Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 28 juli 2012

Svart bild av USA, svart horoskop

Om någon tyckte att min tolkning av det amerikanska horoskopet för en kort tid sedan var mörk i överkant och överbetonade temat DÖD på kartan, se den statistik samhällsdebattören Michael Moore drar fram efter Batman-mördaren i Aurora nyligen:

Det kommer alltid att finnas galna människor. Men här i USA sker TVÅ Aurora varje dag, år ut och år in! Minst 24 amerikaner dödas av andra människor med skjutvapen varje dag (8–9 000 per år) och då är varken de inräknade som dödas av misstag, eller de som begår självmord med hjälp av skjutvapen. Räknar man in dem, får man tredubbla siffran, 25 000 per år. Det betyder att USA är ansvarigt för över 80 procent av alla dödsskjutningar i de 243 rikaste länderna i världen!

(AB, i översättning från engelskt original)

För att återknyta till dagens text om Petra Mede är också USA-horoskopet en lysande studie i västerlandets självbedrägeri. Men är så inkörd i sina tankemönster att när verkligheten knackar på dörren vägrar man att tro att det är så det ser ut. Enligt västzodiaken går amerikaner och tror sig vara Skyttar, vilket den tropiska zodiaken ger som ascendenttecken. Men de är, som Michael Moore återkommer till och än mer pregnant i sin text, ett i grunden mordiskt eller åtminstone dödsfixerat och skräckslaget folk. (För fruktan, se mina kommentarer om Kräftans tecken och funktion i USA-horoskopet.)

Samma resonemang gäller för USA-horoskopet som då jag upptäckte att den "fallna Månen i Skorpionen" faktiskt producerar mer mördare än någon annan sinnelagsplacering. Och även här sitter folk i väst och beskriver detta psykiska evolutionstillstånd med fel symbol, som om mördare tillhörde den filosofiska och toleranta Skyttens spektrum av uttryck!

Det är svårt att avgöra om det är gudomlig komedi, detta västerlandets urspårade tänkande (på alla plan) eller en tragedi.

Inga kommentarer: