Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 29 juni 2012

Tom Cruise en härsklysten djävul?

Jag har velat se protesterna mot att fule Tom Cruise rövade bort unga Katie Holmes som uttryck för den kollapsade västerlänningens allmänna oförmåga att hantera frågor som rör religion och filosofi. 

Scientologin må se ut som ett kommersiellt geschäft för många, men jag har själv haft många värdefulla aha-upplevelser med vad som i allt väsentligen är böcker utgivna på kommersiella bokförlag och i avsikt att ge författaren ett levebröd.

Men nu tar Katie Holmes enligt DN (och AB) initiativet och skiljer sig efter sex år med en man som ryktesvägen varit smått fascistoid i sin betoning av disciplin. Det finns födelsetidpunkt för Katie Holmes men ingen trovärdig uppgift om Cruise så kvinnan ligger i den här kartans inre krets och det är hennes Kräftascendent som är markerad i utkanten.



Man kan notera att det är kvinnan som har Skytten som sitt soltecken. Elden som rastlöst brinner och vill vidare. Hon har visserligen Månen i sitt allra mest hemkära tecken, i Kräftan, och eftersom Cruise har samma förtegna och privatistiska sinnelag är det inte konstigt om att det - som med allt Reinfeldt sysslar med - blev ridå direkt när kvinnans begäran om skilsmässa blev känd.

Det som slår mig är inte bara att kvinnan har ett emotionell men inte särskilt intressant horoskop utan hur primitiv Tom Cruises födelsekarta är.

Hans fysiska sinne, Månen, är helt "sublunär". Månen i Kräftan råder sig själv och tar inga order, med mindre Solen skulle stå i direkt opposition. Vi har att göra med en person kapabel till potentiellt farliga hjärnsläpp - precis som när han sänkte sina aktier i Hollywood genom att stå och hoppa i Ophras tv-soffa och jubla över sin kärlek. Detta är ren Måne, ren Kräfta, ren mångalenskap eller galenskap rätt och slätt. Bara sinnesrörelse men inget intellekt som håller i tyglarna.

Faktum är att Cruises Sol i Tvillingarna borde ha indikerat detta intellekt, men fast det normalt inte är någon kritisk avvikelse vill jag peka på att Merkurius, Solens disponent, inte hållit jämna steg med Solen här. Merkurius befinner sig i föregående Oxe och är där mer "kropp" än "tänkare".

Jag låter Merkurius kortslutning i det helt negativa Jordelementet sippra in i den blå Luft-Tvillingen för att indikera hur det är materialistiska frågor som sysselsätter den här mannens typ av tankestruktur. Oxen är enkel och tror på äganderätt, den är så fysisk att den inte kan förstå hur allt är ett lån för en kort tid och försöker - ofta buffligt - bygga sig ett imperium på basis av ägodelar eller realvärden. I så måtto kan man misstänka att Tom Cruise - helt vid sidan av vad projicerar mot åskådaren via sina roller - i själva verket är en slug och hypermaterialistisk affärsman. Kräfta och Oxe har med kärleken till det materiella i sig att göra och här är medlaren Tvillingarna knappast den självständiga kraft den brukar vara.

Men katastrofen i Tom Cruises horoskop är förstås hans pakt med Djävulen, herre över denna världens penningflöden. På ett psykologiskt plan blir just Satans stjärna och den omoraliska och olycksbringande Mars ett bud om ett helvetets humör. Jag i släkten sett ett exempel på denna gradexakta konjunktion och det var verkligen en sub-human varelse när kreaturet inom människan vaknade. Ett annat känt svenskt fall med aggressionens Mars nära Algol är Mona Sahlin, vars psykologi verkar vara det mest fyrkantiga som har lyckats ta sig ner i ett par skor.

Så med en ny titt på Tom Cruises karta börjar jag nu ana vad det är Katie Holmes har tigit och lidit om i sex år.

Jag har sett intervjuer där Cruise verkar så påfallande trevlig och personlig. Men detta är Månen i Kräftan. I vissa av månens faser öppnar sig den lunära själen och porlar av det man upplever som harmlös mänsklighet. Men Kräftans tecken är de fyra månfasernas tecken och den har (åtminstone) tre andra personlighetssidor också...


Inga kommentarer: