Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 9 juli 2012

Springsteen eggad av stjärnorna



Det är ingen vågad gissning att inför mediernas samfällda jublande misstänka att Bruce Springsteen är inne i astrologiskt fokuserad period. Detta bekräftas fullt ut genom en snabb blick på periodens transiter över hans kända horoskop (med sideriska Tvillingarna stigande i öster):



Det brukar heta att Saturnus passage genom det egna horoskopet leder till ökat ansvar inom det hus/livsområde som berörs. Men ansvar är också koncentration och dedikation. Saturnus drar obönhörligt den inkarnerade själen mot dess destination som naturligtvis bara för en helt obetänksam människa är Saturnus i dess yttre skepnad, Liemannen. 

Den verkliga historien är inte ens materialister och sekulära människor förunnad, den om att Saturnus arbetar på våra inre själsliga former, för att frambringa något annat än rapande och kopulerande djur med en knivsudd tankeförmåga!

Samtidigt har Saturnus en tradition om att skapa avmattning och låga energitillstånd, just pga. dess fordran på oss att besinna vad vi håller på med. Så Shani eller Den Långsamme som indiska filosofer kallar Saturnus, är inte i sig själv någon särskilt rockig influens. Och DN:s rubrik "Stark Springsteen" borde i Saturnus terminologi kanske hellre vara obönhörlig på det sätt som artister som river av en maratonspelning är. Saturnus är långsam men seg - och intensiv tack vare sitt fokus.

För vitalitet och energisk utlevelse är det förstås de två eldplaneterna Solen och Mars man ska hålla uppsikt efter. I fallet Springsteen spelar båda två under en cirka månadslång nyckelroller i förhållande till artistens födelsehimmel. Solen har vid spelningen på Roskildefestivalen några dagar kvar av sin passage genom Bossens första, personliga hus.

Samtidigt är den ettrigt krigiska Mars i Jungfrun och står vid det speltillfället som föranleder den svenska kritikerkårens jubel närmast exakt där Solen markerade Springsteens födelse. I båda transiterna kan man verkligen tala om ett "artificiellt förhöjt" energiläge - en människas naturliga kapacitet överladdas till följd av Världssjälens ständiga omvandling.

Kritikerkårens jublande är då åsikternas domän som filosofen Platon föraktfullt fnyste åt. Platon var väl förtrogen med astrologin och hade insett just dessa ting, som västerlänningen återigen glömt i sitt hasande ner i hybris, skepsis, ateism och en ynklig människas egoistiska livsstil.

Bossen har kallats en arbetarklasshjälte och hans senaste skiva var svart och arg och noterade hur marknadsliberalismen skapat förödelse i USA på samma sätt som det Onda Systemets svenska språkrör, Moderaterna featuring Annie Lööf på rekordtid lyckats få de svaga i det svenska samhället att hasa ner i omöjliga ekonomiska levnadsvillkor alltmedan Fredde Fet och hans etniskt svenska stockholmspolare svullar på momssänkta McDonalds-burgare.

Det intressant är att Jungfruns zodiaktecken är mötesplats för båda dessa skilda typer, och det är troligen för att bloggen skrivs från Sverige som Jungfrun fått en så dyster presentation här, som själva sinnebilden för den självtjänande profitören, rätt för utlänningar och bara intresserad av att minimera statens anspråk på de egna pengarna. 

Naturligtvis har de här empiriska fynden genom studier av kriminella och politiker bas i den antika traditionen. Bloggen började med indisk astrologi, där Jungfruns verksamhetsfält (6e huset) kallas "Fienden" - och med detta ska man begripa att Jungfruns privatism är en fiende till den slösande generositet som Lejonet, Solen, Gud, Skapandekraften bjuder alla varelser på. 

Solen flödar ut och Jungfrun - via tjuven och handelsmannen Merkurius - snor åt sig utan att ge något tillbaka (ja, handelsmannen förmedlar förstås en vara, men tar betalt för att sträcka över varan som producerades av den kreativa Solen). Nå, zodiaken är varvad, negativa och tärande (Moderaterna) varvas med de positiva och närande. I den 1800 år gamla hellenistiska texten Tetrabiblos kallas samma område rätt och slätt "Olyckan". Uppenbarligen är de två traditionerna besläktade.

Arbetarklassen döljer sig i västastrologin genom Jungfruns (och 6e husets) moderna attribut, "service" eller "tjänande". Alla de tre jordiska husen (2, 5, 10) är "resurshus" och befattar sig med tillgångar eller deras moderna symbol, pengar. Oxen = råvaror/pengar, Jungfrun = mänsklig bearbetning/förädling/skapande av profit eller mervärde, Stenbocken = spannmålsförråd, konservburkar och resursernas ansvarsfulla fördelning i samhället.

Det är lätt att se hur Jungfruns roll blir en annan som enkel löntagare eller arbetare än om tecknet verkar genom en näringsidkare. Näringslivet vill inget hellre än splittra upp tillverkningsprocessen i små banala handgrepp som vem som helst kan utföra till låg lön. Så tjänar den som behärskar Jungfruns fulaste devis, "härska genom att söndra" bara sig själv och sina vinster. 

Arbetstagaren har å sin sida inga möjligheter annat än sälja sin tid till arbetsgivaren, tid och verksamhet i linje med arbetsbeskrivningen. Och den tenderar alltså att i vår specialiserade tid ("härska genom att söndra") mer än någonsin reducera människan till en simpel handläggare. Kreativiteten (Solen) har nämligen Arbetsgivaren monopoliserat, för det är Ymnighetshornet som Arbetsgivaren tänkt sig bli snuskigt rik på, på medmänniskornas - arbetstagarnas - bekostnad. 

Detta är klassisk astrologisk symbolik: Lejonet och Solen ÄR Arbetsgivaren - ytterst Gud som sätter sina ljusgnistor i verksamhet på skilda livsuppdrag sedan de fallit in under Satans välde, numera tydligen kallad Higgspartikeln som skapar upplevelsen av massa (materialitet).

Det här vet till och med små gnagare i ekorrhjulet, sådana som håller sig med städhjälp t.o.m. till en liten lägenhet (!) och röstar på Moderaterna. Men de försöker att inte låtsas om att de är fångar i ett system där Reinfeldts skattesänkningar ändå bara är smulor från den rike mannens bord. Det är gnagarnas välsignelse från Himmelen att de inte givits chansen att sälja ut sina själar till Djävulen mer än "jobbskatteavdragen". För ett är säkert, de har definitivt tappat kontakten med sin inre Sol, sin inre autonomi och källa till stolthet och en nobel människas medkänsla med de mindre lyckligt lottade. De är ute på den negativa, tärande och konsumistiska trippen istället för att fråga sig vad de ska göra med sin medfödda skapandekraft.

Bruce Springsteen har omvittnat Jungfruns själviskhet flera gånger. Inte minst i sina mindre än hedersamma affärer med andra kvinnor.  Det finns naturligtvis inget ärorikt i att födas under "Fiendens", "Olyckans" eller "Tjänstehjonets" symbol. Att han frustreras och upprörs över orättfärdighet - till skillnad från Jungfruns kroniska tendens att "härska genom att söndra", dvs kritisera allt från morgon till kväll, det beror på Bossens styrande planet.

Tvillingarna i öster är inte ett av zodiakens mest lyckligt lottade tecken. Nästa Lufttecken i stigande, Vågen, anses t.ex. ha ett bättre förhållande till flera av horoskopets tolv hus/livsområden. Men i Springsteens fall händer faktiskt det unika (eller åtminstone ovanliga) att den planet som fungerar bäst med Tvillingarna, Venus, också befinner sig i sitt positiva härskarläge Vågen och dessutom i det lejonlika femte huset för "kreativitet och lek". 

Så hur född i Jungfruns - arbetarens tecken - Bossen än är, är det just "bossens" tecken Lejonet som till sist visar vem som har den giltiga visionen eller synvinkeln på saker och ting.

Det är ingen ny iakttagelse att de tolv husen fungerar som zodiaktecknen själva, och Bossen kombinerar här konstnärlighetens Venus med sinnelagets Måne i Vågen i det lejonlika femte skapandehuset. Men det är fortfarande Solen i Jungfrun som sätter dagordningen och Bossens solära Öga riktas just mot Jungfrun i bemärkelsen Olyckan, Fienden. 

Jag har inte följt hans musikaliska karriär annat än genom några enstaka kända låtar (genombrottsalbumet "Born to Run" gav mig märkligt nog ingen mersmak då det begav sig). Men jag tycker mig ha märkt att det finns ett djupt och melankoliskt och introspektivt - nästan navelskådande - drag i hans texter. Solen i självmedvetna Jungfrun i 4e huset för "min privata lycka och mina kapitalvaror" förklarar det mesta. 

Den dominanta skapandekraften i femte huset hämtar alltjämt näring från Solen som sniffar på rent materialistiska frågor (Jungfrun = Jord) och hur materiellt välstånd relaterar till upplevelsen av lycka i livet. I en intervju i samband med senaste albumet kommenterade Bossen just vänner som förlorat allt de ägde i samband med finansbubblan. Det summerar ganska väl ett Sol-Öga som faktiskt håller extrem koll på sina egna finanser och ägodelar. 

Renodlade helgon är sällsynta och Bossen är inte riktigt där än. Men helt klart ett extremt gynnsamt horoskop och en man som uppenbarligen har ett genuint rättvisepatos. Detta tack vare Venus viktiga roll för den analytiska Tvillingarna i öster och jämkandets planet i härskarläge och med sinnelagets Måne. Det ger en perfekt välvillig personlighet! 

Fredrik Reinfeldt har också Måne i Vågen, men kringbudskapen skiljer sig åt och den spelar långt ifrån en lika trevlig roll för hans sinnelag och livsöde... Båda männen möts faktiskt i hela tre teman: Vågen (rättvisa och kärlek mellan alla inblandade), Kräftan (trygghet för MIG och min stam) och Jungfrun (vinst och mervärde åt MIG enbart). Det är lätt att se hur den ene hanterar mixen av dessa motiv med ärbarhet, medan den andra lever i en fullständigt overklig bubbla...


Bossen i medierna: DN, SvD, AB, GP

Inga kommentarer: