Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 11 juli 2012

Livsfilosofi, Kräftan, korruption och girighet

[Idéhistoria & empiri.]

På maximalt avstånd från finansvärlden kände jag inte ens till den skakande skandal i den brittiska bankvärlden som DN idag skriver om. Det handlar om det gigantiska brittiska banken Barclays (ett namn jag kan minnas ända tillbaka till barndomen, av någon anledning) och dess kriminella manipulation av räntor under många år.

Naturligtvis rimmar västerlandets allt skämmigare kapitalistiska institutioner helt och hållet med vad bloggen lyft fram om Penningen som Djävulens eget verktyg. Och hur bloggen sökt visa hur den antika astrologin dolt den insikten i vart och vartannat inlägg sedan moderaterna lyckades klamra sig kvar som regeringsparti i valet 2010.  

Jag hittar födelsedatum för en astrologisk analys av bankmännens virke bara för två av de tre som tydligen fått gå utan att åtalas och låsas in som de formidabla brottslingar de är. Det är symptomatiskt att den här delen av mänskligheten inte vill veta vilka de umgås med, Financial Times lyckas inte bättre än ett "född ungefär 1962" för den tredje personen, Barclay-vd:ns högra hand.

Nå, de två återstående, vd:n Bob Diamond själv och en annan av hans hejdukar, Marcus Agius, har födelsedata på Wikipedia. Och båda är födda i den sideriska Kräftan, närighetens tecken! Här ska man inte glömma hur bankchefen Annika Falkengren en längre tid tjänstgjorde som bloggens sinnebild för dels Kräftans och dels bankmänniskans girighet, olyckligt född som hon är med det irrationella sinnelagets Måne i härskarläge i Kräftan och förstärkt av girighetens demon Rahu. 

Det blev t.o.m. en dementi från Falkengren (apropå fallskärmar och aktieutdelning och allt annat lömskt de här tomma varelserna sysslar med): "Jag är inte girig", sade en tidningsrubrik för ett par år sedan. Så mycket för människans förmåga att se igenom sin idealiserade självbild...

Är det inte häpnadsväckande, vilken tydlig röd linje som uppenbarat sig på den här bloggen, från det att människorna bakom tidningsrubrikerna började studeras utifrån den ursprungliga och korrekta zodiaken? Första gången jag hade anledning att nämna den bildade romaren Manilius (1a århundradet) var i inlägget om Kräftan som ett girigt tecken, i samband med den kanske mest moraliskt tvivelaktiga statsminister Sverige någonsin har haft.

Och bara igår tog jag upp Krabbans symbol igen i Zodiaken känner våra svagheter. Visste man inte bättre skulle man kunna tro att någon på DN gjort en astrologisk research och funnit TIDEN lämplig att klämma in artikeln om två flagranta exempel det här tecknets sämsta sida!  Men detta är större än någon enskild skribent som bollar tillbaka ämnet till den här obskyra 25-öresbloggen. 

Det här är vad psykologen Jung kallade en synkronicitet, ett akausalt men meningsfullt sammanträffande i tiden. Astrologin som ämne kan sägas handla om just detta: stjärnorna skapar återkommande omen i skyn som "bara råkar" matcha principerna i det som utspelar sig på jorden. Antikens filosofer hade modeller för hur detta kunde vara (för att effekten fanns betvivlade ingen som faktiskt studerat fenomenet en tid). Idag beter sig västerlänningar som barnungar, håller för öronen och visar alla tecken på att vara helt avskurna från sina högre, rationella själv.

Upptäckten av DN-artikeln fick mig att göra slag i saken - jag beställde ett exemplar av Marcus Manilius komplexa text Astronomica från en nätbokhandel! Wikipedia berättar om denna bildade men obskyra (aldrig publicerade) text som låg glömd i århundraden i kristna kloster i Europa. (Engelska Wikipedia förstås, den svenska versionens intellektuella ambition återspeglar det här folkets bildningsförakt: EN MENING har någon översatt från det engelska originalet...) 

Väst tog visserligen fel väg, som den här bloggen visat. Det är den babyloniska zodiaken som ger statistiskt signifikanta utslag (rimmar med traditionen), men när Manilius skrev sin text hade ännu inte vårdagjämningens precession dragit de tolv berättelserna snett i förhållande till NÄR de faktiskt äger Tiden. Ska bli ett nöje att läsa den andra stora antika texten från det som kallats den hellenistiska traditionen. 

