Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 10 juli 2012

Zodiaken känner våra svagheter




DN meddelar att GP meddelar... att en undersökning på västkusten visat en högre risk för cancer för boende vid kusten än i inlandet. Det vore kanske förmätet att här haspla ur sig ett, "Självklart - har den världsliga och gudlösa människan helt förkastat vad antikens lärde lämnade efter sig till vägledning?" 

Men något åt det hållet är det. Zodiakens tolv emblem har djupare bottnar än någon kan tro. De tycks sinsemellan skissa både dolda orsakssammanhang och som helhet en tematisk progression. Till exempel börjar zodiaken med strikt begränsade synsätt - "de personalistiska tecknen" - för att krönas med de fyra tecken som exklusivt behärskas av de "stora" ödesskaparna Saturnus och Jupiter, de som beskriver universellt giltiga sanningar upphöjda långt över mänsklig småaktighet. 

Exempelvis universalistiska Stenbockens objektiva sanning, som understryker att materiella tillgångar måste fördelas rättvist (Stenbockens härskare är "upphöjd" i rättvisans Vågskålar). Eller det tolfte och sista tecknet Fiskarnas budskap, som bäst uppfattas i dess 180-gradiga kontrast till privatistiska jordbrukaren Jungfrun: "Det är saligare att ge än att ta". 

Fiskarna associeras med antingen världsliga offer eller, betraktat ur det feta och skamliga egots perspektiv, världsliga "förluster". Alla dessa objektiva principer var fixerade redan i senantiken, men är troligen betydligt äldre än så.

Men vad om zodiaktecknet Cancer (Kräftan), som klingar så obehagligt för dagens västerlänningar, invaggade i sin sekulära illusion att inget ont kan nå dem? Jo, som den djupe psykologen C-G Jung sade, själv född då Solen passerde den sideriska Kräftan: "Gudarna du [sekuläre] vände ryggen kommer åter som dina sjukdomar" (fritt citerat). Jung borde veta, specialist i schizofreni drabbades han själv av en turbulens i psyket och var delvis otillräknelig i flera år. 

Och det är här kopplingen till havet dyker upp. Kräftans härskare är Månen, astrologins två symboler för oceanen eller havet. (När den klassiska astrologin formuelerades fanns inte teleskop och möjligheten att urskilja ytterligare planeter, t.ex. Neptunus med de marina associationer detta namn har.)

Månen symboliserar också sinnet och är ett mått på ens sans (men väl inte förnuft). Det är typiskt att bloggen i Anders Breivik hittat den astrologiskt värst skadade Månen bland alla 6.100 referenshoroskop som samlats över några år. Inte ens Adolf Hitler var lika "mångalen" eller ur fas med verkligheten och sitt högre förnuft.  (Men han var verksam i en sällsynt ond Tidsanda som så att säga spädde på de naturliga svagheterna.)

De gamla grekerna såg ytterst kritiskt på människor som inte tänker utan bara tittar, luktar eller smakar på saker, och sedan börjar prata. Dessa drivs enbart av Månen och är därmed troligen mångalna stora delar av månaden. Åsikter är billiga, de kan träffa rätt men är lika ofta felaktiga. (Är det här en mångalen text?)

Sjukdomen cancer finns därför både som pyskisk åkomma och som skadligt "felfasad" cellproduktion. Mångalna människor är bara ett annat, och kanske övergående symptom på själens grundläggande syndafall, än de som drar på sig den zodiakala Kräftan som kroppslig sjukdom. 

När Psyke inte hittar någon som helst metod att föreställa sig sitt eget predikament, då sänks våglängden och själen börjar måla sina budskap i den fysiska verkligheten. Men det är samma process som löper genom alla världar! Antikens tänkare kallade det för en mikro-makrokosmisk korrespondens. Samtida matematik har bekräftat fenomenet i naturen - genom fraktalerna.

Den psykiska förklaringen till att folk i havsbandet drabbas av Kräftan i högre grad än dem i inlandet, har både en psykisk och en rent naturlig förklaring, hudcancern beror på att Solen - en eldplanet - studsar mot vattenytan och skapar samma "felfasade" effekt som på det inre psykologiska planet. Det är inte den verkliga Solen - andesjälen själv - som skadar - utan det faktum att människor klungas vid kusterna och krälar runt i sina liv där som landkrabbor.

Världens äldsta bild av zodiaktecknet
  Kräftan (Cancer) funnet i Kroatien

Varför gör människorna så? Den romerske astrologen och skalden Manilius formerade redan under det första århundradet zodiakens lärdomar (eller brottstycken av dess vishet). Angående Kräftan var dess koppling till sjöfart och handel redan helt klarlagt. Kräftan är en grundprincip i den mänskliga erfarenheten som möjligen kan uppfattas som en kulturell produkt, ett utslag av människors tänkande vid en viss tid i historien.

Men som den aningslösa vetenskapen nu rapporterar, visar det sig sant, det antiken var övertygad om att i studiet av stjärnhimlen ha hittat - en ingång i eviga naturlagar vilka häpnadsväckande nog också hade en bäring på mänsklig moral och mänskligt beteende. 

I modern tid har den antropiska principen lanserats inom astrofysiken, en princip som söker förklara hur universum är så remarkabelt finstämt (som ett delikat och avancerat instrument) att det kan tyckas som om hela världen skapats som ett hölje för den Observerande Art som kallas människan. (En presentförpackning åt människsjälen med zodiakbältet som en gördel runt paketet!)

Den antropiska principen uttrycker samma tanke som antiken formulerade med människorna på jordklotet det innersta höljet i en värld varifrån det ålåg de fallna själarna att uppmärksamt blicka uppåt och ut från denna mörka grop som astrologin kallar "Jordelementet". Hela kosmos var en "utbildningsapparat" eller en manual som visserligen var en fälla för de obetänksamma men också en manual som visade vägen ut för dem som lärt sig läsa.

Den själ som fallit så här lågt, måste nu upptäcka att det finns världar bortom de som är synliga för ögat.

Men landkrabbor svarar inte på den utmaningen, för de ÄR via Kräftans tecken identifierade med det fallna vattnet, och tjusas av den fysiska solens reflexer i vattenytan. (Intellektet är inte ens en faktor i det behagliga sinnesliv en alligator eller katt lever...) Eftersom Kräftan älskar hus, väggar och tjocka skal att dra sig in i, lägger de ut sina kroppar på sandstranden att missfärgas bruna och pergamenteras till tjocka hudar. 

Sådan ser psykopatologin ut i det tecken som kanske hårdast driver separatismens linje, att inte bara vara fallit från högre höjd ner till ett liv UNDER Månen utan nu också vilja permanenta förlusten av kontakt med sin egen andliga Sol, hellre välja en glittrande avbild i vattenytan. I de här penseldragen står det nu klart att det är andlig synd som ytterst ligger bakom hudsjukdomen cancer. 

De som flockas till kusterna är de näriga människorna, och romaren Manilius fäste speciellt uppmärksamheten på Kräftan i dess koppling till folk som via handel söker göra sig stora vinster. Han talar om sådana kuststråk som västkusten, med Göteborgs hamn som kräftdjurets lilla och hungriga plutmun. Jämför krabbans tecken med en blodstinn fästing, så blir det tydligt hur astrologins "negativa polaritet" förhåller sig till den "positiva polariteten". 

Naturen själv en parasit och slamkrypare

Den positiva polariteten (Eld/Luft) ger ut, och den negativa (Vatten/Jord) suger åt sig. Det Närande och det Tärande. Men, för all del, för den som inte ser det andliga sammanhanget mellan en värld av levande och en annan av materialistiska zombies samverkar alla fyra i t.ex. fotosyntesen. De fyra elementen är ett så rikt koncept att det fungerar på flera nivåer.

Problemen uppstår bara från det ögonblick en människa börjar leva för Jord och Vatten enbart, såsom t.ex. Svenskt Näringsliv i deras deklaration att svenskarna hålle sig borta från högskolans filosofikurser då dessa inte är "lönsamma". Där hör vi hur närighetens sjukdom cancer redan har slagit till på det psykiska planet. Arbetsgivaren som en parasiterande fästing på den löneanställdes rygg och med oförskämdheten att försöka diktera villkoren!

Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldt kommenterades ur detta girighetens perspektiv som antike Manilius anlade på sjöstadsälskande Kräftan. Här är det inlägget med utdrag av Manilius text.

Kan man då "döma ut" en hel befolkning för att de valt att bosätta sig invid havet? 

De kanske föddes där som den senaste i lång rad föregående generationer. Här kan man bara svara att även astrologin på viss nivå slutar upp att anlägga det falska egoperspektivet som ständigt ger provinsiella partsinlagor. Istället påminner astrologin om ett äldre och större perspektiv, det som de mest egocentriska av svenskarna hatar hos t.ex. hederskulturerna: att en människas överträdelse skadar hela Huset. 

Men detta är sant, och sagda svenskar kommer att upptäcka det dagen då någon anhörig dör. Genast uppstår en hotfull reva i den sociala strukturen och allsköns överdrivna beteendemönster visar sig: folk som aldrig ringt börjar socialisera som besatta - allt för att släta över det djupt Främmande som Döden för de många är. 

På samma sätt ÄR syndaren en störning i samhällsstrukturen. Intressant med högerregeringen är att de sökt göra de redan sjuka och arbetslösa till syndare genom att hålla dem ansvariga för sin egen situation. I själva verket ligger förklaringen naturligtvis i den större struktur som högerregeringen själv tillhandahållit. 

I den "jämviktsarbetslöshet" som samhällets överklass/parasiter vill ha, kan inte alla som vill jobba få göra det. Arbetslösheten är nämligen arbetsgivarens verktyg för kontroll av löneläget. På så sätt ser vi ännu en gång att Näringslivet - så väl symboliserat av den näriga Kräftans tecken (och (s)-ledaren Löfven är inte ett dugg bättre, vårdvinstkramare och född Sol-Kräfta som Reinfeldt). 

Detta är då sjukdomen cancer på den attitydmässiga nivån. Arbetsgivarens låter hellre folk gå arbetslösa än riskerar sitt eget Hus (Kräftan = den egna tryggheten). Reinfeldt hade faktiskt rätt när han kallade näringslivet ett särintresse, men det intressanta är alltså att det krävs ett offer för Kräftans livsuppdrag, särintresset, för att se ett annat uttryck för samma sak! Och med "livsuppdrag" eller en Sol i Kräftan menas naturligtvis inte att själen ska framhärda i radiostyrning hela sitt liv. Kräftan är problemet som måste adresseras i detta liv, inte alls en tillgång som den falska och västastrologin sökt framställa astrologin.

Om det så var farfars farfars far som sökte sig till kustlandet pga. otyglad hunger (Kräftan är också bukens och näringsassimilationens tecken), är hans efterföljande generationer likafullt arvtagare till Kräftans både för- och nackdelar. De är där de är eftersom de ännu inte tagit ställning mot det för en människa onaturliga steget tillbaka ner i havet, ner mot den blott vegetativa själen och betalar därför priset med hudcancer. 

Överklassen har alltid vetat det här, och hyllat den bleka hyn. Som litet barn introducerade jag leken "kom så solar vi i skuggan" i en instinktiv protest mot den sollapande vuxanvärldens underklassbeteende. Men det är klart, alla har inte hunnit passera det blåa blodet flera gånger under sina många kretslopp.

*****

Se även: Om krabben (den sämre) sorten - under skandalösa former avgångne moderate ministern Tolgfors (Sol-Kräfta) och hans chef Reinfeldt (Sol-Kräfta).

I Reinfeldts Sverige: privatismen en Alien. Det ikoniska monstret i skräckfilmen från 1979 kan också illustrera Kräftan som Naturen som Parasiten med stort P. En megafästing eller The Devouring Mother - hon som genast börja ta tillbaka från sina små liv vad hon än må ha bistått dem i formen av näring. Så har den moderatledda regeringen betett sig mot arbetslösa och sjuka i snart sex år. 

Härnäst kommer turen att ta tillbaka från medelklassen vad de trodde de fått av Moder Reinfeldt och Moder Borg i formen av skattelättnader. Förstå Sammanhangen och rösta rätt, rösta på ett parti som åtminstone talar om de stora Sammanhangen och hur det kan komma sig att vi alla beter oss som parasiter med vår pigbidrag och allt vad det nu är.

Politik är också en del av samma eviga moraliska lagar som antikens zodiak ger uttryck för. Inte för inte är dess sista ord Fiskarna: "det är saligare att ge än att stjäla från de svaga". Inte helt otippat visar sig därför Moderaterna just ha anti-Fiskarnas symbol som sitt "stigande tecken". Detta har bloggen påpekat flera gånger tidigare. Den som inte förstår sina födelseomen blir nästan alltid ett fult offer för sina skuggsidor.

Inga kommentarer: