Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 17 juli 2012

Numerologisk dag för genier?

[Inlägg från den 3 juni som blev liggande...]



Det är av dubbelt intresse för bloggen att notera DN-artikeln om amerikanska underbarnet Sho Yano med en uppskattad IQ på 200 och på väg mot sin läkarkarriär efter universitetsstudier som påbörjades redan vid nio och - som sig bör med sådana här människor - komponerande musik redan vid fem (jfr Mozart).

Intressant dels för att underbarnet har samma psyke eller sinne som åtminstone för den här bloggaren slutgiltigt visade att astrologin stämmer, men bara den österländska som nyttjar den sideriska zodiaken.

Blivande läkaren har nämligen Månen i ett perfekt tecken för läkarkarriären - Skorpionen - som dock också är det tecken där sinnet sägs vara "fallet" och ytterst benäget till korruption. Och det var denna ålderdomliga utsaga som bekräftades i studien av 161 mördarhoroskop. Det skorpioniska sinnelaget är generellt dämpad, introvert och kontrollerat vakande, men kan dra mot extremlägen. Mord följer där vuxenvärlden tappat förmågan att kanalisera barnets aspirationer.

(Det parodiska är att västerlandet alltjämt traderar berättelsen om skorpionlynnets extremism men nu pekar på fel tecken, på Skytten, godhetens och välviljans tecken! Så kan också västerlandets förfall ner i satanisk materialism beskrivas: t.o.m. dess astrologi slutar fungera.)




I brist på klockslag får vi använda just den "fallna" Månen i Skorpionen som markör för första huset, men det förvandlar paradoxalt nog sinnelagets planet till en "verksam välgörare". Och Yanos mor noterade tidigt barnets särlingskap och undervisade honom i hemmet eftersom han inte delade värld med sina jämnåriga!

Fascinerande nog upprepas samma välsignande påverkan från modern även via Månens eget tecken Kräftan, som detta år huserar välgöraren Jupiter i sitt "upphöjda" läge! Här kan man på goda grunder anta att den röta i Skorpionen som ger så mycket mördare har trubbats av och vänts till något bättre. Istället går nu den unge mannen och blir läkare - kampen MOT Skorpionens korruption (sjukdom), död och förgänglighet.

Annars tror jag hyperintelligensen står att finna snarare med Merkurius eller Buddhi som indierna säger. Solen och Merkurius ligger i gradexakt konjunktion vilket ger den klassiska åkomman "bränd planet". Solens lyskraft osynliggör Merkurius och vad den nu står för.

Om Merkurius är intellektets och logikens planet är Solen den rena intelligensen, det gudomliga jaget och att en bränd Merkurius alls inte ger ett slött intellekt har stått klart länge på bloggen. Astrologin har dragit på sig så mycket värdelösa åsikter utan grund i verkligheten.

(Minns också hur den indiska avashta-läran kunde avfärdas efter en enda genomgång av Nobelpristagarna i fysik och hur en "död" Sol i slutet av ett tecken (eller i början för de negativa tecknen) alls inte hämmade förmågan att vinna Nobelpris för intelligent insikt.) 

Med Skorpionen i sinnelagshoroskopets östra horisont blir både Merkurius och Venus verksamma illgärningsmän och detta faktum påminner om moderns kloka insikt: barnet hade inget att hämta i relationer med jämnåriga! (Venus = sociala relationer, Merkurius = grundskola upp till högskola).




*****


Det är också intressant att jämföra Yano med några andra födslar den 22 oktober, väl medveten om att detta snarare tillhör numerologins domän än astrologins. För den sideriska zodiaken vrider sig hela tiden pga. störningarna i jordaxeln och ett födelsedatum dag inträffar inte på samma gradtal i zodiaken som samma födelsedag för, säg, 200 år sedan.

Själv född den 22 oktober, dock utan nämnvärd genialitet, har jag alltid på ett kuriöst sätt gillat skådespelaren Jeff Goldblum, med samma födelsedag. Han har gjort flera roller av typen opraktisk men begåvad professor än slumpen borde ha dikterat (The Fly, Jurassic Park, Independence Day...). Ett fejkgeni modell Hollywood? Min första kärlek genom tv-rutan som barn var den oemotståndliga Catherine Deneuve, som jag långt senare upptäckte var född den 22 oktober.

Runt 19-20 fann jag den fascinerande Edgar Cayce, en synsk amerikan under tidigt 1900-tal. Under djup hypnos kunde han diagnosticera sjuka människor utan någon som helst medicinsk utbildning. Han förklarade ur samma hypnos att han i detta tillstånd stod i kontakt med all världens kunskap och således bara kanaliserade befintligt vetande.

Men under några tusen transföreläsningar tecknade han också tidigare liv för individer och redogjorde för hur dagens relationer relaterade till samma individer i ett eller flera tidigare liv. Det tycks inte bara finnas släktförbannelser utan också förbannelser som går igen på relationsplanet...

När ett par bad Cayce att teckna bakgrunden till deras nyfödda son, kom det överraskande beskedet att det var den europeiska tonsättaren Franz Liszt som nu återfötts på amerikansk mark. Cayce gjorde sin sedvanliga "själsläsning" och noterade en påfallande karaktärslös varelse med tydliga tendenser till socialt rövslickande och rådde föräldrarna hur att bäst få styrsel på barnet i detta liv. Det var naturligtvis störande att första gången titta på "sociala rövslickaren" Liszts födelsehoroskop och notera den 22 oktober!

Numerologiskt ger 22/10 talet 5 och eftersom jag vände mig från det geschäftet tidigt - det tycktes så ytligt - fascinerar redan andra länkklicket på Google som hamnade på en vedisk sida vilken likställer 5 med Buddhi eller Merkurius, intellektets planet! Någon kanske minns min upptäckt av kopplingen Sol och Merkurius i horoskopen för Nobelpristagarna i matematik och fysik, ett annat av de test på bloggen som så smått börjat validera den antika vetenskapen om himlaljusen...

(Den vediska sidan begränsar sig till enbart dagen i en månad vilket ger den 23, men här går vi "fraktalt" upp en nivå och studerar en större gestalt.)

Jeff Goldblum -
geni men bara på vita duken
Catherine Deneuve - mer vit projektionsyta


Franz Liszt - hyperbegåvad kompositör
- social lismare? (s.k. lisztmare)


Som framgår om man klickar för en förstoring av bilderna, är det bara Franz Liszt som delar den intressanta Solen/Venus med Sho Yano, intressant eftersom Venus står för högre konstarter (särskilt i Luftelementet och här i Vågen där skönhetens gudinna härskar).

Märkligt nog visar sig alla tre männen ha den fallna Månen i Skorpionen, och eftersom födelsetiden är känd för samtliga kan följande sägas.

Jeff Goldblum, med Månens tecken Kräftan stigande i öster har likt det unga geniet sinnelaget på sin sida. Men gudarna ska veta att han betedde sig underligt i en intervju hos David Letterman för många år sedan... - han verkar abnormt skygg. Och det påminner om att alla dessa män har en variant av "dissociationen" eller särskiljandets syndrom.

Luft tenderar att leva sitt eget liv separerat från Vattenelementet och den lägre driftsnaturen. När de tvingas samman uppstår inte sällan underliga effekter. När hela livsödet är inställt på drifter och begär - som i Fredrik Reinfeldts fall - alltmedan det lägre sinnet (Månen) söker upphöja dessa ting till något högt, och gott och ideologiskt - då uppstår en falsk rationalisering. 

Man tar det irrationella och söker klä det i övertygande ord och förstår inte ens självlögnen när partiet börjar falla. Sol i Vatten och Måne i Luft kan vara den mest problematiska kombinationen för en realistisk självbild...

Så inte med Sho Yano eller Jeff Goldblum vars Sol i Luft ägnar sig åt en rationella sfären och låter det lägre sinnelaget få sitt, utan att blanda ihop de två nivåerna.

Franz Liszt föddes med dramatiska Lejonet i öster, men eftersom Solen anses "fallen" i socialt förbindliga Vågen anas nu något av synske Edgar Cayces varning för en social lismare! Lejonascendenten blåser upp och förstärker alla eventuella problem hos dess härskare Solen! Och till de problemen måste man eventuellt också räkna den inställsamma tendens som faktiskt finns hos kurtisanen Venus, ÄVEN när den befinner sig i sitt härskarläge Vågen. Liszt synes ha varit en effeminerad natur och detta är en vanlig konstnärsaspekt. Musan Venus bor nära hans solära och kreativa hjärta.

Det är således bara underbarnet som har både Solen, Venus och Merkurius i en tät klump och som uppvisar både konstnärlig och vetenskapliga böjelser.

*****


Deneuve - en liten särstudie



Catherine Deneuve fick ett ytterligt kort omnämnande i en av bloggens tidiga inlägg, i mars 2009. Hennes karta faller delvis utanför de tre männens scenario, men också hon har Solen i Luft och Månen i Vatten, sinnet i härskarläget Kräftan men i åttonde huset för sexuell förförelse och/eller korruption. Det är bara att gå tillbaka till 1960-talet och se på dem filmroller som gjorde henne till en ikonisk kvinna för att förstå hur korrekt den äldsta typen av astrologi är, med dess helhussystem och siderisk zodiak.

Vad gäller IQ-faktorn tiger hennes horoskop still. Skytten stigande i öster gör Solen, fastän fallen i Vågen, till verksam välgörare då den tillfälligtvis "äger" horoskopets absolut bästa hus, det nionde huset som har tumme med "Guden" (Zeus eller Jupiter). Och därmed favoriseras naturligtvis också skönhetens Venus i Lejonet enormt, som just ligger i "Gudens" hägn!

Det här är viktigt eftersom Venus i sig är en verksam illgörare i horoskopet i kraft av dess ägarskap över 6e och 11e husen, båda "onda" i indisk astrologi. Med så mixade budskap blir det mycket oklart vad Catherine Deneuve egentligen har för inställning till religionen, filosofin och Intelligens.

Venus skulle mycket väl kunna besmitta det nionde huset med sin aktiva ondska och försämra eller eliminera hennes intresse för de stora frågorna. Men å andra sidan gynnar ju den visserligen fallna men ändå verksamt goda Solen det onda 11e huset genom att ta sin plats där. Och detta borde influera 11e husägaren Venus till det goda!

I horoskop som är så här otydliga, kan man säkrast tala om att själen kommer att göra en lång resa i det här livet och kanske göra många omprövningar.

Deneuve har Merkurius stark i Jungfrun, så hon är knappast tappad bakom en vagn. Men det är inte smartness, klipskhet eller logik som är definitionen på Intelligens på den här bloggen. Intelligens är Solens att dela ut eller hålla inne med, och utfallet verkar i hög grad bero av vilket hus den verkar genom. I det här korta inlägget togs frågan om Merkurius som intelligens upp och hänvisades till en värdefull definition enligt indisk astrologi.


Inga kommentarer: