Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 26 juni 2012

Pophistoriens främsta sexlåt


"Let's get physical. P H Y S I C A L !!!"
Västerlandets sexigaste låt (!)

Till och med av trivianyheter i Aftonbladet kan man lära sig ett och annat! Som nu när någon mentalt retarderad jury gått och röstat fram Olivia Newton-Johns klämkäcka workout-video Physical från 1981 till tidernas sexigaste låt. Man tar sig för pannan! Det är exakt amerikanernas motsvarighet till den där outhärdligt frejdiga Susanne Lanefelt som debuterade med gympapass på svensk tv bara två år efter Olivias hitlåt. Gymnastisk och kroppskoordinerad visst, men sexig???

Men en klocka ringer varnande. Det är 80-talets brist på seriöst tänkande (kanske för mycket av den varan på 70-talet) - början på det marknadsliberala samhället av tom och ytlig konsumtion - som nu givit oss människor som inte längre har verkliga upplevelser. "Sexigt" misstas idag för svettiga kroppar på ett gym, "fitta" människor, posörer som spelar med musklerna. Som Kraftwerk hackade ur sig för många år sedan: "We are the showroom dummies". 

Det är så basalt, så avskalat från alla mänsklighetens mer raffinerade uttryck att man bara häpnar över hur Stockholm ännu idag är befolkat av neandertalmänniskor uppklädda som moderata kontorsråttor och som då när de var unga på 80-talet och nu som äldre finner att detta är sexigt! [Se läsares rättelse nedan om omröstningens ursprung.]




Olivias horoskop är klass A-rankat på AstroDatabank, men vilken hopplöst tidpunkt att födas! Klockan sex prick stiger den 30e graden av Lejonet och redan 6.01 gäller en siderisk Jungfru som kroppstecknet. Med tanke på att stela och formalistiska Saturnus ligger i Lejonet det här året finns det skäl för en sådan förstahusplacering: Olivia har alltid tyckts mig mekanisk och överregisserad, teknisk och ointressant. Som countrysångerska (före "Grease") var hon medioker. 

Vad som faktiskt talar för att en sen Lejonascendent är att den 30e graden sliter hela fem minuter med att stiga över Cambridges östra horisont i England, och att resonemanget att barn oftast redan är förlossade innan någon kommer på tanken att titta på klockan, den tanken är psykologiskt sund.

Men faktum är att jag vill föreslå klockor som gick lite fel, så att Jungfrun har börjat stiga i öster. Därmed uppstår en nervig och mental stress i det 2a huset för kroppens näringsintag. Olivia är en sådan här pseudoreligiös människa som gjort matintaget till en viktig sak - hon är vegetarian. Eller försöker vara eftersom hon medger visst köttintag i AstroDatabanks text. För mig låter nu detta som en velig Våg med en försvagad Mars i andra huset för födoämnen!

Dessutom skulle detta ge zodiakens mest osexiga tecken stigande i öster: den orörda Jungfrun som enligt äldsta astrologisk tradition om sin stjärna Spica är så nervig inför det sexuella att själva hennes fruktan tycks utlösa Hades våldtäkt på henne. Jag vet inte om forcerat sex ingår i det empiriska material som i de hellenistiska astrologernas händer utmynnade i att Jungfruns sjätte hus - det som numera kallas "hälsohuset" (eller kanske gymmet?) klassades som Olyckans hus. 

Indierna gick ännu länge och sade att detta är Fiendens plats på jorden. Ja, även judarna ansåg att människor som sysslar med fysisk fitness är lägre än Livet självt, och det är förstås den Goda Lyckans femte hus - Lejonets naturliga boning - som representerar äkta sexighet, sann kärlekskonst. I jämförelsen är det som nu röstats fram bara ett sterilt gympingpass. Folk kan verkligen inte skilja agnarna från vetet!

Mager skrika koras
till sexighetens talesperson
Men Olivia blev i den urdåliga gym-filmen med John Travolta någon slags språkrör eller ängel för den här banala livsstilen. Och även här passar en födelse med Jungfruascendent bra eftersom den gör Olivias Måne i Tvillingarna hörnhusplacerad i tionde - en maximalt effektiv plats för Kommunikatören Tvillingarna att nå massan (Månen).

Och på någon obskyr medvetandenivå kan vad faktiskt svagt förstå upplevelsen hos ett primitivt djur som svettas och tror att det är själva fysikaliteten som är det sexiga i kråksången! Olivia har framgångens Jupiter acceptabelt placerad i driftslivets tecken Skorpionen. Jupiter sänder härifrån sin välsignelse mot den attraktiva Venus som i Kräftan bidrar till att det dunkelt instinktiva lever kraftfullt i kvinnan. Det är troligen dessa irrationella strömningar som slagit sig på psyket så att Luftelementet i andra födoämneshuset obsessar över vad kroppen skall och inte skall äta. (Likväl fick kvinnan cancer, men överlevde.)

Olivia Newton-Johns betydelse för många unga tjejer i USA och Europa via filmen Grease ska inte underskattas och gör man en avvägd bedömning av BÅDE Venus och Månens husplaceringar talar Jungfruascendentens Venus i 11e idealhuset och Månen i det maximala publika inflytandets hus ett sannare språk än om Lejonet stigit i öster och Venus legat obskyr och undanskymt i den onda daimonens tolfte hus och Månen (förvisso) i 11e huset.

Men som alltid är symbolerna inga heliga kor, det är vad man lyckats får ut av dem som spelar någon roll. Det finns en berättelse att bygga runt en Saturnus i första huset som också liknar det här sagda. Inte minst Saturnus som en artificiell varelse, en slav under strukturer. AstroDatabanks författare tycks anse Olivia för att ha varit en överspänd neurotiker runt tiden för låten Physical, men senare i livet lugnare och mognare. 

En Saturnus i första huset i Lejonet som hämmar den spontana Solens möjlighet att uttrycka sig utan koreograferade förberedelser skulle kunna stämma på den beskrivningen. Men även Solen själv stigande i Jungfrun eftersom även här den spontana solenergin fått ett slags freudianskt överjag över sig - Merkurius som ständigt och självmedvetet analyserar varje litet steg och gest den egna kroppen utför. En tröttande självupptagenhet som släpper först i Vågens tecken då två personer i relation blir det nya blickfånget istället för själens donande med sin egen kropp. Därmed övervinns också Jungfruns sexualskräck, rädslan att öppna sig för andra människor, som förevigats i svårtydda babyloniska och grekiska myter.

"Att odla sin trädgård", hortikultur, är andra uttryck för Jungfrun. Att få det fysiska att blomstra. Let's get physical rör bara tingens yttre form. Kärleken och kyskheten, Lejonet och Jungfrun, sida vid sida i zodiaken.

Och när jag efter alla dessa år slår upp Susanne Lanefelts födelsedata på nätet, vad hittar man då om inte ännu en Sol-Jungfru! Jag slår vad om att hon fick sin tv-fitness-idé direkt från Olivia Newton-Johns travesti på sexighet! Men Lanefelt hade väl inga ambitioner om att det skulle vara sexigt så hon får grönt kort för sin hemkokade burleska version av det nya gym-fenomenet!



Notera dock samma klena Mars i Vågen som hos Newton-John. Jag har den också men har aldrig känt någon maning att bli fysisk. Tvärtom har jag i hela mitt liv hjärtligt hatat kroppsansträngning eftersom den fördunklar tankeförmågan. Tro inte de som säger sig tänka bättre efter en löparrunda! Det enda som händer är att de gräver in sig än djupare i sina mentala hjulspår. Livsstilen äger dem och belönar dem med mer av samma vara. Men så fungerar inte geniet, geniet (latin för "ande") vandrar fritt och obundet och behöver inga upptrampade joggingspår att binda sig fast i.



8 kommentarer:

Havsörnen sa...

Siwert, listan baseras på hur låtarna gjorde ifrån sig på Billboard Hot 100. "Physical" låg etta i tio veckor.

Inläggets sista mening blir extra kul när man betänker att låtskrivaren Steve Kipner också skrev Christina Aguilera's "Genie In A Bottle." Och med tanke på din kommentar "gräver in sig än djupare i sina mentala hjulspår" är det lustigt att ett annat av hans alster är Chicagos klassiker "Hard Habit To Break."

I denna länk till intervju med Kipner kan man läsa om hur låten "Physcial" hittade till "rätt" artist. Den var ursprungligen avsedd för Rod Stewart (som f. ö. kom både tvåa och tia på listan över sexiga låtar).

http://www.songwriteruniverse.com/kipner.html

"Olivia panicked, thinking the song was too rude to release" (...) "it was Olivia’s idea to release the video first, so people would think the song was about exercise rather than sex." (...) received massive airplay, except in Utah and South Africa, where the song was banned."

