Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 8 juli 2012

Näringslivets spinndoktorer utnyttjar alla

SvD Näringsliv porträtterar grekiskfödda företagaren Anastasia Georgiadou som kom till Sverige som femåring och byggt upp sitt eget lilla imperium med 350 anställda på botten av samhällspyramiden - personlig assistans till de som inte klarar sig själva. Ett heroiskt jobb, kan tyckas, vars lov ingen sjunger.

Men artikeln bara ser ut som en intervju med en enkel kvinna som med lite driftighet lyckats skapa ett stort företag trots bristen på skolutbildning. I själva verket är texten ett cyniskt pr-trick för att lura fler på samhällets så kallade botten (invandrare och lågutbildade) att anamma högervärderingar och vårda och t.o.m. spä på en eventuellt inneboende girighet. 

Svenskt Näringsliv vill inte ha svenskar som tänker och reflekterar över sina egna bevekelsegrunder att delta i spelet, och Marknaden den spelplanen ska ligga orörd som en slags given sanning. Därav 2011 års mest civilisationshatiska formulering från Svenskt Näringsliv: "Högskolefilosofi är inte lönsamt". Uttalandet borde placera Sverige på världskartan som ett av de skamligaste länderna! Ett land som söker göra en dygd av primitivism och efterblivenhet.

Det är typiskt nog också här, under en helt blind högerregering, som ett fullständigt förödande privatiseringsexperiment löpt amok i flera år. SvD:s artikel är inget annat än ett försök att åter mörka den insikt som nu slagit rot hos folk, att mycket har gått helt snett i landet. Och den arma grekiskan är bara en nyttig idiot för Storkapitalisternas önskan om att Marknadsliberalismen ska hålla åtminstone till de kan gå i välmågans pension. Och tjugo år därefter får gärna världen gå under på grund av högerns systemfel. Sådan är den onda människans världsbild: de lämnar förödelsen åt sina barnbarn, precis som grekerna nu får ta smällen för problem som ska tillskrivas det ekonomiska systemet i väst.

*****

Men en del är monstermagneter. Kvinnans horoskop indikerar perfekt målgruppen för högervärderingar: människor som inte klarar av att motiveras av den högre rationella själen utan, likt den tröga åsnan rör sig framåt bara om man dinglar en konkret morot framför den.




Backar vi ända till astrologins mest grundläggande distinktion: Närandet och Tärandet, den positiva och den negativa polariteten, ser vi ett horoskop i fem delar mörker och två delar ljus. Det intressanta är alltså att näringslivet är som Djävulen, kastar om allt och presenterar den mörka och tärande kraften som om den var närande. Men de som vill ha ut vinster och inte ser ljuset i kreativiteten som sådan är i själva verket bara mörka vampyrer. De är termiter som gnager på den skuta mänskligheten seglar och kommer till sist att sänka den.

Kartan är sänkt i mörker och negativ materialism, och den enda ljusglimten tecknas i tanken om att färdas en lång sträcka - till utlandet - i hoppet (Skytten är också hoppfullhetens tecken) om att gräset växer grönare där.
Som så ofta fungerar Skytten i dess enkla grundbetydelse "utlandet" perfekt i det här horoskopet!

Denna förhoppning knuten till utlandet är naturligtvis inte intellektuell, det är en överemotionell kombination av Mars och Venus som ger det eldsjälsartade. Den halshuggna Draksvansen indikerar dock brustna förhoppningar i frågan om utlandet och Georgiadou hade säkert kunnat säga mycket mer om drömlandet Sverige än hon tilläts göra i detta propagandastycke i SvD.

Det viktigaste är dock "livslinjen" (Månens barndomshem till Solens vuxna självförverkligande). Livslinjen utspelar sig helt inom den negativa polariteten och därtill den sataniska axeln som är helt uppslukad enbart av den enkla kroppsliga verklighetens realitet. 

Hennes historia om hur personlig assistans började med att en handikappad släktings hjälp från kommunen drogs in, på minner om att denna extrema bindning till enbart fysiska frågor inte alltid beskriver en förfallen själ, en människa som fullständigt ger blanka fan i att odla sitt tankeliv (för att inte tala om hur avlägsen högskolefilosofi är!). Ibland kommer den kroppsliga Oxen och den korrumperande Skorpionen till uttryck som "bara kropp" eller helt och hållet via somatiska aspekter. 

Alla tre Jord-Vatten-axlar är tydligt kopplades till hälsa eller avsaknaden av en frisk kropp. Ur själavandringslärans perspektiv är dessa människor som nu återbetalar för gamla synder genom att kroppen själv har värsta stöten. Det är naturligtvis inget skäl för perversa "tänkare" Fredrik Reinfeldt att misstro sjuka och kasta in cancersjuka på arbetsmarknaden för att de ska bli friska igen! 

Det är beklagligt att Georgiadou inte ser vad frågan om vårdvinster egentligen handlar om: att skaffa sig en ideologisk norm som är ädel och inte sketen, som moderaternas, där det bara är pengar och profit som räknas när det kommer till kritan. Hade Georgiadou inte slarvat med utbildningen hade hon förstått vilken fråga som egentligen står på spel här: riskkapitalisterna är bara den allra värsta ohyran i marginalen. 

Den verkliga frågan gäller om ett folk ska stå enat och arbeta för allas gemensamma bästa, eller om - och det här är högerns egoistiska gift - om var och en ska försöka göra sig en hacka på sin grannes bekostnad. Om man bara kan få sin motivation på det senare sättet, då rekommenderas djävulsutdrivning.

Se bara inlägget om Jean Calvin, mannen som trodde Gud älskar de giriga och därför i moderaternas mening "flitiga" mer än andra. Sjukare världsbild går knappast att uppbringa på den här sidan antiken!

Georgiadou trillade alltså i en gillrad fälla då hon ställde upp på intervjun. Hon blev den LÅGA VEGETATIVA SJÄLENS RÖST. Och detta för att hon i grunden själv anammat det svenska kynnet: "Jag tycker om människorna [i Grekland] men inte mentaliteten. Jag vet inte om jag skulle kunna leva där. Jag tänker inte som en grek, jag tänker som en svensk."

Grekiskan har sinnelaget (Månen) i Oxen, jordnära, kroppsnära, matfixerad och oral. I det svenska nationalhoroskopet modifieras svenskhetens egocentriska Måne i Väduren en hel del genom att den ägs av Mars i Oxen. Resultatet blir hundra resor värre: "Jag och min Magnum", jag och min mat, jag och min konsumtion. 

Dessutom står Mars infekterad av Satans egen stjärna Algol, vilket ytterligare leder till förvridna värderingar. Följaktligen blickar nu Georgiadou tillbaka mot sitt hemland och känner bara den halshuggna Draksvansens  distans och avmätthet i förhållandet till utlandets tecken Skytten som nu, för henne är Grekland. Nu sitter hon här som en lågutbildad svensk och tror på skriverierna att Grekland levt över sina tillgångar och måste straffas.

Hon har inte en suck om att hon är nyttig idiot för den västkapitalistiska modellen vars pr-byråer ständigt söker nya sätt att hålla de verkliga förklaringarna utanför folks medvetande. För ingen önskar sig väl en helt ny civilisationsform, marknadsliberalismens oansvarighet omyndigförklarats? 



Tillägg.

Sinnet i Oxen "ägs" här av Venus i Skytten, uppeldad av Mars (innan båda bedövas av straffet för girigheten som är knutet till Draksvansen). Det ger oss en materialistisk böjelse (sinnet) som baserar sig på Venus i Eld. "Jag ser ditt materiella och jag åtrår det." Den klassiska anledningen till att flytta dit där gräset verkar grönare! 

I andra sammanhang har jag talat om Eld och Jord som en direkt konflikt mellan visionens gränslöshet och materiens brutala begränsningar. Här såg vi den kollisionen som ett handikapp inom kvinnans egen nära krets (Månen) och därefter i hela hennes verksamhetsidé: jobba med assistans till de som drabbats av den här kollisionen mellan Eld (absolut rörlighet om inte rent av gudomlig, allestädes närvaro) och den totala immobilitetens Jordelement.

"Egenmäktighet" (Eld/Jord i konflikt) ska därför i det här horoskopet snarast läsas "av egen makt", "bra dräng reder sig själv", och så vidare.


Inga kommentarer: