Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 27 juni 2012

Konstnären, skattebrottet och fullmånen

Vanligen brukar jag samla sådana här rubriker på hög och fylla dataarkivet med dem för att då och då, när antalet brottsdömda ökat, återvända till den fortgående studien av astrologins sanningsanspråk. 




Här sticker jag in norrmannen Odd Nerdrums karta bara för att påminna om att Månen i Jungfrun fortsätter att stadigt droppa in i samband med kriminalitet (DN). Med den "fallna" Månen i Skorpionen är detta de två signifikant överrepresenterade sinnelagen hos brottsdömda. Detta är så oväntat och man måste tänka till rejält kring de astrologiska traditionerna för att förstå vad det är i Jungfruns symbol som lånar sig till fifflande för den egna vinningen... 

Tillräckligt mycket har redan sagts om den saken. Här vill jag bara peka på hur Månen är viktig för konstnärer (och författare). Det noterade redan franske statistikern Michel Gaquelin som med exakta metoder försökte bevisa att astrologin bara var dumheter, men upptäckte statistiskt signifikanta egenheter som talade för en "astrologisk affekt".

När Månen på indiskt vis också tjänar som ersättare för en okänd ascendent, uppstår det olyckliga att den exakta och merkuriska Jungfrun som ascendenttecken hamnar i problematiskt förhållande till den ständigt skiftande Månen (på engelska betyder "shifty" också oärlig, opålitlig, men den talande dubbelmeningen saknas i svenskan).

För Jungfruascendenter - kända personer är t.ex. Fredrik Reinfeldt (ständigt en "shifty" ordvändare) eller f.d. president Sarkozy - blir det egna sinnelaget till "en verksam illgörare". I många fall kan man räkna med att de här personerna gör det lilla folket illa eller kanske bara kvinnfolk. Reinfeldt har t.ex. tagit pengar i sex års tid från ensamstående mödrar och givit till sina vänner i den villaboende medelklassen. 

Det är den sortens falska perspektiv som den "smarta" och ständigt beräknande Jungfrun ställer till med om den hamnar på svår kant med sin egen förmåga till medkänsla och sensibilitet (lunära egenskaper). Hur skadat sinnet blir, beror i hög grad på hur väl Månen i övrigt beter sig i horoskopet. Reinfeldt har t.ex. sitt sinne i den onda daimonens hus, vilket gör hans sätt att förhålla sig till verkligheten dubbelt farligt för omgivningen. 

S H I F T Y

Man kunde tro att svenskarna är jordens mest obegåvade folk som inte genomskådar en sol-och-vårare när han gör entré i politiken, men sanningen är ju att folk är folk oavsett land eller kultur. Månen är symbolen för den odifferentierade massan, skocken som läser tidningarna och tror på allt som sägs. Först den som tar steget från Måne till Sol når någon form av autonomi inför den mer eller mindre perversa tidsanda man kan finna sig i.

Tittar vi på skattesmitaren Odd Nerdrums Måne i Jungfrun och hur den fungerar i ett större sammanhang, uppstår det maximalt oturliga att sinnet inte bara klassas som sårbart för ondskan (och Jungfrun är redan från början ett av de egoistiska tecknen). Den naturliga illgöraren Mars blir med Jungfruascendenten en explicit illgärningsman och här står den i merkuriska (gatsmarta) Tvillingarna och angriper sinnets Måne med sin typiska omoral. Norrmannen är helt enkelt en rutten skit, men som råkar måla rätt bra.

Det är som målarens perversa sinne skadar alla som kommer i beröring med honom, för något mer haltande hopklipp av text än det SvD levererar, har jag sällan sett. Tankerytmiken saknas helt i nästsista stycket, ett frånvarande "klippa och klistra" så utmärkande för den nya generation människor som himmels portar öppnat för. Det kanske inte är vinstintresset i skolan som gjort det här. Det kanske är ett själarnas B-lag som är på jorden lagom till Harmageddon (eller åtminstone Europas totala ekonomiska kollaps under marknadsliberalismen)? Nästsista stycket:

"Både Nerdrum och hans bildvärld har i årtionden retat etablissemanget och konstnären agerar långt utanför både modernism och postmodernism. Istället vill han jämföras med det figurativa ideal som de gamla mästarna, främst Rembrandt – företrädde."

Jungfruascendenten, som excellerar i en skolfrökenaktig petighet, får inte oväntat det stora perspektivets Jupiter som en verksam illgärningsman. Ur det lilla och egocentriska perspektivet måste varje ord från Jupiter - eller Guru som indierna kallar planeten - vara ovälkommet. 

Guru berättar nämligen om den stora verkligheten, utanför privategoismens inhägnader och staket, och om det utsiktslösa i harvandet och lobbandet efter fördelar för en själv. Jupiter härskar i till Jungfrun opposita Fiskarna och ger därifrån det ovälkomna beskedet att din frihet och tillväxt som varelse hänger på att du vågar förlora! Säg den jordiska normalmänniska som köper det budet. Ändå är astrologins kodifiering av själens eviga sanningar på pricken guruns eller läraren Jesus besked till de rika. Det de bygger i detta liv kommer att komma åter som en mardröm i nästa eller nästnästa inkarnation.

Här är Jupiter upphöjd i Kräftan, som dock är ett "närigt" Vattentecken, fyllt av den irrationella själens "brus" - behov och begär som pockar och lockar. Därtill förstoras dessa begär kraftfullt av "zoomfaktorn" Drakhuvudet i närheten av Jupiter. När man sedan väger in att disponenten över detta giriga drama är den verksamt onda Månen, då blir hela gyttjekomplexet av Jord och Vatten till just den låga och simpla problemhärd jag till mångas förtret påpekat att de negativa elementen är. 

Det är en svensk sjuka att allt ska vara "jämlikt", uppenbarligen en idé som gått till ett extremläge. I den antika astrologin finns inget sånt. Hela tillvaron bygger på ojämlikhet även om en god härskare i antiken aldrig likt Reinfeldt skulle ha jobbat häcken av sig för att BYGGA IN fattigdom i samhället efter att landet lyckats eliminera den!

Eld och Luft var och är "the good guys"; Jord och Vatten det frikyrkan förr kallade "jämmerdalen". Svårare är det inte. Och det stämmer förbluffande väl när man granskar extrema individer i verkliga livet! All depression kommer nu inte ur gyttjan, en Saturnus stigande i öster och som täpper till Eldelementet kan vara till stor skada för livsglädjen... Astrologin har mängder av kombinationer.

*****

Den norske konstnären Nerdrum är född under en fullmåne mellan Solen i Fiskarna och Månen i Jungfrun som förvisso figurerat hos några ruskiga tyska nazister från Andra världskriget men som mer normalt handlar om just ett liv som rycks i två delar eftersom egoismen är så extrem hos Månen i Jungfrun medan själen i detta liv satt sitt solära uppdrag mot Fiskarna, att våga upplösa gamla ansamlingar för att växa som människa. 

Jag har sett den här fullmånen ge ganska så olika uttryck och ibland har samma människa varit horribelt egoistisk och snål mot vissa grupper - och då applåderat moderaterna som "sätter åt samhällets latsmaskar" - bara för att i nästa ögonblick ömma för någon utsatt minoritet. Konsekvens och logik verkar inte vara en framträdande sida när både Sol och Måne befinner sig i "rörliga" eller "föränderliga" tecken. 

Man måste nog se dessa människor i skenet av deras slutgiltiga göd och konstatera att alla självmotsägelser hade att göra med Herakleitos "panta rhei" - allt flöt och var i rörelse under livet. Den som högaktar perfekt integritet och en symmetri som genomsyrar hela människan bör nog undvika fullmånen mellan Fiskarna och Jungfrun (jag har ingen uppfattning om båda typerna är lika föränderlig).



Bonusspaning.
En genomsökning av drygt 6.100 horoskop efter norrmannens mycket specifika fullmåne där sinnet står under attack från Mars i bedrägliga kommunikatören eller handelsmannen Tvillingarna, gav några intressanta fall:

  • Makoto Kobayashi; 7.4.1944
  • Antoon Geels; 19.3.1946
  • Anonym; 1.4.1961
  • Susan Boyle; 1.4.1961
  • Stephen Gately 'Ronan Keating'; 17.3.1976

Kobayashi är Nobelpristagare i fysik, vilket motsäger allt jag sagt hittills om kaos och självmotsägelser! Eller? Han fick priset för sina upptäckter av "brutna symmetrier" i det kvantfysiska substratumet till vår icke-existerande materia. Bruten symmetri är det minsta man kan säga om ett SINNE som samtidigt utmanas av både Solen och Mars...


Geels är svensk religionshistorier och religionspsykolog. Får mest underliga vibbar av honom. Kanske är han homosexuell, jag brukar ha intuition för en del saker.


Anonym en fullständigt sönderbruten symmetri, hela kvinnan och hennes livsöde. Båda föräldrarna dog inom något år när hon var runt 9-10 och där tappade hennes liv, tror jag, fokus. En gång väldigt söt men helt neurotisk. En sönderbruten logik och fragmentarisk i kommunikationen, harvar efter lösryckta delar. (En mardröm att söka kommunicera med, faktiskt, pga. förvirringen och osammanhangen.) Med åren börjat psykosomatiska sjukdomar tillstöta - kraftiga allergiska reaktioner i ansiktet. Ett typiskt exempel där den röda illgöraren Mars bidrar i ett extremt "psykosomatiskt" problemsammanhang. 

Eftersom klockslag är känt här, visar sig också Mars vara boven i dramat, härskare över en Skorpionascendent. Mars anses neutralt sinnad när Skorpionen stiger i öster, men här stod den i åttonde korruptions- och dödshuset. Mycket problem utlöst av dödsmotivet (via båda föräldrarna)?


Boyles tragiska ungdomsöde, märkliga genombrott som sångfågel och sammanbrott direkt efter framgången bör ses i skenet av hennes födelsedag: samma dag som Anonym, men i England.


Gately var en homosexuell flickidol (från "pojkbandet" BoyZone) som dog ung i sina egna spyor efter en fyllekväll på någon turistö. Mer "brutna symmetrier".



Inga kommentarer: