Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 7 augusti 2012

Gnetande och tomma förhoppningar



Ibland möter man situationer som undrar hur enkelt människoödet egentligen är, hur långt man kan reducera ett ivrigt och flängigt allsysslarliv som Martin Timells till bara en underliggande förklaring, en enda styrande princip.

Jag tar Timells veklagan över förlorade pengar (AB) som utgångspunkt för en snabbstudie av just strävan att bygga sig en nätt förmögenhet. Det visar sig att rubriken väl sammanfattar härvan av dominanta "idéer" på hans himmel.


Här är det maximalt förenklade solära horoskopet som är bra för att fokusera enbart tecknens grundidéer. Timells födelsedag i november infaller i vår tidsålder i Vågens tecken, tecknet som ägnar sig åt allianser (eller inte, beroende på hur väl tecknet fungerar).

Timell förklarar dunkelt sin konkurs som resultatet av "interna stridigheter" och eftersom Vågens naturliga sjunde hus även innefattar affärsallianser fascinerar det att hitta den omoraliska Mars (även en olycksplanet) tillsammans med det giriga Drakhuvudet. Ingen vidare början för en diskussion om goda affärspartners, så att säga.

Timell är säkert Fredrik Reinfeldts favoritsvensk, maniskt aktiv i tusen och ett projekt samtidigt och idogt arbetande på att förbättra Sveriges bruttonationalprodukt. De båda männen utbyter sol- och måntecken med varandra. Just mixen av Vågen och Kräftan i ett och samma horoskop är dock problematisk eftersom de tycks förstärka varandras mindre önskvärda drag: Vågen älskar komfort och välstånd och har den sociala talangen att knyta rätt förbindelser. (Timell som tv-figur är ju förbaskat trevlig!) 

Kräftan är å andra sidan inte ett närande och skapande tecken utan ett konsumerande Vattentecken. Där Luft klassas som varm i antik naturlära och kosmologi där är Vatten kallt och beroende på solens (Eldens) värme. Särskilt Timells Måne i härskarläge i Kräftan indikerar därför en ständig hunger som i många fall blir just en arbetsnarkoman, ständigt i färd med att bygga på sitt imperium. Att Timell råkad bli hus- och hemsnubben nummer ett (i konkurrens med någon Ernst, vad jag förstår) stämmer så perfekt med Kräftan som hus och hem-tecknet.

Timell är dock typen som ofta tittar under lugg och det har att göra med den skräck för verkliga livet den här teckenkombinationen för med sig. Reinfeldt hann knappt börja försämra för landets fattiga och sjuka förrän han gjorde sig känd som statsministern som gömde sig i Rosenbad, undvek att ge kommentarer, hemligstämplade regeringens affärer i tid och otid. Det är Kräftans dragning och hemmet och det privata som får Vågskålarna att bli lite omdömeslösa så att den negativa, protektionistiska instinkten skapar en världsbild som överdriven betydelsen av att alltid i alla väder hålla sig själv skadelös. Reinfeldt har offrat bra många ministrar nu för att rädda sitt eget skinn. Och han är duktig på det, fast alla med någon som helst intelligens ser vilken feg ledare svenskarna valt. 

Om Timells blyghet går lika långt vet jag inte, men däremot att det ser illa ut i monetära frågor.

Solen i Vågen tecknar som sagt en livsgärning som har med sociala allianser att göra, och i förstone tillhör Timell den allra mest positiva och expansionslystna undertypen av Vågen. Han har nämligen Solens disponent Venus (samförstånd, kärlek, pengar, med mera) i det äventyrande och ibland nästan lycksökande Eldtecknet Skytten. Därför den inritade orange elden i Vågen.

Men sedan tillstöter problemen i Timells driftiga liv, för om Venus ger hans Våg en anstrykning av utforskare och chanstagare (jag är nästan beredd på att säga klippare, givet hur närig Månen i Kräftan kan vara), ger Venus disponent ett motbud. Skyttens härskare, "lätta pengars" Jupiter är här just mer materiellt disponerad än normalt genom sin placering i ett Jordtecken - den är ju också filosofins och religionens planet.  Men Venus (pengar) har ställt sig i Skytten för att den hoppas på stor framgång i turens eget tecken och den förhoppningen infriar inte Jupiter det starkt begränsande Jordelementet. 

Det blir en klassisk sammandrabbning mellan en placering som i Eld visualiserar många sköna slantar men där disponenten gapade efter ännu mer men där Jungfruns åkermarker inte kunde producera den tänkta skörden. Här är det alltså Jupiter som äger Venus och Jord som inte infriar Eldens visioner. Alla kopplingar mellan Eld/Jord har jag kallat typer av "egenmäktighet" eller mer neutralt "av egen kraft". 

Att den här kombinationen är viktig i Timells liv ser man ju av hans tv-profil som "bra karl reder sig själv". Eller kanske: snickrar hellre än bra - har för mig att hans program prickats för rena fuskbyggen, vilket i sin tur återigen är Eldens överdrivna visioner medan det negativa Jordelementet tenderar att göra slut på pengarna innan projektet är klart = fuskbyggen.


Så nu vet vi att båda pengaplaneterna Venus och Jupiter (vägen från inkomst till förmögenhetsackumulation) inte samarbetar bra.

Men det är inte för att Timell inte är hungrig på det materiella! Tvärtom, förutom Månen i det kalla och därför alltid begärande Vattnet har han också Jupiters disponent Merkurius i Vatten, nu Skorpionen. Här ligger handarbetets Merkurius tillsammans med Saturnus som är en genuin hantverkarplanet. Bandet mellan Jungfrun och Skorpionen ger nästan alltid människor som är glada i den fysiska världen - de vill hugga i och göra saker. Timells Sol i Vågen är faktiskt fullständigt atypisk, mindre Våg än han är kan man knappast bli eftersom dessa normalt är verksamma inom mer abstrakta eller intellektuella områden. 

Och i nystandet efter planeterna och deras disponenter når vi nu fullt varv: för den extremt manuella och hantverksorienterade Skorpionen baserar sig på skorpionhärskaren Mars, även känd som olycksplaneten. Och den låg som bekant som en potentiell pesthärd i affärspartnertecknet Vågen. Dessutom fungerar Våg och Skorpion uselt tillsammans. 

Se t.ex. bloggens horoskopgranskningar av "bitterfittan" Maria Sveland och en hoper andra horoskop under "dissociationssyndromet", där Vatten och Luft sitter och talar ur två helt olika världar. När detta händer inom en och samma människa är det ibland som de driver ett spel på två nivåer samtidigt och därför sorterar den falska och kluvna tungan - lögnaren - under det här astrologiska signaturen. 

Men i vissa yrken har man rätt att förställa sig och därför tycks dissociationen eller "avspjälkningen" fungera bra hos skådespelare. "Dissociation" eller "desinformation" i affärssammanhang däremot, ja det hörs lång väg hur illa det kommer att gå. Problemet är att var tredje horoskop har någon form av Luft/Vatten-kombination och "små vita lögner" är också ett vanligt gissel. Det är dissociationen som gör att Timell blir så vag i orden när han

Faktum är att Timells "ordinära" horoskop vittnar om så mycket monetärt gnissel att han troligen har en helt annan sida utanför tv-rutans folkkäre hemmasnickrare. Han är inte bara tv-kändisen, han är också företagaren som springer som en iller mellan projekt eftersom han tycks vara väldigt glad i pengar.

Dock tror jag man märker den diplomatiska Vågen, Solen är ändock en nyckelplanet i alla horoskop, och den har dock synergi med Venus (Timell ÄR folkkär). Han talar bara svepande om oenigheten i den styrelse där han var medlem. Men en snabb titt på styrelseordföranden visar genast var problemet ligger:



Den här hårdnackade materialisten är inte att leka med. Solen i ägandehungriga Oxen är sällan lätta att ha att göra med i affärsfrågor. Likt tjuren Ferdinand bara sätter de arslet på landbacken och hävdar tjurigt att den tillhör dem. Försöker man argumentera blir det plötsligt väldigt hotfullt.

Och det är bara Oxen i sitt neutrala läge (som soltecken har bloggen funnit att den har en markant disposition till kriminalitet). I just det här fallet har vi också omoralens och olyckans Mars i kombination med Solen samt girighetens demon Drakhuvudet.

Och som om inte detta totala haveri till bindgalen och äganderättstokig materialist räckte, så ligger hela förödelsen på rak linje med Den Vrångskallige eller Satans huvud som judarna kallade stjärnan Algol för länge sedan. 

Att sedan ordföranden för det kånkade bolaget också har sinnelaget i egocentriska Väduren och därmed baserad på hela konflikthärden i Oxen, bara bekräftar att Timell själv har svåra problem med sin omdömesförmåga. Den som ger sig i lag med sådana här människor och inte på ett tidigt stadium märker psykopatologin måste själva vara förblindade av girighetens demoner.

Men... det här är ju Sverige, där pengar och sex tagit över religionernas och förnuftets roll. Då får man sådana här rubriker om vunna pengar/förlorade pengar.


Anmärkning. Timell har tidigare uttalat sig i AB om sin terapi och panikångest. När man reducerar horoskopet så totalt som till bara de tolv tecknen, så ser vi även den detaljen: Vågen kan tendera mot tappad balans och mental anfäktelse (ångest) när detta sociala tecken konfronteras med mycket skit i angränsande Skorpionen, symbolen för allt det otjänliga som lagts på komposthögen medan ännu har visst liv i sig. (Störningar från det omedvetna.)

Ångest kan faktiskt resultera redan av en Sol-Våg med en Mån-Kräfta, vilket jag noterat flera gånger på bloggen. Ett tydligt fall var redan avdöda aktrisen Brittany Muprhy som hade något brinnande och ofritt i sin blick under sitt korta liv som aktris. Hon var, vad folk skulle kalla en "besvärlig" natur och det ligger i Månens och Vattnets natur att sakna konstans, att inte vara sig trogen från en dag till nästa.

Inga kommentarer: