Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 28 juni 2012

Horoskop för knivhugg i mörk Stockholmsgränd

En liten notis i Dagens Nyheter om ett våldsamt rån med eventuell dödlig utgång förvandlas - tack vare tidpunkten för polislarmet - till en perfekt illustration av den indiska läran om hur planeter skiftar natur beroende på vilket zodiaktecken som stiger i öster. Planeten behåller sin essens, men t.ex. Venus koppling till pengar och välbehag är inte längre en tillgång under tiden ifråga, eller för människan, utan källa till problem. 

I värsta fall går pengarna den rena Ondskans ärenden, som t.ex. när Sveriges högerregering via socialpolitiken driver redan fattiga och arbetslösa och sjuka ännu längre ner i samhället för att försäkra sig om den breda medelklassens fortsatta stöd till dessa förmedlare av en splittringens livsfilosofi - en typ av kortsiktig destruktivitet som alltid leder till samhällets undergång och dessförinnan en uppsjö av kriminella sidofenomen vilka bara är ekon av de styrandes omoral och brist på insikt i den objektiva morallag de antika astrologerna studerade och klargjorde.



Först frågan hur långt omkring sig Satans huvud (Algol) greppar och söker korrumpera sina omgivningar. Det äldsta (judiska) textfragment som (troligen) indikerar traditionen om den onda stjärnan säger bara att ondska står att finna "i Oxens fot", dvs i tecknets början (fot/svans). En antik orb är 7½ grad, vilket skulle innebära att Algol har ett finger med i spelet här, där den stiger över den högborgerliga och djupt materialistiska statsdelen Söder denna stockholmskväll. 

Det är svårt att låta bli att politisera rånet, med tanke på Söder som under mitt liv som i tonåren inflyttad stockholmare förvandlas från en varierad och spännande stadsdel till ett getto för extremt tomma borgare av typen konsumister, slätstrukna högersvenskar. De unga tror de är radikala men det enda de är, är sina dyra kläder designade efter lagom slummig 70-talsstil. Fejkbohemer!

Bränsle för politiseringen är förstås den sataniska axeln (Oxen/Skorpionen) med dess extrema identifikation med materiella värden. Den definierar hela stockholmshimlen, från öster till väster, vid tiden för rånet. 

Borde ägaren av laptop-datorn ha varit mindre identifierad med materien och släppt detta döda ting och därmed undgått ett knivhugg som eventuellt kan ända hans liv? Att en som rånar andra på ting är helt en Djävulens slav, behöver inte ens kommenteras.

För det andra, och viktigast, är det här möjligen den mörkaste tid vi sett tecknad via astrokartor sedan bloggen startade. Här stiger nu de två välgörarna Jupiter och Venus i öster, men eftersom tecknet är Oxen förvandlas båda två till verksamma illgärningsmän! Tala om att "livets goda" visar sig vara ren Ondska när avsändaren avslöjar sig som den satan han är.

Rånet, att avhända en annan människa hennes tillhörigheter, läser jag in i Draksvansen som representerar ett (rättmätigt) halshuggande av den giriga demonen som bor i själva jordens atmosfär - de två månnoderna som en drake som ringlar sig runt jorden och stör alla sinnen (Månen) som därunder vistas - barnen av den Irrationella Själen, de som bara går på de yttre sinnenas data utan att avstämma med sin inre logik och sitt bättre vetandet, det gemensamma vetandet (samvetet en avläggare till sanskrit, sama veda).

Med antikens skoningslösa gränsdragning har vi denna kväll en negativt polariserad Måne i Jungfrun - en av de mest kriminella sinnelagspositionerna, och när också Månen klassificeras som verksam illgörare då Oxen stiger i öster, måste väl ändå vara droppen som får bägaren att rinna över!

Ska man spekulera, ligger den materialistiska Oxens tre svaga punkter alla i dharma-hus, husen som tecknar det som måste göras eller ske för att individen - eller Tiden - skall vara sitt inre väsen trogen. Detta är alltså en alltigenom Förbannad Tidpunkt. Det här ögonblicket var, som de judiska astrologerna predeterminerat för att låta alla inblandade få vad som ankom dem. Eller som Andra Henoksboken från ungefär samma tid som det judiska horoskopfragmentet, formulerar saken:

Alla som befunnit sig i sin moders livmoder har allaredan haft en själens viloplats beredd för dem, och ett mått bestämt för hur mycket en person är bestämd att prövas i detta liv."
(2 Henok, kap 49)

Tydligare än så här blir knappast vittnesbördet om att även judarna hade en själavandringslära. Ingen som varit ett foster i moderlivet har inte dessförinnan gått till vila i en grav (dött från ett tidigare jordeliv) och Dödahavsrullarnas lära om hur Ödet vävs för att stämma överens med var själ genomsyrar även det här stycket. 

Första Henoksboken har hittats i många kopior i fragmentarisk form bland Dödahavsrullarna, så det förefaller troligt att också Andra Henoksboken kommer från samma judiska kretsar, där mystik, numerologi, och astrologi florerade. Dessa är tider INNAN den judiska kabbalan och mystiken anses ha rullat igång, men judiska historiker har under den stor del av 1900-tal anat att rötterna går längre tillbaka än någon tidigare trott. 

Även om det inte kan beläggas att judarna övertog astrologin direkt från dem som skapade den under den babyloniska fångenskapen på 500-talet fvt, tycks det vara en österländska grenen snarare än den hellenistiska varianten som praktiserades. Ebioniternas ("De fattiga") starka betoning på Ljus och Mörker i persisk stil, tyder på det.

Det kan också tilläggas att Dödahavsrullarna innehåller fler indirekta signaler på vad de tyckte om denna världen. Satan (Belial/Beliar), Horan och Pengar var alla uttryck för samma sak: identifikationen med den materiella världen som får själen/intellektet att grumlas. "De tolv patriarkernas testamenten" är en text i denna tradition som från början till slut varnar för att falla ner i identifikation med sin kropp, med föda, med pengar. 

Johannes Döparen, en lite senare medlem i denna idétradition, livnärde sig som en ren asket på "vildhonung och gräshoppor", och man kan ur det här perspektivet se Jesus som lite av en bråkmakare inom rörelsen, som synbarligen tog lätt på en del av rörelsens käpphästar. Han åt och drack (vin) i sällskap med båda ockupationsmakten Roms skattmasar och horor! Man anar att den här mannen introducerade en schism i rörelsen som senare ledde till ett totalt brott mellan "kristna" och "judar".

*****

Solen är så viktig att den inte kan lämnas helt utan kommentar. Den ligger i Oxens "naturliga" hus, dvs det som rör äganderätt och pengar. Solens disponent är Merkurius och här verksamt god. Kan man säga att ägaren av datorn hade rätten på sin sida, men att Tidens ondska som blixten på Peace & Love häromdagen ändå slog ner i honom?

*****

En sak talar för Oxen när den stiger i öster någonstans på jorden: den stora illgärningsmannen Saturnus går här Godhetens ärende och verkar i all sin strävhet ändå som välgörare. 

När därför Saturnus i rån-horoskopet delar dharma-hus med den verksamt onda Månen, kan detta läsas som att även onda sinnen (Månen) med extrem materialistisk profithunger i sig (jfr Nya Moderaternas partihoroskop) tjänar ett högre syfte. Ja, t.o.m. när Saturnus framträder som extremt negativ polariserad och kanske ikläder sig rollen som Liemannen, finns det en mening med detta. Den negativa polariteten är det spelfält där själarnas karma (onda och goda gärningar) som allra tydligast blir synliga.

Ju mer man spårar zodiakens inre logik, desto mer förvånad blir man att den utgör ett helt och alltigenom genomtänkt system. För om materiens princip Saturnus är den bästa planeten för Oxen, då stämmer ju det perfekt med att tecknet som sådant - via sin härskare, identifikationens Venus, representerar ett totalt andligt utslocknande till förmån för att njuta av en fysisk jordekropp och mumsa i sig av det jordiska goda. Den här människan lyder totalt under Mätbarhetens princip Saturnus, hennes varje huvudhårs grånande kan förutbestämmas. Hon är bara "ett kött" och kommer inte att ärva Himmelriket.

Bättre lycka på nästa varv! Själar är kända att röra sig över hela spektrumet från liv till liv. Från högsta privilegier och den fula själviskhet som då genast skapar invärtes röta till efterkommande slumliv där den dåliga karman förbränns och själva avsaknaden av "livets goda" lämnar plats för större tankar och bättre insikter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Osmakligt. Jag känner han som blev rånad. Det var helt oprovocerat och utan förvarning. Det var inte "släpp laptopen eller annars..." Han frågade efter vägen till Mariatorget, sen högg han. du borde inte spekulera i sånt där du inte känner till omständigheterna.

Seaward sa...

Att du som bekant bara uppfattar en bråkdel av inlägget, har jag full förståelse för. Även att du missar att inlägget signalerar medvetenhet om det politisk inkorrekta eller åtminstone märkliga greppet att politisera ett brott. Återvänd till texten längre fram i livet, så kanske du ser mer. Bloggen förutsätter en viss idéhistorisk medvetenhet. Som sekulär svensk kommer man ingenstans med dessa texter. De kan inte att läsas på ett personligt plan, då fattar man ingenting. Detta är ett av Sveriges få platser som söker ge perspektiv på vår aningslösa svenskhet ut en äldre och större världsbild där ingen kunde kalla sig en isolerad ö, och där ingen var oskyldig.