Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 19 juni 2012

Jägarens särskilda fixering

Aftonbladets Eva Franchell ondgör sig över okänsligheten hos två jägarlobbyister som samma dag som djurvårdaren på Kolmården dödas av vargar utnyttjar händelsen för att driva skräckpropaganda om vargen.

Av ren nyfikenhet tittar jag på födelsedagen för både Jägareförbundets Gunnar Glöersen och Jaktakademins "Peter Lorentz Johnsson" som driver frågan ännu längre och målar upp skräckbilder av småbarn sönderrivna av varg. Intressant nog visar sig båda födda i den sideriska Vågens tecken.



I "vulgärastrologin" missar man helt att Vågen är ett militäriskt tecken, ett strategiskt tecken, och detta på grund av en naiv läsning av dess härskare Venus.

Men Vågen är inte statisk jämvikt, två vågskålar i harmoni. Det finns inget mer obalanserat och lättrubbat än det IDEALISERADE JÄMVIKTSTILLSTÅNDET. I själva verket jobbar Vågar nonstop med alla grader av avvikelse från detta ideala tillstånd. Men Vågen som urbild, som kosmisk princip verkar dock mot detta ideal. 

Vågens tecken sägs visserligen ha nått "halvtid" i zodiakens berättelse om ett perspektiv som börjar med egocentricitetens Vädur och kulminerar i Fiskarna som är allt utom sig själv kärast, den globala empatins tecken. Men ett zodiaktecken är bara en princip av ett flertal samtidigt verksamma på himlen. Och alla horoskop drivs inte främst av soltecknet. Och även om Solen står prominent på himlen (som t.ex. i ett "hörnhus") kan det framträdande i den solära verksamheten yttra sig som obeslutsamhet eller t.o.m. medlöperi om zodiaktecknet inte tillhör de dominanta.

Jag vill inte gå så långt som att ge Franchell rätt i att de två jägarlobbyisterna är hjärtlösa. De är båda födda i Vågen och Franchell är uppenbarligen på en annan "våglängd" och väljer här att bortse från - eller förstår inte - att Luftelementet (Vågen) inte är styrd av känslor utan av idéer. Ur ett PR-perspektiv är vargolyckan naturligtvis perfekt. Idédrivna människor ser motivet och agerar på den nivån.

Eftersom den ene jägaren (Glöersen) råkar ha samma kombination av Sol i Våg och Måne i Tvillingarna som undertecknad går det inte att undvika att se parallellerna. Den här bloggen förnekar sig inte heller: uppstår en aktualitet som gagnar bloggens syften, så nog avhandlas den astrologiskt, utan några "blödiga hänsyn". Det är zodiakens idéer bloggaren är trogen, inte de människor eller händelser som bara tjänar till att synliggöra de eviga grundprinciper som tycks nedbäddade i människans djupaste medvetandeskikt).

*****

Efter att ha konstaterat att båda agerat - som de själva uppfattar saken - strategiskt rätt och timligt när nu ett så gyllene tillfälle att få driva jägarens sak - kan man ställa frågan om det i de båda herrarnas horoskop finns någon patologisk fixering som förklarar varför de till att börja med kom att ägna sig åt sportskytte av djur.

Och jag tror vi har en minsta gemensam nämnare i det faktum att båda männen "cirklar" runt kring den sataniska axeln Oxen/Skorpionen, som kan sägas göra sitt till för att binda individen i ett ytterligt lokalt och snävt intresseperspektiv. Det är jag och min inkomst, jag och mina markägor, jag och min "lugn och ro". 

Men inbäddad i den här lantliga Oxen finns en krydda och oroshärd i formen av den onda stjärnan Algol - av arabiskans al-Ghul. Så kraftfull är uppenbarligen den här symbolen att jag nyss upptäckte att den personifierats i serietidningen Batman som en av hjältens mest formidabla ärkeskurkar! Jag har sett den utmärkta Batman Begins med Christian Bale flera gånger utan att reagera på hur den annars så gemytlige Liam Neeson faktiskt porträtterar den onde Ra'as al Ghul !!!

Båda jägarna är födda med Saturnus i Skorpionen och båda har en acceptabelt tydlig koppling till Den Onde med himlakroppar i Oxen på 3-4 graders avstånd. Tydligast är den man, Glöersen, som Franchell tycks anse mest osmaklig i sitt sätt att dra in visioner om lemlästade barn. Inte för inte har han Solen med den förstärkande Jupiter i Vågen och sinnet (Månen) i den amoraliska Tvillingarna - informatören eller desinformatörens tecken. Men den andre, Johnsson, har förvisso Månen i Lejonet, också ett typiskt sinne lagt åt det dramatiska!

Men Glöersen är ändå tydligast, som har olycksplaneten Mars bara några grader från Algol, och en kommunikationsplanet, Merkurius, som mittöver i Skorpionens första grad bildar en otroligt stark negativ axel där Satans negativa och korrumperande energi driver på. Här har vi då ett Lufthoroskopet flera resor värre än undertecknats, eftersom det är fullständig fixering vid en demoniserad natur som förklarar Glöersens snabba utnyttjande av dödsfallet på Kolmården för sina egna syften. Han tycks vilja ha ett vargmonster att kämpa mot, precis som alla individer som stannat kort om perfektion i sin utveckling.

Man kan här notera att Sol och Måne i positiv polaritet alltså värjer sig mot involveringen i den negativa lägre naturen. Man kan t.ex. ponera en födelse där Sol och Måne står negativt polariserad och himlen innehåller den sataniska axeln. Här får vi istället naturdyrkare!

*****

Peter Lorentz Johnssons förhållande till den sataniska axeln ser i förstone inte så starkt ut. Den södra månnoden, "halshuggna Draksvansen", närmar sig i retrograd rörelse Algol men har ännu fyra grader kvar till exaktitud. Från opposition verkar Saturnus i Skorpionens nionde grad (och det är alltså en opposition mellan Saturnus och Ketu som blir allt vidare och svagare).

Men det ser ut som om Draksvansen söker hugga huvudet av Den Onde (Algol) och att även Saturnus från opposition söker kontroller eller begränsa (eller t.o.m. som Liemannen avrätta Algol - här projicerad på vargen såsom Ondskan eller Naturen själv).

Budskapet är inte jättestarkt och det låg länge på himmelen eftersom Saturnus och Draksvansens rörelse är långsam. Men den här kampen mot Besten blir ändå en djupt sittande psykopatologi i jägarlobbyisten Johnsson eftersom motivet informerar hela hans solära själv, det motiv som driver honom framåt. Men kopplingen är indirekt och smått klurig som så ofta i astrologin. 

Det är värden för den här varulvsjakten som Saturnus och halshuggna Draksvansen bedriver mot Algol - Venus, härskare över besten Oxen (och därmed förfogar över Algol) - som agerar som kopplerska. (Venus är känd för detta beteende - att länka vidare, sammanföra, etc.). Och hon sammanför den sataniska axeln med Solens drivande aktivitet eftersom hon ju också disponerar över Solen! 

Men det här är ingen normal Våg, utan en Våg som agerar utifrån en fallen Venus i Jungfrun, tecknet där Venus blir som mest självtjänande. Därmed faller den här jägaren kort om Vågens sanna uttryck. Det är sannerligen inte lätt för de känsliga vågskålarna att hitta rätt balans, när Venus hamnar snett antingen bakom Vågen (Venus "fall") eller när den sticker ett tecken framför Solen och återfinns i sitt skadade ("detriment") läge i Skorpionen.. 

Men när Venus står i Vågen, då hjälper den till med mycket i livet, och öppnar till exempel upp annars rätt tillslutna Sol-Jungfrur. Även Sol-Skorpioner med Venus i Vågen behåller Vågens öppna och charmanta förmåga. (Och det är begripligt att många värjer sig mot den sideriska zodiaken eftersom det sannerligen inte är lätt att klarlägga vilken zodiak som ger rätt utslag. Men jag hoppas att mina kvantitativa tester en gång för alla rett ut det villospår som västerlandet befunnit sig på i 2.000 år.)

*****

Avslutningsvis kan man också notera att båda jägarlobbyisterna har jakt- och skytteplaneten Mars inriktad mot den Ondska de båda tror sig kämpa mot: Jaktakademins Glöerson hade som sagt en Mars som närmar sig Satans ställföreträdare "vargen" genom sin retrograda rörelse i riktning mot den stillastående fixstjärnan i Oxens 3e grad. Johnsson från Jägareförbundet har istället Mars i Vattumannen, vilket alltid leder till att den kastar ett ont och destruktivt öga mot Oxen, där just detta år halshuggna Draksvansen också retrograd är på väg "för att sätta dit" Den Onde eller vargen.

Så kan två kraftigt hallucinerande individer se ut astrologiskt, fast i världens ögon helt friska och resonabla. Men på djupet finns här en motivfixering som man inte vet vad den skulle ha lett till om de inte hittat Vargen att hata och avsky.

Vågens tecken är inte helt mentalt stabil och om någon tycker den här bloggen är "anti-västlig" i dess förakt för egoister som är redo att trampa på andra för att fylla sin egen kassakista, så är det ju för att Vågens tecken är så tydligt idéburen - och i bästa fall en symbol för rättvisa. 

6 kommentarer:

Anonym sa...

Att Glöersen har det "värsta" horoskoppet av de två ligger i linje med att han är ordförande för ett förbund som brukar anses som det mindre seriösa bland Sveriges nationella jägarsammanslutningar. Han får förresten däng i Arbetarbladet också, däremot nämns inte det andra namnet där.

Jag har en granne som är hängiven jägare - en sextiofyraårig dam från Stockholm. Så hon är ju en lite ovanlig sådan. Visserligen är det inte så ovanligt längre med kvinnliga jägare, men de flesta är nog inte över sextio och fd storstadsmänniskor. I alla fall så är hon född i det arketypiska jägartecknet Väduren, med Rahu därtill och Mars i Lejonet(6/5 -48). Och nog finns det lite Algol i henne också, med Merkurius i närheten. Men jag tror inte hon är riktigt lika fanatisk i sitt varghat som de båda herrarna... och så har hon inget i Skorpionen heller...
S

Seaward sa...

Ja se, denna Vädur förnekar sig aldrig, och så Mars i rovdjuret Lejonet därtill! :-)

Mycket intressant horoskop du nämner. En ömsesidig reception mellan den "förtärande" Solen och jaktens Mars, och så Rahu som perverterar ambitionerna för dem i den sublunära sfären, så att den mäktiga krigare som skissas uppe i Eld "bara" blir viltjakt!

(Jag bollar bara med tanken, men månnoderna måste rimligen symbolisera störningar som kan uppstå när högre planetära kretsar hamnar i våldet på det lägre, irrationella lunära sinnet - som ju Rahu och Ketu tycks vara någon slags utposter till.)

Anonym sa...

Intressant - ja, och dessutom månens disponent jupiter i Skytten, som välsignar solen/mars i en stor eldtrigon, samtidigt som mars angriper den Jupiter härskar över - månen... Det här är dessutom ett exempel på en eldmänniska som jag vet är negativt inställd till religion och andlighet. Elden har transformerats till fysisk aktivitet och handlingskraft i stället. Vilket du "skyller" på Rahu... men jag tror knappast man kan generalisera så, jag har ju själv Rahu med solen, mars och merkurius! :-)
S

Seaward sa...

Nej, jag vet. Allt är provisoriska ståndpunkter tills man hittar en hållbar trend. Mestadels handlar dock astrologin om att förstå hur det enskilda och tämligen unika horoskopet beter sig.

Rahu förstärker - ibland till kändisskap, ibland intill katastrofens rand. Det är därför så intressant att veta den faktiska kvaliteten hos det Rahu förstärker.

Så långt jag förstått innebär detta att man måste ha klockslaget för att utifrån detta korrekt kunna bedöma den planetära härskaren till tecknet som Rahu gästar.

En dålig härskare men i prominent hus (1,4,7,10) kommer att Rahu att maximera och presentera som i dålig dager, samtidigt som allt under den härskarens överinseende kommer att ha något "skruvat" över sig.

Men detta är att friköpa Rahu för lätt. Den är i sig en ond influens, detta är indisk astrologi helt bestämd över. Eftersom du själv befinner dig i våldet på Rahu måste du gå till någon bra människokännare utanför din "förtrollade cirkel" för att höra sanningen om hur Rahus hunger kan ha påverkat både din självhävdelse (Mars), din intellektuella stil (Merkurius) och allt som din Sol har att göra med (fadern, avkomma, leklust, dagverksamhet). Alla planetens alla betydelser är naturligtvis inte tillämpliga i varje fall. Det är därför så mycket analys av varje faktor behövs.

Men av strökommentarer från dig i det förgångna tycker jag mig se Rahus skadande inverkan på den första projektionen din själ gjorde på "Den Andre": fadern. Sedan fortsatte samma Rahu-störning mot Solen i de många försöken att alstra avkomma. Härvidlag är Mars ("olyckan") mer att betrakta som en bekräftelse i samma riktning. Merkurius ligger dock hemma i härskarläge, en sund placering, och är "verksam välgörare" för en Vågascendent, vilket lyckligtvis tycks kunna stävja Rahus härjningar. För "demonangrepp" blir många resor värre om man inte har intellektet (den rationella själen) på sin sida!

Här vill jag påminna om hur indisk astrologi noga studerar de inbördes förhållandena när flera planeter tvingas samman i ett tecken. Vilken av dem leder vägen (har högsta gradtalet)? Är en ”god” klämd (handlingsförlamad) mellan två ”onda”? Kapas eller skadeskjuts det interna dramat i tecknet av en inkommande aspekt? Och så vidare. På så vis kan man komma till något slags beslut även när horoskopet är nästan otydbart hopgrötat. Ner på den detaljnivån går jag nästan aldrig i inläggen. Redan som de är, har många blogginlägg helt tappat allmänintresset.
:-)

Anonym sa...

Tack för analysen :-) Intressant, jag hade inte satt det där med reproduktionssvårigheterna i samband med Solen/Rahu. Kom att tänka på att min granne och jag också båda har Saturnus i angrepp mot Solen/Rahu. Men i helt andra tecken. och antagligen också i andra hus.
S

Seaward sa...

Astrologi är som engelska. På ett visst stadium tycker man sig ha uppnått en viss färdighet. Men upptäcker plötsligt att man knappt något kunde. Så känner jag sedan tre år med den indiska astrologin, insikten om att stå med en mer exakt karta men nu fylld av idel vita fläckar (och hur mycket grundforskning som helst att göra)...