Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 26 juni 2012

Expressen låste dörren mot läsarna

Jag har påpekat det förr, någon gång efter näthatsdebatten bestämde Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att den nya interaktiviteten - kommunikation mellan folket och tidningen - var en på tok för demokratisk utveckling. Tidningen förlorade sitt åsiktsmonopol, sin funktion som megafon för den borgerliga, egoistiska, typen av individualism. 

Matsson såg till att rensa bort varje koppling till de kommentar- och bloggsystem som tidningen halvhjärtat börjat satsa på, långt efter de andra stora tidningarna. Det är samma Mattssson som av den här rubriken nu verkar ha åsikter om "stasi-metoder" på andra håll i världen. 




Vad Expressen till sist valde var att låta folket - detta "sovande folk" som åsiktsbrodern Reinfeldt formulerat saken - hålla sitt pladder så långt bortom Expressens sidor som möjligt. 



De får gärna ägna sig åt Twitter, denna tids uttryck för den allt mer reklamslogan-liknande högermänniskan. Det är symptomatiskt att det är moderate Carl Bildt som är kommunikationsteknikens tillskyndare utan avseende till kommunikationens substans eller sanningsenlighet. Ingen kan väl missa att hans betonande av sin egen 100%-iga saklighet är en fenomenal rökridå.

Och så naturligtvis detta Facebook, ett slags biofeedbacksystem som gör den breda massan sämre och binder den i ytlig och ränksmidande tanketyp där vart ord måste stasi-kontrolleras så att de inte studsar tillbaka och ger dålig PR till avsändaren.

De sociala nätverken stimulerar framväxten av hycklare, falska männsikor som ständigt tänker dubbelt. De gamla kineserna, ett filosofiskt folk, dömde för 3.000 år sedan ut den "gatsmarta" hållningen till egot och publiken fullständigt. De såg ett sådant framhärdande på några år mynna ut i en rent kriminellt straffbar natur!

Förutan dubbelt sinne:
Ditt företagande bringar framgång.
Gynnsamheten kommer genom stadgan.

Vad inte ryms i ett militärt angrepp [kan kallas] ett brott!
För en sådan [utsvävare] är det inte gynnsamt att företa sig något.
Från I Ching kapitel 25, om principen Wu Wang, "Att vara förutan dubbelhet"

Vad ska man då säga om Expressens chefredaktör Mattsson som hänvisar sina läsare till ett instrument för deras urholkning? Jag tror ärligt inte ens han förstår vad det här ämnet handlar om. 

Vissa har inte ett tillräckligt djup. De är som den judiska moralfilosofen Hannah Arendt sade om nazisten Eichmann alltför anfrätta av den "banala ondskan". Jag vill hellre säga: "ondskans tendens till banalitet". Mattsson har hörts säga i intervju att han somnar så fort det luktar genuin kultur. Sådana människor påverkar den svenska högeropinionen i vår tid.

*****

För dem som kan förstå himmelska mysterier säger dubbelkartan härnedan mycket om den flacka, odemokratiska människan som bara inbillar sig att hon står på det godas sida - hon gör saker "man ska göra", säger sakerna "man ska säga" - men är helt tom på insidan. 

Sådana människor ger behaviorismen och Pavlov och hans betingade hundar delvis rätt. En del människor är bara robotar, har ingen direkt tillgång till den inneboende anden.


Den banala ondskans affischpojke, Adolf Eichmann,
och Mattsson har en kusligt snarlik "materiell böjelse"



För att tydliggöra hur astrologin skiktar tillvaron i sina kategorier: här är då Hannah Arendts horoskop, kvinnan som formulerade tanken om "den banala ondskan". Som synes händer det saker på den andliga nivån, massor av saker!


I den mån man kan säga att hennes livsöde var att bli född judinna och uppleva den européiska rasismen nå sin kulmen i den nazistiska folkutrotningen, måste man säga att det är soltecknet Jungfrun som reprsesenterar den banalitet som öppnar mot Ondskan, och som hon ägnar sin filosofiska Jupiter och Luftelementet mycket energi åt att förstå sig på.

Hur märkligt stämmer inte denna Sol i Jungfrun med den hellenistiska astrologins avfärdande av Jungfruns sjätte sektor som "Olyckans zon" eller den indiska astrologin som på eget håll kom fram till att detta är "Fiendens" sektor!

Bloggen har alltså visst empiriskt stöd när den pekar ut Nya Moderaternas horoskop och dess partiledare som ett Ondskans instrument. Eichmann hade för övrigt Jungfrun stigande i öster, han med. När det tecknet stiger gäller det tydligen att noga inspektera Merkurius grad av välmående!

Den som fortfarande inte förstått vad frågan gäller och vilka stämningar och tankestrukturer som högern förgiftat svenskarna med, kan läsa Karin Petterssons skrämmande referat av privatvårdskandalen i Sverige.


Inga kommentarer: