Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 7 september 2012

Delor, Reinfeldt och marknadskramarna

I SvD puffar för en bra korthistorik, skriven i augusti, av EU-drömmens senaste kapitel, den som vaknade upp med fd. bankmannen Jacques Delor som drog sig åt vänster och var något så märkligt som en kristen socialist och som förespråkade en enda valuta, en enda inre marknad i hela Europa och - upplyser författaren Gustavsson - ville bryta sönder de enskilda nationerna så att de aldrig mer skulle kunna rekonstrueras. SuperEuropa skulle vara ett oåterkalleligt faktum.

Man kan spekulera i vad som är kristen tanke om ett tusenårsrike (en idé även Adolf Hitler fingrade på, med förfärande resultat) och hur mycket socialisten Karl Marx för sin del lånade av samma vision. Ytterst var millennietanken då Kristus skulle styra ändå bara an adaption av det mäktiga intryck Romarriket gjort på de kristna.

Att hitta Jacques Delors födelsehoroskop - en fransman och således med officiell födelsetid på Astrotheme.fr - påminner åter om hur lite politisk färg spelar någon roll. Det är zodiaktecknen i psykets himmelrike som kontrollerar vilka drömmar vi har, vilka teman vi spinner på.



Delor är nämligen född i närighetens och det "inre livets" tecken Kräftan - jämför EU som den INRE marknaden, som den privata, inhägnade zonen där saker har sin "naturliga" gång, dvs hungern tillåts verka utan att någon Socialstyrelse pekar finger och visar vad som är nyttigt och vad är skräp. 

Kräftan är det mest klasslösa av tecken just för att det INTE är sin motpol Stenbocken (makten). Det är harmlöst nog och charmant som privatperson men som PRINCIP är Kräftan absolut livsfarlig för en civilisation. Att upphöja naturliga behov till norm slutar alltid i degeneration och dekadens. Men det tycks inte en viss typ av politiker - höger eller vänster - förstå. Eller också förstår de men vet att imbeciller är bättre konsumenter. För det är ju vad Kräftan handlar om enligt den antike romerske skalden Manilius: en rackare på att göra sig en hacka extra i sitt säljande och köpande. En av de principer i zodiaken som representerar faran med att duka under för vinstmotivet.

Tidigare har jag konstaterat att socialdemokratin förrått sig själv i valet av Stefan Löfven, vars horoskop är oerhört likt Fredrik Reinfeldts. Men det är MAKTEN som beslutat att svenskarna ska tvångsmatas med mer kissblöjor och den heliga läran om att du ska vara hungrig på vinster - till och med på skolbarnens och de sjukas bekostnad. Att det enligt Reinfeldt är, fast han använder andra ord, fint att känna närigheten sjuda i ådrorna som en primitiv djurisk drivkraft, att det är skamligt att vara en tänkande människa (Svenskt Näringsliv 2011: "högskoleämnet filosofi är olönsamt").

Således visar sig både Reinfeldt och Maktens utkorade efterträdare Löfven vara födda i närighetens tecken Kräftan, symbolen som pekar rakt mot den hungrande magens kurrande och resultatet, en människa som ALDRIG lyckats höja sig till tankar på det stora och goda eftersom hela livsyttringen låses fast i ett ängsligt servande av kroppens tre mål mat om dagen!

Förstå oddsen för den serien: Delor - Reinfeldt - Löven. Cancersjukdom - cancersjukdom- cancersjukdom. 

Och förstå sedan oddsen när vi lägger på några europeiska storledare till:
  • Högermannen Cameron i England: Solen i Cancer. 
  • Högerkvinnan Angela Merkel i Tyskland: Solen i Kräftan!
  • Frankrikes nye socialistiska president François Hollande, Solen i Kräftan! 
Europa håller på att urholka sig själv eftersom drivkraften är ängslans och trygghetsbehovets sjukdom som fyller västvärlden, såsom den synliggörs genom dess ledare. Så vad Reinfeldt egentligen försökt göra i sex år i sitt barocka pladder om arbetslinjen och "drivkrafter" är att skrämma arbetslösa svenskar till att bli så ynkliga så att de bara känner hunger och dödsskräcken. 

Naturligtvis kan en människa i det tillståndet inte tänka nyktert och se vem de verkliga skurkarna är. Man börjar tro att man till varje pris måste acceptera MAKTENS behov av lägre löner. För MAKTEN slåss om de stora pengarna och Reinfeldt och nu snart Löfven är lakejerna som inför den öppna ridån spelar det här spelet till västvärldens bittra slut. Samma rädsla som Reinfeldt söker förmedla till svenskarna är uppenbarligen det som driver alla världsledare just nu, ja Barack Obama är till och med född i Kräftan på samma dag som Reinfeldt!
 
Jag har redan förklarat cancern Reinfeldt vara en katastrof för folket som sätter fem kronors rabatt på McDonaldsburgare som det högsta goda - som den "drivkraft" han vill att svenskarna ska enas kring så att han får fyra år till. Fyra år till att degradera folket genom sin blotta position på tronen och genom de signaler han utsänder om att vara en ynklig varelse utan högre tankar eller visioner.

Vet omvärlden om vilket pajaseri som pågår i Sverige på regeringsnivå? Det här borde vara stort uppslaget så att svensken, regelbundet görs till åtlöje i redan legendariska humorserien The Simpsons och t.o.m. kallas "feg"! (Intellektuella amerikaner är, till skillnad från den antingen övergödda eller svältande amerikanska massan, oerhört insiktsfulla.)

Det är uppenbart att USA ogillar det EU håller på med eftersom Europas ledare via sina soltecken så tydligt avslöjar att de är små människor som bara tänker på sitt eget, sitt eget kräftrevir. För det är vad den här symbolen står för: protektionism, maffiamentalitet och svågerpolitik. Helt fel tecken att driva politik! Därför ser det ut som fan i Europa och världen just nu. Och med en Kräfta som världens mäktigaste man, USA:s president, är det uppenbart att mänskligheten har något att lära sig JUST NU, när marknadskapitalismen just precis är på väg att rasa ihop - och ingen har någon kraftfull postkapitalistisk vision redo - gissa vad som brukar hända då?

Om hur zodiaken i himmelen avslöjar vad människor ytterst vill med sina - och andras - liv, kan du bara läsa på Sideriska siktet, för det är alltför få i västvärlden som är medvetna om att astrologin faktiskt fungerar. Förutsatt att man dumpar den korrupta västvarianten och återvänder till de gamla sumerernas tålmodiga studier av natthimlen. 

Efter mer än 1.500 års observationer av människans relation till världsalltet formulerade mänskligheten för första gången den sideriska (stjärnbaserade) zodiaken som ett intellektuellt koncept, tolv tecken om vardera 30 grader. Och denna zodiak svarar än i dag med statistisk signifikans om man ställer frågorna klokt. Det har bloggen visat i säkert två dussin pilottester.

Uppenbarligen styrda av ren primitivism, av magsäckens tecken snarare än någon av de förnuftsbaserade tecknen, befinner sig dock västerlänningen på en apas nivå när året skrivs 2012. Det är ett löjeväckande spektakel, det som pågår och naturligtvis kommer ännu en civilisation att gå under i blod och tårar. Räkna inte med något annat gott folk. 

Så går det varje gång man blir så rädd för minsta hungerkänsla i magen att man lägger sig platt för Arbetsgivaren och jobbar gratis övertid och alla de andra oskick som den fega människan dagligen gör sig skyldig till. För folket kunde ha satt hårt mot hårt mot Makten om de inte varit sådana ynkryggar. Säsongsblomster, fast i ett ekorrhjul, måna om sin iPhone, sin bil och sin villa. Chefen är bara stark för att undersåten spelar sin roll som underdånig. 

Den som står upp kommer att upptäcka vilket vekt virke det är i dagens så kallade ledare, de är i allmänhet av samma skrot och korn som Reinfeldt och kommer att bekänna färg så fort de får mothugg. Antingen att de viker sig och visar sig som vem som helst och gärna tar ett hyggligt resonemang. Eller också visar de sig vara sataniska självhärskare! Att bli sparkad av en djävul är en fantastisk merit och du kommer att växa som individ om det blir följden av att du ifrågasätter ditt obetalda övertidsarbete! Prova att ta en diskussion om villkoren! 

I Sverige är folk så rädda på arbetsmarknaden att det är rent skamligt. Tyvärr hann högern krossa facket med chockhöjda avgifter och svenska folket är mitt inne i en ödesbestämd cykel. Loppet måste löpas och svensken måste bli ännu mer "privat" och maktlös innan han/hon fattar vilket kryp hon reducerat sig till för att hon trodde på det där falska löftet om "valfrihet".

Det nya högerEuropa har verkligen tjänat ihop till ett nytt krig. Det skulle Makten och Storkapitalet knappast motsätta sig. För t.o.m. krig profiterar dessa avgrundsvarelser på, bäste Stefan Löfven. Du har Håkan Juholt om du känner att du behöver uppdatera dig i frågor om Människans värdighet, han hann antydda en god vision för människan innan MAKTEN beordrade ett mediedrev och få bort honom. 


Teknikalia

Jacques Delors horoskop uppvisar samma gamla problem mellan Vattenelementets instinkt och Luftelementets förnuft som så ofta leder till omöjliga luftslottskonstruktioner. 

Hans karta liknar Reinfeldts betydligt mer än Löfven (för vilken det fortfarande finns en strimma hopp om ett uppvaknande i detta liv - annars blir det bakläxa och reinkarnation i anskrämliga omständigheter så att viljan till att göra gott på allvar föds).

Notera hur talande Delors vision om "a single market, a single currency". Marknadsplatsen är förstås Oxen eller territoriet som sådant. Diktatorn som motsätter sig pluralism är Saturnus. Här har vi Saturnus upphöjd i det ideologiska Luftelementet, i Vågen. Vågen har faktiskt en koppling till handel även om den traditionen glömts bort i väst, där istället parförhållandet (äktenskapet) kommit att betonas. 

Den sociala kompetensen kan sägas testas i de tre "mänskliga" Lufttecknen, Tvillingarna (en handelsman, alternativt individer som kommer samman i flyktiga förbindelser), handlarens verktyg Vågskålarna (inga falska motvikter tack!) och så Vattumannen som antingen kan liknas vid ett krus handelsvaror eller kruset som hela det "kosmiska rum" i vilket människorna möts för lite socialt samspel och avvägda transaktioner.

Det här är en goda sidan av skälig handel, den som leder till att MÄNNISKORNA VÄXER. Men sedan har vi de tre Jordtecknen som bara stirrar på pengarna eller godset som sådant. De har några jordeliv kvar innan de upptäcker den verkliga meningen med den mänskliga handelsplatsen.

Kräftor, som denna hårresande serie politiker som idag håller Europas invånare gisslan är ingetdera, bara en djup oro om att morgondagen ska bringa svält med en åtföljande närighet och vilja att sko sig själva så mycket det är möjligt redan idag. Kräftans härskare Månen är en negativ spiral som drar själen allt djupare ner mot det djur människovarelsen har modellerats på.

Delors diktatoriska vision om en marknad och en valuta (Saturnus i Oxens naturliga 2a ekonomihus) kastar nu sin styrande blick mot elfte huset för förmögenhetsansamling men också ideologier. Eftersom han precis som Reinfeldt har privatismens Jungfru stigande i öster blir idealen därefter: Kräftan instinkt att enbart se om sitt eget hus. Inte undra på att han föddes in i en bankfamilj och bara sent i livet gjorde tonårsuppror och blev socialist. 

Han kunde ha besparat sig det upproret. Horoskopet beskriver allra minst socialismens essens. Fast jo, den upphöjda Saturnus i Vågen är faktiskt en bra början på berättelsen om hur Människan måste stå i centrum för den allsidiga balansens skull, men budskapet går i hög grad förlorat eftersom 2a huset symboliserar Ekonomism. "Marknaden reglerar sig själv och hittar sin balans" - Pyttsan! Girigbukar river hål på naiva människors drömmar gång på gång.

Saturnus aspekt mot Kräftan visar hur hela LUFTSLOTTET VÅGEN bara är en efterrationalisering då Delor i grunden själv drivs av Kräftans instinkt. Eller säg så här: en människa som primärt drivs av fruktan för sin egen hunger kan säkert bli socialist i upptäckten att många Kräftor tillsammans gör ett bättre jobb än bara en. Men i Sverige har vi sett hur detta primitiva motiv NÄSTAN fick fäste i svenska folket pga Reinfeldts personliga skuld i sönderbrytandet av vårt välfärdssamhälle (hans parti sökte mörka boken han skrev 1993 men orden finns kvar och alla kan se att det var ett nytt Fattigsamhälle han ville skapa).

Men det här var för enkelt! För Saturnus söker faktiskt kontrollera sin egen disponent Venus (pengar, välstånd) genom aspekten, men utlöser då det typiska dissociationssyndromet. Luft och Vatten tenderar att skygga för varandra, i naturen blandar de sig inte, syrebubblorna i vattnet lever sitt eget liv och således kan en människa som totalt drivs av vattnets giriga instinkt leva i sin lilla luftbubbla och tänka tankar att allt är okej. 

Dissociationen kan ge fullständigt verklighetsfrämmande varelser vars förklaringar till deras handlingar inte alls stämmer. I fallet Delor, eftersom Våg och Kräfta egentligen är rätt harmlösa (se Sol-Kräftan/Mån-Vågen Reinfeldts hundögon!) handlar det oftast om fullständigt förvirrade människor, obotligt fast i en ideologisk fantasi som de inte kan spåra tillbaka till de primitiva och ofta fula rötterna. 

Reinfeldt är t.ex. bara en gemen och självisk liten borgare som ger blanka fan i hur det går för dem som har det svårt i samhället. Den sista typ man skulle tro kunde bli statsminister! Han rationaliserar dock detta faktum hårt inifrån sin dubbelt förvrängda luftbubbla - Månen är Vatten men ligger här i Luft, medan månstyrda Solen ligger i Vatten! 

Det som kommer ur en sådan här dubbel-twistad varelse kan man läsa om i "Det sovande folket" från 1993, sedermera på Moderaternas hemliga order bannlyst från samtliga svenska stadsbibliotek. Hans egen själviskhet och ovilja att betala skatt projiceras på svenska folket. De blir "mentalt handikappade" och slöa soffliggare. 

Även Delor har en Måne i Luft och upprepar därmed Reinfeldts "dubbel-twistade" natur. Jag vet inte om de här människorna överhuvudtaget går att avprogrammera, de vet inte själva vad som är sanning och myt när informationen filtrerats fram och åter mellan Luft och Vatten så många gånger. (Jfr Lady Gagas horoskop.)

Som sagt, vet världen om vilka jönsar som svenskarna valt till sina representanter i denna skendemokrati? Det skulle kunna bli en skruvad Hollywood-film av Reinfeldts sex år med byfånar som Annie Lööf och Jan Björklunds som färgstarka sidekicks, en film på nivå med "Wag the Dog". Den senare var ju en kolsvart satir om hur man kan skapa ett fabricerat krig för medierna för att bättra på sviktande opinionssiffror. Ungefär lika mycket substans har det visa sig vara i högerns utfästelser om EU och den förträffliga inhemska politiken.

Faktum är att både Delors och Reinfeldts horoskop avslöjar en obehaglig dold diktator genom att Saturnus via dissociation/desinformation kontrollerar så vitala områden i bådas horoskop. Delors mix av socialism, kristendom och banal ekonomisk protektionism visar att hans "livsberättelse" sannerligen skavde. En kristen hade till att börja med vägrat arbeta på bank, för kristendomen började som en postkapitalistisk rörelse i Palestina redan innan kapitalismen sett dagens ljus. Kristendomen var den första kommunismen, och penningen sågs som ett Satans verktyg.


Ett sista ord: Delor har goda kvaliteter också. Merkurius i Lejonet informeras av konungastjärnan Regulus - hans kristna tro. Denna fenomenala Merkurius blandas sedan lite olyckligt med en Sol i Vatten som står under hård ideologisk kontroll från Saturnus i Luft. Men det är därför jag inledningsvis antydda att Delor kanske trodde han gjorde en kristlig gärning när han skissade på ett enad Europa MOT resten av världen. Merkurius i Lejonet blev alltså pga ägaren Solen i ett "litet" tecken inte fullt den vuxna, globala versionen av kristendomens dröm om ett tusenårsrike utan en korrupt och provinsiell variant.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blir nyfiken på vad du säger om Nelson Mandela? Hans horoskop påminner faktiskt inte så lite om Reinfeldts: samma sol,- mån- och marsplaceringar. Ascendenten ska ligga i skytten, men man undrar ju hur säker födelsetiden är, han föddes väl knappast på sjukhus...
S

Seaward sa...

Det här var till del var iakttagelser baserade på fransmannens och svenske statsministerns kända födelsetider vilka t.ex. gör bådas Mars till en problemhärd (snarare än en som verkar för en lösning). Men med viktiga skillnader. Mars olyckor UTGÅR från Reinfeldts person och "filtrerade/färgade" utblick på världen (1a huset) medan Delor såg Mars olyckor som ett ideologiskt problem (11e huset) att angripa med Saturnus metodik. Så det finns förstås grader i den hungrande människans helvete.

Det jag tycker är huvudpoängen med inlägget är hur hela Europa - via ledarna - tycks styrd av en så "primitiv" princip. "Marknaden önskar det eller det" är ljusår från den finess varmed Platon skissade det "svårgenomförbara men inte omöjliga" idealsamhället i Staten där näringsfolket hålls på plats där de hör hemma, på samhällets botten och filosoferna övervakar att inte närigheten tar kontroll över mänskligheten!

Mandelas karta går inte att hantera med någon specificitet eftersom AstroDatabank helt ogiltigförklarar hans födelseuppgifter ("DD" dirty data).

Jag har dock uppmärksammat ett och annat horoskop där individen stått upp för det rätta trots att Kräftans symbol stannar vid oro över om morgondagen ska mätta magen.

Skrev för länge sedan om den utfattige kristne reggaemusikern Vivian Jackson (Sol-Kräfta) på bloggen innan tecknen hade hunnit bli så tydligt klarlagda via allehanda empiriska små tester. Också där Månen i Luft för en rationaliserande överbyggnad på Solen i Vatten.

I hans fall en helig vrede över västerlandet "blod ska rinna på gatorna". Det är så att säga motsatsen till Reinfeldts extremism som svartmålar den socialdemokratiskt färgade svenskheten. Målar båda upp mentala bilder av "fienden" med samma rätt? Det svaret beror ju på ens egen omvärldsorientering, vad man sett av _vilka_ drivkrafter som styr den här cirkusen...

Anonym sa...

Jag såg också DD, visste inte vad det betydde, men blev misstänksam när jag såg att de Klerk har jupiter på precis samma grad som Mandelas påstådda ascendent, och tänkte att det kanske var en efterhandskonstruktion att Mandela hade Asc på samma grad som mannen som frigav honom hade jupiter - verkade för bra för att vara sant...
Men man får väl anta att födelsedatumet stämmer i a f.

Till de kräftor som stått upp för det rätta får väl även räknas Hammarskjöld och Raoul Wallenberg. Där ser man tydligt kräftans tema att skydda "de små mot de stora" och ta dem under sina vingars beskydd - den goda sidan av tecknet. Även hos Mandela kan man se detta tema, att skydda de sina, dvs sitt folk. Och på sin ålders höst har han ju blivit hela nationens "storpappa". :-)
S

Seaward sa...

Det är inte säkert att ens dagen är korrekt, sajten noterar ju att den här typen av "jungfruprecision" inte ligger för den afrikanska kulturen (afrikaner tror jag bäst kan definieras som en ras av REN ELD, närmare Solen och det gudomliga än den vita rasen - jag använder ordet ras av ren bekvämlighet).

Pga. de påvra förhållandena i Tredje världen har jag åtskilliga reggaemusiker från Jamaica som det inte går att ställa horoskop för eftersom deras ensamstående mödrar inte var integrerade i den vite mannens "kalendermentalitet"!

Håller med om att Kräftorna blir ettriga som tusan närhelst något av Stenbockens många uttryck förs på tal: stat och förmynderi t.ex.!
:-)

Hela USA är en enda nation av organisationshatiska småkräftor med vapen i händerna (Kräftan står för olika typer av försvarsmetoder, kräftans skal men också deras kraftiga nypor - att hålla hushållsbössan med)

Lite mer seriöst: det uppstår väldiga problem om man söker prata veckotidningsastrologi (som i föregående två stycken) i samma andetag som man använder mer avancerade metoder som den där planeter (Kräftans härskare Månen t.ex.) kan byta beteende beroende på allsköns faktorer eller där frågan gäller Kräftans Principiella natur eller essens.

Ibland försöker mina inlägg gå den svåra balansgången, och när du, som här, välmenande söker neutralisera inläggets utsagor genom att redovisa lika många "goda", missar du lite poängen. Är de här andra "the good guys" är det inte för att de är Kräftor utan för att deras totala horoskop antingen slår ut Kräftprincipen eller bäddar in och integrerar den.

Det finns hur många kombinationer som helst, och jag är förstås tacksam över att Europas näriga och urspårade tillstånd så tydligt visar Kräftans centrala egenskap – ”crab fight” – krabbor som var och en bara ser till sitt eget hus (SvD-artikeln avslutade med att det är just så Europa just nu beter sig, faller sönder i små celler.)

Kräftan är dock Månens eget tecken, glöm inte det. Månens kvaliteter är oanvändbara för själen som klär av sig det fysiska sinnet vid döden. Till syvende och sist handlar det om man tänkt sig samla sina skatter på jorden eller bygga på sin "evighetskropp" (astrologins Luftelement).

Kräftan kan väl sägas symbolisera den biologiska kroppens enda direktiv: hålla sig (eller arten) vid liv. Kräftor är perfekta som läkare och sjuksköterskor.

Och skådespelare, att döma av ett tidigt men väldigt litet test på en knippe skådisar med känd födelsetid. Men i fallet skådespelare har jag tidigare föreslagit att det är "skyddad verkstad" (Kräftans tendens att behöva skyddande ytterväggar innan de vågar öppna sig) som skulle kunna vara förklaringen till de många Kräftascendenterna i den här branschen.

Anonym sa...

Ja, kanske skådespelarnas roller fungerar som ett skyddande skal för dem... så behöver de inte visa sina verkliga jag... många i det yrket brukar ju prata om hur blyga de egentligen är.

Ett annat sätt att undersöka kräftornas moraliska status är att kolla deras Navamsha, om födelsetid är känd. Jag har tidigare nämnt skillnaden mellan vår vän Fredde och Dag Hammarskjöld härvidlag. Det är också stor skillnad mellan Raoul Wallenbergs vanliga horoskop och Navamsha. I det förra är både sol och ascendent i Kräftan och månen i Fiskarna, i det senare är solen i Skytten och månen/ascendenten i Vattumannnen...
S

Seaward sa...

Jag följer så många spretiga trådar på bloggen att navamsa-teorin fallit i skugga. Den dominanta synen på navamsa i Indien _kan_ vara att den enbart är en inzoomning på sjundehusfrågor, men jag upplevde tanken om en framväxande människa så fascinerande att jag återgav den här.

Funderar man över varför partnerhoroskopet kan ha fått denna betydelse är det faktiskt ingen svår nöt: även i västastrologin förekommer tanken att vi söker "vårt bättre jag" genom en partner (7e huset)! Därifrån blir det genast begripligt hur navamsa-kartan kommer att teckna en potentiell ny människa (till det bättre eller det sämre eller ungefär likadan).

Men skrapa ihop ett litet grundmaterial för att avgöra om navamsa överhuvudtaget har med moral att göra (vilket du tycks ta som ett givet). Hittar du en signifikant trend som visar att individerna började som skräp och slutade som helgon, så postar jag pilotstudien här! :-)

(Spetsar till det lite här för att påminna mig själv och läsare om hur svårt det är att sitta till doms över andras moral - glöm inte den överbyggnad som lär ut att även Demoner fyller ett syfte i Guds plan och behövs för att även i övrigt hyggliga människor ska få en möjlighet att möta sina mörklagda zoner.)

På temat att säkra lösa antaganden och inte använda obestyrkta hypoteser som om de verifierade sanningar, förbereder jag just en studie av de 60 brottsdömda med känd födelsetid - har inte fler av den typen än. Ska testa läran om "planeters verksamma natur" och om deras ascendenter är mer problematiska än förväntat - eller just så problematiska som kan skulle förvänta sig eftersom vi har mängder av nazister, mördare och andra svåra förbrytare i gruppen.


PS. Efter i ett nyligt inlägg om kommunister och kapitalister ha ställt en fallen Saturnus och en upphöjd Saturnus sida vid sida måste jag erkänna att det inte är vetenskap att jämföra två ting utan att ha referensen tydligt klargjord. Att Fredde mot Dag kan vara som när två barn kivas på skolgården och ett sträcker på sig och säger "jag är längre än dig".

Först måste man vara säker på att den ene representerar ondska och den andre godhet, så i just ditt fall är det kanske inte lika kontroversiellt.

Att försöka hitta moralisk halt i navamsa tror jag dock vid andra påseendet är en omöjlig idé. Inte minst för att navamsa inte är något existerande utan bara en potential till förändring. Den potentialen kan man också utläsa planet för planet genom deras placeringar och vem som disponerar dem.

Saturnus hemma i Stenbocken saknar alltså potential att förändras över tid, medan Saturnus i Kräftan har den opålitliga Månen som sitt fundament. Gissa om den människan kan bli en kappvändare under loppet av ett liv! (Se etiketten "potential" för äldre inlägg om denna term jag övertog från Plotinus och hans läsning av Aristoteles. Den rimmar dock med det faktum att ditt favoritexempel Mars-i-Skorpionen kan vara sällsynt oförbätterlig. Jag har häpnad över hur s.k. "härskarplaceringar" kan göra så mycket ont, och det kan ha att göra med att de saknar potential att bryta mönster. DE ÄR SJÄLVA MÖNSTRET. ("Besatthet av onda makter")

Anonym sa...

Nej, jag menar inte att navamsha tvunget måste ha med moral att göra. Men den sägs ju beteckna den inre människan, och i vissa fall, där horoskopet tycks visa sämre förutsättningar än vad själva människan och hennes gärning har varit (som i fallet DH och RW) tyckte jag det var intressant att kolla in deras navamshahoroskop. Men de flesta människor är ju varken entydigt onda eller goda, eller "börjar som skräp och slutar som helgon" (dessutom tror jag varken DH el RW var "skräp" från början...). Det handlar väl om kvalitén hos andesjälen i fråga (faktor X) och det jag funderar på är om denna kvalité kanske syns bättre i Navamsha än i det vanliga horoskopet...
Att jag är så fascinerad av Navamsha beror väl på att jag själv gillar mitt Navamshahoroskop bättre, känner mer igen mig själv helt enkelt... Men att det skulle ha med 7:e husfrågor att göra... i mitt fall liknar mitt eget inte min partners ett smack, och hans liknar heller inte mitt. Däremot har jag även fått en aha-upplevelse när jag sett hans, vissa bitar faller på plats...
S

Seaward sa...

Det är sant att det finns en löslighet i de astrologiska resonemangen. När någon lärosats inte stämmer kan man alltid välja någon annan som stämmer bättre och alla blir nöjda och lyckliga! :-) Indiska metoder är lika sårbara för detta förfarande som de kopiösa mängder aspekter som väst introducerat. I ett extremt tillstånd av "dissociation" eller skygglappsbeteende kan man klamra sig fast vid en enda aspekt och göra alltför mycket av den.

Det är därför det är så intressant att slappna av med precisionstänkandet, se de viktiga "gestalterna" och sedan bara fråga sig liknande bud återkommer flera gånger i horoskopet. Indisk astrologi använder t.ex. normalt navamsa som ETT AV FLERA perspektiv när man bedömer om partners passar tillsammans. De brukar flera astrologiska metoder (jag aldrig nämnt på bloggen) och så gäller regeln om "multipel attestering".

Talar en sak för äktenskapet men fyra emot, då är det ingen idé att gå vidare. Det är alltså ett tänkande i KVANTITET som till sist och syvende avgör. Men först måste man ha ”levt sig in” i symboliken och bestämt om den talar för eller mot äktenskap (eller vad nu frågan gäller). I dessa enskildheter alltså ett BINÄRT förhållningssätt, etta eller nolla, ja eller nej!

Just genom att navamsa antyder en potentiellt ny människa kan man alltid anföra detta horoskop OM potentialen är god OCH individen tycks göra bättre ifrån sig än starthoroskopet antyder. Men det är återigen att klamra vid ett halmstrå. Potentialen till förnyelse måste jämföras med hur ”inrutat” starthoroskopet är, och kanske framför allt födelsehoroskopets Saturnus (fixeringar, orubbligt karma). Skulle t.ex. Saturnus äga första huset är individen ”fast med sig själv” på gott och ont och allt om mirakulösa nyfödelser (antydda genom navamsa) bara dagdrömmar eller verklighetsflykt

Det är för att på sikt kunna gallra bort såna här intellektuellt otillfredsställande ad hoc-resonemang jag testar diverse lärosatser. Jag har redan fått äta upp hatten några gånger, som i upptäckten (helt nyligen) att inte Kräftan utan Månen i Fiskarna utmärker sig om det handlar om att ta sig fram till riktigt högavlönade positioner som kan värma det kyliga Vattenelementet och dess betoning på "behov".

I ett nyligt inlägg har jag tillgripit Herakleitos sanning, ”Moder Natur älskar att gömma sig (och verka från det fördolda)” för att förklara varför Kräftan UPPLEVS som så ofta närig fast statistiken inte stöttar det intrycket. Att VATTEN står för en viss disposition tycks klart, men sedan återstår mycket att reda ut om hur man bäst ska förstå Vattnets tre tillstånd, Rajas, Tamas, Sattva och hur de yttrar sig. Jag märker att det kommer att behövas minst ett jordeliv till för dessa frågor, med den långsamma takt bloggen har!

Hela frågan om en själ kan vara god eller ond, och i så fall hur mycket av det jordiska man inkluderar i själen, är en för krånglig fråga för att ta upp här. Jag har bloggat några gånger om nyplatonismens brottningsmatcher med frågan om jordeliven faktiskt impregnerar själen med "smuts". I ett enda inlägg (om Googlesöket här ovan fungerar) nämner jag den filosofiska termen "impassibility". Wikipedias uppslag börjar alltmer likna det i katolska encyklopedin.