Annars känner jag till Kipner via västkustklassikern KNOCK THE WALLS DOWN, hans soloplatta från 1979. Lyssna bara på Jay Graydons monumentala gitarrsolo som avslutar albumets sista spår:

http://www.youtube.com/watch?v=yBPRrsrj_6M

För övrigt mår jag som allra sämst av att sitta framför datorn. Tacka vet jag en löparrunda ute i naturen. :)

Seaward sa...

Okej, underlaget i säljsiffror är det klassiska men ogiltiga argumentet utifrån kvantitet. Branschen lekte med det när den en gång betitlade en Elvis Presley-skiva, "50.000.000 Elvis Fans Can't Be Wrong". Men miljoner tyska nazisupporters hade fel på 1930-talet, precis som moderaternas klassklyftepolitik i Sverige i vår tid.

Och starta inte upp mig om USA och landets remarkabelt kluvna kvinnosyn: den storbystade Mamman som bakar äppelpaj åt barnen kontra den anorektiska eller pre-pubertala pojkflicketypen, som efter Olivia också Roxette-Marie bevisade att USA älskar. Det är väl den skuldbelagda sexualiteten inom kristendom som nybyggarna aldrig lyckades skaka av sig helt och som i sinom tid ledde till så suspekta kvinnobilder.

:-)

Tack för citatet. Att Olivia sökte blanda bort korten genom att maskera budskapet i en video om ett träningspass stämmer bra med den bild jag sökt måla upp via "stjärnorna"!

Havsörnen sa...

Talet 8 som jag nämnt tidigare är värt att nämna även här. Det representerar dels rikedom, dels fysisk styrka. Både orden "Atlas" och "athlete" blir 8 numerologiskt. Styrkan i tarotleken är trumfkort nr 8.

Namnet "Olivia Newton-John" = 8. Hon föddes den 26 = 8. Susanne Lanefelts födelsedatum blir 8. Gym- och aerobicstrenden började i och med 80-talet.

Lanefelt, 1946-09-24 = 53 (=8). Jag kom nu att tänka på dagens motsvarighet, Blossom Tainton. Det namnet blir också 53. Då googlar vi fram hennes födelsedatum: 1962-06-29 = 53! (Formeln som används är 1+9+6+2 +6 +29).

I september 1981, samma månad som singeln "Physical" gavs ut, släpptes Diana Ross album WHY DO FOOLS FALL IN LOVE. Sista spåret heter "Work That Body". Här är videon, i sann gymping-anda:

http://www.youtube.com/watch?v=HNXwJzJID2A

Diana Ross föddes den 26 mars 1944. I låten räknas det till 8 upprepade gånger: "Reach, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8... Stretch, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8... Push, 2, 3 etc.

8 motsvarar kuben, som är en solidifiering av kvadraten (4), den materiella världen. En kub består av sex sidor, åtta hörn och tolv kanter. 6+8+12 = 26.

26 är karmans tal, och ordet "karma" råkar även det bli 8. Åttans form symboliserar "as above, so below; as within, so without"). Det är den enda siffra förutom noll som är sluten i sig själv och kan ritas i oändlighet utan att lyfta pennan. 26 är gudstalet, vad gäller gudsenergin verkande i den materiella världen (i allmänhet är Guds tal noll, ägget i vilket potentialen till de andra talen finns).

Bokstäverna G O D är bokstav nummer sju, femton och fyra i alfabatet. 7+15+4 = 26. Det engelska alfabatet innehåller 26 bokstäver. Ordet "letter" = 26.

Det hebreiska gudsnamnet YHVH blir 26 i deras numerologisystem Gematria; YHVH = 10+5+6+5= 26.

"Stockholm" = 8
"Strandvägen" = 8
Riktnummer 08

Hur knyter jag ihop säcken här? :) Tja, 80-tal, avreglering, finansvalpar, materialism, kroppsdyrkan.

Seaward sa...

En imponerande serie "åttor" som utlöser fler tankar i sin tur!

Apropå 8 som möbius eller evighetssymbol så är ju karma ("gärningar") också evig, särskilt enligt gammal grekisk kosmologi som menade att universum alltid funnits (8).

Jag ser i åttan också två cirklar: den primala Ljus/Mörker-dualismen i den manifesta skapelsen, hinduismens skuggspel som uppstår genom Sattva och Rajas eller hos kineserna Yang och Yin. Ljus och Mörker konstituerar varandra vilket borgar för en evighet.

Hinduismen innehåller visserligen en Brahma, en skapargud, men tog ändå tacksamt emot den romerske nyplatonisten Plotinus detaljerade tankar kring det eviga kosmos och det faktum att Platon bara använder Demiurgen (Världsskaparen) som en metafor - universum har också enligt honom alltid funnits; världen är bara ett synliggörande av en evig underliggande princip ("åttan"?).

Judisk mystik hävdade redan år 0 att själen och världen är varandras exakta korrelat. Ljus och Mörkret behövs båda. Hur tråkigt denna bloggare (med storkors i Sattva) skulle ha det utan en Reinfeldt (storkors i Tamas)!

Hyperkuben smög förresten omärkligt förbi, okommenterad, i inlägget "Fragment av en judisk kosmologi" för några dagar sedan. Det finns suggestiva animationer på nätet som söker synliggöra "jordens jord" inbäddad i en femte dimension (om jag förstått rätt).

Havsörnen sa...

Jag läste det inlägget, och tackar för länken till www.in5d.com. Den handritade bilden av kuben påminner om "The Cube of Space" i Sepher Yetzirah.

http://www.occultofpersonality.net/the-cube-of-space-with-kevin-townley/

http://www.divineparadox.com/AgelessWisdom/CubeOfSpace/cubeofspace.htm

http://www.tarotpedia.com/wiki/Cube_of_Space

"Eternity" = 44/8
"Forever" = 44/8
"Infinity" = 52/7

52 är ju dock 26x2. Hälften av 26 är 13 (=4).

Ernõ Rubik (han med kuben) föddes den 13 juli 1944. "Cube" = 13. Hans far med samma namn var ungersk flygplanskonstruktör. Wikipedia nämner en av hans skapelser, R-26 Góbé. Hans företag hette "Aero-Ever" = 44. Födelsedatum 1910-11-27 = 49 (=4).

Fast i det här sammanhanget så är det talet 6 som det handlar om. Följdriktigt: "Cube of Space" = 42 (=6).

"The six faces of the cube are the six days of creation."

Seaward sa...

Kan bara stilla ta till mig detta fascinerande landskap av en pytagoreisk minimalistisk verklighet - snacka om nakna grundprinciper! Numerologi har tidigare inte intresserat mig för, pga en medfödd hämning gentemot siffror.
Jag har på sistone börjat begrunda namnet som gavs mig, Sivert (omstavat Siwert vid cirka 10 års ålder) och som påminner om Sefer, bok på hebreiska, eller varför inte arabiska för talet 0 (kabbalans Oändlige eller Platons Den Ene bortom nummer 1, Kronan): Zifr – vårt Siffra.
Som litet barn hade jag en våldsam hang-up på nedlagda bilmärket Ford Zephyr, vars karossform jag tyckte var fascinerande, säkerligen också pga. modellnamnets koppling till mitt givna förnamn. Men de tio Sefirot lät verkligen vänta på sig, tills jag läste Sefer Yetzirah för ett par år sedan...
Som synes ser jag siffrornas värld som delar i en större verklighet av annat slag, Livet. Och det var också i den riktningen Platon önskade korrigera Pytagoras doktrin, tycker jag mig ana.

Havsörnen sa...

"Sivert Aldenryd" = 68 (=5)
"Siwert Aldenryd" = 69 (=6)
"Ford Zephyr" 69
"Zephyr" = 44

Lustigt att just den modellen kom i en version som hette Zodiac.

Seaward sa...

Ja, numerologin kan man bli snurrig av! En bekant till en fd bekant kände till min astrohobby (före den sideriska fasen), och närmade sig en gång i förtroende med vissa "talrelationer han sett". Han såg lite skärrad ut inför yppandet av sina insikter (som inbegrep almarna i Kungsträdgården Stockholm och annat).

Det nästa jag hörde om honom var att han flyttat från Stockholm, tillbaka till sin hemstad, och tagits in på mentalvård! De gamla judarna varnade med berättelser om rabbiner som gjort "himlafärden" utan förberedelser eller mognad och slutat i vansinne!
:-)

PS. Ford måste ha haft någon med mystikt intresse i sin tänkarverkstad. Zephyr och Zodiac är så långt från den bilköpande amerikanska massan!