Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 11 juni 2012

Astrostatistik testad på dr Åsas sambo

Jag stannar till inför Aftonbladets rubrik om läkaren Magnus Lundberg, sambo till den mer kända dr Åsa, och den högst suspekta härvan med villabrand och försäkringspengar...


Med en halvvetenskaplig undersökning av 402 brottsdömda horoskop just färdigställd, kunde det vara intressant att pröva läkarens födelsedag på de intressanta rön som där framkom. 

Ingen är naturligtvis dömd på förhand, varken i astrologin eller dess jordiska motsvarighet juridiken. Men eftersom zodiaken i ett antal tidigare studier visat signifikanta tendenser som talar för att astrologin är ett fungerande instrument, kan det vara intressant att se om någon av de kriminella signaturerna som noterades i Sol/Måne-testet återkommer här. Med andra ord, är läkaren i den astrologiska riskzonen för kriminalitet?



Sannerligen !!! 

Läkaren prickar in den mest kriminellt belastade Solen i Väduren, den som uppstår i kombination med ett annat Eldtecken, Skytten.

Intressant att det är mordBRAND som står på dagordningen med båda Ljusen i Eld.

På Flashback, svenska folkets eget privatspanarforum, påstods läkaren vara en ytlig och pengakåt natur. Det går naturligtvis inte att bedöma om utsagan kommer från någon med kännedom om läkaren, men Månen i Skytten ger oss verkligen en varningssignal även i fråga om sinnelagets dolda disponent Jupiter. 

Här står den generösa och storslagna Jupiter i ett tecken som representerar raka motsatsen! Jungfrun håller hårt i pengarna och ser alltid till den egna nyttan. (I västastrologi kallas Jupiter "skadad" - eller i detriment - i Jungfrun.) Denna djupt sittande egenfixering förtjänade tecknet epitet som "Fienden" och "Olyckan" i äldre astrologi, innan västerlandets förfalskningar började skönmåla samtliga 12 tecken så att den ursprungliga läran helt gömdes undan. 

Kanhända är det självmedvetenheten som sänkt tecknet ner till "tjänarens" nivå, det sjätte husets moderna signifikation. Kreativitet är det som lyfter en människa mot storhet och det finns ingen så effektiv kreativitetsblockering som en ständig "avstämning" med egot (för att se till att det alltid presenteras i bästa dager). 

Det är högst belysande att kontrastera Lejonet eller femte huset med Jungfrun och sjätte huset. Hellenistisk astrologi var mycket medveten om detta och kallade Lejonets hus för Tursamhetens hus, följd av Jungfruns Otur eller Olycka. Skillnaden mellan de två är att Lejonet ÄR Solen, dvs. närmast har en blindfläck angående sig själv. Den gassar utåt, fritt och starkt. Jungfrun är "felkopplad", ständigt tänkande och alltid med sitt ego i centrum. Merkurius i Jordelementet indikerar således verkligen "Olyckan" i att ha satt prioriteringarna fel jämfört med hur människovarelsen är uppbyggd.

Det fascinerande är att läkarens renodlade signal för vilja att berika sig själv - Jupiter i Jungfrun - storligen kommer att ockupera det tionde makthungriga huset i Chandra lagna-horoskopet. Det mesta talar därför för att läkarens verkliga horoskop (med känd födelsetid) ligger i harmoni med detta månhoroskop för hela jordens sinnelag under drygt två dygn.

Efter att ha konstaterat att den Jungfrun söker ha stor (materiell) framgång (Jupiter = förmögenhet) blir frågan om detta budskap korrumperar pengarnas Venus mittöver, i Fiskarna. (Faktiskt, i månhoroskopet ligger pengarnas Venus i fjärde huset för Fastigheter och Kapitalvaror...) Taget för sig är Venus upphöjd i Fiskarna, sinnebilden av den vackra människan, den självförsakande människan - en perfekt symbol för läkaryrket som kall - faktiskt inte en dum bild av läkarens exceptionellt vackra sambo dr Åsa! 

Men Solen i Väduren står i sinnelagshoroskopet besynnerligt till på två sätt. Dels befinner sig dess dolda disponent i Skorpionen och i den 12e sektorn, "den onda daimonens hus". Om man tänker noga på saken är placeringen mycket underlig som bas för en Sol-Vädur som representerar viljan att glänsa och visa framfötterna - ett ungt tecken som vill utmärka sig. Samtidigt som Solen i Väduren pushar framåt sker en re-aktion hos den dolda disponenten och Mars i Skorpionen drar sig än djupare in i lönndom. Här är ett typiskt astrologiskt bud om en dubbelnatur!

Både Solen och dess förfogare Mare är visserligen "verksamma välgörare", men då ska vi minnas att ett månhoroskop bara inspekterar sinnelaget, som handlar om begär, fantasier och föreställningar. Dessutom är Mars kapacitet till det goda klart kringskuren i det 12e huset. Det goda den gör (i den lunära fantasin!), det gör den i huset för samhällets olycksbarn, huset för sjukhus och institutioner. Så långt rimmar soldisponentens placering utmärkt med Lundbergs yrkesval som läkare...

Men därtill föddes läkaren ett år då Saturnus var fallen i egocentricitetens tecken Väduren. Därmed tvingas två planetära fiender - ömsesidiga fiender - att dela samma tecken. Och inte bara är Saturnus "fallen" detta år, i just det här månhoroskopet är den också en verksam illgärningsman.

Hur tolka alla dessa pusselbitar? Till att börja med att Saturnus förmåga till ondska är starkare än Solens förmåga till godhet. Solen är nämligen en naturlig illgärningsman som tenderar att elda upp eller torka ut livets sötma. Så det är inte så att den helt och hållet byter natur bara för att den klassas som "verksam välgörare".

Jag tror också Saturnus skapar en fixering hos Solen, en tvångsmässig natur eller ett oförsonligt drag i karaktären. Saturnus är extremt odemokratisk och den är nästan alltid inblandad i extrema fall av "egenmäktighet". Jag har sett flera andra Sol-Vädurar från samma få år då Saturnus faller i Väduren, och ofta noterat hur förstämda och sammanbitna de verkar. Saturnus tynger detta unga tecken hårt!

Och till sista är naturligtvis måste man sätta frågetecken för sinnelaget (Månen) då dess disponent Jupiter hamnat nästan exakt längsmed nodaxeln och då i första hand den halshuggna Draksvansen Ketu! Det är som om det här horoskopet säger: dåren kommer att skoningslöst skiljas från sina själviskt anhopade rikedomar! Även Lagens Utförare (Saturnus) i närheten av Solen indikerar att en ödesmättad gräns för den dagliga aktiviteten.

Jag har inte tittat på hur människor som avtjänat fängelsestraff haft sin Saturnus placerad. Men symboliskt stämmer en saturnisk strypning av den fria Solen mycket väl. Det här betyder förstås inte att alla med Solen och Saturnus i aspekt avtjänar fängelsestraff! Men kanske ändå, på något sätt, på något plan. Saturnus konfigurerad med Solen antyder nämligen att den goda krediten nu tagit slut och den återverkande karman satt in! 

Dessa liv är i någon bemärkelse en negativ spegelbild av något som timat i det avlägsna förflutna, i ett annat liv. Men för att förstå hur detta livs röda tråd uppkommit ur detta okända förflutna, måste en mängd faktorer granskas. Vid sidan av Saturnus husposition och husen den tillfälligt äger, finns också purva punya, den gåtfulla indiska doktrinen som ser "tidigare liv-kredd" i horoskopet!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag trodde det var handlingar som var kriminella, inte personer.

Seaward sa...

Den här bloggen är filosofisk och frågan är passande. Svaret är inte självklart. Vad är en människa utöver sina tankar och gärningar?

Ateisten och materialisten talar om "människovärde" som en ren barnsaga. För hur kan man hävda "människans storhet" utifrån död materia? Det finns absolut inget i materien som tjänar till grund för att tala om godhet eller ondska. Frågan om handlingars eller personers "kriminalitet" saknar ytterst mening för det finns enligt materialisten paradoxalt nog ingen mening.

I antiken var det annorlunda. Då visste man att det utöver materien också existerar en själ som i sin tur är uttryck för en kosmisk lagbundenhet (eller trotset mot en sådan). Astrologins (och filosofins) stora utmaning är den delikata frågan om när man ska tala om en rutten eller ond själ och när det bara handlar om "ogynnsam miljö".

Den här bloggen innehåller 5000 sidor av teori och studier av händelser/personer i tiden i försöken komma svaren lite närmare.