Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 26 juni 2012

Linné, copycat av antikt tänkande?

En svensk psykolog, Nils Uddenberg, har forskat i Sveriges stolthet, botanikern Carl von Linnés försök att ge sitt bidrag till förståelsen av själens sjukdomar. Det är naturligtvis inga problem att demaskera Linnés triad av sjukdomstyper, de förnuftsrelaterade, sinnesrelaterade och viljerelaterade som samma tre nyckelplaneter astrologin alltid observerat i studiet av människan.  

Förnuftet eller intellektet, som förstås kan insjukna, representeras av Merkurius, medan sjukdomar å det viljemässiga representeras av det driftiga hjärtat, grekernas thymos, eller Solen. 

Psykiska sjukdomar som fokuserar inbillningen eller föreställningen lyder naturligtvis under Månen eller Luna - "lunacy" eller galenskap i trängre bemärkelse. Det är möjligt att Uddenberg gjort sin läxa och lyfter fram den klassiska psykologin, som numera hånad för förkastad bara möter "förnuftsgenerationen" via dubiösa veckohoroskop. Det framgår dock inte av DN:s bokanmälan.

De få som tittat in på den här bloggen de senaste åren har dock kunnat se remarkabla små pilotstudier fogas till varandra tills dess att något som ser ut som en bekräftelse av antikens psykologi börjat skönjas. Det existerar verkligen något sådant som formativa grundprinciper i tillvaron, vilka naturligtvis inte heller Linné kunde låta bli att ge uttryck för - avspeglat i hans arketypiskt determinerade och klassiska tredelning.

Linné själv är en av de ytterst få historiska svenskar där barnets födelsetid noterats. Man undrar just varför? Så låt oss titta en tredje gång och därför ganska kort på hans kompletta sideriska horoskop, men nu ur ett sjukdomsperspektiv. För vad är inte det rena, systematiska förnuftet annat än ett tydligt tecken på psykopatologi! 

"Allt med måtta" är en insikt som förnuftsfascister och religionshatare i Sverige idag, grupperingar som Humanisterna och VoF, ännu har att lära sig. Just måttfullheten tecknade astrologin genom att låta den sträva gränsdragaren Saturnus sockras en smula genom passagen genom Venus tecken Vågskålarna. Jag propsar på att Venus indiska namn Shukra bär på den indoeuropeiska roten till just "socker" (Zukr på tyska, Shugr på engelska).

*****




Linnés sideriska karta avslöjar mycket riktigt en Saturnus som saknar tempereringen från sötman eller den måttfullhet som Vågens tecken kan tillföra Saturnus strukturfascistoida grundnatur. Och detta fast Saturnus står venusianska Oxen. Men Venus själv i Eld (Väduren) ger något av pionjärens nyfikenhet på Oxen - Moder Jord - och man kanske ska vara tacksam för att Vädurens herre krigaren Mars är svag och fallen i ett annat naturtecken, Kräftan, så att en fredlig natur uppstår, en hängiven naturälskare.

Likväl är Solen - den Levande - och formalistiska Saturnus öppna fiender. Här tvingas de samman i själva det tecken som mest av alla identifierar sig med det obeständiga stoft själen använder vid besöken på den här planeten.

Inte för inte är Saturnus, fastän i en tradition själens platoniska form, också känd som den stora illgöraren! Den saknar alla de kvaliteter människor tyr sig till och älskar. Den är så patriarkal att män med tydlig Saturnus borde lära sig att vägen till kvinnans hjärta går genom att spela på sin egen till Saturnus inneboende motpol: Månen. Alternativt lära sig av Älskaren, Solen. 

Helt i linje med den arketypiska (eviga) verkligheten bakom människors tafatta försök att förstå något, kopplar Carl von Linné den mentala sjukdomen nymfomani till den voluntära, dvs viljemässiga delen av människan. Och Solen regerar mycket riktigt över den naturliga zodiakens femte hus, som på sin mest prosaiska nivå styr kärleksleken. Den här bloggen har också hittat en överrepresentation av homosexuella Lejonascendenter, sida vid sida med den straffade syndaren Skorpionen - där det mer handlar om fixering vid könsorgan än homosexuella lekar. 

Det behövs dock ett mycket större dataunderlag än det bloggen förfogar över för att veta om Lejonet kärlekslekens Lejon faktiskt är disponerad till psykisk sjukdom, dvs. homosexualitet. Men många skilda tester har inbördes bestyrkt varandra och visat att astrologin verkligen tycks adressera KONSTANTER - var vi nu vill förlägga dem, kanhända i Platons idédrivna verkliga Verklighet snarare än i materialistens förfelade jakt på "mojängerna" som ska förklara hans ändlösa sökande efter ett Svar som aldrig kommer att ges. 

I testet av 56 horoskop med svåra psykiska problem dök t.ex. Lejon-Solen upp igen, i den typiska axeln där motpolen inte så mycket är den voluntära eller "drivna" naturen utan Saturnus, dvs den begreppsskapande motpolen. T.o.m. starkt viljestyrda Lejon lever och verkar inom en rationell struktur och det är Saturnus, Världssjälens Form, som gör Livet meningsfullt, inte det maniska rännandet i sig.

Linné hade nu inte smartheten att förstå att han var mer på spåren i själva sin kategoriseringen än i det trista och redan på 1700-talet typiskt svenska sorterandet av allt i sitt rätta fack. För i Solen, Månen och Merkurius slog han huvudet på spiken. Dessa är dominanterna när man utreder en själs speciella patologi, det runt vilket själen roterar såsom i omloppsbana. Soltecknet tycks i många fall vara det i särklass starkaste motivet som låser upp en själ under ett helt jordeliv, men långt i från alltid. 

*****

När Linné föddes är Solen starkt undertryckt och hämmad av den Organisationskrävande Slavdrivaren och Mars impulser att bryta helt med gällande normer eller paradigm och verkligen bidrar med något nytt helt utslagen: Mars är fallen i Kräftan men likväl horoskopets mest framträdande planet. Sjunde huset är ett hörnhus som har större dignitet än det fjärde hörnhuset vari Solens disponent ligger i sitt kanske klenaste läge: vad kan tvåsamhetens Venus veta om dialektik i egoprincipens tecken?

Men mannen blev en världskändis, och här fascinerar återigen den på bloggen nyintroducerade Regulus, kungavärdighetens stjärna i Lejonets 6e grad (5:58). Se hur perfekt framgångens och välviljans Jupiter kanaliserar "kungavärdighet" - och då inte bara som en allmän dusch av stjärndamm under veckor av födslar utan specifikt de timmar då Linné föddes: med Månen som mottagare till alla denna lycka, tycks det närmast omöjligt att det nyfödda barnet INTE skulle komma att bidra till världens bästa, vad annat horoskopet än innehöll. 

Sinnelaget är viktigt som Anders Breiviks femfaldigt skadade Måne i Lejonet så tydligt visade! Hos Linné hittar vi då ett omen om det rakt motsatta, om en sann välgörare.

Jag hade hoppats hitta något sätt att tvåla till Linné för "patologisk" materialism, men inför upptäckten av Regulus - Jupiter - Månen tiger jag! Visst blev han en kung - inom sitt fack. Och en människa som direkt fångar upp den eviga Treenigheten Sol-Merkuius-Måne, Fadern-Sonen-Anden/Modern, kan naturligtvis knappast ha några djupare psykologiska störningar. Horoskopet antyder en religiös man, men det måste jag verifiera. 

Vid den här tiden, innan "Upplysningen" ännu kommit igång på allvar sågs naturen som uttrycket för Guds intelligens och jag ser inte tillräckligt mycket störningar på den här himmelen för att tillskriva Linné den vedervärdiga hybris som utmärker dagens ateistiska biologer.

*****

Tillägg/bonusspaning.

Kunde inte låta bli att se på horoskopet för psykiatern Uddenberg som ägnat sitt liv åt hoppet att naturvetenskapen till sist ska bevisa att det är i hjärnan roten till allt sitter. I sökandet efter hans födelsedag noterade jag att han är en favorit hos VoF - så typiskt.

Mer intressant är hur lika barn leka bäst. Linné hade kungavärdigheten fullt utvecklad genom välviljans Jupiter och införlivad med den berömde botanistens eget sinnelag. Hos Uddenberg kopplar istället Regulus an till Merkurius, den del av själen som Platon kan ha förlagt till huvudet (Merkurius relation till Saturnus är överkurs här.) Läs DN:s bokrecension och finn hur Uddenberg själv är ett grandiost exempel på en tidsålders psykiska sjukdom, den som Linné placerade under Månen, inbillningssjukan!

Så det visar sig, att trots att också Uddenberg har viss godhet på himmelen vid födelsen, psykopatologin tycks vilja gå till storms mot hela himmelriket och riva den högre verkligheten för att ge den vegetativa själen, den fallna Naturen allmakt!

Den med ögon, han ser, det är just ett sådant här horoskop man skulle kunna tro om att skriva om dårskap som springer ur den lägre verklighetens perspektiv, där allt är en fråga om kemiska processer:


Tillägg. Flera år efter det här inlägget noterar jag en precisering på både svenska och engelska Wikipedia. Sverige hade vid denna tid en idiosynkratisk kalender som konverterad till Gregoriansk kalender blir en födelse den 23 och inte 24, en uppgift jag inte minns varifrån den kom. Enda viktiga skillnaden är att Månen nu hamnar i  Stenbocken i 1a huset, vilket människan extremt systemfixerad och närmast rigid, mer så än i Vattenbäraren i 2a huset. Stenbocken understryker ytterligare botanistens fixering vid fysisk organisation.

1 kommentar:

Anonym sa...

En reflektion jag gjorde på Linnés horoskop är att det passar bra med vattumansmånen - du har kallat tecknet (ihop m jungfrun) för zodiakens största klassificeringsdåre, och det är ju verkligen ett träffande epitet på Linné - om man nu får vara så vanvördig mot blomsterkonungen :-) Och solen med saturnus har du sagt kan resultera i någon som är väldigt starkt fokuserad på något specifikt, och det kan man ju verkligen säga att Linné var, med det enorma arbete han gjorde. Och i naturälskande oxen och i 5:e huset dessutom, det kan ju inte bli mer träffande!
S