Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 15 september 2012

Amy Adams - livs levande prinsessa



Noterar i tv-tablån en Disneyfilm med Amy Adams som den nästan outhärdligt naiva och snälla prinsessan som ramlar ur en tecknad fantasivärld och landar i en larmande och självisk storstad i nutid. 

Har sett den och minns hur fantastiskt Disney lyckades med mixen av tecknad film och verkliga skådespelare. Amy Adams är helt bedårande som sagoprinsessan som långsamt vaknar upp ur sin tvådimensionalitet och genom erfarenhet kommer till insikt om människornas komplexa verklighet.

Aktrisens Måne i Jungfrun påminner om att TROTS bloggens fynd av en förhöjd kriminalitet med detta sinnelag. och ruskiga insikter om den vinsthungrande mentalitet som bor i tecknet, är Jungfrun i huvudsak ett trevligt och städat tecken! Som kvinna en Lady och som man allraminst en gentleman. 

På ett liknande filmtema spelade Sol-Jungfrun Hugh Jackman intill perfektion en adelsman som råkade halka in i framtiden och där mötte Meg Ryan, sekulär och helt utan stil jämfört med Jackmans överkultiverade karaktär). Jungfruns tecken står för god fostran, även om Månen i tecknet har avslöjat tveksamheter. Men Månen artar sig bra om horoskopet också rymmer en Sol som fungerar väl och leder sinnet rätt. Merkurius logik kan också hjälpa.

Men det är lustigt hur de viktigaste planeterna, ofta Solen eller Månen, tenderar att färga skådespelares val av roller. I en annan film spelar Amy Adams en kvinna i Boston som reser till Irland för att fria till sin förhalande pojkvän på skottdagen i februari, en dag då av tradition män inte kan svara nej. I filmens början spelar Adams ut alla Jungfruns bästa - och värsta sidor - detaljpetig, schemafixerad, outhärdligt effektiv och ständigt planerande. Men mötet med det sävliga bonnlandet på Irland förvandlar henne...

Å andra sidan är det inte svårt att förstå varför sagoprinsessan i Enchanted (2007) kan vara hennes livs roll, för hon är ju enligt astrologin den mest perfekta kunglighet som någonsin nästan vidrört stoftet med sina fötter!


Lustigt nog finner jag mig skriva en eulogi till ytterligare en kvinnlig aktris med LEJONET dominant. Det är bara några dagar sedan jag fann Leslie Mann vara Hollywoods mest intagande kvinnliga komiker och tar man bort humorn, så blir Amy Adams den mest intagande punkt slut.

Det är intressant att hålla flera planeter som konstanter och sedan fundera om det lilla som skiljer också är det som bäst förklarar skillnaderna. Bloggen har sällan tröttnat på att begagna horoskopet för ateisten som despotiskt styr religionshatarföreningen Humanisterna. Det förefaller först obegripligt att den charmbefriade Christer Sturmark skulle kunna vara Lejon med Månen/sinnet i Jungfrun som Amy Adams.

Men fastän Månen sägs viktigare än Solen för en persons personlighet - om inte annat för att den skiftar vartannat dygn medan Solen tecknar samma persontyp en hel månad - vore det ett misstag att räkna bort Solen. Det är den här planeten som skänker karaktär, så att den fluida Sol-Fisken gör Leslie Mann lättviktig och "mjuk" som typ, medan hennes sinne i Lejonet kan skapa komisk dramatik av Fiskarnas säregna velande.

Amy Adams har å andra sidan svårt att le avslappnad på foton, man märker att det är filmens hyperorganiserade och ständigt självmedvetna grundton från Jungfrun. Men så är det något annat också, som verkligen gnistrar. Och det är förstås Solen i härskarläge i Lejonet som med direkt förmedling från budbäraren Merkurius också bär på kungastjärnan Regulus goda natur. 

Som inte det räckte hittar vi en opposition till Solen som är diametralt motsatt Sturmarks snäva och diktatoriska Saturnus: Amy Adams Sol-Lejon bestrålas också av godhetens och noblessens Jupiter. Det här är så favoriserat att man nästan trillar av stolen, och därtill är kvinnan så vacker att man knappt står ut att se på henne. 

Det är uppenbart att Månen inte gärna kan kallas "verksam illgärningsman" - vilket den blir om man utgår från ett Chandra lagna-perspektiv (Månen som ascendent för en specialstudie av sinnet).

Men med den märkliga följden att Jungfrun i öster ger "sinnen disponerade till ont" kommer också motgiftet, och det slår mig att bloggen försummat att gå steget längre i samband med många månascendenter i Jungfruns tecken. Nästa steg är att det giriga och själviska sinnet potentiellt korrigeras av Månens disponent Merkurius som tvärtom är en "verksam välgörare" när merkuriska Jungfrun stiger i öster. 

Disponenten väger lika tungt om inte tyngre! En på flera sätt välplacerad Merkurius äger således kraften att ta udden av det mörka jungfrusinnets tendens att vilja tjäna för egen del på allt utan att egentligen offra sig på djupet (den fallna Venus i Jungfrun antyder att det är här vi har den arketypiska horan).

Att Månen i Jungfrun dominerade i testet av 402 brottsdömda och i stickprovet på cirka 100 moderata politiker tyder i båda fallen på att dessa är människor med starkare Måne än Merkurius. Det vill säga, de är för mycket sinnliga som låter Månens ständiga återkommande begär styra dem, snarare än intellektuella Merkurius.

Inte så Amy Adams! Kan det bli snyggare än att ha Merkurius som direkt mottagare till den goda konungen Regulus? Eller i bränd konjunktion med Solen? Ja, efter testet på samtliga Nobelpristagare i fysik och matematik kan vi helt kasta ut en felaktig astrologisk tes om att en bränd konjunktion ger ett trubbigt intellekt. Det är nonsens! Nobelprisbelönade snillen har den.

Istället kan man säga, åtminstone i Amy Adams fall, att den alltid generösa Solen är ohämmad utstrålande i sitt härskartecken och eftersom solljuset här "bränner" eller gör Merkurius helt osynlig på himmelen handlar horoskopet om en människa med en ofattbart stark andlig kraft. 

Och om någon missade det första ominat, stöttar Jupiter via sin opposition och berättar ungefär samma sak. Lika gemen och hätskt som Christer Sturmark är med sin Sol/Saturnus-opposition (och troligen intellektuellt begränsad) lika öppen och levande är Amy Adams när hon AGERAR. 

Det är bara när fotografer reducerar henne till ett objekt som munnen blir tunn och stel och leende ser fruset ut. Se henne Agera i någon film och blir kär, du med! Fast det kanske hjälper till att som undertecknad ha sin Venus i Lejonets 21 grad, exakt där Amy Adams tänder elden med sin Mars!

Amy Adams Venus i Kräftan "ägs" av Månen i Jungfrun. De båda bildar en kvinnlig och fysisk plattform en naturnära läggning och troligen en enorm känslighet. Men jag har färgsatt Eld och Luft i kartan, övertygad om att det är något av de positivt polariserade tecknen som hon har som sin äkta ascendent. 



På många bilder påminner Amy Adams mycket om den några år äldre Nicole Kidman (här på foto från 2005). Det är något med ett symmetriskt, smått fyrkantigt ansikte och en anspändhet i käkpartiet och små munnar på båda två. Båda har extremt penetrerande ögon.

Lyckligtvis är Kidmans födelsetid offentlig och det är troligen den som bär på svaret: 12.05 i Honolulu är precis i tid för en sen ascendent i Lejonet, vilket var tecknet i fokus i detta inlägg. Också Kidman har Venus i Kräftan för vad det nu kan vara värt, men har Tvillingarna som sitt soltecken. Den lilla och aningen anspända munnen är en klassiker på Lejon.

*****

Inlägget uppstod troligen ur dagens nymåne i Lejonet. Under en promenad genom ett soligt Stockholm mötte jag en troligen hälften så gammal kvinna med ett fantastiskt vackert ansikte. Jag såg i ögonvrån att hon iakttog mig men när jag mötte hennes granskande blick slog hon blygt bort sin. Bilden av kvinnans exceptionellt vackra ansiktssymmetri hängde kvar i minnet och jag rekonstruerade mötestiden till cirka 13.40 vid första klocka jag fick syn på (vägrar bära på Tid).

Inser vid hemkomsten att det är nymåne i den givande kärlekens tecken Lejonet. Hela promenadtimman låg sinnets planet Månen gradexakt över min Venus. Det var närmast ödesbestämt att få en liten hjärtklappning av åtminstone någon person ute på stan! :-) (Jag hatar fysisk ansträngning och går sällan ut, vilket bara gör mötet med "verkligheten" så mycket mer fascinerande.)

Och några timmar senare ser jag i tv-tablån Amy Adams och upptäcker förklaringen till att hon berört mig genom en Mars i Lejonets 21a grad (pang på Venus) trots att filmerna varit "chick flicks". Astrologin driver sitt spel rakt genom både biodukar och tv-rutor.
 

Inga kommentarer: