: "sensationalismen". Sinnesintrycksnarkomanen har blivit tillvand och måste nu höja ribban och göra nya och än mer intensiva sinneserfarenheter. Människor som lever ett helt liv och dör knäböjande inför de fem sinnena, människor som gjort simpla sinnesupplevelser till sin Gud, till sin högsta prioritet.

Se Madonnas horoskop (f.n. 4 inlägg) - om horoskopet här ovan indikerar en kroniskt "polyamorisk" karta, vad då säga om Madonna, vars hela himmel i princip bara är Eld och Vatten? Intensiva behov och intensiv behovstillfredsställelse som trissar upp de första behoven en nivå till.

Det här är helt enkelt människor som saknar karaktär, de har dukat under för sin lägre, irrationella instinktivitet. Man skulle kunna hävda att Madonna faktiskt har disciplin (hur många timmar varje dag ägnar hon åt att pressa på gym?). Men hon verkar sakna omdöme i sina relationer (gärna med alldeles för unga män) och i sina försök att etablera sig som precis allt. När hon inte höll som skådespelerska tvingades hon på defensiven och försöker verka hipp och sälja tonårsmusik, vilket tydligen blev patetiskt på senaste albumet. 

Med lite tankeförmåga hade Madonna för längre sedan ha växlat in på en mognare musikstil och sökt vinna trovärdighet som artist, kanske jazzsångerska - eller vad vet jag? Hon kanske hade bränt alla broar redan på ett tidigt stadium pga. sin oerhörda "sensationalism". 

I horoskopet ovan händer också det nästan osannolika, förutom att att tiden bär ett kortvarigt storkors i Rajas står den demoraliserande Mars i rak opposition med Amors representant Venus! Det sägs i Bibeln att Gud inte ger någon människa ett tyngre livsöde än hon förmår bära, men det är naturligtvis bara nys. Judendomen hade redan innan kristendomens utbrytning svåra teodicéproblem. Sanningen är förstås att "Gud" dömer vissa själar till alltigenom onda livslöden. 

De här "mellanliven" är nödvändiga eftersom det är här långvarig urartning hos den individuella själen bringas till en kritisk punkt och ett avgörande krävs. För det här horoskopet handlar det, lite tillspetsat, om att fortsätta inkarnera i människosläktet eller flyttas tillbaka ner till något djurrike. (Jag är nu inte säker på att filosofen Platon med sin tydligt indisk-inspirerade åsikt hade sanningen. Synska människor har sedan dess hävdad den mänskliga själen är så artsegen att den inte kan falla lägre än till människonivån.)

*****

I vilken fungerande kultur som helst hade polyamori varit förbjuden (kanske till och med belagd med dödsstraff eller åtminstone påbjuden terapi). För de här själarna är ju de som allra mest behöver lära sig konsten att välja och behärska sig. Istället låter det sekulära och permissiva Väst dessa arma satar sjunka ännu djupare i sin urspårade disposition. När ett helt horoskop domineras av Rajas guna, då vet man att individens öde är i fara (Platons tanke, övertagen av kristendomen minus reinkarnationsmotivet). 

Den här bloggen betraktar den mellersta kvaliteten som enbart en fantombild som uppstår i växelspelet mellan ljus och mörker (Sattva och Tamas guna). De rajasiska tecknen, när de radar upp sig som på den här himlen kan närmast liknas vid osaliga andar, och som sådana kommer de också efter döden att fortsätta eftersom de i väst tillåts leva ut istället för att hålla tillbaka det här vacklande mellantinget mellan ljus och mörker.

Fastän nominellt riktade till en nybildad kyrkoförsamling, stämmer orden i Uppenbarelseboken kapitel 3 perfekt på dem som hamnat i passionens skruvstäd och således varken verkar för det goda eller det onda:

15. Jag känner dina gärningar, du är varken kall eller varm. Om du ändå vore kall eller varm! 16. Men nu är du ljum och varken varm eller kall, och därför skall jag spy ut dig ur min mun.

Den här oförmågan att ta ställning är naturligtvis en åkomma som astrologiskt kan tecknas på fler sätt än genom rajasisk överbetoning. Det här horoskopet visar t.ex. ytterligare störningar som att principplaneten Saturnus är lika principlös i "ungdomliga" Tvillingarna som det svenska nationalhoroskopets och det här året dessutom undertryckt av den halshuggna Draksvansen. (Totalt avvisande av att intellektuellt vilja förstå sin disposition.) 

Dessutom den ofta oroväckande tendensen hos födelsetecknet Jungfrun att vilja snuttifiera situationen och bara välja ut en liten detalj att leva genom. Kvinnan skyggar alltså inför sin dåliga karaktär och tror att det är ett naturgivet tillstånd hon delar med vissa andra. Och ja, astrologin talar ju på ytan bara om det som är givet av naturen, de tre kvaliteterna och de fyra elementen är alla bara försök att täcka in och beskriva FENOMENVÄRLDENS beteende.

En annan tanke är att det faktiskt kan vara Sol-Jungfruns vilja att slippa engagera sig i andra som pga. det rajasiska överskottet leder till polyamori. Jfr. Sol-Jungfrun Greta Garbos viktigaste filmreplik: "I want to be left alone". Genom att "välja" allt väljer Jungfrun likafullt sig egocentriska ensamhet. Bloggen har ordat mycket om att Jungfrun representerar zodiakens mest partikulariserade (atomiserade) typ av individualism: privatism.

Naturligtvis är den polyamoriska kvinnan inte ensam om storkorset i passionens kvalitet. Sångerskan Kate Bush var bloggens första horoskop där den här extremismen uppmärksammades. Den kvinnan blir kåt bara av att i sitt hemmafruliv stirra på sammantvinnade byxor i tvättmaskinen - och skriver sen en låt om det. Här ser man hur passionen kan skada omdömet. Och det var inte den enda triviala texten på albumet Ariel från 2005. När hon sedan började spela in sina låtar en gång till ("som jag ville ha dem"), blev jag allvarligt orolig eftersom lidelsen nu verkade ha gått i baklås. De nya versionerna är oerhört mycket sämre än originalen (men det vågar ingen Kate Bush-fan säga).

Om sedan detta är allt människan är - en serie astrologiska omen om planeter, element och kvaliteter som helt spårat ur -  eller om hon också har en själ som ger henne en möjlighet att välja sin korrupta natur eller avstår från den och söka en högre insikt - det är en annan och mer filosofisk fråga.

*****


Se även horoskopet för en annan "polyamorist" som uttalat sig i DN:s artikelserie. Eftersom det finns många vägar till samma uttryck hittar vi i det horoskopet inte Mars degradering av Venus utan Satans egen korrumperande inverkan på Amor. En liten kerub-Amor med bockhorn och svans förutom pilbåge i hand!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, tänkte bara informera om att astrologi är nonsens.