Claudius Ptolemaios århundradet yngre text är den andra hörnstenen - i några inlägg etiketterade "hellenistisk astrologi" återgav jag, i vissa fall förenklat, tankar ur denna bok och den komplexa analysmetod som begagnades i Egypten vid tiden - faktiskt så parameterstinn att anhängaren av veckotidningsastrologi inte behöver besvära sig. Det första inlägget var Själens kvalitet i hellenistisk astrologi.)

*****

Horoskopen för de två korrupta bankhöjdarna:



USA-födde vd:ns himmel ser en intressant förändring redan runt halvnio på morgonen: sinnelagets Måne gör entré i Pengarnas tecken Oxen, sinnebilden för en instinktiv identifikation med den materiella delen av tillvaron. Detta i kombination med en närig Sol i det kalla och alltid hungriga Vattenelementet ger en perfekt grund för en omoralisk materialist.

Än mer spännande blir det att spekulera i en födelse med Månen i Satans omedelbara närhet, dvs. antikens onda stjärna Algol. Den judiska sekten bakom Dödahavsrullarna kopplade samman Djävulen, pengar och hor med varandra och indikerade att roten till allt ont låg i "Oxens fot". 

Eftersom antika traditioner hävdar att Månen är "upphöjd" i Oxens fot (begynnelse), närmare bestämt i dess tredje grad, och Algol ligger i tredje graden, är detta vad antikens visa män EGENTLIGEN ansåg om de fallna själar som enbart levde som djur, för sina sinnen och vad dessa sinnen kunde proppa i sig. 

Så kom Djävulen att knytas till den materialistiska människan och Svenskt Näringsliv har ett horoskop som sannerligen bekräftar detta. Detta är med Kräftan zodiakens andra lågvattenmärke och den hellenistiska astrologin kallade Oxens andra sektor för Hades portar! Människor som identifierar sig med pengar och materia är i alla avseenden döda. Bara häromdagen dök den fanatiska lutheranen Jean Calvin upp med just ett sådant av Djävulens agenda förgiftat sinnelag och med en hemsk lära om att bara materiellt framgångsrika människor var utvalda av Gud. På det örat har korrupta borgare lyssnat alltsedan dess.

Det är också värt att notera att de två illgärningsmännen Mars och Saturnus här intar en ömsesidig indisk aspekt med varandra. Dessa är de två enda som kan ställa till det så för varandra. Jag minns inte längre alla inlägg där jag resonerat kring fenomenet, förutom den rasistpolitikern Geert Wilders. Jag vet dock att det förekommit flera spektakulära fall av ondska med dessa två onda i kamp för att degradera varandra än värre (och naturligtvis ett och annat fall där utfallet snarare var att man blivit offer för utstuderad illvilja).

Den andre bankmannen, Marcus Agius är en annan variant på näriga Kräftans tecken som vi känner väl igen från t.ex. Madonnas horoskop, den vettlöst omåttliga sensationalisten:


Det här är ett så barnsligt och omoget horoskop, att det knappt behöver kommenteras. Eld och Vatten, bara primitiv livsinstinkt. Det är dock symptomatiskt att på det enda stället där horoskopet nuddar Jord och det fysiska elementets vilja till konkreta resultat, det är i profithungriga och självtjänande Jungfrun. Här ligger "stora pengars" Jupiter !!!

Tittar man på ett horoskop ur detta fågelperspektiv, tar in symbolerna i vidaste mening, ser man snart om man har med den god samhällsmedborgare eller t.o.m. en världsförbättrare att göra, eller som jag skrev häromdagen om Moderaterna apropå Reinfeldts överbetalda presschef: "We're only in it for the money". Och visst hade vi det sataniska sinnelaget (Månen + Algol) där med. Faktum är att Roberta Alenius kan kallas Bob Diamants tidstvilling, fast yngre, ännu ett fall av Solen i näriga Kräftan och Månen i materialistiska Jordelementet.

Ju längre bloggen bedriver sin datainsamling och redovisar sina resultat längsmed vägen, ju svårare blir det att hävda något annat än att antikens stjärntydare och kosmologer producerade en giltig modell som t.o.m. kan användas för något så nära säkra förutsägelser. De judiska asketerna bakom Dödahavsrullarna gick ännu längre, de antog inte ens medlemmar med "fel" horoskop eftersom de redan visste att vissa zodiaktecknen inte skulle klara den andliga disciplinen!

Det är på den basen jag sagt om Reinfeldt, gärna en Sol-Kräfta i hemvården, men aldrig som landsfader! De är för näriga och saknar intresse för objektiv sanning (se hur svågerpolitiken och korruptionen frodas i Sverige under moderat välde.)

Stefan Löfven (s) - också han Sol-Kräfta - har därför mycket att bevisa. Och ett ja till kärnkraft och profit på sjuka och barn i behov av utbildning är sannerligen inte imponerande, sannerligen inte ett tecken på en visionär som vet vart Sverige måste gå. Men han är åtminstone ärlig. För närighet är vad Kräftan som ANDLIGT MYSTERIUM handlar om.

Löfven är likt Reinfeldt på jorden för att ta ställning till den irrationella och vegetativa själen och huruvida man verkligen kan eller bör leva ett helt liv utan bildning, på bara vatten och bröd, och flottiga momssänkta flottburgare.

Kanske kommer Löfven att nå ett högre perspektiv på näringslivets egen symbol, men kanske är han redan hjärntvättad av sina många år av samtal i samförstånd med arbetsgivarna...De två giriga bankmänniskorna har perfekt visat vad Kräftans tecken handlar om: en jakt på säkerhet så stor att antikens tänkare såg sig tvingade att tala om en irrationell själ i människan, sida vid sida med den rationella.

I judendomen kom dessa två böjelser att betitlas Yetzer ha-Ra och Yetzer ha-Tov, och jag har tidigare sökt sätta dem i kontakt med astrologin och den antika kosmologin. Här är två nyliga inlägg som nämner de två själarna eller själsdispositionerna:
 



4 kommentarer:

Anonym sa...

Synkronicitet var ordet: När jag läste ovanstående hade jag TV:n på, det var uppdrag granskning som visade sig handla om Fas 3. Lyssnade med ett halvt öra tills namnet på den ansvariga för Fas 3 nämndes, den statssekreterare åt Littorin som konstruerat jobb- och utvecklingsgarantin. Då lystrade jag, och följde programmet, samtidigt som jag noterade namnet och tog reda på namnet för att kolla födelsedatum. En djursholmare som heter Eva Uddén Sonnegård och är... kräfta! 28/7- 50, du kan ju kolla in det själv.
Ett intressant program f ö, se gärna reprisen el Svt-play om du inte såg det. Jag är förresten i denna s k jobb- och utvecklingsgaranti själv kan jag berätta (fast jag har ett tillfälligt jobb just nu).
S

Seaward sa...

Ja, det var en formidabel synkronicitet. Frågan om Kräftan är komplex eftersom den är så spendarsam mot sig själv och samtidigt lika snål och återhållsam mot andra som dess logiska motpol, den spartanska Stenbocken.

Det tar tid att tänka igenom alla symbolerna och förstå varför t.ex. sagda självmotsägelse.

Den kan ha att göra med den lunära människans "månfaser": Kräftan indikerar ett knipande en del av månaden som ett halvt månvarv förvandlas till det diametralt motsatta. Inte för inte kallades Månen den "irrationella själen", nyckfull och obeständig...

Anonym sa...

"snål och återhållsam mot andra" - ja Fas 3-arkitekten har ju (antagligen) månen i Stenbocken! Dubbla symtom alltså...

Med alla dessa kräftmoderater och bankfolk får man försöka påminna sig att det finns andra, trevligare människor som är kräftor också :-)
S

Seaward sa...

Bara så länge man inte pressar sina vänskaper. Då börjar folk snart bekänna färg i frågor om hur de ytterst ser på saker som samhälle, vad som är produktivitet, etc.

Astrologin är livsfarlig, den avslöjar de ofta stora områden i vår själ som ligger i skugga.

Men, jag tror faktiskt indisk astrologi har en poäng i att vissa "onda" planeter gör gott I VISSA horoskop. Men då talar man inte längre om zodiaktecken som "Kräfta" enbart utan om astrologi på en avsevärt högre nivå.