Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 13 augusti 2012

Herman Lindqvists PlattmarksSverige

Folkkäre pseudohistorikern Herman Lindqvists självbiografi dras nu in av Bonniers förlag för att han vidmakthåller en bevisad osanning om en död man som tvärtemot Lindqvists påståenden kämpade mot svenskarnas judeförakt under Andra världskriget.

(Nu hatar svenskarna istället muslimer. Omväxling förnöjer i ett land som det sannerligen inte är helt lätt att ge godkänt åt i en tid när omvärlden plötsligt ter sig betydligt mer bildad och insiktsfull än svenne banan.)

Det är illustrativt att presentera historikerns och Sveriges födelsekarta på enklaste vis, som två naturliga zodiaker med planeterna inlagda på rätt ställen. Det visar sig då varför just detta är den historieberättare svenskarna konsulterar när de önskar hålla sig kvar i den lömska villfarelsen att Sverige är världens medelpunkt, som på stormaktstiden.


Jag har aldrig hört någon tillämpa talesättet "en kedja är inte starkare än dess svagaste länk" på ett horoskop. Men låt oss prova detta här.

Lindqvist (övre kartan) har mycket passande som sitt sinnelag en Måne i Vattumannen - som gjort för att återspegla det solljus landet Sverige, ett Vattumanland, producerar. Solen som nationens andesjäl, eller levande väsen, passar i Vattumannens tecken väl på svenskarna. De är ett i grunden kollektivt folk där inte individuella soloprestationer står så högt i kurs. 

Det betyder inte att Vattumannens tecken är en flock, även om landets tidningsdrev och enerverande tendens att alla springer åt samma håll samtidigt kunde tyda på det. Flockbeteendet introduceras inte av Vattumannen i nationalhoroskopet utan att folkets sinnelag (Månen) i linslusen Väduren är ivriga som barn på att sticka ut näsan och visa sig på styva linan men att de i detta faller tillbaka på Vädurens herre Mars som enligt indisk astrologi avslöjar precis lika mycket som Månen om en persons eller ett folks känslor. 

Och i Sverige är man stöddig över att ha en stark koppling till det kroppsliga, det materiella. Mars i Oxen firar sin egenart genom det minst egenartade som tänkas kan: svensken söker profilera sig genom inkomst eller ägodelar eller den mat hon äter. Eller ren och skär gammaldags inskränkthet eftersom Oxen också antyder loj och slentrianmässig identifikation med sin hemort. 

Oxen är långt ifrån lika individualiserad som nationens soltecken Vattumannen, så paradoxalt nog blir svenskens sätt att skilja sig som mängden är att skaffa sig ännu lite mer prylar. Och så kommer det sig att hela landet är fyllt av gator med hus som ser till förväxling lika dana ut och människor vars diskussionsnivå stannat av vid det uppenbara.

Men se nu hur perfekt Herman Lindqvist är satt att beskriva det här folket för dem själva. Hans sinnelag (Månen) i Vattumannen skulle kunna vara en verklig folklivsskildrare om nu Månens disponent och Vattumannens härskare håller samma höga nivå av både samfälldhet och individualitet som det spännande tecknet Vattumannen indikerar (zodiakens nästsista lärdom i jordelivet, sedan är själarna fria att höra upp med att komma åter - försåvitt de inte är här frivilligt för att upplysa de som ännu har en väg kvar att vandra).

Men historikerns sinnelagshärskare är Vattumannens härskare Saturnus, och den halkar bakåt nästan ända till zodiakens början. Till Oxen faktiskt, som spelade en så avgörande roll i svenskens andefattiga materialism. Eftersom Jordelementet är bundet till saker och platser - till handgripliga ting - säger det sig själv att en sådan här historiker inte förmår fånga de levande varelsernas verkliga essens. Allt han kan göra är att skriva historia på det trista sättet - genom årtal och kungalängder och fluffa upp det med en dos fantasi (rena antaganden).

Det har svenskarna som läser hans böcker ingenting mot, för det här är landet där det regeringsbärande partiet kan stå upp och dra skrönor om hur det banat väg för kvinnans rösträtt på 1900-talet fast det i själva verket förhöll sig tvärtom!

Faktum är att Herman Lindqvists horoskop prickar in både den amoraliska och ibland faktavrängande Tvillingarna (ett informatörstecken och det hypersubjektivistiska Väduren som inget vet om objektiva framställningar och heller inte bryr sig eftersom det är att synas och "göra en skillnad" som är den här zodiakprincipens motivation. Det enda som skiljer Lindqvists horoskop från "nationalsjälens" är födelsen till Fiskarna, också kända för att blanda fantasi med verklighet som få andra.

*****

Kedjans svagaste länk på Lindqvists karta torde vara ett sinne som söker spänna över så mycket medan Saturnus står stilla på en regional fläck. Nu kan man invända att detta är en perfekt bild av just en historiker. Saturnus blir ankaret som håller honom fast vid sitt ämne (mig veterligen utvecklades aldrig Lindqvist till mer än skildrare av lokala svenska angelägenheter). Men den invändningen har redan motats i grind. Jordelementet är det trängsta perspektivet om man ska skriva historia. 

Tar man den kanske vassaste analytikern av västerlandets historia, Karl Marx (se horoskop), hittar man precis det Lindqvist saknar: Saturnus i härskarläge i Vattumannen! Som den regerande planeten på Marx himmel förstår man hur han så korrekt kunde extrapolera det han såg om en vidrig framtid när några få globala megaföretag förslavat hela mänskligheten. 

På en enda punkt hade han fel, och det är typiskt alla profeter. Det är hart när omöjligt att förutsäga när i tiden västerlandets sammanbrott kommer (och med detta stora delar av världen eftersom Ondskan angripit även de andra världsdelarna). 

Människor med högersympatier som frågar sig vad detta är, kan återvända till sin ignorans eller läsa ännu en mening. Väst har inte haft maken till analytiker av människans villkor och hans språkbruk har faktiskt till stora delar blivit så allmänt att man inte längre minns att det var Karl Marx som först satte ord på den livegna människan och hennes intrikata relationer, fånge i ett brutalt ekonomiskt system som hon var snarare än att vara en fri och intelligent individ (Vattumannens tecken berättar just om den fria och intelligenta människan som likväl är social och samarbetar för helhetens bästa). 

Marx analyser är något Marknaden vill att vi ska glömma eftersom en obildad dräng medelklassvensk lättare kan styras i önskad riktning, t.ex. genom att framskapa en fruktan för arbetslöshet.

För den som föredrar någon annan figur som milstolpe i historien, kanske något av de namnen på den här enkla sidan duger (sex porträtt visas men på nästa sida totalt 33 berömda historiker). På startsidan ser man Thomas Hobbes, ateist precis som Marx. Hans är läran om samhällsfördraget, hur vi slöt oss samman till samhällen och gav upp vissa individuella "rättigheter" för det större goda som en grupp i samverkan kan ge. En insikt som t.ex. moderaterna ännu inte gjort fast det är länge sedan Hobbes levde och teoretiserade!

Hobbes samhällsfördrag låter återigen mycket som Vattumannen, men Hobbes som föddes till en utfattig familj, har ett ofattbart svagt horoskop (se gammal tolkning). Allt har proppat till sig redan i Väduren, de morska egot som normal ber världen ta sig i röven, för här kommer Egot som minsann följer sin egna lyckliga stjärna! Hobbes ärbarmerliga armod måste ha givit honom insikter ganska omgående: ensam Vädur är inte så stark som tecknet normalt upplever sig. Faktum är att Saturnus står "fallen" i egotecknet, så nog kan gott komma ur prövningar! Hela Hobbes horoskop är den kedjans svagaste länk.

Vad gäller svagaste länken i Sveriges horoskop har jag ägnat det - och "svenskheten" - så många inlägg att det vore dumheter att simplifiera ämnet i några meningar. Horoskopet innehåller en mängd faktorer där några samverkar för att dra svensken ner i stupiditet medan andra söker få honom/henne att växa. Som det brukar vara här i livet med andra ord.

*****

Om Bonniers beslut om Lindqvists självbio och skälen:
AB, DN, SvD

Inga kommentarer: