Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 18 juli 2012

Mer brittisk bankröta & olycksbudet 2012

Inför nyheten (SvD/Näringsliv) om ännu en korrumperad brittisk bank - storskalig pengatvätt åt knarkkungar och terrorister! - måste man förstås titta på stjärnhimlen som den för närvarande ser ut om förundras över hur väl den ursprungliga sideriska zodiaken stämmer överens med mänsklighetens äldsta insikter i livets gång!

Att pengarna är roten till allt ont och t.o.m. Djävulens emblem det kodifierades på ett tidigt stadium i den judiska astrologi som skydde det onda som tänktes utspela sig öppningen av Oxens (Terra/Tellus) tecken, den negativa mottagaren till himmelens influenser, men också korrumperaren av de rena himmelska förebilderna. (Djävulen förvränger sanningen och kallar det goda ont - Se Svenskt Näringslivs djävulsdrivna horoskop, vars medlemmar spottar på bildningen, mänsklighetens enda verktyg för att nå "nästa nivå".)

I de få filosofitimmarna på gymnasiet kunde svenska skolbarn förr ännu lära sig hur Platon föreställde sig en perfekt idé bakom trädet men att sedan de enskilda instanserna i denna värld uppvisar allsköns skavanker och avvikelser från den perfekta idén.

När Platon dunkelt talar om tre själar syntes han alludera till de tre övre elementen, Eld, Luft och Vatten. Jordelementet ingick inte i själen utan var bara den absolut svarta bakgrundsfond mot vilken de Levande Varelserna driver sitt spel. Den romerska platonisten Plotinus uttryckte sig tydligt nog under det andra århundradet:

"De sekundära och tertiära själar om vilka vi hör [nämnda av Platon], måste fattas i bemärkelsen närmare eller mer avlägsen position [i förhållande till den noetiska eller rent medvetandedrivna högre verkligheten].

Det är i hög grad som inom oss själva, där inte relationen till Den Högste är densamma från själ till själ. Vissa av oss är kapabla att uppnå Enhet, andra strävar och når nästan fram medan en tredje rank är betydligt mindre ämnad [för reintegrationsprocessen].

Vårt uttryck bestäms genom Själens gradering eller krafter - den första graden dominerar hos en person, den sekundära eller tertiära (det blott djuriska livet) hos andra medan - alltjämt - vi alla innehåller alla krafter.
(Enneads IV.3.6 Problems of the Soul, min snabbövers.)

Det är naturligtvis frestande att leka med tanken att Platon i själva verket kände till den indiska kosmologins idé om de tre kvaliteterna (guna/-s) så att det i själva verket är dessa som han kallar den primära, sekundära och tertiära själen. Själar, säger Platon på annat ställe, tillverkades dock i begynnelsen av innehållet i samma krater (skål) som Världssjälen snoddes ihop av. 

Men vi stannar vid de fyra elementen varav syndafallet inträder i och med Vattenelementet som enligt Plotinus egen förtydligande parentes i så fall liknas vid en själ som lever långt under sin verkliga natur och agerar ut en livsstil som inte skiljer sig ett dyft från vanliga djur. Vatten-Kräftan Reinfeldt kan beskriva detta sorgliga fall från intelligens och ner till närighet. 

"Visioner är farliga", predikade han för sina trosfränder på en Moderat stämma förra året, och att han sänker matmomsen helt i linje med Kräftans symbol, oron för att inte ha en ständig sondmatning av näring. Att han samtidigt frusit arbetslöshetsersättningen så att Sveriges 15% fattigaste inte fick del av den billigare restaurangmaten är bara ren och skär ondska. 

Näriga människor är nämligen de som så saknar högre sensibiliteter att de inte kan föreställa sig annan anledning än lättja när de ser en människa som inte är i verksamhet. Det är så primitivt att man baxnar. Men uppenbarligen är själar av "tredje graden" bra på att sprida sina vrångbilder. Först nyligen har nog svenskarna börjat förstå hur Reinfeldt baktalade dem i den okända boken "Det sovande folket".

*****

Bankväsendet förefaller representera vår jordiska påminnelse om hur lågt vissa människor sjunker. Båda männen som lämnade Barclays bank nyligen var födda i närige Reinfeldts soltecken, och när nu en nästan värre engelsk skandal leder till en chefs avgång (har inte hittat hans födelsedatum), så sker det under följande himmel:


Som på ett givet tecken! Solens första dag i Kräftans tecken. Det är notabelt att vi för närvarande är inne i en period som perfekt illustrerar den pekuniära och själviska tendensen i Jungfruns tecken. 

Saturnus är just i färd att lämna för sitt upphöjda läge i Vågen (en tid för rättrådighet), men innan den korsat gränsen har den en tid haft sällskap av den omoraliska Mars. Det är för övrigt den närige Reinfeldts viktigaste placering och förklaringen till hans besatthet av att splittra sönder hela det svenska samhället i små privatistiska enklaver, var och en fullständigt oförmögen att producera samma goda som stordriften han hatar något så enormt. 

Detta är typiskt Jungfruns djupaste natur: den söker splittra - symbolen börjar med hackan som bonden riktar mot åkerjorden eller plogfåran som klyver jorden i två sidor. Babyloniernas namn på Jungfruns tecken var just "Plogfåran" och troligen med en sexuell underton: jungfrujorden ligger där för att "plöjas", för människan att profitera på.

Men sjätte sektorn är också "fiendens" område enligt indiskt tänkande, hellenistisk astrologi för 2.000 år höll med och kallade sektorn (och gissningsvis profitmentaliteten och ambitionen att härska genom att söndra "Olyckan"). 

*****

Egyptierna - vilka är de som egentligen avses i beteckningen hellenistisk astrologi - såg heller inget gott i Jordhuset innan Jungfrun; Oxens stillastående Jord var i själva verket "Dödsrikets portar", och en port minner om en mynning som i sin tur återkopplar till Oxens fysiologiska herravälde över just munnen och dess födointag (och möjlighet att slussa ut inre stämningar i läten eller ord).

(Det är inför astrologins målande med de stora penslarna skäligen meningslöst att sitta och binda sitt ego till läran, och kanske sura över att "mitt" tecken inte tillhör de favoriserade. Faktum är att en sådan reaktion skulle bevisa den antika astrologins sanning: Tiden själv genomgår en kvalitativ böljgång och drar in alla in sitt Skeenden, Tiden är inte bara ett abstrakt mått som människan kommit på att hon kan nyttja för att jaga livet ur sina medmänniskor i jakten på egen vinning. Tiden är en Determinant på fler sätt än den kollapsade materialisten någonsin kunnat föreställa sig.) 

Indisk astrologi kopplar alla de tre tecken som tillhör Jordelementet till begreppet "artha" vilket jag setts krasst översatt som "pengar" eller, med lite mer finess, till "resurser", vilket är precis vad dagens materialister säger eftersom alla vet hur fult order pengar är och hur ordet direkt konnoterar människans alla fula sidor. 

Över arv bryter folk ihop totalt i avund och grabbande, och visar hur ful deras jordiska sida är. Oxen eller Pengarnas tecken är verkligen Dödsrikets portar! Och Jungfruns vilja att få åkern att avge ännu rikare skördar är sannerligen Olyckan. Antikens tänkare visste vad det är för slags mentalitet som degraderar människosläktet i deras strävan. Platonismen inkluderade inte ens Jordelementet i själen. 

(Arv ligger förvisso under 8e huset, men husen speglar varandra och utan Oxen - sinnebilden för materiell anhopning - skulle inte tanken kring Skorpionens död kunna tas ett steg längre, till att omfatta de materiella anhopningar den döde lämnar liggande som dött stoft här i världen.)

Utan att gå djupare in i kartan för den senaste bankskandalen, tror jag att den antika modellen för själens syndafall ner i det lergyttjiga livet (Jord & Vatten) illustreras rätt tydligt. Precis som det rasar ner regn över Jorden den här sommaren med katastrofala översvämningar lite varstans som följd. Kanske har de planetära budskapen så påtagliga effekter, jag har aldrig tänkt att de fyra elementen i astrologin kanske har totalt konkret applikation. Väderastrologi var stort på medeltiden, numera vet jag inte om någon alls ägnar sig åt det.

Kanske Naturen rännskiter innan Domaren Saturnus åter träder in i Vågskålarnas tecken för att ställa den korrupta mänskligheten till svars!

Saturnus hann ju smaka lite på Vågens klimat i runt årsskiftet innan den backade tillbaka i Jungfrun. Och genast självsanerade sig amerikanska banken Morgan Stanley, minskade sina anstötliga bonusar (se horoskopet).

När sedan Saturnus backade tillbaka i näriga Jungfrun igen, då hände det i Sverige att Moderaterna plötsligt tappade allt under det att Löfven vann folkets gunst. Medan Reinfeldt såg en tredje mandatperiod och en FET politikerpension försvinna upp i det blå, hängde Saturnus rakt över hans olycksplanet Mars och hans Jungfruascendent. Poetisk rättvisa målades upp av Domaren Saturnus i skyn.


*****

Till sist, den "onda stjärnan" Algol. Jag undrar om det inte är dess effekter som börjar märkas på allvar, och ondskan dyker förstås först upp inom Oxens egna områden, exempelvis bankvärlden som enbart ägnar sig åt "resurser". Bankkris och EU-kris har pågått en tid, men det är också ett tag sedan den "bestraffade" södra månnoden (den halshuggna Draksvansen) nådde Oxens 30e grad och började sin baklängesvandring genom materialismens kanske primära tecken. 

Igår avgick bankchefen som gärna tvättade pengar åt knarkkungar och terrorister - i Reinfeldts och Borgs verklighet finns inga andra värderingar än att pengar vill växa sig större och att man ska låta dem göra det, även om hela världen går under. Vid denna tid hittar vi en backande södra månnod i Oxens nionde grad, enligt datormjukvaran. 

Det är en småsak, men eftersom noderna alltid färdas baklänges tycker jag att man istället borde räkna åt andra hållet. Draksvansen rör sig alltså mot Oxens åttonde grad, och har nu inte långt till Satans huvud eller Algol i den tredje graden.

Nu är inte fredagen den 9 november 2012 för den delen något magiskt tillfälle, men då når södra månnoden en exakt rak linje med Algol.



Vem kommer att halshuggas? Satan själv? Hans anhang? Inom vilka verksamhetsområden? Det är ett otäckt höstomen, men Sverige och Europa är nu så kört i botten av Livets fiender, högerkrafterna, att vad som helst kan hända. 

Saturnus kräver balans i Vågen, men Solen är fallen i detta tecken och Solens egen ägare, Venus har här tappat höjd och är även den fallen ner till den pekuniära jordmänniskans tänkesätt. Är detta västerlandets ekonomiska sammanbrott alla vänner av en ny världsordning väntat på? Priset är detta ditt jordeliv, för när Babylon faller då väntar stor oreda.

Enorm energi har lagts ner från de som söker kontrollera människors tankar på att förklara "Mayakalenderns slut" vid midvinter 2012 som nonsens. Men här har vi ett verkligt fult omen i skyn, och så nära "världsundergångens" datum!

Men, som sagt, det här är bara dagen Algol ligger på linje med Draksvansen (och då nodens beräknade medelvärde och inte den exakta nodpunkten enligt modernare beräkningar - det skiljer några dagar på de båda värdena). Men eftersom perioden sett Mars passera genom Skorpionen (och handelsplaneten Merkurius ligger retrograd) ser det verkligen mörkt ut. Låt oss spana när tiden kommer och se vad - om något - som utlöser den globala krisen. 

Igår avgick en korrupt bankchef exakt vid Solens ingress i den vegetativa och näriga själens symbol. Kan man tänka sig att Solen inte hinner mer än "falla" i Vågingressen förrän Algol/Draksvansen stämmer in så att världen får se onda människors huvuden falla? Då har vi den 17 oktober strax efter 01.00 UT som ett annat intressant datum. Det finns förstås alternativa scenarier till en världsvid finanskollaps.

Vad t.ex. om en västintervention i Syrien? Finns det några planer uttalade eller fördolda om detta för tillfället. (Struket några dagar senare pga den plötsliga händelseutvecklingen i Syrien med mordet på centrala makthavare. Det förefaller genast mindre troligt att Syrienaffären dröjer med sin upplösning ända till årets slut.)

Hösten blir i vilket fall en vidrig tid för onda materialister, Vågen säger så, Oxen säger så. Venus penningfixering står till svars kommande höst! Globalt.

De kriminellt egoistiska kommer inte ens i sina bittra slut att förstå att de tänkte fel. Det får de erfara på "andra sidan", när Jordelementets tjocka släppt och de återfår något av själens naturliga essens/intelligens.


Inga kommentarer: